15 Nisan 2008

Leylak

İnsan bir ayda blog güncellemeyi unutur mu? Unutuyormuş demek. Fotoğraf yükleyeceğim ama nasıl? Ne zor soru! Öyle ya da böyle, bir fotoğraf yükledim. Bahar gelmiş ya memlekete, biraz da renk gelsin dedim. Eh ilk renk ne olur? Elbette çiçek olur. Hele de hayatında çok önemli bir yeri varsa bir çiçeğin ve bir anda karşına çıkıveriyorsa, bir anda bir sürü anıyı canlandırıveriyorsa, hakkıdır ön plana çıkmak.
*
Leylaklı ne çok anım var gerçekten. Çocukluğumun, öğrenciliğimin geçiği yerler hep leylaklı. Hele de uzaklarda yaşadığım kentte, baharda açan rengarenk leylakların parfümünü içimize çekmek için parklara gidişimiz... Şimdi yaşadığım kentte ise sadece bir tane leylak var, bir kebapçının bahçesinde. Belki başka yerlerde de vardır ya ben bilmiyorum. Bu sabah karşıma çıkıverince birden. Onun için yazdım işte. Yazmasam olmazdı. Evet evet birinciliği leylağa veriyorum bugün, laleler alınmasın.
*
Bu yazıya bıraktığınız tüm güzel yorumlar için teşekkürler. Hepsine teker teker yanıt veremedim ama biliyorum, affedersiniz.

34 yorum:

kekik dedi ki...

Sevgili Tijen,

Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Ankara Kurtuluş'ta, Samur sokağın eski üç katlı evlerinin bahçeleri hep leylak ağaçlarıyla doluydu. Binalar yenilendikçe, leylak ağaçları giderek seyrekleşti. O koku..Nasıl sarardı etrafı sinsice... Ben de ne zaman bir leylak ağacı görsem sevinirim hemen!

Tijen dedi ki...

Evet evet, benim de Ankaralı leylak anılarım var. Aşağı Ayrancı'nın sokakları nasıl da leylak leylak olur baharda!

Aslı Cin dedi ki...

Merhaba Tijen, nihayet!

Hala Antalya'da mısın merak ettim. Belki mayıs ayında bir ara orada olacağım, seni görmeyi çok isterim.

Bocuruk dedi ki...

Ben her daim birinciliği leylağa veririm:) Rengi, kokusu, annemin en sevdiği çiçek özellikleriyle bir numara benim için.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Evet evet bence de öncelik leylak olsun. Beni mest eden kokusu da olsun :)Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Hoşgeldin ablacığım.. Hem içine hem uzaklara yaptığın bu yolculukta birşeylerin değiştiğini hissediyorum senin için, umarım arınmış, güzelliklerle doldurmuşsundur hayatını ve ruhunu. Çiçekler öyle olduğunu gösteriyor, ve tabi o güzel çay yazısı..
Kucaklıyorum seni.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Daha biraz önce, oturmuştum bahçemde, misss gibi leylak kokuları içinde:)) Üzerine de senin leylaklı yazın.....

Bizim bahçenin bahar müjdecileri önce sümbüller, ardından leylaklar, insanın aklını başından alan kokularıyla...

Sımsıcak sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım evet kekik doğru demiş sen gel buraya bizde kal senin anılarının olduğu yerdeyim burası leylaklarla doldu bile
ve bak sen şu tesadüfe bende hep bir numarayı leylaklara veririm bugün masa üstü resmim leylaklar oldu aradım bütün gün nette

yaşasın bahar leylak ve aşkkk

sevgilerrr

Ferhanca dedi ki...

Merhbalar, yoklugun cok belli oluyor haberin olsun, uzun aralar verme.ozluyoruz guzel yazilarini.
Leylalarin cok guzel benim icinde kokla lutfen.Cocukken bahcelerde ne cok leylak agacleri vardi ne oldu onlara her syi yok ettigimiz gibi onlarda yok oldu.Ne severdik leylak calmayi gizlice iki dal kirmayi misler gibi kokuturdu evi.

sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba canim leylak deyince insanin aklina önce kokusu geliyor okadar seviyorumki saksiya dikdim bu sene üctane cicegi var gelip gedip bakiyorum sendede görünce cok hosuma gitti bir ben deyilmisim anilari olan sevgiyle kal

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

MERHABA
leylak kokusu çok iyi gelir insana,şehrin beton yığınları arasında nefes alma molası

Eminönünde görmüştüm o güzel leylakları,bütün sokağa mis gibi kokularını salmışlaşlardı,ilk fırsatta tekrar gidip doyasıya bakmayı,koklamayı düşünüyorum

sevgiyle kal

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Leylaklaaaarrr en sevdiğim çiçeklerin başında gelir... Bende çok özlüyorum leylakları... Çocukluğumun leylaklarını özlüyorum... Moru, beyazı, pembesi... Miiissss kokusu....

yeliz dedi ki...

herkesin bir anısı varmış meğer leylakla ilgili, benim de var, ilkokuldan eve giden yolda bahçeli evler ve bahçelerinde leylaklar vardı, annem çok sever diye her akşam toplar götürürdüm ona. mis gibi koktu buralar bir anda..

Gizem dedi ki...

O halde leylaklar dokulmesin guller aglamasin

Adsız dedi ki...

Büyüdüğüm evin bahçesinde leylaklar bir de manolya ağacı vardı, o kokuları unutamam. Şimdi yine İzmir sokakları mis gibi, iyi ki bahar geldi, İzmir'i sevmeye başladım.
Sevgilerimle.

Ayse Pamuk dedi ki...

ben yeni tarif istiyorummmmm:)))sevgiler

lezzetsofram dedi ki...

Hoşgeldin Tijencim...
Merak etmiştim,yorumların kapalı olduğu için uğrayıp gidiyordum...
Baharın ilk müjdecisi mis gibi sümbüller ve ardından bahardalı ,leylak diye devam ederdi bahçemizdeki çiçekler...
Küçükken (aklım ermeye başladığında)çiçekleri koparmaya kıyamadığım için gider gelir kokusunu içime çekerdim.Şehir hayatında baharın geldiğini başka bahçelerdeki çiçekleri gördükçe farkediyorum...
Sevgiler
Emel
asevi.blogcu.com

Cafe Gusto dedi ki...

Bir koku insanı alıp nerelere götürür.Gözünde ne anılar canlanır.Bir Leylak hepimizi bir yerlere götürdü.Ama yine de ben nergisi de es geçmeyelim derim.
sevgiler....

simit dedi ki...

Tükçe klavye başladığına göre memleket hasreti bitti mi demek oluyor bu?

Mutfak Havlusu dedi ki...

şu günlerde benim için çiçek deyince üsküdardan beşiktaşa geçerken motor-yada vapurdan üsküdardaki korunun oraya doğru bakmak,inene kadar ordaki o renkliliğin içimi rahatlatması...
her ne kadar uzun zamandır yapamıyorum ama bende onu hayal ediyorum yada sabahları ve akşamları yolumun üzerindeki lalelerle avunuyorum...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Hoşgelmişsin Tijen!
:)
Pazar günü gittiğim parktaki leylakların fotoğrafını çekmiştim; öyle canlı duruyorlar ki şimdi.

pinarbk dedi ki...

Sevgili Tijen, dönmene çok sevindim:))

Benim de çocukluğumdan kalma leylaklı anılarım var. Hıdrellez günü 40 çeşit ot toplamaya gider, dallarından sarkan leylakları toplar gelirdik. Kokusu günlerce evde kalırdı.Hey gidi günler...

daimamutfak dedi ki...

Canım hoşgeldin.Özlettin..

munevver dedi ki...

Çocukluğumun ve ilk gençliğimin geçtiği kentteki -senin de- leylakları unutmak mümkün mü? Şimdi de var ; ama, betonlaşmanın sonucu epeyce azalmış durumda.

Lalenin onca rengine ve asaletine rağman, mütevazı leylaklar bence de birinci.

Sevgiyle, Nane Limon

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

leylak benim içinde özel bir çiçektir tijen.
rahmetli anneannemin en sevdiği çiçekti, ve evimizin bahçesinde -ne yazık ki kendisini bakımsızlıktan kurutana kadar- 2 tane leylak ağacımız vardı..
şimdi onu hatırlatıyor bana, misler gibi leylakları kokluyorum, anneanne kokusu alıyorum..

pelince dedi ki...

Hoşgeldin Bahar ;
Hoşgeldin Leylak
Hoşgeldin Tijen;

Hoşgeldin,iyiki geldin..

Sevgiler..

Hanife dedi ki...

Hosgeldin Tijen'cigim,
Leylaklari cok severim ben de. Anilar dersen, o kadar cok ki.. Taaa cocukluguma goturdu beni bu guzel renkler..
Uzun bir sureden sonra senden ses duymak iyi geldi..
Opuyorum seni..

Zeynep dedi ki...

Bizim bahçemizde de var;Leylak,Tijen.çok severim ben de .Özellikle rengi çok etkileyici.
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Çok çok teşekkürler evime güzel leylak kokuları taşıdığınız için kızlar!

pasta caddesi dedi ki...

Allah'ım ne kadar güzel görünüyorlar, bahar ne kadar güzel bir şey değil mi, tüm mevsimlerin en güzeli bence... Bir de çocuklar hava değişiminden hastalanmasa :(

sevgiler,

tolunay

Adsız dedi ki...

Mis gibi kokulu baharin simgesinden olan leylaklar.Türkiye'deki leylaklarin kokusunu burada yani Isvicre'de hic hissedemiyorum maalesef.Vatanimizin herseyi bin kat daha güzel.Cicekleri de cok güzel resimlemissiniz,harika görünüyorlar. Iyi hafta sonlari,sevgiler.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Merhaba! Ben de bu çiçeğin rengine hayranım, blogumun banneri.. Bu bahar etrafta o kadar çok görüyorum ki.. Fotoğraf da çok güzel..

Tuhfe dedi ki...

Leylaklarin bana onceki gun tekrar gitme sansini buldugum Hollanda`nin gorulmeye deger tek kosesini hatirlatti. Senin de bildigin ve sevdigin bir yer. Senin tabirinle bir nevi arindim da geldim. Biliyorsun cicekleri koparmak yasak oralarda. Sevgi caldim ciceklerden doldurdum cebime tika basa. Goruntuleri kopyaladim indirdim hafizama. Koklamak serbestti kokladim cigerlerim patlayana kadar. Sevgiler tukenmeye yuz tuttugunda cikaririm cebimden kullanirim ihtiyac aninda. Bir tutam selam, bir demet sevgi yolladilar sana da.

Tijen dedi ki...

Tuhfe'ciğim ne iyi etmişsin oralara gitmekle. Burnumda tütüyor o güzelim renkler. Başka bir çok yere gittim, orası gibi iz bırakan olmadı.