29 Ocak 2013

Pembe turşu

Lübnan'da ister lüks bir restoranda, ister bir sokak lokantasında olun, sofraya mutlaka getirilen bir turşu var: Pembe turşu. Turp turşusu bilir misiniz? Bu turşuyu turpla yapıyorlar. Rengi veren pancar. Ufak bir pancar kullandınız mı turpları bir güzel boyuyor. Hoş yediklerimin pembesi o kadar yoğundu, turşular o kadar kıtır kıtırdı ki, bu işin içinde başka bir malzeme var diye düşünmedim değil. Pembe turşu karşıma her çıkışında evde deneme arzum bir kat daha arttı. Bugün pazarda oh oh ne güzel ne güzel diye gezerken bir anda hatırladım (o anda tonton teyzemin tonton kocasıyla kurdukları tezgahtan yerelması, kereviz ve salata için içi kırmızı turplardan alıyordum), turşuluk turp ve pancar da aldım. Sonradan gördüğüm tariflerde dışı pembeli beyazlı olan turplardan kullanıldığını anladım ya ben dışı siyah olanlardan almıştım. Araştırdığımda şu tarifle karşılaştım ve onu uyguladım. Turplarımı çubuk çubuk doğradım, pancarla birlikte (onu da aynı şekilde soyup dilimledim) kavanoza yerleştirdim, 2-3 diş sarımsak ekledim. İki su bardağı su, bir su bardağı sirke, birer çorba kaşığı toz şeker ve deniz tuzunu kaynatıp sıcakken turpların üzerine döktüm. Yetmedi tabii. Üzerine tekrar kaynattığım suyu ekledim ama biraz daha sirke koymalıydım, biliyorum. Yarın tadına bakıp gerekli olan şeyleri ekleyeyim dedim. Bu turşu 2-3 günde oluyormuş. Bakalım göreceğiz nasıl olacak. (Bu fotoğrafta pembe turşuyla birlikte biber turşusu ve yeşil zeytin de var. Kimi zaman karışık getiriyorlar, kimi zaman tek başına.)

37 yorum:

misk dedi ki...

Selam! Sadece renkleri icin bile denemek gerekli bunu. acaba biraz zencefil atsak nasil olur? Sevgiler Tijencim :)

Tijen dedi ki...

Denemesi senden, merak etmesi bizden şekerim. Denemeden bilemeyiz. Tarifi yazan kişi iki tane de acı biber eklediğini söylemiş turşuya ama ben koymadım. Sonuçtan hoşnut kalırsam ileride farklı denemeler yapabilirim tabii.

neseersoy dedi ki...

Tijencimmutlaka bekliyoruz olunca fotosunu bekliyoruz çok merak ettim :-))

sare dedi ki...

Tijen hanım, bir sonraki postunuzu merakla beklerken, sonunda çok yeni ve inanılmaz renkli bir tatla tanıştırıyorsunuz.
Teşekkürler.
Sonucu merakla bekliyorum.
Afiyetler olsun.

Tijen dedi ki...

Neşe'ciğim,
Hele bir olsun da seve seve...

Tijen dedi ki...

Sare hanımcığım,
Bu ara çok boşladım blogumu değil mi? Haklısınız!

semyaz dedi ki...

ellerinize saglik sevgili tijen harika bisey bu mmm olsunda hemen yiyelim:)sem

semyaz dedi ki...

turp tursusu eskiden cok yapardim pembe olsun diyede kirmizi lahana yapraklari koyardim neler hatirlattiniz bana tijencim cook sevgiler size

Serap dedi ki...

Renkler çok güzel. Umarım sizin ki resimdekinden daha güzel ve renkli olur. Ellerinize sağlık.

Tijen dedi ki...

Sem'ciğim,
Demek pembe turşu zamanı gelmiş yine?
Sevgilerle.
*
Serap,
O kadar güzel renkli olmayacak sanırım ama tadı pek hoş (dayanamayıp sabah bir tane tattım da)

HADİYE dedi ki...

Selam Tijenciğim,

Görüntü harika ama tadı nasıldır ?sonucu senden öğreneceğiz.
Turşunun her türlüsünü seven biri olarak bende sonucu merakla bekliyorum.
Aman dikkat tad kontrolu yaparken turşuyu bitirme sakın :)

Sevgiler*

Tijen dedi ki...

Hadiye'ciğim,
Zaten denemelik yaptığım için tadarken bitirsem şaşmam doğrusu. Şimdilik güzel bakalım. İki gün sonra nasıl olacak göreceğiz???

Hülya dedi ki...

Turşu deyince akan sular durur benim için...hele de böyle güzel renkli ise..biraz da acı olursa...
Adana'da pizzanın yanında bile acı biber turşusu getiriyorlar...
Sevgiler

Hülya dedi ki...

Alışveriş notuna aldım hemen yapacağım...

Esma dedi ki...

Sevgili Tijen

Turşuya ben şeker koymam,bu turşuya has bir şey mi şeker ? Değişik bir turşu olacak..Sizin turşuyu bir görelim nasıl olacak,bende merakla bekliyorum bu romantik renkli turşuyu,ellerine sağlık,yiyenlere afiyet olsun..

Sevgiler

Narince dedi ki...

Aaaa bunu ben de yapmalıyım. Evdeki kocaman oğluma kırmızı pancar yediremiyorum. Turşu yaparsan yerim dediydi, ama yalnız başına değil, lahanalı falan olsun dediydi,hem ne güzel renkli olur dediydi. yapam da sevinsin:)

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım,
Afiyetler olsun şimdiden!
*
Oğulcuğa da afiyetler olsun Necla'cığım, yapasın tabii. Bence pek hoş ve alternatif bir turşu.
*
Esma hanımcığım,
Ben de turşulara şeker koymam ama bu tarifte görünce denemekten zarar gelmez diye düşündüm.

Unknown dedi ki...

Tijencigim, hic kabakla denedin mi? Hani o pazardan aldigin korpeler var ya?
Bir sene karisik tursu yaparken kavanozun ustu bos kalinca dolapta buldugum kabaklari dograyip sokuvermistim, o gun bugun yaparim, cok guzel oluyor, belki denersin...veya belki denemissindir...:-)

Opuyorum kocaman pembe yanaklarindan :-)

Deniz dedi ki...

Çok güzelmiş. Rengi harika. Pancarın boyasını kullanmışlar ama onun turşusu da ayrı güzeldir :)

Narince dedi ki...

Yok yok gitmem bi yerlere, buralardayım:) ben de seni öpüyorum, güneşli günler dileyerek...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Tijen'cigim, eline saglik. Ben bu tursuyu yaparim, kavanozlara 3-4 tane nohut ta atarim. Tuzunu azca, sirkesini cokca koyarim, cunku suyu icilen cinsten bir tursudur bu. Hatirlattigin icin tesekkurler, her zamanki gibi okrken bile lezzetli senin yazilarin...

Tijen dedi ki...

Mehtap'cığım,
Bu şekliyle dene istersen, tuzu fazla değil kesinlikle. Hiç tuz tadı hissetmiyorsun. Hatta ben bugün turp dilimlerini küp şeklinde doğrayıp yeşilliklerle karıştırıp hiç tuz eklemeden salata yaptım. Pek hoş oldu!

Esma dedi ki...

Bende yaptım :-)

iki pancar,bir büyük turp,6,7 diş sarımsak,1 bardak üzüm sirkesi,2,3 bardak kaynamış soğumuş su,7 ,8 adet nohut ,biraz tuz...Rengi çok güzel oluyor,kaç günde olur bilmiyorum ama bu turşuyu öğle öğünlerinde mi yemeliyiz sevgili Tijen???

Kök sebze oldukları için..

Sevgiler

Yeni şeyler öğrenmek için ben bekliyorum...:-)

Tijen dedi ki...

Sevgili Esma hanımcığım,
Ellerinize sağlık! Ben tarifte önerildiği şekliyle, sıcak halde döktüm karışımı turpların üzerine. Sizin pancarınız daha fazla olduğundan herhalde daha kırmızı olacaktır turşunuz. Hangi öğünde? Ben doğrusu öğlenleri yiyorum. Benim bedenim bu tarz yiyecekleri akşam çekmiyor pek. En doğrusu insanın bedeninin söylediğidir diyeceğim ama bu bir uzman görüşü değil, sadece bedenini dinlemeyi seven birinin görüşü diyelim. Afiyetler olsun!

fethiye dedi ki...

Ben de sunu gordum goreli denemeliyim diyorum ama zaman bulamamistim, denicem yakinda: http://www.davidlebovitz.com/2012/09/pickled-turnips-turnip-recipe/

Tijen dedi ki...

Fethiye,
Sağolasın, çok sevindim bir başka tarifi gördüğüm için. Aşağı yukarı benzer tabii ama David'in verdiği tarifte tuz miktarı daha fazla. Gerçekten dediği gibi, Ürdün'de de aynı şekilde sık rastlamıştım ama Lübnan'da hemen her sofrada görüyorsun bu turşuyu. Pek hoş gerçekten.

Kiremithanem dedi ki...

Cok guzel bir sunum cok guzel bir fikir!..
Sevgiler..

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Tam bir renk cümbüsü himm,nefis olmus.Mutlaka deniycem.Izninzle takipteyim sizi ;)

A Cat From London dedi ki...

Özellikle falafelcilerde bol bol karşımıza çıkan bu turp turşusuna ben de bayılıyorum. Ama bu lezzetli sokak gıdasını evde yapmak hiç aklıma gelmemişti. Paylaştığın için çok teşekkürler! Sevgiler...
Aybige

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Hımm kokusu buraya kadar geldi:) Nefis ellerinize sağlık:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sayfaniza Heyyfiden geldim ve sevdim..Demissiniz ya penbe tursu cuma gecesi Lubnanli arkadaslarla idik..bir ara konu bu tursudan acildi bana tarif verdi:)) aklima geldi paylasmak istedim..sevgiler

Narince dedi ki...

Tijen'ciğim turşumuzu bu akşam yedik, seni andım. Ömrümde yaptığım en kolay turşu, annem çok sevdi, ona da vereceğim:)

Tijen dedi ki...

Çok sevindim Necla'cığım. Aklında olsun çok dayanmıyor. Rengi soluyor bir süre sonra. Kısa sürede tüketin derim.

Narince dedi ki...

Aaaa öyle mi? Buzdolabında bekletiyorum, benimkinin pancarı çok oldu rengi bildiğimiz pancar turşusu gibi, kop koyu. Yine de solar mı ki? Suyu çok lezzetli bu arada, acele edelim bari. Teşekkürler tekrar.

Tijen dedi ki...

Evet canım çok dayanıklı bir turşu değil aza yapıp hızla tüketmek gerekiyor.

ihlamurcum dedi ki...

Bir arkadaşımda yemiştim, ama tarif verememişti çünkü ona da yapıp getirmişler,elinize sağlık Tijen hanım.Hemen yapacağım.sevgilerle.

Hande dedi ki...

Sevgili Tijen,
zannederim bir ekleme yapmak lazim ki o da bu tursu turptan (radish) degil salgamdan (Turnip) yahpiliyor. Tursu suyu olarak haslanan pancar suyu sarimsak, limon veya sirke, hatta bir aci sivri biber, tuz, azicik seker ilavesiyle tatlandirilarak kullaniliyor. Ana malzemeniz ise bol suyla yikanmis kuyrugu kesilmis ve dilimlenmis salgamlar. Ben yaparken ilk once kirmizi pancari fircayla yikayip dilimleyip suya ekleyip bir sure kaynatiyorum. Kirmizi pancar miktari konusunda cok comert olmayin zira pembe yerine bordo salgam tursunuz olur.