26 Ağustos 2010
Ve salça zamanı
Geçen gün Beste'nin sitesinde muhteşem domates resimleri vardı gördünüz mü? Bahçesinde yetiştirdiği değişik türden domatesleri görünce hayran kaldım. Ah dedim seneye ben de yetiştirebilsem böyle domatesler. Sonra aklıma bu fotoğraf geldi. Taaa dört yıl önce, Maya'cığım henüz altı aylıkken onu görmeye gittiğimizde New York'taki pazarlardan birinde çektiğim bu fotoğrafı ne de çok sevmiştim. Aradan geçen yıllarda Maya'cığım büyüdü, serpildi, çok özel, çok güzel, çok uyumlu bir çocuk oldu. Hatta öyle tatlı oldu ki, ondan ayrılmak iyice zor gelmeye başladı. Şimdilik internet görüşmelerimizde birbirimize mektup yazıp sevgi ve özlem ifade etmekle yetiniyoruz. Kışa kadar bu böyle devam edecek. Şimdi salça zamanı. Pazartesi günü tarhana malzemeleriyle birlikte salça malzemelerimi de aldım. Geçen yıl keşfettiğim ve bugüne kadarki en kolay (ve en lezzetlilerden biri) olan yöntemi uyguladım. Annem işin yarım saatte bittiğini görünce şaşırdı, bu kadar basit miydi dedi. İşlem o kadar kolay ki: Eşit miktarda domates ve kırmızı etli biberi irice doğrayıp (domateslerin kabuklarını soymadan, sadece sap kısmını kesip biberin de saplarıyla çekirdeklerini çıkarıp) koca bir tencereye koyuyoruz, bol da kaya veya deniz tuzu atıp kaynatıyoruz. Yumuşasınlar yeter, suyunu çektirmeye gerek yok. Ezilir hale geldiklerinde de el blenderiyle püre haline getiriyor ve tepsilere alıp üzerine bir tülbent örtüyor, güneşle buluşturuyoruz. Günde 2-3 kere karıştırıp üzerinin kabuklanmasını önlemek lazım tabii. Suyunu çekip katılaştığında da kavanozlara pay ediyor, üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapaklarını kapatıyor ve kış yemeklerini tatlandırmak için dolaba koyuyoruz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
20 yorum:
Bir süre daha bekleyip ondan sonra yapmaktı düşüncem...Görünce aklıma düşürdünüz...Yapmamazlık edemiyeceğim galiba :))Keyifle yensin inşallah !
Ne güzel anlatmışsınız, gerçekten çok kolay ve zahmetsiz görünüyor.Tarif bir kenera not edildi ama denemek için sanıyorum emekliliği beklemem lazım. Malum güneş ve karıştırma işi uzaklardan olmaz sanıyorum. Ellerinize, emeklerinize sağlık...
ah tijen !!
resme ba-yıl-dım !
şunlara bakarmısın ?
ne yalan ne valide sultanım, ne bendeniz artık hiç uğraşamıyoruz.
sağolsun çok akrabalar varda domateslerim kış boyu yetiyor sayelerinde.
afiyetler olsun canım benim.
evimden uzaktayim, aklim domateslerimde yazini gorunce hos bir surpriz oldu. Yollarim ben sana tohumlardan, seneye ayvalik gunesinde mis gibi olurlar:)
Tijencigim merhabalar canım
Bu sene bende bahcemde gorsen bıberler,domatesler, patlıcanlar yetıştırdım.Insanın kendı yetıştırdıklerını toplamakta ayrı bır zevk oluyormuş..Izmırden kucak dolusu sevgıler canım..
Tijenciğim,
Bu sene marketlerde yeşil domates satılır oldu. Eskiden yaz sonu tarla bozumunda gelirdi yeşil domatesler.
Bir de lezetini pek alamadığım, siyah (yoksa kahverengi mi demeli?) domatesler var. Onları çiğ mi tüketmeli yemekte mi değerlendirmeli?
Sevgili Ekmekçi kız,
Siyah domatesler:
Hibrit türlerden biri. Bir kaç kere yedim, aslında kış aylarında o kadar da kötü gelmiyor insana ama yazın güzelim tarla domatesleri varken dönüp bakar mıyım? Hayır.
Aaaa gerçekten bu kadar kolay mıydı bu iş demek ki Salı günü Doğu Garajına gidilip bolca yayla domatesi ve kırmızı biber alınıp salça yapılacak sağolsın Tijen'im!!!
Sevgiler,
Evren
Kolay gelsin komşum,kış hazırlıklarına başlanmış,ellerine sağlık allah ağız tadıyla ,sağlıkla yemek nasip etsin,salça konusunda hazıra alıştık ama senin tarifte es geçilmeyecek kadar pratikmiş denemeye değer,paylaşımın için sağol.
Ben de ilk kez biber salçamı yapıyorum. Ama domatele birlikte bu kadar kolaymış madem, kaynatma da yok, bugün robottan geçirdim tepsiye koydum. Kuruyacak karıştıracağım. Bi de seninki gibi yapayım en iyisi.
Fotoğraf çok güzel!! :)
Ne güzel anlatmışsın. Vallahi işten çıkıp evde salça yapasım geldi. Böyle evde imal edilen şeyler ayrı bir güzel oluyor ya..
Ellerine sağlık. :)
Gercekten domates gibi kokan domates bulunca cok seviniyorum ben. Hazir salcadan hic hoslanmam. Biber salcasina, ceviz, sarimsak koyup ekmege surmek var ya, bayilirim...
Fotografa da bayildim...
Süper ya. Organik organik :) Kendi besinini kendin yapmak gibisi yok, et ve balıda yapabilsek şahane olacak valla :)
Bu arada bal demişken geçen gün duydum, metabolizmayı düzenliyormuş bal. Hergün 1-2 kaşık yersen, ciddi anlamda bir etki söz konusuymuş, hiç bilmiyordum. Özellkle ramazan aylarında çok işimize yrayacak dye düşündüm :) Sonra konu ile ilgili haberi görünce inandım :)
http://www.haberturk.com/saglik/haber/540385-ramazanda-balla-gelen-saglik
Esra,
İyi demişsin hoş demişsin de gerçek balı bulmak o kadar kolay değil. Baldaki sorunları duysan bal satın almadan herhalde çok dikkat ederdin. Doğrusu ben hangisine güvenebileceğimi bilemiyorum!
Merhaba Tijen.Bu tarifi çok sevdim,denemeyi düşünüyorum.Yalnız güneşe koyma kısmında:tüm gün güneş alsın diye balkona mı koymalı(başlarına bişey gelirse,tozlar,kuşlar,vs gibi?) yoksa her saat güneş almayan evin içinde herhangi bir oda da olur mu?
Teşekkür ederim.
Duygu
Duygu merhaba,
Benim salçam suyunu çekti bile, birazdan kavanozlara dolduracağım. Evin içinde de olur belki ancak ben dışarıda, üzerine tülbent örterek yapıyorum. Özellikle nemin olmadığı, poyraz olan günler biçilmiş kaftan bu iş için.
gerçekte çok kolaymş ama benim var daha salçam bitmedi.anneciğim geçen sene yapmıştı bizim evde de salça çok sık kullanılmadığıdan duruyor. ama tarhanam yok yapmam lazım ama korkuyorum :(
Tijen'cim,
tarhana süreci nasıl gidiyor, sanırım kolaylamışsındır. Ben sonuçlandırdım çok şükür.
Verdiğin salça kısmına yürekte pıt pıt lar oluşsa bile kendimi tutmayı deneyeceğim. Kolaya kaçıyorum bu konuda, pişirip kavanozlara koyup sıcak sıcak kapıyorum ağızlarını. İşimi görüyor tabi ki ama anlattığın şekilde gerçek ev salçası gibi olmuyor ne yazı ki.
Neyse bu zor işleri siz gençlere bırakayım da haddimi aşmıyayım:))
Sevgiler ve kolay gelsin...
Oley salça zamanı. Geçen sene 20-30kilodan biber salçası yapmıştım ama biber ve domatesi aynı anda kullanmak aklıma gelmedi işin açıkçası. Bu sene de böyle yapalım bakalım. Teşekkürler bu lezzetli fikir için.
Funda'cığım,
Biber-domates karışık salça ikisini tek tek yapmaktan daha lezzetli oluyor sanki. Bir de kabuklarıyla yaptığımdan mıdır nedir, öncekilerden daha lezzetli oldu, bu yöntem çok da kolay ayrıca. Güneşte bekletme şansın olmazsa daha uzun kaynatıp suyunu çektirerek de yapabilirsin, Bilecik taraflarında öyle yapıyorlardı!
Yorum Gönder