02 Mayıs 2009

Taze iç bakla ve rezeneli bir lezzet

Yeni lezzetler yaratmayı seviyorum, fotoğraftaki gibi. Bazen tesadüfler çok özel tariflerin ortaya çıkmasına yarıyor. Bu da öyle oldu işte. Elimde pazardan aldığım iç bakla vardı. Teker teker kabuklarını ayıklayıp için de içi baklaya ulaştım. Yemyeşil bana bakıyorlardı. Baktım fazla değil. Ne yapsam ne yapsam derken dolaptaki kök rezeneyi hatırladım, içine onu da doğrayayım dedim. Bizim pazarlarda bu ara taze içli sarımsaklar ve taze kök soğanlar da var, onlardan da doğrayınca hacim arttı. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirdim, tuz ve karabiber ekledim, tabii biraz da su. Pişirdim hepsi yumuşayana kadar, biraz soğuduktan sonra blenderden geçirdim. Yemyeşil bir güzellik vardı karşımda. O gün Kanadalı misafirim de geliyordu. Sofraya bu kaseyle koydum, tazecik dereotlarıyla süsleyerek. Ekmeklerimizi kızarttım, güzel peynirlerimden çıkardım. Ekmek dilimine bu lezzetten sürüp bir parça da peynir... İlahi bir tat!
*
Bu fettan arkadaş diyete uyar mı diye soracaksınız, biliyorum. Bu güzelliği dörde bölerseniz her bir parçanın 150 kalori olduğunu söyleyebilirim. Fena da sayılmaz değil mi? Yanında bir dilim (40 gr) tam undan yapılmış ekmek (100 kalori) yerseniz o öğünde alacağınız toplam kalori 250 olur. Bu tabağı dörde bölmüyoruz, gördüğünüz tamamı değildi. Kabaca 3-4 çorba kaşığı dolusu diyeyim bir porsiyon için, belki biraz daha fazladır, yapalı 2-3 hafta oldu ne de olsa, göz yanılabilir miktarlar konusunda. Tutmayın pazara gidiyorum, yeşillik sepetimi doldurmam lazım. Deniz börülcelerim yıkandı, haşlanmayı bekliyor. Marullar, varsa yabani otlar, rokalar, tereler alayım, kendimi yeşile bulayayım diyorum bugünlerde. Hem Mehtap'ın yeşil çorbasını da ("Siz hala başlamadınız mı" başlıklı yazıda bulabilirsiniz, bir kaç sayfa geriye gidin sayfasında) yapacağım. Biraz silkeleyeyim metabolizmayı değil mi ama? (Mehtap'ın muhteşem bilgilerinden yararlanan/yararlanmak isteyenler için bir öneri: Lütfen yazıları tarayın, işinize yarayacağını düşündüğünüz tüm bilgileri, notları, diyet önerilerini kopyalayıp bir word dosyası hazırlayın. Sonra da gerektikçe bakarsınız. Bunu neden söyledim? Bırakılan yorumlardan birinde, "ama diyet listesi çok gerilerde kalmış, ayrı bir sayfa olarak yayınlasanız da kolay bulsak" diye bir öneri gördüm ve dayanamayıp kızdım. Bu kadın hem yoğun çalışan bir doktor, hem bir anne, hem eş, hem evlat... Bu işi tamamen gönüllü olarak yapıyor, yani bizleri zayıflatma işini. İşini kolaylaştırmamız ve kendi üzerimize düşen işleri yaparak ona yardımcı olmamız gerekmez mi?)

20 yorum:

zero dedi ki...

İç bakla denince kalbim çarpacak kadar çok severim bu mevsimi azıcık harikaaaaa sebzeyi. enginarın üzerinde tane tane dizilmiş zeytinyağlı hali mi dersin, tek başına yemeği mi, hiç farketmez anında tüketilir. bu tarif de öyle leziz duruyor ki, yarına kadar nasıl dayanıcam şimdi bilemiyorum:)

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam,
baklanın dereotuyla buluşma görüntüsü muhteşem tadıda öyledir umarım,tutmayalım seni koş yeşile,
sevgiyle kalman dileğimle

pasta caddesi dedi ki...

tijenciğim ben bakla sevmem ama görüntü imrendirdi doğrusu... ellerine sağlık.

sevgiler,

tolunay

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Öncelikle EMEĞİNE hayran oldun, tebrik ederim o güzel akılcığını :)
her tarifin çok özel zaten, o yüzden,bu dalda eşin yok benim için.
SON SÖZLERİNE GELİNCE : haklısın tabii.. bende kaşlarımı çatmıyor değilim bazı yazan arkadaşlara..
tabiiki de kızcğızın her sayfası , her yazısı çok anlamlı.
illa diyet-sağlık olmasa bile göz atmak çok keyifli oluyor.
BİRAZ SAYGI- BİRAZ ZAMAN AYIRIN LÜTFENN..

Sevgiler TİJENciğim..
iyi tatiller canım.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim ne güzel bir lezzet çıkmış ortaya,ellerine sağlık canım.yorumu yazan akızmakta çok haklısın dediğin gibi gönüllü yazıyor Mehtap hanım.keyifli bir hafta sonu canım.sevgilerimle...

Belgin dedi ki...

Tijenim, simdi nereden bulayim ben ic baklayi:)) Off off pek de güzel görünüyor yaa, konserve baklayla yapsam mi acaba:)) Denemekte fayda var di mi:)) Mehtaba gelince söylediklerinde cok haklisin, o bu kadar emek sarfederken, bizler de üzerimize düseni yapmaliyiz, herseyi ondan bekleyemeyiz:))
Sevgilerimle

lezzet sefasi dedi ki...

Bakla harika olmus guzel bir meze daha kazandi mutfaklar tesadufende olsa.Ama su pazara kosmalainiza gercekten cok imreniyorum.Bol yesilikli gunler dilerim.

Pembe Tatlar dedi ki...

Ellerinize sağlık sunumunuz çok nefis olmuşş:))

zerrin-misss dedi ki...

yaa tijenim, harika bir tarif bu.. Hele kızarmış ekmeğin üstüne sürüp yanında tulum peyniriyle nasıl olur aman allah..

Yahu ben bakla konusunda sıkıntı yaşamıyorum da şu rezene varya her ggördüğüm yerde alıyorum baana yine yetmiyor. pazarda falan rezene satılmıyor burada 1-2 marketde onlarda chiemera ürünleri..

neyse ben iç çekip gideyim..

Yaren dedi ki...

Cok enteresan bir tarif olmus,ilk bakista patates püresi sandim. Bu tariften kanepede yapilir sanirim.Ellerine saglik canim.Sana güzel bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal.

zengile dedi ki...

Merhabalar.Resimdeki geri plan yaralarımı depreştiriyor.Hergüne bir yemek bile 45 tl iken fondaki neden neredeyse bunun iki katı. tabi bunun sizle alakası yok benim isyanım inadımı kıramıyorum ve kıramadığım inadım yüzünden bu kitapdaki güzellikleri dostlarıma gösteremiyorum.Sağlıcakla kalın

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim bir dünyasın !
bana çok lazımsın :)))

sevgiler...

Beyza dedi ki...

Tijencim,
Ellerine saglik. Harika olmus bu tarif. Hele de kizarmis ekmek üzerine aman da aman diyorum :) Taze ic bakla bulamam ama burda bolbol rezene var. Bir kez denedim fena da degildi. Ben Mehtap´in listesini coktan bastim. Takildikca cikarip okuyorum, motivasyon icin de iyi oluyor. Bu arada kemerimde bir delik geriye atladim bile oleeyyy :) Cok öpüyorum

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Yakinimda olsaydin, sana sarilirdim yazdiklarin icin..
Bu arada, evde bakla da var, rezene de.. bu tarifi mutlaka yapacagim..
Kalori bilgilerin icin ayrica tesekkurler..

Tijen dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Üstlendiğin işi layığıyla yapacağını biliyorum. Yapıyorsun da. Sana ne kadar teşekkür etsek az ama bazen elimde olmayarak kızıyorum, sanki tüm işin gücün buymuş gibi ekstra iş buyuranlara...
*
Aslan Beyza,
O gariban kemer daha çoook delikler görecek!
*
Sen de bize lazımsın Zehra'cığım, hadi diyete devam.
*
Zengile dost,
Ne deseniz haklısınız. Diyorum ya, elimde olsa kitapların çoook daha ucuza satılmasını sağlardım, ama ben sadece kitapların yazarıyım ve ne yazık ki yazarı sadece kendi yazdığı kitaplardan en az parayı kazanan kişi değil aynı zamanda söz hakkı da bulunmayan kişi bu memlekette.
*
Olmaz mı Yaren! Ben zaten kanape gibi yedim, ekmeğin üzerine sürerek.
*
Ah Zerrin'ciğim! Şu Antalya'ya gelsen ne güzel olacak biliyor musun, birlikte pazar pazar gezerdik...
*
Pembe tatlar,
Çok teşekkürler!
*
Lezzet sefası,
Beni bu pazarlar baştan çıkarıyor zaten.
*
Belgin'ciğim,
Kuru bakla bulabilirsin oralarda, onu ıslatıp denesen? Veya taze bezelyeyle?
*
Sana da güzel bir haftasonu diliyorum Neslihan'cığım.
*
NuNu'cuğum,
Sen ne tatlı dilli bir sınıf başkanısın. Sen söyleyince kimse kızamaz biliyor musun?
*
Sevgili Tolunay,
Sadece bir fikir, farklı malzemelerle de yapılabilir elbet.
*
Evet yeşile koştum Burhaniye komşum!
*
Pazardan neler almış bakalım Zero?

aysegul dedi ki...

Tijen ablacığım,
Hepiniz çok ama çook tatlısınız.
Baklaya hiç dayanamam!
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsın ki sanki kızarmış ekmeğin kokusu üzerindeki bu yeşil ilahi tat 5 duyumu sardı.

bende mehtap hanımdan yeni haberdar oldum bir çırpıda yazdıklarının hepsini okudum liste tek başına yetmez tüm yazıları sindirmeli bence

sevgilerrrr

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

hiç taze rezene denemedim ama doğumdan sonra aktardan aldığım kuru rezenelerle hala çay ypıp içiyorum ben siyah çay yerine rezeneyi tercih ediyorum valla taze rezene buralarda daha önce hiç görmedim ama görüpte aldığım zaman ilk deneyeceğim tarif senin tarifin olacak sevgiler

neseersoy dedi ki...

Tek kelime ile muhteşem bir yaratacılık örneği tebriklerrr.
Geçen gün yayınladığım ve değişik yeşilliklere ait olan seyfama bir göz atmanı rica edeceğim , bir ustanın yorumu almak beni çok sevinderecek.

http://neseersoy-neseersoy.blogspot.com/2009/05/otlarn-hikayeleri-ciris-hodan-kazayag.html

Sevgilerimle

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

gastronomi bilgisi bu tip denemelerde faydalı oluyor mu ...?

örneğin;baklagilin hazmı ve sindirimi zordur taze olanın hazmı daha mı kolay oluyor,
miğdeyi yormuyor belki de..!