06 Mayıs 2009

Bizim pazardan haberler

Bugün aslında yağsız şekersiz kurabiyeyi anlatacaktım, fotoğrafıyla. Hep kek mi yapacağız, madem yiyecekleri çeşitlendiriyoruz, değişiklik olsun demiş ve evdeki malzemelerle kotarmıştım bu lezizeyi. Evdeki hesap çarşıya uymadı, pazarın renkleri öne çıktı. Bugün de pazarı anlatalım bari. Adet oldu, her sene dut mevsimini açtığımda burada duyuruyorum. Elimde değil, o kadar severim ki. Diyet miyet gözüm görmez dut arz-ı endam ettiğinde. Neyse ki yaramazlık yapmadım, bir kase aldım (2 tl) ve yarısını yedim. Çilekçim pek şekerdir. Siftahını benimle yaptığı için evden götürdüğüm kabıma teker teker seçip koyarız birlikte. Tezgahtakileri gözü tutmadı, kasadan koyalım dedi (2 tl/kg). Enginarcımı da pek severim. Pazarın en yakışıklısıdır (duymasın!) Ona gidip yahu enginar ucuzlamadı mı imanım gevredi para dökmekten dedim. Güldü, abla büyükler 1.5 lira dedi. Beş tane enginar soydurdum. Aman hatırlatayım, limon tuzu içinde yüzen bembeyaz enginarlara yüz vermeyin. Bekleyin başında, soydurun ve sadece limon sürdürün. Hafif kararsın ne olacak? Hemen limonlu suda haşlarsanız yine beyazlayacaktır. Yenidünyalar gırla. Onu da tanıdığım bir kadından aldım (2.5 tl/kg), haftaya daha tatlanırmış, öyle dedi. Peynirimi yaptım, süzülüyor şimdi; enginarlarımı ayıklayıp haşladım, sadece iki tanesini yedim (beheri 64 kaloriymiş); koca bir kase diyet salatası yedim; cumartesi pazarından aldığım gerçek bezelyeleri (1.5 kg) ayıkladım. Artık onu yarın pişiririm. Pek yorulmuşum. Çayımı demlesem, 35 kalorilik mini kurabiyelerimden bir kaç tane yesem, şükretsem pazarın, topraklarımızın bereketine...

39 yorum:

Narince dedi ki...

Ah Tijen! ah! Öldürdün beni! Dut ne harika ! Ben dut gördüm mü dayanamam. Bizim buralarda duta daha çoook var. Çocuklara göstermeden kapatıyorum sayfayı. Görürlerse tuttururlar dut diye. Güneye mi göçmeli? Ne yapmalı?

Hülya dedi ki...

Sayfanı açınca "aaa dut" dedim sevinçle...
Ben kayısıyı ve dutu satın almaya hiç alışkın değilim.
Hele de dut...
Bırak satın almayı toplanmış bile sevmezdim;dalından elimle koparıp yemeliyim ya da tırmanmalıyım dut ağacına kedi gibi...doyasıya yemeliyim...yemeliydim...
Şimdi nerede dut ağaçları, kayısı ağaçları...nerede çocukluğum, nerede eski günler...

Belgin dedi ki...

Bu dutlardan bende istiyorum yaaa:)
Üc yil evvel izine geldigimizde Dut zamanina denk gelmistik, üsütümün basimin leke olmasina aldirmayarak dalmistim agaca, doyasiya yemistim karadutlari:))
Afiyet, seker olsun canim, benim yerimede ye güzelleri:))

akasyakokusu dedi ki...

Merhaba Tijen'cim...Ne güzeldir nede boldur oraların pazarı...Bilirim bilirim..
Burda bende 2,5 liraya aldım enginarı dahada inmez sanırım..Taze fasulye aldım sezonu açtım 3 liraydı..Çay demliyse bende isterim kurabiyelerlee..
Bu arada Nunu'cuğun dutlarımı bunlar....Ne şeker görünüyor öylee..
Sevgiler kocaman..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Dut harika ama güller de gözümden kaçmadı hani:)
Ah enginardan bir kere tiksindim bir daha yiyebilir miyim bilmem:(

Ben de geçen gün kurabiye yaptım ama şekersiz yapmak yerine esmer şeker koydum. Şimdi bekliyorum senin kurabiye tarifi Tijen abla,bir de onu deneyeyim.
Hıı birde sabah yulaflı ekmek yaptım da,aklıma sen geldi:) Ne zaman sağlıklı birşey yapsam aklımdasın zaten!

pelince dedi ki...

İstanbulda kurulan pazarlar gerçekten pahallı.
Dut nefis gözüküyor :)

Sevgiler.

iffetin günlüğü dedi ki...

Ağzım sulandı.Geçen hafta pazarda kırmızısını gördüm bir an..Çok yağmur yağıyordu fazla oyalanmıyayım derken almayı unutmuşum.Önümüzdeki haftaya artık..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Dut mu? Tutmayin beni ama neredeler?
Agaclarnet sitesinden bir dostum özel ambalajla Bursa`dan Avusturya´ya, oradanda postayla bana Almanya´ya gönderdi Sam dutu fidanini. Bu yil diktik bahceye. Umarim birgün bende meyvelerini sizlerle paylasirim. Fotograftaki dutlara bakarken bir hos oldum. Tesekkürler Tijen, sevgiler...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AAAAAA BENİM ZAMANIM GELDİ TABİİİKİ.
:))ŞÖYLE BİR ARZ-I ENDAM EDEYİM.
KARALARIMLA- BEYAZIMLA.
REÇELİMLE- PEKMEZİMLE-
BAŞKA SÜPRİZLERİMDE VAR AMA TAM 5 HAFTA SONRA !!!!!!!!
-----------------------------
BENDE GEÇEN HAFTA SEZON AÇILIŞIMI YAPTIM TİJENCİĞİM ,MEHTAP DUYDU AMA SAKLAMIYORUM.
DİYET MENÜSÜNDEN SIRA GELMİYOR YAPTIKLARIMA.. AMA HAFTAYA TAMAM.
NORMAL BLOĞUMA DEVAM EDERİM.
AFİYETLER OLSUN CANIM.
AY AY .. NASILDA GÜZELİMM DİMİ KISSSLARRR.. BALLI ŞEKERİM BEN BALLI :)))))))) :p :p :p
:)))))))))))))))))

gülizar dedi ki...

Vallahi çok şanlısınız,bizim pazarların sizinkiyle alakası yok.Hepsi ilaçlı yada hormonlu herşeyi mevsiminde yemeye çok ciddi şekilde özen göstersemde onlar bile hormonlu.Allah sonumuzu hayır etsin.

Zeynep B. dedi ki...

bir yemek üstadı nasıl olur da kalorileri sayar?? :) başa çıkabilecek misin Tijencim?

crocus dedi ki...

Hmmmm!Duta bayılırım.Ama ben de Mehtap'la Diyetteyim.
Bu arada size sormak istediğim bir şey var.Enginar alıp derin dondurucuda kış için saklamak istiyorum.Bana önce enginarları limonlu kaynar suya atıp hafifçe kaynatmam gerektiği söylendi.Siz nasıl yapıyorsunuz?Bana öneride bulunursanız sevinirim.
Sevgiler
Çiğdem

Tijen dedi ki...

Dilerim herkes bu yaz bol bol dut yer arkadaşlar. O kadar severim ki dutu, her an yiyebilirim.
*
Hülya'cığım haklısın, ben de dalından yemeyi severim, yazın daha çok şansım oluyor dalından yemek için ya.
*
Sevgili Çiğdem,
Ben olabildiğince herşeyi mevsiminde yemeyi seviyorum. Dondurmuyorum onun için ama dediğin gibi, limonlu suda hafifçe haşlanıp dondurulabilir.
*
Zeynep'ciğim,
Zevk alıyorum bu kalori işinden. Ayrıca yemekle bu kadar haşır neşir olunca kilolar da ekleniyor birbirine. Kaç aydır bu haldeyim zaten!
*
Prenses hatun,
Beyaz şekerle esmer şeker arasında bir fark yok, piyasadaki esmer şekerler melasla zenginleştirilmiş beyaz şekerden farklı bir şey değil. Yani daha sağlıklı olduğunu düşünüyorsan diye söyledim.
*
Bütün dutlar NuNu'ya feda zaten Akasyalı komşum!

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim bende pazara gittim bugün.Birbaştan diğer başa ilk defa gezdim.Ne mi aradım? Sultani bezelye.Koca pazarda yok.ama iç bakla vardı bol bol.Dün az alıp kavurmuştuk.Ve enginarlar 5 tanesi 5 TLye düşmüş :) 5 tane aldım. Ama soymadılar,bende soymasını bilmem. Böyle dış kabukları içinde haşlamayacakmıydım hani senin şu tarifin varya :)
birde enginarın sap kısmından çorba yaparlarmış? pazarcı söyledi..Kerevizinde yapraklarını ye dedi..ama nasıl ayrıntı yok ?Ya ne güzel hergün birşeyler öğreniyorum :)
Teşekkürler Tijencimmm:)

crocus dedi ki...

İlgin için teşekkürler:)

mujdenin denemeleri dedi ki...

Sayfanı açıp da güzelim dutları karşımda görünce şok oldum.Daha dün dut diye sayıkladım pazarda ama buralarda henüz olgunlaşmamış,bulamadım.Sana afiyet bal şeker olsun Tijenciğim,ama kilo olmasın.
Sevgiler...

Seda dedi ki...

Tijencim su gibi okuyorum yazılarını çok hoşuma gidiyor bayılırım dut'a bizim pazarda görmedim ama geç saatte çıktığım için herhalde ama enginarlar tüm güzellikleriyle süslüyorlar pazarıçocuklarda sevdiği için sık tüketilir bizde yeşil olan herşeyi bol bol tüketiriz...sevgiler canım

ipek dedi ki...

Semt pazarları benim de favorimdir. Her hafta uğramassam eksiklik duyuyorum resmen.

berrin dedi ki...

aaaa
dut çıkmışmı?
kara dut çok severim
devamlı yağmur yağdığı ve hala kaloriferler yandığı için baharın geldiğini algılayamadım
afiyet olsun

Sevgi Küçük dedi ki...

dutlar çok güzelmiş yaaa...ağzım sulandı.
pazara gitmeyi özledim.ah Makedonya ne güzeldi,herşey tazecik doğal...buranın pazarlarına yakında gitcem ama pek umudum yok açıkçacı :(

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijeeennnn:))

Son 2 haftadır karadut buluyoruz pazardan ama hala beyaz dut yok görünürlerde:(( Ama karadutu da çok severim, kimselere bırakmadan kasenin dibini buluyorum tek başıma:))

Unknown dedi ki...

arkadaşım dutlar harika duruyor çok severim zaten birde şimdi görünce ağzım sulandı. bende beklerim.

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Tijen Hanım,
yine müthiş güzellikler sunuyorsun daha buralarda olmadı,yada ben görmedim,ören yoluna doğruda yürümüyoruz ki dalında görelim,yakındır görmemiz.
Ayrıca hiç enginar yemezdik yatağı burası olsada geçen sene bir başladık artık her hafta 2-3 tane alıp pişiriyoruz,senin yaptığın gibi haşlayıp yemeyi denemek istiyorum bu kezde. sevgiler

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

sevgili tijen Şu pazarın tadı hiç birşeyde yok.Mis gibi pazra kokusunu çekmeliyim içime.
hertürlü bitkiyi sebzeyi severimde şu beyaz dutu sevemedim gitti.annem çok sever kulakları çınlasın beni kırma yer bir kaç defa denedim olmuyor .siyehını severim onda sorun yok ay ne yapayım bende siyah dut yerim :)sevgiler

Beyza dedi ki...

Tijencim,
beni yuregimden vurdun. Duta bayilirim, ama burda nerde bulup da yiyecegim... Neyse ki bu sene mevsimine yetisecegim sanirim. Kuzenimin bahcesinde koskocaman bir dut agaci var. Simdi cok sevindim iste. Memleketimiz gercekten de bir cennet,o rengarenk pazarlara ben de bayiliyorum, hersey ne kadar bol, ne kadar taze.Insan buralarda gelince daha da anliyor kiymetini.
Kurabiye tarifini de dort gozle bekliyorum. Kendimce yaptigim iki deneme de copu boyladi ne yazik ki...

TAZENANE dedi ki...

Ah bu dutu kim sevmez.
Bizim bahçede var ama daha yeni yeni çiçek açıyor.

Disalce dedi ki...

ne kadar güzel bi yerde yaşıyoruz valla...

bende pazarımdan çok memnunum...

dutu çok sverim ..iğdeyide...bayılırım...ağacından yemek daha güzel ama nerdee...

Delfina ; dedi ki...

tijencim, ben egeliyim ama duttan haberim yok,sence normal miyim ben? pazardan ben de bulup tadayım bi,hele ekşi birşeyse bayılırım gaari :)

Damak Tadı dedi ki...

Ne zaman çıkmışlarda, pazarlarda arz-ı endam etmişler..Bizde ailecek delisiyiz Tijen'ciğim..Öyle bulduğumuzda kilo filan dinlemeyip yutarız..Kuzen'in bahçesindeki dutlar Haziran sonu, Temmuz başI gibi oluyor..Sıkı takipteyim çünkü..Silkelenirken mutlaka ağaç altında olmam gerekir..))Gönlüne sağlık güzel dost..



Sevgiler..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

oy... dut zamanı geldi mi yav.nasıl da severim...afiyet olsun canım.sevgilerimle...

Pembe Tatlar dedi ki...

Off ne kadarda güzel ....
Henüz buralarda yok birtane aldım:))

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

YAA GÜÜÜÜÜÜÜLLL..BENDE BENDE..
KUZENDE,AĞAÇ ALTI REZERVASYON 2 KİŞİ OLDU :)))
TİJENLE HATTA 3 !!! :)))

MEHTAPTA BİZDEN- OLDUMU 4 :)))

AY HEYECAN YAPTIM ŞİMDİDEN :)))

durutarifler dedi ki...

AAAA dut çıkmış. Bayılırım bayılırım duta.
Biz şimdi nereden bulacağız dutu burada. Benim karadutlar daha yavrucağız. Yeşil yeşiller

Emine dedi ki...

Allah dutlara bak.Yahu Tijen Hanım siz neredesiniz ,bu dutlar hangi bağın gülüdür:) Bizim buralarda(istanbul) daha dut'un d si yok.Afiyetler olsun...Emine

SOFRAM dedi ki...

Dün gördüm bu güzelim dutları ama Tijen'ciğim nedense yorum kısmı açılmadı zaten sonra nette gitti yorum yazamamıştım. Nasıl da güzel görünüyor dutlar,çok ta severim, çocukluğumuzda ağacından inmezdik, o kadar dut ağacımız vardı ki, babaannem bol bol pekmez yapardı,onun için pazarlardan alamadığım tek şey diyebilirim dut, çünkü seninkiler gibi değil ezilmiş bir halde oluyor. Neyse annemler geçen yıl bahçeye diktiler, hemen vermeye başladı bile, birkaç yıla kalmaz bollaşır.
Şimdilik komşuların bahçelerindekiyle yetiniyoruz.Dalından yemek bir başka, ama daha burda haziranın sonlarını bulur, havalarda serin gitti.
Afiyetler olsun canım...
Sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

değil mi şükretmek lazım?
evet evet elimizde tuttuğumuz her bir nimete şükretmeliyiz ah bizler..

dut denince yalovada termalin üst tarafındaki köyde silkelediğimiz dut geliyor hemen aklıma:)
ah bu sene gidemeyeceğim büyük ihtimalle:(
sağlık olsun vesselam..
yemişsin 2 enginarı oh ne güzel yahu ben dün 1 tane yiyebildim iştahım eserekli bugünlerde ondan sebep zannımca:)
sana afiyet şeker mutluluk olsun):

Gizem dedi ki...

Kiraz demis ki 'pesimden dut gelmese sizi sapim gibi yapardim' ama bu duta da yok kalsin denilemiyor ki..

Bozcaada dedi ki...

Bu dutlar nerede :)

Tijen dedi ki...

Antalya'da