12 Şubat 2008

O keki ben yapmadım

Aşağıdaki keki ben yapmadım. Her şey bloglarda gördüğüm kek ve kurabiyelerle başladı, itiraf edeyim. Misafir gelecekti ve annem börek yapmaktan vazgeçmiş, bana fırında makarna sipariş etmişti. İstediği mantarlıydı ya etraftaki marketlerde taze mantar bulamayınca ıspanaklı yapmaya karar vermiştim. Yaptım da. Pek güzel oldu, beğenildi, tarifi istendi. Her ne ise. Ondan önceki gün bir kek yapmak istedim. Gördüğüm kekler iştahımı açmıştı. Yine kendi keklerimden birini yapacaktım. Pekmezli, zeytinyağlı. Vazgeçtim. Bir de milföylü şeyler var ya komşularda, ona da özendim, deneyeyim dedim. Bir kaç arkadaşın sitesinde gördüğüm düz ve burgulu milföy çubuklarından yapmaya karar verdim. Bir de fikir: kayısı harçlı mini çörekler. Misafirlerden biri elinde meyveli bir kekle çıkageldi. Ah dedim, canım kek istiyordu, yaşasın. Dilimlerken fotoğrafladım. Herkese ikram edildi, ben de iki dilim yedim. Bir ağrı, bir rahatsızlık. Ertesi gün öğleden sonra çayın yanında kekten de koyayım dedim. Yedim ama bir yanma, bir rahatsızlık. Sonra dedim ki, otur oturduğun yerde, kendi kekini yap. Acaba içinde ne vardı da beni rahatsız etti? Yağı mı çok geldi, margarinle yapıldı diye mi öyle oldum? Neydi? Neydi?

32 yorum:

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Bence margarin, tereyagindan sasmiyorum. Ayrica okulda verilen tarifi uygulmak mecburiyetindeyim, bazen kekte tereyagi kullaniyorum ama kek icin evde her zaman siviyag kullanirim. Sonuc ayni. Terayagini da ancak katiyag kullanmak disinda alternatifim yoksa kullaniyorum, margarin hic almiyorum bile. Avrupada bazi ulkelerde margarin yasaklanmis, sanirim Hollanda bir ornegi bunun. Ve bir sure sonra kalp hastaliklarinda azalma gorulmus.

SOFRAM dedi ki...

Geçmiş olsun canım, böylesi güzel görünen kek neler yapmış böyle,ama bana da olur bazen böyle günlere gittiğimde, ben bunu hep alıştığımın dışındaki yağlar diye düşünüyorum.Çünkü çoğu şeyde sızma zeytinyağı kullanıyorum. Sizinki de böyle olabilir.
Ama o fotoğraftakilere bayıldım,sanırım kayısı harçlı mini çörekler, ellerinize sağlık...
Sevgiler...

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijen'ciğim ne oldu canım kesın margarınle yapılmıştı senı o rahatsız etmiş olabılır.Sana kucak dolusu sevgilerimi gonderiyorum..

Disalce dedi ki...

ala ala ..içindeki meyveler rahatsız etmiş olabilirni....

geçmiş olsun tijencim....

sen yapmasanda güzel fotolamışsın....

Tijen dedi ki...

Kızlar o kadar da ciddi bir şey değil, yanlış yönlendirmiş olmayayım. Midem yandı, rahatsız oldu. Sonra geçti elbet ama bazen yiyeceklerin görüntüsü çok güzel olsa da bize yaşattıklarına parmak basmak istedim. Belki de hiç margarin kullanmadığım için. Çünkü hazır yiyecekler beni böyle rahatsız edebiliyor. Hoş bu da çok sevdiğimiz bir insanın yaptığı ve gayet zengin malzemeli bir kek. Muhtemelen diğer yiyenler rahatsızlık hissetmemiştir.
*
Daniel Efe'nin annesi,
Hollanda'da margarin yasaklanmış diyorsun. Eğer öyleyse bizi margarine bulaştıranın Hollandalı bir firma olduğunu söyleyeceğim. Ne garip çelişki değil mi? Sanki kendi ülkelerinde sigarayı yasaklarıp 3. dünya ülkelerine satmaları gibi!

Bocuruk dedi ki...

Evet bence de sen margarin kullanmadığın için rahatsız etmiş. Kek yenmeyecek gibi de değildi ki. Çok hoş görünüyordu. Rahatsızlık vermiş ama yine de afiyet olsun:) Bu arada kurabiyelere bayıldım ben. Nasıl canım istedi anlatamam. Ellerine sağlık:) Çok öpüyorum.
Sevgilerimle...

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

Beni de margarin rahatsız ediyor, sanırım hiç kullanmadığımız için vücut reddediyor artık :)

tata dedi ki...

Sevgili Tijen, genelde hamur islerinde beni rahatsiz eden hep kabartma tozudur. Bunu kesfettigimden beri krem tartar kullaniyor ve baskasinin yaptigini yemiyorum. Türkiye'ye giderken yanimda bol bol götürüp, arkadaslara dagitiyorum, bizi davet ettiklerinde krem tartari kullaniyorlar, böylece ben de yeni tatlar denemis oluyorum.
Kabartma tozunda bulunan fosfat midede yanmaya neden olur.
Agzinin tadi hic bozulmasin!
Sevgiler

butterfly dedi ki...

Tijencim çok büyük ihtimalle margarin vardı o kekin içinde. Bizim evde de ben kendimi bildim bileli margarin hiç kullanılmaz. O yüzden özellikle içinde ne yağ kullanıldığını bilmediğim hamur işlerini pek yememeye çalışırım. Yediğim zaman da midem hemen reaksiyon verir zaten.
Fotoğraftaki muhteşem görünüşlü kuabiyelerin nasıl yapıldığını anlatacak mısın, çok merak ettim:).
Sevgilerimle..
aslı

pinarbk dedi ki...

Eve margarin sokmamaya çalışıyorum ben.MS gibi nörolojik hastalıklara katkı maddelerinin neden olabileceğine dair bir yazı okudum geçenlerde. margarin de katkı zengini olduğundan, ben hiç hoşlanmıyorum...

Feyza Fidan dedi ki...

Tijenimm, bünye alışmış zeytinyağına yadırgadı tabii katı yağı :))
Bu arada yazı bitti ama ben kayısı harçlı milföyün tarifini bulamadım :)) Kulağıma nasıl hoş geldi..Kayısılı harç, kayısılı harççç..Valla süperrr..Yazsaydın bir köşeciğe içinde nasıl bir harç varmış canım benim yaa:(((
Kayısılı harçççççç..

Naile dedi ki...

Tijen yiyeceklerdeki yağlar mide yanmasına sebep olabiliyor. Benim de bazen yediğim hazır poğaçalar çok fena yakıyor midemi. Hem senin miden de alışık değil öyle katı yağlara.

Ispanaklı değişik tarfiler iyi oluyor. Şu makarnanın fotoğrafı ve tarifi bize de yok mu? :)

Aynur dedi ki...

ayy kadin zahmet etmis getirmis öle deme ayol ::))

ne guzel yapmis eline saglik dusunmesi yeter.Ben biseyi anlamiyorum mesela.Simdi buyuklerim hep iste su bana dokundu bu bana dokundu derler yaa.allah allah diyorum bunlar onun esliginde bi suru sey yedi nerden biliyorki o oldugunu.nasi emin olabiliyorlar yani:)

neyse sanada gecmis olsun dileklerimi iletiyorum

Sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

NiNo dedi ki...

sonuc her kusun eti yenmez :)
ve de her guzel gorunen seyin tadi guzel degildir :)
umarim miden iyidir simdi gel sen ben yapim sana bir kek :) sirf sivi yagla zeytin yagi hemide :P

ginger dedi ki...

Ben de uzun zamandır hamurişi yediğimde mide yanmalarından şikayetçiydim.Ama sonunda suçlunun kabartma tozu olduğunu anladım.Bizim evde de margarin kullanılmaz ama bazı kurabiyeler var ki margarinsiz olmaz.Hayat ikilemlerle dolu malesef.Ama arada bir o çok sevdiğim margarinli kurabiyelerden yesem sevgili midem umarım yanmaz.

aNNePeRi dedi ki...

:) geçmiş olsun Tijen
bir bircam olucak senden Nino ya gideceğin zaman bana da haber uçurur musun? Söz peşine takılmıcam :D Bu kayısı harçlı mini çörekler de enfes bi görünüm sergilemişler ayrıca :)

Mutfaknotlari dedi ki...

canımya geçmiş olsun ben başka biyerde yemek yediğimde hemen aynen midem ynar ağrır doktor farklı yağlardan oluyor demişti
bence margarin falan kullanıldıysa o yapmıştır
ben keke hiç katı yağ koymam hep sıvı yağ çokta güzel olyuro hani kendimi övmüş gibi olmayayım ama:)
beklerim bana buyrun gelin beraber yapar yeriz kekleri

Mutfaknotlari dedi ki...

anaaa ninoda devat etmiş
şimdi okudum ozaman siz önce ninoya sonrada ninoyuda alıp hep beraber bana gelin lütfennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Tuğba dedi ki...

Tijencim,
mide yanmasına sebeb olan bence içinde kullanılan yağ ve büyük ihtimalle katı yağ.

Gerçekten insanın kendi yaptığı ya da annesinin yaptığı gibi olmuyor hiçbir şey..çünkü alışkanlıklar farklı.
ben de zeytinyağını mutfakta sıkça kullanırım ve de öyle işlene işlene ayçiçek yağı gibi olan zeytinyağlarından değil,hakiki sızmalardan.Tabi ben senelerce Aydın da yaşamış olmamız nedeniyle alışığım,başkalarına kokuyor olabilir:)
Margarini sadece kurabiyelerde kullanıyorum çünkü margarinsiz kurabiye tarifi yok.
sevgilerimle..

LeYYa dedi ki...

cidden çok büyük bir sabır imtihanı şu blogcu arkadaşların sayfalarında yapılar gezintiler.ben de aynen o hal üzreyim şimdi tükrük bezlerim aşırı faaliyet halinde ,ne görsem canım çekiyor.şu kayısıların milföyün arasından sızan görüntüleri bile insanı tahrik etmeye yetiyor mesela.ne yapmalı ne etmeli bilemiyorum.zor işler bunlar zorr))

Tijen dedi ki...

Tuğba'cığım,
Sana da yazdığım gibi, bazı şeyler sadece margarinle yapılır tezine katılmıyorum. Bana kalırsa bunun en büyük nedeni özellikle margarin üreticilerinin sponsorluğuyla hazırlanan yemek programı ve yayınlar. Aynı şeyi pekala tereyağıyla da yapabilirsin. Çoğu zaman yarı yarıya tereyağı-zeytinyağı karışımı, hatta kimi tariflerde sadece zeytinyağı bile kullanılabilir. Keklerden bahsetmiyorum, onları ben zaten hep zeytinyağıyla yapıyorum, kurabiyelerden bahsediyorum.
*
Kızlar,
Tüm yorumlarınıza teşekkürler. Bazen insan yaşadıklarını sadece kendisi yaşıyormuş gibi düşünüyor ve huysuzluk işte deyip geçiyor ama paylaşınca aslında ne çok kişinin benzer şeyler deneyimlediğini görüyor. Bu yüzden daha da önemli yorumlarınız.

Naile dedi ki...

Ispanaklı fırın makarnanın tarifini tabii ki memnun olarak isterim.

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim sen bana söyle nasıl bir kek istersin canım istediğin gibisini yapayım öyle herkesin yaptığı gıdalar yenirmi yaaa inşallah şimdi iyisindir geçen gün senin dergideki pazarcı kadınlar yazını okudum ne güzel anlatmışsın ellerine sağlık bizim pazarlardada çok olur kadın pazarcılar süper otlar satıyorlar bahçelerinde yetişmiş doğal otlar neyse hadi öptüm bay

ev perisi;) dedi ki...

Geçmiş olsun Tijenciğim;)
Annen sölemedi mi sana öle herkeşin verdiğini kabul etme yeme diye;)))
Söyleseydin lezzet blokcuklarına hazırlardık aşkolsun yaw:(
Nyse tecrübe...
Bir müsibet bin nasihattan evla imiş...
muhabbetle...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijen'ciğim,
Ne yaparsın o kadar alışmışız ki zeytinyağına, asla kabul etmiyor benim midem de pastanelerden satın aldıklarımı:)
Kurabiyelerin kayısılısını ise hayal ettim de, çok güzel olur gibi değil mi ama:))

Sevgiler....

Adsız dedi ki...

Merhaba tatlım,
Öncelikle geçmiş olsun.Yağlı kekler
miğdeyi altüst eder.Yavaş ve çok
çiğneyerek yemek lazım şekerim.

Ah elbette unutuyordum,yedikten sonra,gazlı soda değil de,bir su
bardağında,çorba kaşıgında karbonat
ve tatlı kaşığında şekerle karıştır
üstüne limon sıkıp,hızlı içilince
miğdeye çok iyi geliyor.Biraz gaz
çıkarıyor canım,ama bunun ilacı bu..Bu karışımlar bardakta köpürmeli.Ancak hızlı içilmeli.
Deneyiniz lütfen,bana duacı olacaksınız.
Reda

Adsız dedi ki...

Zeytinyağından hiç şaşmam kuru fasulyeyi bile zeytinyağıyla yaparım.Sevgiler

Hülya dedi ki...

Tijen'ciğim,
O ıspanaklı fırın makarnadan bir daha yaptığında tarifini ve fotoğrafını görmek istiyorum.
Sevgiler...

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Geçmiş olsun:)Belki de iki dilim yediğinden olmuştur,mide yanmaları:P

Adsız dedi ki...

Aaaaaaaaaaaa geçmiş olsun...Kek macerasının sonuna çok şaşırdım doğrusu. Bence margarin dokunmuştur. En güzeli insanın kendi kekini kendi yapması bence de...Sevgiler...

pelince dedi ki...

Geçmiş olsun,azıcık bir ağrı olmuş...Zaten tarifleri bir başkasından yada kitaptan bile alırken ,mutfağındaki malzemelere göre hazırlamak en güzeli.Tüm bloklarda şahane lezzetler var gerçekten,ama damak tadı herkesin farklı.
Margarin bende çok nadir koymuşumdur keklerime,gerçekten çok ağır bir koku ve tadı oluyor.Bende sıvı yağ kokusunu daha çok seviyorum.Tuzsuz tereyağı(büyük marketlerde var)daha hafif oluyor.
Keki getiren komşunun ellerine sağlık...

Mutfak Havlusu dedi ki...

bir dakika o kek çok güzel görünüyor ama:))
doğrudur bünyen alışkın değilse olabilir dokunabilir,çok geçmiş olsun.

bu arada yandakiler çok tatlı olmuş nefis görünüyorlar Tijen abla bunların tam tarifin ver kesinlikle.