15 Mayıs 2009

Çağladan yemek mi olurmuş?

Olur tabii. Hem de fotoğraftaki gibi olur. Ben çağlacılardan değilim. Yeşil erik hayranı da sayılmam. Mevsiminde ikisinden de bir kaç tane yersem ne ala. Şifa olsun diye o da. Tatlı meyvelerden yana sevmediğin var mı derseniz yok derim. Aklıma gelmez. Neyse ki bizim pazar tezgahlarında hala sulu ve tatlı elmalar, yerli muzlar, yaz portakalları var. Ama yenidünyalar da tatlandı, dut bollandı, çilek zaten var bir süredir. Ben de sevdiğim bir kadından alıyorum çileklerimi. Götürdüğüm kaba teker teker seçip koyuyoruz. Bozulmadan, erimeden getiriyorum eve. Meyveden yana şansım bol. Ama istiyorum ki mevsimi geçmeden çağlayı da değerlendireyim. Herşey mevsiminde güzel çünkü. Leziz ve yağlı bademlere dönüşmeden önce bir kez olsun sofraya konuk etmeli. Salı günü pazardan yarım kilo aldım (kilosu 4 tl idi). Resimdeki gibi pişireceğim ama bir avucunu salata için ayıracağım. Bu yemek gayet kolay, soğanlar ve sarımsaklar zeytinyağında hafifçe kavrulur (ki şu anda onlar da pek taze olduklarından çok çabuk pişiyorlar, yani hepsi birlikte de konsa olur), ortadan ikiye kesilmiş çağlalar da eklenir, pişirilir. Bakalım beğenecek misiniz bu tadı?

26 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Görüntüsü baklaya benzemiş birden:)

Ekşili ekşili güzel olur sanırım,denemek gerek:)

Ellerine sağlık Tijen Abla..

iffetin günlüğü dedi ki...

zamanı geçmeden bizde bol ol yiyiyoruz yemeğin yanında da tüketiriz çok kartlaşmışsa doğrarım. ama piştiğini bilmiyordum.

Belgin dedi ki...

Tijenim, caglayi ben bu sekilde hic yemedim. Zaten buralarda kendilerini bulmak gayet zor oldugundan, buldummu cig cig yalayip yutuyorum:)) Zaten 15-20 senede bir bulusabiliyoruz, pisirmeye vakit kalmiyor anliyacagin:))
Sevgiler canim

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijencıgım caglayı cok severım ama hıç boylesını duymamıştım.Oglanla gectık mı basını dıbı gorunur hemen .Hıç bırseyı ekşi sevmem ama soz konusu erık oluca oyle yuzum ekşıye ekşiye yerım. Izmırden kucak dolusu sevgıler..

zarpandit dedi ki...

zeytinyaglısı etlisini duydum ama goruntu acısından 10 puan vermek gerek bu guzelliğe..çilekli hafif bir tarif beklemdeyiz:)

diğer tarifler denedi memnun kalındı cok tesekkur ederiz :)

Adsız dedi ki...

Günaydın,
Mehtap Hanımdaki yorumunuzu okuyunca size sormak istedim.Ben de ı yıldır menapozdayım ve 47 yaşındayım.Aynı zamanda vejeteryanım.Bu nedenle mi bilemiyorum ama çok yavaş kilo veriyorum. Sanıyorum et yememek de kilo vermeyi yavaşlatıyor.Sizin bu konuda bir öneriniz olabilirse çok sevinirim.Sevgili Mehtap'ın vejeteryanlar için diyet yayınlamaya çok vakti olamadı:((O nedenle size danışmak istedim.
Teşekkürler, sevgiyle kalın.
Meltem

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim ellerine sağlık.ben Ankara'da tanışmıştım kendisiyle ama bi türlü yıldızımız barışmadı:-)dediğin gibi erikle de pek aram yoktur:-)çağlanın turşunu gördüm Kapadokya'da,yemeği de çok leziz görünüyor.afiyet olsun canım.sevgilerimle...

Sevgi Küçük dedi ki...

başlığı görünce ilk tepkim "sen yaparsın da olmaz mı Tijen? Allah bilir nasılda güzel olmuştur" oldu!! :)
daha önce bir yerlerde tarifler okumuştum ve çok şaşırmıştım.hani hep çiğden yemeye alışınca değişik gelmiştir. eminim sen çok güzel pişirmişsindir.ellerine sağlık

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijen hiç aklıma gelmezdi böyle çağlayı. Çok merak ettim bak şimdi, eminim lezzetlidir. ellerine sağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

hiç aklıma gelmezdi..
ama tadını birtürlü tahmin edemiyorum..eminim güzeldir. Zevkine güvenirim.

ellerine sağlık :)

Narince dedi ki...

Ben de çağlayı hiç ağzıma alamam. Yemk ve lezzet seçmem pek ama, ne bileyim çağlayla bir türlü kaynaşamadık. Yemekte mayhoş tadı severim yalnız. Yadırgamadım tarifini, afiyetle.

Disalce dedi ki...

neden olmazmış..işte olmuş mis gibi...

zamanında acı biberi nasıl keşfetmişlerde acı olmasına rağmen yemeyi akıl etmişler dimi ama...:)

olmuş...çok güzel olmuş tijencim...

Unknown dedi ki...

çağladan yemek yapılabileceğini hiç düşünmemiştim.hayal gücü başka birşey.tadı nasıl oldu acaba.

Tijen dedi ki...

Prenses hatun,
Bakla demişsin ya acaba çağlayı bu sefer baklayla mı pişirsem diye düşündüm. Bir de kabaklı olabilir tabii???
*
Sevgili Eylem, Zehra, Yasemin,
Tadını da hatırlasam söyleyeceğim. Bu fotoğraf 2006'dan, yenisini pişirince söylerim!
*
Sevgili Meltem,
Evet Mehtap etyemezler için bir diyet önerisinde bulunmamıştı. Et yememek kilo vermeyi yavaşlatır mı bilmem ama menopoza giren arkadaşlarım menopozdan sonra kilo vermenin çok zor olduğunu söylerler hep. Et tabii daha iyi doyuruyor insanı, et yemeyince doymak daha zor. Ben baklagil ve tam tahıllarla zenginleştirilmiş bir beslenme modelini tercih ediyorum bu yüzden. Mehtap baklagilleri olabildiğince öğlen tüketmeye çalışın demişti sadece, onu söyleyebilirim.
*
Belgin, Özay, İffet,
Afiyet olsun! Bence nasıl seviyorsanız o şekilde tüketmek en güzeli. Bugün ben de en körpelerini salataya doğrayacağım.

Asortik Krep dedi ki...

Bence olmaz, çiğ ve hemen yenmeli :)

zerrin-misss dedi ki...

bizim çağlalar bademe dönmek için sertleşti tijenim. diş ısırmaz...

yeni dünya dersen artık bitti geçiyor zamanı. Ağacın üzerinde kalanları bugün yarın bitiririz biz bitirmezsek güneş ve kargalar halledecek.

Erik, çağla, çilek, elma, muz kısacası her türlü meyve itinayla bol şekilde tüketilir. :)

Diyetisyenim geçen hafta bana diyorki "porisyon olarak yiyeceğiz poşet olarak değil" :)

Ben daha önce çağlayı ot yemeklerinin içine koymuştum. Ekşimsi bir tat veriyor. Güzelde olmuştu..

öperim tijenim..

gülizar dedi ki...

ÇOK İLGİNÇ,BENİMDE ARAM YOK ÇAĞLAYLA PEK FAZLA AMA ÇOK HOŞUMA GİTTİ.eLLERİNE SAĞLIK TİJEN..

Unknown dedi ki...

çok farklı ve lezzzetli olduğu kesin. Tarif için teşekkürler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Salata ve cacıkta kullanıyorum,
sahi yemeğin patenti sanamı ait.
buda sorumu yani, mutlaka öyledirde, duymadım hiç tijenciğim. ben hele bir şaşkınlıktan açılmış şu ağzımı bir kapayıp,sonra bi daha okuyayım
:)))))))

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

sevgili tijen,
ne kadar değişik bir fikir bizlerde çaglayı meyve olarak tüketirdik.yemeği olabileceiği hiç aklıma gelmemişti.
işte bir güzellik daha gelde deneme.
sevgiler

zero dedi ki...

Ne yalan söyleyeyim çağlanın da yemeği olacağını hiç düşünmezdim Tijencim. içimden bir ses meyve olarak daha çok seveceğimi söylüyor ama ben yeni tatlara açık bir insanım, bakalım yarın pazarımda çağla bulabilecek miyim?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Ah ben hem nasil da caglaciyim ve yesil erikciyim bir bilsen.. Buralarda bulunmaz ikisi de.. Hele can erigini agacindan kopartirsin, bluzunun koluna surtersin ve yersin ya... iste ben onlardanim..

Bu arada vejeteryan diyet ile ilgili yorum cok hakli.. yazamadim.. Ama yazacagim.. Menapozda metabolizma yavaslar.. Kemikler mineral kaybetmeye baslar. Bu ikisiyle de mucadele etmenin en iyi yolu yurumektir.. Yazinla bir alakasi yok ama yazayim dedim..

Adsız dedi ki...

Görüntü çok güzel ekşili lezzetleri seviyorum tadını merak ettim doğrusu

sevgilerr

dantelistan dedi ki...

kayınvalidemin bahçede o kadar çokki ağaçlardan tazecik toplar yeriz adı gibi acıpayamda oturuyor kayınvalidem ama bir gün olsun yemek olarak düşünmedik ilk etapta deyeceğim tadını merak ettim ellerine sağlık mutlu pazarlar

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

UNUTMAYIN !

İzmire gidince de buzlu badem yiyebilirsiniz :)

neseersoy dedi ki...

Sevgili Tijen,
Ben ilk olarak geçenlerde Çiya Rest. yazımda belirttiğim gibi Çiya Rest'ta " Çağla Aşı " olarak yedim , aslına bakarsan bu meyveyi yemek bana zor geliyor nede olsa biricik kızımın adı:-) 1 mayıs bahar bebeği olduğu için Çağla adını ben vermiştim ona :-), artık bebeklik değil çocukluk bile hali kalmadı çünkü şu anda onu dünyaya getirdiğim yaşta, 22 yaşında:-)
İşte böyle ben Çağla Aşını çok beğenmiştim eminim verdiğin tarifteki şeklini de severim.
Bugün biraz çenem düştü:-)
Güzel bir hafta diliyorum.
Sevgilerimle.