26 Ağustos 2010

Ve salça zamanı

Geçen gün Beste'nin sitesinde muhteşem domates resimleri vardı gördünüz mü? Bahçesinde yetiştirdiği değişik türden domatesleri görünce hayran kaldım. Ah dedim seneye ben de yetiştirebilsem böyle domatesler. Sonra aklıma bu fotoğraf geldi. Taaa dört yıl önce, Maya'cığım henüz altı aylıkken onu görmeye gittiğimizde New York'taki pazarlardan birinde çektiğim bu fotoğrafı ne de çok sevmiştim. Aradan geçen yıllarda Maya'cığım büyüdü, serpildi, çok özel, çok güzel, çok uyumlu bir çocuk oldu. Hatta öyle tatlı oldu ki, ondan ayrılmak iyice zor gelmeye başladı. Şimdilik internet görüşmelerimizde birbirimize mektup yazıp sevgi ve özlem ifade etmekle yetiniyoruz. Kışa kadar bu böyle devam edecek. Şimdi salça zamanı. Pazartesi günü tarhana malzemeleriyle birlikte salça malzemelerimi de aldım. Geçen yıl keşfettiğim ve bugüne kadarki en kolay (ve en lezzetlilerden biri) olan yöntemi uyguladım. Annem işin yarım saatte bittiğini görünce şaşırdı, bu kadar basit miydi dedi. İşlem o kadar kolay ki: Eşit miktarda domates ve kırmızı etli biberi irice doğrayıp (domateslerin kabuklarını soymadan, sadece sap kısmını kesip biberin de saplarıyla çekirdeklerini çıkarıp) koca bir tencereye koyuyoruz, bol da kaya veya deniz tuzu atıp kaynatıyoruz. Yumuşasınlar yeter, suyunu çektirmeye gerek yok. Ezilir hale geldiklerinde de el blenderiyle püre haline getiriyor ve tepsilere alıp üzerine bir tülbent örtüyor, güneşle buluşturuyoruz. Günde 2-3 kere karıştırıp üzerinin kabuklanmasını önlemek lazım tabii. Suyunu çekip katılaştığında da kavanozlara pay ediyor, üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapaklarını kapatıyor ve kış yemeklerini tatlandırmak için dolaba koyuyoruz.

20 yorum:

Süt Dilimi dedi ki...

Bir süre daha bekleyip ondan sonra yapmaktı düşüncem...Görünce aklıma düşürdünüz...Yapmamazlık edemiyeceğim galiba :))Keyifle yensin inşallah !

Serap dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız, gerçekten çok kolay ve zahmetsiz görünüyor.Tarif bir kenera not edildi ama denemek için sanıyorum emekliliği beklemem lazım. Malum güneş ve karıştırma işi uzaklardan olmaz sanıyorum. Ellerinize, emeklerinize sağlık...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah tijen !!
resme ba-yıl-dım !
şunlara bakarmısın ?

ne yalan ne valide sultanım, ne bendeniz artık hiç uğraşamıyoruz.
sağolsun çok akrabalar varda domateslerim kış boyu yetiyor sayelerinde.
afiyetler olsun canım benim.

beste dedi ki...

evimden uzaktayim, aklim domateslerimde yazini gorunce hos bir surpriz oldu. Yollarim ben sana tohumlardan, seneye ayvalik gunesinde mis gibi olurlar:)

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijencigim merhabalar canım
Bu sene bende bahcemde gorsen bıberler,domatesler, patlıcanlar yetıştırdım.Insanın kendı yetıştırdıklerını toplamakta ayrı bır zevk oluyormuş..Izmırden kucak dolusu sevgıler canım..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Tijenciğim,
Bu sene marketlerde yeşil domates satılır oldu. Eskiden yaz sonu tarla bozumunda gelirdi yeşil domatesler.
Bir de lezetini pek alamadığım, siyah (yoksa kahverengi mi demeli?) domatesler var. Onları çiğ mi tüketmeli yemekte mi değerlendirmeli?

Tijen dedi ki...

Sevgili Ekmekçi kız,
Siyah domatesler:
Hibrit türlerden biri. Bir kaç kere yedim, aslında kış aylarında o kadar da kötü gelmiyor insana ama yazın güzelim tarla domatesleri varken dönüp bakar mıyım? Hayır.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Aaaa gerçekten bu kadar kolay mıydı bu iş demek ki Salı günü Doğu Garajına gidilip bolca yayla domatesi ve kırmızı biber alınıp salça yapılacak sağolsın Tijen'im!!!

Sevgiler,
Evren

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Kolay gelsin komşum,kış hazırlıklarına başlanmış,ellerine sağlık allah ağız tadıyla ,sağlıkla yemek nasip etsin,salça konusunda hazıra alıştık ama senin tarifte es geçilmeyecek kadar pratikmiş denemeye değer,paylaşımın için sağol.

Narince dedi ki...

Ben de ilk kez biber salçamı yapıyorum. Ama domatele birlikte bu kadar kolaymış madem, kaynatma da yok, bugün robottan geçirdim tepsiye koydum. Kuruyacak karıştıracağım. Bi de seninki gibi yapayım en iyisi.

MMO dedi ki...

Fotoğraf çok güzel!! :)
Ne güzel anlatmışsın. Vallahi işten çıkıp evde salça yapasım geldi. Böyle evde imal edilen şeyler ayrı bir güzel oluyor ya..
Ellerine sağlık. :)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Gercekten domates gibi kokan domates bulunca cok seviniyorum ben. Hazir salcadan hic hoslanmam. Biber salcasina, ceviz, sarimsak koyup ekmege surmek var ya, bayilirim...
Fotografa da bayildim...

esra dedi ki...

Süper ya. Organik organik :) Kendi besinini kendin yapmak gibisi yok, et ve balıda yapabilsek şahane olacak valla :)
Bu arada bal demişken geçen gün duydum, metabolizmayı düzenliyormuş bal. Hergün 1-2 kaşık yersen, ciddi anlamda bir etki söz konusuymuş, hiç bilmiyordum. Özellkle ramazan aylarında çok işimize yrayacak dye düşündüm :) Sonra konu ile ilgili haberi görünce inandım :)

http://www.haberturk.com/saglik/haber/540385-ramazanda-balla-gelen-saglik

Tijen dedi ki...

Esra,
İyi demişsin hoş demişsin de gerçek balı bulmak o kadar kolay değil. Baldaki sorunları duysan bal satın almadan herhalde çok dikkat ederdin. Doğrusu ben hangisine güvenebileceğimi bilemiyorum!

Duygu dedi ki...

Merhaba Tijen.Bu tarifi çok sevdim,denemeyi düşünüyorum.Yalnız güneşe koyma kısmında:tüm gün güneş alsın diye balkona mı koymalı(başlarına bişey gelirse,tozlar,kuşlar,vs gibi?) yoksa her saat güneş almayan evin içinde herhangi bir oda da olur mu?
Teşekkür ederim.
Duygu

Tijen dedi ki...

Duygu merhaba,
Benim salçam suyunu çekti bile, birazdan kavanozlara dolduracağım. Evin içinde de olur belki ancak ben dışarıda, üzerine tülbent örterek yapıyorum. Özellikle nemin olmadığı, poyraz olan günler biçilmiş kaftan bu iş için.

Zehra Gürgen dedi ki...

gerçekte çok kolaymş ama benim var daha salçam bitmedi.anneciğim geçen sene yapmıştı bizim evde de salça çok sık kullanılmadığıdan duruyor. ama tarhanam yok yapmam lazım ama korkuyorum :(

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Tijen'cim,
tarhana süreci nasıl gidiyor, sanırım kolaylamışsındır. Ben sonuçlandırdım çok şükür.
Verdiğin salça kısmına yürekte pıt pıt lar oluşsa bile kendimi tutmayı deneyeceğim. Kolaya kaçıyorum bu konuda, pişirip kavanozlara koyup sıcak sıcak kapıyorum ağızlarını. İşimi görüyor tabi ki ama anlattığın şekilde gerçek ev salçası gibi olmuyor ne yazı ki.
Neyse bu zor işleri siz gençlere bırakayım da haddimi aşmıyayım:))
Sevgiler ve kolay gelsin...

Unknown dedi ki...

Oley salça zamanı. Geçen sene 20-30kilodan biber salçası yapmıştım ama biber ve domatesi aynı anda kullanmak aklıma gelmedi işin açıkçası. Bu sene de böyle yapalım bakalım. Teşekkürler bu lezzetli fikir için.

Tijen dedi ki...

Funda'cığım,
Biber-domates karışık salça ikisini tek tek yapmaktan daha lezzetli oluyor sanki. Bir de kabuklarıyla yaptığımdan mıdır nedir, öncekilerden daha lezzetli oldu, bu yöntem çok da kolay ayrıca. Güneşte bekletme şansın olmazsa daha uzun kaynatıp suyunu çektirerek de yapabilirsin, Bilecik taraflarında öyle yapıyorlardı!