13 Temmuz 2008

Sabun da yapılır, ot da yolunur

Ayşen kaybetmekte olduğumuz değerleri (hani temiz hava, temiz su, temiz yiyecek gibi) korumak üzere girişilmiş bir eylem olarak görüyormuş orayı. Mesela çöp ayrıştırmanın önemini anlamış. İmeceevi'nde çöpler kağıt, gazoz kapağı, sigara (maalesef! istenmemekle birlikte), meyve çekirdeği, mutfak atığı... şeklinde ayrılıyor. Günlük kaygılardan, koşuşturmalardan, öfkelerden, savaştan uzakta bir yaşam varmış orada. Ayşen öyle yaşamış. Gazete yokmuş çünkü. Ancak internetten okunuyormuş. Ona da vakit olmuyormuş çünkü öğle yemeği için sebze toplamak gerekiyormuş veya yukarıda sabun yapılıyormuş, haydii koş koş fotoğraf çekmeye yetiş diyorlarmış. Sonra insanlar geliyormuş, sorular soruyorlar, dükkandan alışverişler yapıyorlarmış. Deniz varmış, hava varmış, temiz su varmış, yıldız varmış, cırcır böcekleri varmış (eyvah o da mı şikayet edecek?) onlarla uyunup onlarla uyanıyormuş. Domateslerin altında bir sürü semizotu varmış. Onlardan salatalar falan yapılıyormuş. İki tane kabak kocaman olmuş, ama kocaman. Tijen de onları rendelemiş, içine oğlak mayalı keçi-koyun peynirinden koymuş. Yeşillik çok yokmuş. Onun yerine semizotu doğramış negerek böreğine. Pek bir güzel olmuş. Deniz kenarında, serin serin oturup yemişler.

25 yorum:

zengile dedi ki...

merhabalar.Sizi bir kenara ayırıyorum acaba diyorum bu özenenler yada birkaç yılda birkaç gün böyle yaşayanlar diğer günlerini bu dünyada nasıl geçiriyorlarda herşeye hayret ediyorlar. Bir DÜNYALI olarak merakıma düştü

Mutfak Havlusu dedi ki...

Alemsin Tijen abla..

gece gece şu anlatımın o kadar güzel gitti ki yazarken hafif bir tebessümde bana eşlik ediyor..

güzel olmuş herşey çok belli sabunların herhal fotoğraftakilerde şekilleri tuttum desenli olan tezhipteki rumi desenlerinden çok hoş.

NESRIN dedi ki...

Niye beni cagirmadiniz?Alacaginiz olsun kacirilirmiydi hic.

Sanem dedi ki...

....... Masal da burda bitmiiiş :)

Şaka bir yana, gerçekten masal gibi :)

zarpandit dedi ki...

canım çektii :)
arkadaki kalp şeklindeki sabunu kullanmaya kıyamam ben cok guzeller:)

SeyyAh dedi ki...

Canım, ne güzel tam sağlıklı bir yaşam, herşey doğal, salata da pek leziz olmuştur tazecik, afiyetler olsun, insan daha ne ister ki...
Sevgilerimle...

pinarbk dedi ki...

Bu sabunlar resmen sanat eseri...
Anlattığın hikaye de gerçek olamayacak kadar güzel. Domateslerin altındaki semizotları kısmında takıldım kaldım...

Demet dedi ki...

Oohh ne iyi etmissiniz Tijencigim, bir gün ben de oralarda olabilmeyi diliyorum...

zero dedi ki...

Savaştan, sıkıntılardan, günlük kaygılardan uzak bir yaşam, bir nefes alabilme alanı kurabilmek ne kadar da güzel. ben cennetin de cehennemin de bu dünyada olduğuna inananlardanım ve sen kesinlikle cennetin yerini tarif ediyorsun bana:)

Adsız dedi ki...

Nasıl da özlemden içim yandı okurken...Yaşamayı hayal ettiğim yere öyle çok benziyor ki..Gitmek ve mutlaka deneyimlemek gerekiyor burayı...Paylaştığın için çok teşekkürler...Sevgiler.

daimamutfak dedi ki...

Tijen'ciğim afiyet, bal, şeker olsun...sevgiler..

yaban dedi ki...

aah ahh böyle bir yerde yaşamak da çalışmak da paylaşmak da öğrenmek de her şey her şey çok güzel olmalı, semizotuyla yapılan börek dahil, cırcır böcekleri dahil...

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Oralar nireler acaba? Gidilebilecek kadar mesafedeyse ben de gitmek isterem :)
Yüreğinize sağlık...

SeyyAh dedi ki...

Doğayı kendi halinde yaşayabilmek ne kadar güzel.. Sanırım bu konuda bilinçlenme artıyor. Bahçemize gelipte dalından domates, bakla, salatalık, erik yiyenler, farkı daha iyi anlıyorlar. Ama bunları bize veren toprağında olabildiğince temiz olması gerektiği unutulmamalı.
Bu çaba içinde olanlar ile destek verenlerin artması dileğinin yanında, size dingin bir dinlenme süreci diliyoruz...
Seyyah & Soframdan

Yasemin/Beril dedi ki...

Sevgili Tijen yeni kitabın hayırlı olsun ama ben henüz alamadım. Geçen hafta evime en yakın olan Carrefour İçerenköy'de ki Remzi kitabevinde sordum henüz gelmedi hanımefendi dediler.İnanılır gibi değil Remzi'de nasıl olmaz anlamış değilim. Başka bir yere bakamadanda yazlığa geldim artık kısmet bu hafta içinde tekrar bakacağım. Sevgiler(kocamannnnından)

Baharcicegi dedi ki...

Öyle güzel anlatmissinki sanki masal okuyorum,böregin tadini merak etmedim degil afiyet olsun size

SOFRAM dedi ki...

Canım yukarıdaki ilk seyyah adlı yorum benden,yanlışlıkla eşimin adresiyle yazmışım kusura bakma canım, şimdi farkettim, sevgilerimle...

:)den dedi ki...

Etrafımızda binlerce güzellik dansedip duruyor akıp giden zamanda... Hepsi anlarda saklı. An'ı yakalayabilen, doğayı içine almış güzel insanlar hepinizi yüreğinizden öpüyorum. Yaydığınız ışıkla kaç tane insanın karanlığını aydınlattığınızı biliyor musunuz?
Yola devam...

Damak Tadı dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsın ki..Oraya gidip o sebzeleri dalından koparıp hemencecik börek yapasım geldi benimde..))

Bizlerle bu güzellikleri paylaşman,beni çok mutlu ediyor Tijen'ciğim..

Sabunlar ise, çok büyük emeklerle hazırlanmış..Emeği geçenlerin ellerine sağlık..

Sevgilerle..

pelince dedi ki...

Yaşanan her şey ne kadar doğal,imrenmemek elde değil...

Sabunlar harika,üretmek ne kadar güzel.Bir kez daha hatırladım.

Margot dedi ki...

Suratlı sabunu çok sevdim.

zarpandit dedi ki...

çikolatamı yedim mutluyum artık:)
kaybettiğim neşen yatağımın altından cıktı:)

yaban mersini dedi ki...

ah yaa ,hayat işte bu dedirtiyor insana bu yazı ve resimler...

daimamutfak dedi ki...

Şu imece evine imrendim.Proğrama baktımda yok yok..ne güzel düşünülmüş..Yapanları tebrik ediyorum..

Tijen dedi ki...

İnternet bağlantısı bir gidiyor bir geliyor, aynı suyumuz gibi. Bugünlerde biraz telaşlıyız. Sular, bağlantılar derken hayatın akışı değişti. Yorumlarınıza yanıt veremedim yine, affola.