16 Temmuz 2008

Gülsüm ananın bazlamaları

Bugünlerde misafirim var. Sevgili arkadaşım Ayşen. Onunla sen kazan ben kepçe (böyle mi söylenirdi bu laf? yok yok Kuzey Ege kazan biz kepçe demeliydim galiba) geziyoruz. Araba var diye şımardık. Her gün yol yapıyor, her gün eli kolu dolu dönüyoruz eve. İşte bu fotoğraf da pazar günkü gezimizden. Kaç yıl önce Bahri Beylerle birlikte gittiğim ve o zaman Radikal'deki bir yazıda anlattığım Gülsüm Ananın gözleme yerine yeniden gitmek kısmet oldu. Nasıl sevindi Gülsüm Ana, sarıldık, öpüştük. O günden beri neler yaptığını anlattı ama önce taze demlenmiş çaylarımızı verdi elimize, ısırganlı erişteleri yaydı yine, havadar bir yerde kurusun diye. Gözlemelerimiz yabani naneli, kekikli, hoşkıranlı, bahçede ne varsa artık, gani malzemeli. Aman ne aromalı, ne iştah açıcı. Yanında Gülsüm Ananın acur turşusu ve yeşil zeytinleri. Gülsüm Ana Edremit-Yenice yolunun 17. kilometresinde, püfür püfür esen bir tepede, çamların altında otlu gözlemeler, otlu bazlamalar, ısırganlı veya sade erişte, tarhana çorbası, çömlekte kuru fasulye, saç kavurma yapıyor gelenlere. Sohbeti de güzel, kendi de, yeri de, yaptıkları da. Sonra koltuğunuzun altına alıyorsunuz bazlamaları, eve getiriyor, ortadan ikiye kesip kızartıyorsunuz. Üzerine otlu lor sürüyor ve Kazdağı'na karşı yiyor, sonra da Ayşen hatun gibi, "sefamız olsun" diyorsunuz.

29 yorum:

Adsız dedi ki...

Of Offff bu ne güzellik. En sevdiğim şeydir bazlama...Afiyet olsun size...

Delfina ; dedi ki...

yaa tijen,egeen yeni geldim,ruhum hala orda bir de sen tam sevdiğim görüntülerle bize bir ziyafet sunmuşsun ya iice bunalıma girdim artık...sobanın güzelliğine bak yaa :)
çömlekte kuru fasülye mi dedin ühühühühüüüü :'''((

berrin dedi ki...

keyifle okudum
hem sefanız olsun
hem afiyet olsun...

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Tijen kıskandım sizi, bundan büyük keyif olurmu yerinde yapılan bazlamanın hası yanında demli çay ağzım sulandı afiyet olsun sevgiler.

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen'ciğim ne güzel de anlatmışsınız, hele de o bazlamaların görüntüsü, hemen sıcak sıcak üzerine tereyağı sürüp yiyeceksiniz. Ama öyle hazır tereyağı değil köy tereyağlarından.O ne lezzettir öyle, nasıl da canım çekti şimdi, sizlere afiyetler olsun, sevgilerimle...

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım,

Öyle güzel anlatmışınız ki sanki kendimi sizin yanınızda ordaki güzel lezzetlerden tadıyormuş gibi hissettim.
Ama defterime kaydettim eğer yolum bir gün ordan geçerse mutlaka uğranılacaklar arasına alındı.

Arkadaşınızın dediği gibi Sefanız olsun.
Sevgilerimle...

:)den dedi ki...

Şahane anlatmışsınız Tijen Hanım. Güzel olan sadece Gülsüm Ana'nın yaptıkları değil, sizin tüm hoşlukları görebilen gönlünüz...
Uçan Martı'dan sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

üfff böyle anlatma Tijen abla anlatma.
için içimi yiyor sonra.

ne güzel anlatmışsın harika yaa çok güzel,egenlilerle yaşamlarını tebessümlerinden gösteriyorlar,insanın yedikleri rhuna sirayet eder tavrına edasına otlarla besleniyor ve bizim diyardaki kadar kırmızı et tüketmedikleri için daha rahat ve sakin çok güzel.

zero dedi ki...

Sefanız ve ağzınızın tadı bol olsun sevgili Tijen. Hem anlattıklarından hem de bu nice sanat şahaseri fotoğrafa bence taş çıkaracak nefis fotoğraftan burnuma dolu dolu geldi Kazdağları'nın kokusu. Şurda Ağustos'a bir şey kalmadı, ciğerlerim şimdiden alıştırma yapmış oldu. Gülsüm Ana'yı ise not ettim bir yere, bilinenlerin yanına bir de yeni keşfedilmesi gerekenler listem de her geçen gün kabarıyor:)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Gerçekten çok güzel görünüyor, sefanız olsun :)

Adsız dedi ki...

Canımmm Tijenim, ne güzel geziyorsunuz. Ohhh dedim.. :) sefanız olsun. Hele o bazlamalar yokmu.. hele yanında yenen acur turşusu. beni benden aldı. pek özlemişim yazılarını. hepsini su içer gibi indirdim :))

Öpüyorum tijenim.. Sımmsıcak sevgiler.

www.misssgibi.com

SeyyAh dedi ki...

Bunları hep not ediyoruz... Ay sonu yola çıkıyoruz, belki zamanımız kalırsa güneye inip dönüşü ege kıyılarından kaz dağları üzerinden yapmayı planlıyoruz o zaman bize bunları faydası olacak...
Sağlıklar ve keyifler diliyoruz...

pelince dedi ki...

Edremit-Yenice yoluna koyulmak vardı şimdi,bazlamalar nefis..Keyfiniz bol olsun...

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

tam hayat kazan ben kepçe olmuş.:).daha ne istenir..bu yaz günlerinde en sevdiğim şeydir gezmek..gözlemeler nefis..yolumuz inşallah oralara düşer..sefanız olsun oh oh:)


sevgilerimle

Cafe Gusto dedi ki...

Bazlamaya bayılırım hemde anında sıcak sıcak yenecekse..Afiyet olsun...sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AAhhhh ANALAR..Analarrrr...
Ne ana, kim ana olursa olsun, elleri böylesi kınalı,böylesi oyalı analar.....
gülsüm ana'yada selam olsun.
Allah getirenden ,götürenden,anlatandan razı olsun !!!! :=))))

verdiniz coşkuyu yine :-)
svglr tijen hn.

NuNu

zarpandit dedi ki...

az önce yemnek zorunda kaldıgım uyduruk pastane poğaçasına hiç benzemiyor bu nefis bazlamalar:)

bu arada ben hep bir parça çikolatayla sevinmişimdir tijen ablacım:)

www.illedeyemek.com dedi ki...

Bazlamayı çok severim birde kilo sorunları olmasa...
Negüzel geziyor ve eğleniyorsunuz hep mutlu olmanız dileğiyle,sevgilerimle...

Limonlu Kek dedi ki...

Gerçekten de tam bir sefa sürmektesiniz, ne diyelim darısı başımıza. Ama sen anlattıkça, ben burada hırslanıyorum Sevgili Tijen, diyorum ki "ben de Gülsüm Ana'nın gözlemesinden yiyip, kül sulu sabunlar yapmak istiyorum" diye. Bu sene artık tatil mevzusu kapandı bizim için, seneye inşallah, sevgiler...

HULYA dedi ki...

Tijen'ciğim,
bazlamayı biz de pek severiz ailece özellikle de eşim.Hatta kepelisini bile bulabiliyoruz burada onu bile seviyorum:-))Egelere kadar gelip bize uğramak yokmu hani sakızlı kahve içecektik beraber?Bir daha beklerim bak.Kucak dolusu sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijen hanım sizi Karadenize Giresun'a da bekleriz,biz de de çok güzel gözleme yapılır,ama bunlar da nefis görünüyor...:-)

Unknown dedi ki...

allahim one bol malzemeli bir gözlemeymis hic duymamitim ayrica yemedimde tadi eminim güzeldir keske orda olmak cok isterdim...
canim kendine iyi bak sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Fotografa bakarken yutkundum durdum, buralarda boyle birsey yokken, nasil canim istedi bir bilsen, yanina da carliston biber, domates ve beyaz peynir ile.

Sizlere afiyet olsun, sevgilerimi gonderiyorum, bazlamanin ucundan koparttim.:))

sahra dedi ki...

Yok buna dayanılmaz yiyeni şişmanlatır, yemeyip bakanı eritir. Afiyet olsun, sefanız olsun ama sıcak hamur işlerine dayanamam ben burdan çıkayım.

ginger dedi ki...

O bazlamalar buraya kadar koktu:)

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim anlatımınla yine imrendirdin.Komşucuğum bendende sefanız olsun...sevgiler.

Hülya dedi ki...

Mmmm nasıl canım çekti bilsen..
Otlar,peynirler,turşular....

NiNo dedi ki...

Sefanızda olsun, afiyette olsun,mutlulukda versin.

ece arar dedi ki...

orada olasım geldi:)