26 Nisan 2008

Keçi sütü ve bu sütten yapılan peynirler

Aşağıdaki satırlar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Tümer Uraz'ın Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "Keçi sütü, anne sütüne daha yakın" başlıklı yazısından. Özellikle "keçi sütünün ana proteini olan kazein parçacıklarının küçük boyutlu" olması nedeniyle daha kolay sindirildiğini ve daha homojen olduğunu biliyordum. Keçi sütünden yapılan peynire bayılırım. Bizde ancak yöresel peynirlerin satıldığı pazarlarda bulunsa da (son zamanlarda büyük marketlerde de tek tük yerli keçi peynirleri görülüyor!) başka memleketlere gittiğimde ilk elimi uzattıklarım keçi peynirleridir. Prof. Uraz'ın yazısını okuyunca bu kısmını paylaşmak istedim, çiğ keçi sütünden yapılma muhteşem bir peynirin fotoğrafı eşliğinde.
*
Keçi sütünün yağ yuvarlakcıkları çok küçük olduğundan, uzun bekletilmeler sırasında inek sütündeki gibi kalın kaymak bağlamaz. Bu yönüyle keçi sütü "doğal homojenize süt" sayılır ve çocuklar açısından sindirimi kolaydır. Aynı şekilde keçi sütünün ana proteini olan kazein parçacıklarının boyutları küçük ve yapısı oldukça yumuşaktır. Başta ABD, İngiltere ve daha birçok ülkede keçi sütü çocuk hastanelerinde beslenme amacıyla kullanılmaktadır. İnek sütünü, kazeinin yapısından dolayı sindirmeyen ve "alerjik reaksiyon" gösteren bebek ve çocuklar keçi sütünü kolayca sindirebilmektedirler. Bu yönleriyle keçi sütü inek, koyu ve manda sütlerine oranla insan sütüne (ya da anne sütüne) daha yakın sayılmaktadır.

34 yorum:

Adsız dedi ki...

Tijen'ciğim,
Keçi sütü sabunu da çok hoş oluyor...Diyeceksin ki her kes içmek için bulamıyor..Sen sabuna mı kullanıyorsun?
Ama sabun da önemli değil mi bizler için?
Sütlü kahve rengi,mis gibi süt kokuyorlar wallah...:)
Mine

Tijen dedi ki...

Olmaz mı hiç?
Hele de sen yaparsan daha da güzel olur Mine'ciğim!
(Ama keşke içmek için, peynir yapmak için de bulabilsek keçi sütü.)

Delfina ; dedi ki...

Paylaşım için tşkler Sevgili Tijen...

Ben bir Muğla'lı olarak,keçi peyniriyle büyüdüm diyebilirim..Ömrümce yesem bıkmayacağım bir lezzet.Am gel gör ki 9 sene önc İstanbul'a gelince bulamadım hiç peyniri.Arkadaşlarıma keçi peyniri sever misiniz diye sorduklarımda bakakaldılar :)))

Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Delfina,
Muğla ve civarları (Milas, Bodrum gibi) ne müthiştir keçi peyniri konusunda değil mi? Egeli olmak başka şey. Ben pek beyaz peynirci değilim ama Pınar'ın keçi beyazı hiç fena değil, bilesin!

NiNo dedi ki...

canim ya eminim cok faydalidirda
ben kokusuna dayanamiyorum malesef :(

zero dedi ki...

Merhabalar sevgili Tijen,

İçten bir iade-i ziyaret için linki tıkladığımda, ekranımda açılan Mutfata Zen'in sayfalarında keçi peyniri ile ilgili bir yazı görmek gerçekten hoş bir süpriz oldu. Çünkü Şişli'deki ekolojik pazardan bugün ellerim kollarım çeşit çeşit peynirlerle, özellikle de çok aradığım keçi peyniri ile dolu döndüm. Ama bugünün kahvaltısı pazar girişindeki gözlemeci teyzelerimin gözlemeleri ile yapıldığı için peynirler yarınki kahvaltıyı şenlendirecekler:)

Bir firma tarafından %100 pastörize keçi sütünün şimdilik sadece bazı market ve şarküterlerde sınırlı olmakla birlikte piyasaya sürüldüğünü okumuştum. Ama henüz tecrübe etme şansım olmadı. Ama en kısa zamanda denemek istiyorum:)Belki sizin bu konuda daha fazla bilginiz vardır.

Sevgiler

Tijen dedi ki...

Sevgili Zeren,
Ne güzel bir haber bu! Hayır bilmiyorum ne yazık ki pastörize keçi sütünün satıldığını ama alıp denemek isterim. Bilmem Antalya'ya gelir mi? Ben de yarın gidiyorum Ekolojik Pazar'a. Çok da heyecanlıyım doğrusu!
*
Nihan'cığım,
Hepimizin sevdiği ve sevmediği şeyler var elbet. Ne yapalım, biz de seni böyle severiz! (Şaka şaka!)

Betül İnce dedi ki...

Ezine'den gelen keçi peynirine bayılırım ben. Geçen gün tek sayfalık bir gazete (sıfır kalori adında) geçti elime ve Bolu'nun Bolana keçi sütü ve ürünleri (http://www.bolana.com.tr/Turkce_acilis.html) nin reklamını koymuş ve keçi sütünden de krem karamel tarifi vermiş. Siteye girdim ve pastörize keçi sütü satışları var.

Sevgilerimle.

pelince dedi ki...

Bende faydalarını bildiğim ve okuduğum halde,alışkanlık olmasındanmıdır nedir ,dayanamıyorum keçi sütü yada peynirinin kokusuna.:(

Mutfak Havlusu dedi ki...

ne yapmışsın Tijen abla?
bu resim konurmu nefis birşey benim gibi peynir konusunda hassas düşkün biri için bu görüntü harika ama bir o kadarda işkence gibi,uzatınca alamıyorum şöyle bir parça:)

munevver dedi ki...

Sevgili Tijen,

Keçi peynirinin tadını aldıktan sonra ( Altınoluk'ta) buralarda da aramıştım çok. Marketlerde bir iki kez görmüş, cesaret edip alamamıştım. Son üç aydır yakınımızda açılan bir peynircide bulunca sık sık slıyorum artık. (Ben bir koku hissetmiyorum. kokulara karşı hassasiyetim de var ayrıca.) Koyun ve inek peynirlerine göre çok daha lezzetli bana göre. Ismarladım, sütünü de getirecekler.

Doğru mu düşünüyorum bilmem, ayrıca dağlarda zıp zıp zıplayan keçilerin sütü, doğru dürüst hareket etmeyen inek ve koyunlara döre çok daha faydalı bence.

Verdiğin bilgiler için teşekkürler.

Sevgiyle, Nane Limon

Adsız dedi ki...

Bu güzel ve yararlı bilgiler için teşekkürler Tİjen...

Zeynep dedi ki...

Tijen ben de biliyorum keçi peynirinin tadını,çok güzel.Bazen alıyoruz marketten gerçekten harika bir tat.
Keçi sütü ne kadar yararlıymış çocuklar için.
Tijen aklıma bir de ne geldi biliyor musun?Heidi:)Peter ile ikisinin bir keçileri vardı,ismini hatırlayamadım.Onu güzel otlarla besleyip,sütünü sağarlardı,çok severlerdi onu.Ne güzeldi:)
Sevgilerimle

Demet dedi ki...

Ben de keci peynirinin tadina varmis sanslilardanim o zaman:) Sütü ile ilgili detaylari da bilmiyordum ögrenmis oldum, cok tesekkürler Tijen Hanim...

Damak Tadı dedi ki...

Son 2 yıldır iş yerimin yakınındaki bir peynircide rastlamıştım keçi peynirine ve o günden beride hiç aksatmadan alıyorum..Hem çok nefis hemde hiç kokmuyor..Gönlüne sağlık Tijen..Umarım sende Ekolojik Pazar'da rastlamışındır.

Sevgiler..

Tüsi ve Yasi dedi ki...

ben de Gökçeada(Uğurlu köyü)dan aldığım peyniri anlatayım..Tam bir yörük olan teyzeye hem tadı hem de fiatı tuzlu peynir yaptırdım yine de çok güzeldİ.Sahilde herşeyinizi paylaşmak isteyen gece gündüz önünüze çıkan;zıp zıp!!! keçiler daha güzel..oralara bir gittim geldim sayenizde hayalen de olsa teşekkürler

Feyza Fidan dedi ki...

Canım Tijen'im şimdiye kadar dimağımdaki tüm bilgileri ( keçi sütü ile ilgili) yerle bir ettin vallahi...Evet çok yararlı olduğunu biliyordum ama genelde bağırsakları bozduğu kanaati hasıl olmuş bende nedense :((
Doğal olurda yararlı olmaz mıki hiççç bendekide laf..
Peynirin görüntüsüne gelince ; tek kelime : enfessss...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tijen´cim,
Güzel bir haftasonu tatili diliyorum.
Sevgilerimle...

Tuğba dedi ki...

Aaaaaa..
ne zaman döndün bloğuna?Aşkolsun,Tijen
yeni yazılar eklediğinden haberim yoktu:(
Hoşgeldin:)

Tijen dedi ki...

Döndüm evet Tuğba'cığım, hoşgördük!
*
Ben de sana Sonja'cığım!
*
Feyza kadın, bana değil hocamıza teşekkür et. Doğruları yazan o.
*
Anlat tabii Tüsi/Yasi, anlat!
*
Gül'cüğüm,
Bu hafta pazardan peynir alamadım, haftaya artık.
*
Rica ederim sevgili Demet.
*
Heidi ile Peter'in öyküsüne bayılırım Zeynep. Keşke onların içtiği sütten içebilsek, o güzelim peynir ve ekmekten yiyebilsek.
*
Evrensel yaşam'a da teşekkürler.
*
Münevver'ciğim,
Bizim oraların peyniri güzeldir elbet!
*
Zeynep'ciğim,
Gerçekten çok güzel bir peynirdi ya buralarda yok ne yazık ki. Varsa da çok pahalıdır, bize düşmez onları almak.
*
Pelin'ciğim,
Sevmiyorsan sevmiyorsundur, ille de her zaman zorlamak gerekmiyor sevmediğimiz şeylere karşı kendimizi.
*
Betül'cüğüm,
Bir gün birlikte peynir tatmak dileğiyle.

Tüsi ve Yasi dedi ki...

Uğurlu köyünde peynir aldığım teyzenin ailesini anlatmak isterim..akraba evliliği sonucu zeka yetersizliği v.s özürlü çocukları olan ama hepsi de verimli şekilde çalışan özellikle hayvancılık ve pansiyonculuklageçinen çalışkan insanlar.hep böyle üretsinler de bizler yüksek meblağlarla bile belki birgün bulamayacağımız tatlardan mahrum kalmayalım.özellikle geleneksel lezzetlerimizden..cevap vermeniz benim için büyük mutluluk,.. yarı veje...kız annesi olarak sıkı takipçinizim.Güzelliklerle kuşansın etrafınız her zaman.sevgiyle..

NiNo dedi ki...

Keçi peyniri ve Şarap ikilisi:)))nasılda nüthiş bir tat bırakır insanın damagında.

Selma Alkan dedi ki...

Sevgili Tijen ablacim bizleri keci suttu/peyniri hakinda bilgilendirdiyin icin cok tesekkur ederim..eyer anne suttune bu kadar yakinsa o zaman cocuklarin tuketmesi lazim..inek sutu kolayimiza geldiyi icin kardesime kulaniyoruz ama bize verdiyin bilgileri hemen annemle paylasicam ..guzel bir hafta gecirmen dileyiyle..

Tijen dedi ki...

Sevgili Nihan,
Güzel olur gerçekten!
*
Sevgili Tüsi ve Yasi,
Güzellikler hepimizin etrafını kuşatsın. Hele de bu zamanda güzele, iyiye, doğruya, sevgiye çok ihtiyacımız var.
*

lezzetsofram dedi ki...

Sevgili Tijen ,keçi sütü ile bir anım var Pendik'te oturduğum yıllarda Boşnak göçmeni komşularım olmuştu ve hepsi küçük çocuklarına keçi sütü ve ürünlerini yedirirlerdi.Bu sebepten Boşnaklar uzun boylu ,güçlü, kuvvetli oluyorlarmış.Küçükken yediğimde kokuyomuş gibi gelmişti, şimdiki damak tadımla tekrar bir denesem fena olmayacak sanırım.
Sevgilerimle,
Emel
asevi.blogcu.com

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim keçi peyniri kollesterol
problemi yaşayanlara da öneriliyor..
sevgiler.

banu kırmızıgül dedi ki...

keçi sütünün çok faydalı olduğunu annemde der ama kokusu.
sivaslı bir arkadasım köyüne tatile gitmisti bana hediye keçi peyniri ve tereyağı getirmisti. yiyemedik kokusu çok ağır.

lezzetyolculugu dedi ki...

Ne güzel bir site burası sıcacık ne güzel yerler gezmiş ne güzel kareler çekmişssiniz.Ne kadar faydalı bilgiler bunlar.Bloguma eklemekten mutluluk duyacağım benim arkadaşlarımda bunları okumalı sevgiler....

Adsız dedi ki...

TIJEN ABLACIGIM NASILSIN :)
ablam keci sutunden yapilan peynirler hakkinda bu guzel bilgiler icin tesekurler ablam bizim burada peynir bulmak bundan 10 yil once bayagi dertti ama simdi hemen hemen her yerde peynir bulabilirsin bizim gibi bir turk milletide italyan ve yunnanlilar gibi cok fazla peynir tuketiyorlar bende aldimmmi kova ile keci sutunden yapilmis feta alirim daima
bunu boreklerde kahvaltilarda kullanirim tesadufe bakki bende bugun marinate edilmis keci sutlu fetayi ekledim siteme tarifinide canadian livin dergisinden aldim super bir tarif eyer fazla elinde peyniri olan varsa ve ben bu peynir cok ne yapabilirim derseler hem peyniri kullanma seklinde hemde peynirli yumurta tarifimi yarin sitemde gormek isteyen arkadaslar bakabilirler..
http://benimmutfagim.net/

aNNePeRi dedi ki...

Farklı bir kokusu olduğunu duyduğum için hiç yeme zahmetinde bile bulunmadım açıkcası :) Şimdilerde çocuklara doktorumuz sadece keçi,at ve deve sütü ve ürünlerini kullanmamızı söylediği için keçi sütü ürünleri arayışına düştük bizde :) Peyniri görünce belkide çok lezzetlidir dedim :)Ya sevicez ya sevicez başka yolu yok bizim için artık:)Bilgiler için teşekkürler..

aNNePeRi dedi ki...

At ve Deve sütünün nereden bulanabileceğini bende bilmiyorum.Cerrahpaşa T.F Pediatri Bölümü doç.dr.Ahmet Aydın'ın otistik çocuklar için verdiği diyet programında geçiyo.Bende ilk defa duydum.Keçi sütü ürünlerini bulmak bile bir problemken deve ve at sütünü bulabilmenin imkanı olmaz diye de araştırmadım açıkcası

Tijen dedi ki...

Ben de bunu anlamıyorum işte Ümmügülsüm. Eğer bir diyet programı yapıyorsan insanlara bulabilecekleri şeyleri önereceksin. Şimdi gidip deve mi sağsın okuyanlar? Şaka gibi geliyor bazı şeyler bana ya neyse. Çok teşekkürler paylaştığın bilgi için.

Adsız dedi ki...

Tijen hanım süper olmuş başarılar diliyorum

Adsız dedi ki...

Hayatta vazgeçemeyeceklerimin arasında peynir var peynirsiz bir hayat düşünemiyorum keçi peyniride gerçekten cok hoş görünüyor.