13 Mayıs 2009

Çıtı pıtı filizler

Bugün Mevsimlerle Gelen Lezzetler'den bir yazıyı paylaşmak istedim. Yıllardır mutfağımda severek kullandığım, vitamin kaynağı filizleri siz de mutfağınızın bir parçası haline getirebilirsiniz:
Tahıl, baklagil ve tohumların besin değerini arttırmak, taze yeşillik bulmanın zor olduğu zamanlarda değerli vitamin kaynakları yaratmak için evde düzenli olarak çimlendirme yapabilirsiniz. Bütün kabuklu tahıl ve baklagiller, ay çekirdeği, hardal, yonca, susam ve kabak çekirdeğini filizlendirerek vitamin içeriklerini %800'e kadar arttırabilirsiniz. Kalorisi düşük ve kolay hazmedilen çimlendirilmiş besinleri aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz:
Börülce. B1, B2 ve C vitaminleri ile demir kaynağıdır. Salatalarda veya buharda pişirip üzerine sos veya zeytinyağı gezdirilerek yenilebilir.
Nohut. A, B ve C vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum içerir. 4-5 dakika buharda pişirdikten sonra makarna veya türlülere ilave edebilirsiniz. Fırında pişirilip sosla yenebilir, salatalara konur ve çeşitli sebzelerle birlikte kavurulabilir.
Maş. A, C ve E vitaminleriyle demir, kalsiyum ve fosfor içerir. Çiğ olarak salatalarda, pişmiş olarak da çin yemeklerinde, çorba ve diğer yemeklerde kullanılabilir.
Soya. B kompleks vitamini, A, C ve E vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor deposudur. Çiğ veya buharda pişirilip soğutulduktan sonra salata ve soğuk yemeklerde, sandviçlerde, çorbalarda, kavurmalarda kullanılabilir.
Ayçiçeği. Yapısında C, D ve E vitaminleri ve bol miktarda mineral vardır. Fosfor, kalsiyum, demir, florid, iyot, potasyum ve magnezyum gibi. Çiğ olarak son derece güzel görünümlü ve lezzetlidir. Salata ve soğuk yiyeceklerde, sandviçlerde kullanılır.
Nasıl Filizlendirme Yaparım?
Filizlendirme için sadece yayvan bir cam kapla (ben ufak kaseler kullanıyorum), temiz bir beze ihtiyacınız var. Bir avuç dolusu tohum veya bakliyatı 7-8 saat suda bekletin. Bu sürenin sonunda süzün, sudan geçirin, çimlendirme kabına alın ve üzerini tülbentle kapatın. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere kabın içindekileri bir kevgire alıp sudan geçirin ve suyunu süzdürün. Sonra tekrar kaba alıp üzerini kapatın ve eski yerine koyun. Bu işlemi filizler 0.5-1 cm uzunluğa gelene kadar tekrarlayın. Filizleriniz hazır olduğunda tekrar sudan geçirip iyice süzün ve kapaklı bir kaba alıp buzdolabında saklayın ve 4-5 gün içinde kullanın.

24 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

Günaydın Tijenciğim. Harika bir bilgi bu. Çok teşekkür ederim.
:)
Günün güzel geçsin

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım denemek ıstıyorum tesekkurler.Guzel bır gun dıleklerımle kucak dolusu sevgılerımı gonderıyorum..

iffetin günlüğü dedi ki...

tarif için çok teşekkür ediyorum geçenlerde ortanca veletle buğday filizlendirmeye çalıştık ben sürekli suda kalıcak zannediyordum.bir gün sonra koktu kuşlara attım tekrar deniycem.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

MEHABALAR...
kesinlikle haklısın canım benim.
hem çok keyifli bir yiyecek oluyor, hem besin değeri artmış oluyor dediğin gibi.
bende severek tüketirim. zaman zamanda soya filizine çok takılırım bilirsin.
salatalarda geçen dönem vermiştim.
afiyetler sağlıklar olsun.
çok sevgiler...

b. dedi ki...

merhaba tijen hanım, yazdıklarınızın meraklı bir takipçisiyim ve daima çok faydalanıyorum. çimlendirmeyi de çok uzun süredir yapmak istiyordum ancak benim öğrendiğim, bakliyatı okulda yaptığımız gibi ıslak pamuk arasına ya da toprağa gömüp sulayarak uzayan filizlerini yemek biçiminde çimlendirme idi :)
sizin tarifinizde anlamadığım bir şey var, affediniz: sabah ve akşam süzüp sudan geçirdiğimiz filizler, "çimlendirme kabı"nda sürekli su içinde mi duruyor acaba?

teşekkürler..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

teşekkürler canım.fırsatım olur olmaz denyeceğim.çok öpüyorum.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Tijen bu muhteşem bilgi çok heyecanlandırdı beni. Çok sağol paylaştığın için...

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Günaydın,
bende filizlendi bu yenmez artık diye filizlenmesine meydan vermeden pişiriyorum,bazen suda fazla beklettiğimde (2 gün barbunu) filizlenmeler oluşuyordu,bilgi paylaşımın için teşekkürler.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Tijen ablacim, hemen deniyorum ben bunu :)) Burda marketlerde soya filizleri satiliyor, bundan sonra evde ne bulursam deneyecegim :))

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Ben cok seviyorum ve hazir alip hep salatada kullaniyordum, simdi evde kendim yapabilecegim icin cok tesekkur ederim...

Ferkay dedi ki...

Günaydın canım. Filizleri görünce çoçukluğum geldi aklıma.
SEvgiler...

Demet dedi ki...

Bunu ben de yapacagim artik, cok tesekkurler Tijen :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim tohumların filizlenince besin değerinin bu kadar artabileceğini inan hiç bilmiyordum, yine harika bir şey daha öğrendim sayende..
Ne güzel; hem oyungibi, zevkli hem de sağlıklı bir tarif bu. Mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler:).
aslı

pelince dedi ki...

Mesaj yollayamadım bir türlü.. :(

Çok güzel gözüküyor,evde yapmak en güzeli.
Sevgiler.

My Turkish Kitchen dedi ki...

Besin degerinin %800 artmasi ne buyuk bir mucuze. Bu kadarini bilmiyordum. Paylasim icin tesekkurler.
Iffet

Nes london-ist dedi ki...

burda wholefoods markette germinator diye filizlendirme kaplari var,paray kiyip alsam mi diye dusunmedim degil,ama senin yonteminle de daha once yapmistim hatirladim,tekrar vejetaryan yasama donus yaptigim su gunlerde bu cok saglikli filizcikleri ogluma nasil yedirsem diye dusunuyorum simdi.

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Her zaman ki gibi harika bilgiler paylasmissin, sagol.

Sevgiler, selamlar...

Tijen dedi ki...

Sorulara yanıt vereyim (başka sorusu olanlara memnuniyetle yardımcı olurum):
İffet: Buğdayı en fazla 20-24 saat tut suda, sonra dediğim gibi süz, sonra da sabah akşam sudan geçirip süz. Kabuklu buğday kullandın değil mi?
Vaziyet: Yazıda da dediğim gibi, süzüldükten sonra kendi nemiyle duruyor ancak sabah akşam nemlendirmek için yine sudan geçirip kabında, üzeri örtülü olarak tutmak lazım.
Nes: Hiç gerek yok o kaplara inan. Muhallebi kaseleri harika iş görüyor!

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim çocukken filizlendirirdik.Ama nedense filizlenenleri yedirmezledi bize.Bu kadar vitaminli olduklarını bilmiyordum.Teşekkür ederim, yine şaşırttın :) yine bilginle hayran bıraktın :)
çok teşekkür ederim...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

AY BU NE GÜZEL BİR FİKİR TİJENCİĞİM.GÜZEL BİLGİLERİNLE BİZLERİ AYDINLATIYORSUN GÜNEŞ GİBİSİN ...::)))))))))))

gülizar dedi ki...

Tijen'ciğim paylaşımın için çok teşekkürler.Çok güzel bilgiler.

Zerrin dedi ki...

Yararlı bilgileri paylaştığın için teşekkürler Tijen'ciğim. Sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

Demek ki bu hafta sonu başlıyoruz filizlendirmeye...Bu yararlı bilgiler için sağol.Ayrıca haberin var mı bilmiyorum.Samsun'daki ekolojik pazar kapatılıyormuş benim de tam bilmediğim yasal bir sebepten.çevreden mi şikayet gelmiş öyle birşey.orası parktı önceden sanırım parkımıza el koydunuz demişler.Bilgin olur ve bizleri de bilgilendirirsen sevinirim zira çok üzüldüm.sevgiler..

Adsız dedi ki...

Benim çocuk drum bunu senelerdir bize öneriyor ama bir türlü bu işe el atamadım bekletme sırasında anladığım kadarı ile suda bekletmiyorsun bezi sadece ustune ortuyorsun nemli olması yada tamamen sarması gibi bir şeye gerek yok değilmi tşk