12 Kasım 2011

Rüzgar gibi

Tam rüzgar gibi geçti bayram tatili. Bir minik misafirimiz vardı, en kıymetlimiz. Günlerimiz onun peşinden koşmakla geçti. Küçük hanımı mutlu etmeye çalışmakla. Kah edebildik kah edemedik. Antalya'da çocukları mutlu edecek ne var ne yok tavaf ettik. Kum heykeller, deniz (yaaa, bu mevsimde yüzmek buralara has bir durum), hayvanat bahçesi, oyuncak müzesi (Sunay Akın'ın danışmanlığında kurulmuş bir oyuncak müzemiz var artık), bilumum çocuk parkı, tramvay gezisi... Veda ederken söz verdim kuzuma, bir dahaki gelişi için başka eğlenceler de bulacağım.
Şimdi yeniden hafifleme zamanı. Son zamanlarda beni ekranda ve canlı olarak gören herkes farkı farkediyor, "aaa sen hiç ekranda göründüğün gibi değilmişsin" diyor. Ne yazık ki ekran insanı en az 5 kilo fazla gösteriyor. Ha tabii bu demek değil ki fazla kilom yok, olmaz mı, var elbet. İşte şimdi onları vermeye -yeniden- başlama zamanı. Bu yazı için fotoğraf ararken yanda gördüğünüz salatayı buldum. Tarifini size verebilir miyim bilmiyorum. Versem yapabilir misiniz onu da bilmiyorum. Yeşil Papaya Salatası bu. Tayland'ın en sevilen salatalarından. Yapabilir misiniz demem yeşil papaya bulup bulamayacağınızı bilemediğimden. Ben bulabilirim belki, ne de olsa Antalya'ya çok yakın bir yerde yetiştiren birini biliyorum ama ya siz? Tropik meyvelerin satıldığı ülkelerden birinde yaşıyorsanız yukarıda verdiğim linkteki tarife bakarak deneyebilirsiniz. Çok lezzetli bir salata. Evvelki yıl Tayland'da bol bol yediğim salatayı geçen baharda NY'daki bir Tayland restoranında sipariş etmiş ve büyük hayal kırıklığı yaşamıştım. Ya malzemeden ya da şişirildiğinden, öyle aman aman bir tadı yoktu. Chiang Mai'deki bir gece pazarında, anne, baba ve ufak kızdan oluşan ailenin elinden yediğimin tadını anımsıyorum. Daha doğrusu o tadı hiç unutmadım. Yeşil papayanın taze tadı, kurutulmuş karidesin yoğunluğu, yer fıstığının çıtırlığı, misket limonunun ferahlığı, taze fasulye ve domatesin kattığı tat... Hepsi biraraya gelmiş ve müthiş bir birliktelik oluşturmuştu. Olsa şu anda, yine yerdim, büyük keyifle.

11 yorum:

misk dedi ki...

Sevgili Tijen,
Bayram bölümü çok güzeldi programının, facebook'da izledim, çok teşekkürler, ellerinize sağlık! İnsan o ortama özlem duyuyor ama şehir yaratıkları olduk artık, burasını da kabullenmek gerek! Bize açtığın pencerelerden bakıyoruz biz de :)Ben hala programının toplu seyir olanaklarının peşindeyim, o ayrı! Tatil sabahlarında kahvaltı soframıza otururken mutfak dvd'leri izleriz minik kuşla, bu da ne güzel giderdi demeden edemiyorum! sevgiler..

tijen miriam dedi ki...

canim adasim,hadi allah kavustursun,ne guzel gecirmissin bayrami,cok opuyorum,sevgiler canim

tijen miriam dedi ki...

canim adasim,hadi allah kavustursun,ne guzel gecirmissin bayrami,cok opuyorum,sevgiler canim

Hülya dedi ki...

Olsa şu saatte bile hayır demezdim ben de Tijen'ciğim.
Antalya'ya sevgiler

Betül İnce dedi ki...

Ben bu kara kapkara iklimde hiç bulamam sanırım.
Eh Maya'da biraz daha büyümüş olarak gelecek kendi farklı eğlenceleriyle de tabii. Biz de şimdi yeğenimib ikizleriyle o eğlenceyi yaşıyoruz.

MARTI dedi ki...

Tayland'a gidip yemek gerek en iyisi!

Serap dedi ki...

Televizyondan henüz hiç seyretme fırsatı yakalayamamışken, ben de programınızı bilgisayardan seyredenlerdenim. Bayramı henüz seyretmedim ama, eminim yine güzel sunumunuz ile hoş ve keyifli bir program olmuştur. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Sevgiler.

mimosacafe dedi ki...

Aman tanrım Som Tom! Fotoğrafı görünce yoksa Tijen bayramda Tayland'a mı gitti dedim. Sonra okudum baktım anladım durumu :) Ah bu papaya salatası yok mu, yapımı bile başlı başına bir ritüel. Koca taş havanda sarımsak ve olgun papayayı, o güzelim domatesi, lime suyunu karıştırıp döve döve hazırladığı sos eşsiz birşey. Yeşil papaya ve kuru karides bulsam kesinlikle ben de denemeyi çok isterdim. İstanbul'da bir Tayland restoranının menüsünde gördüm internette, bir ara denemeyi düşünüyorum ama çok da ümitli değilim aslında.

Tijen dedi ki...

Yok yok yeniden gitmedim Tayland'a. Fakat o salata için yeniden gitmeyi isterdim doğrusu!

Oglak Kizlari dedi ki...

Dogru yani bu fazla gösterme işi.
Ben çıkmayayım o zaman.

Şakacı anne Çiğdem

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Yeğen sevgisi başka hiçbir şeye benzemiyor değil mi Tijenciğim?
Allah bağışlasın!
Biz de de var iki tane dünya tatlısı!