03 Ağustos 2010

Rügzarlı bir yazı

"Çok sıcakladım biri bana rügzar yapsın," diyor Maya. Bir yandan da o güzel saçlarını savuruyor, eliyle serinlik yapmaya çalışıyor. Bitmiş durumdayız sıcaklardan. Ne soğuk sodalar kar ediyor, ne deniz, ne duş. Rügzar lazım bize, Maya'nın deyimiyle. Bayılıyoruz o ne dese. Dilimize pelesenk ediyoruz hemen. "Ne mazan" diyor mesela, ne zaman diyeceğine. "Cavanar" diyor canavara. "Komacan" oluyor kocaman onun dilinde. Bugünlerde bizim mutfak iyi çalışıyor. Her gün yeni bir şeyler yapıyorum, aslında birbirinin aynısı sebzelerle. Eldeki malzeme belli, patlıcan, kabak, biber, fasulye, barbunya, börülce ve tabii ki bol domates. Domatessiz olmaz. Her hafta 4-5 kilo yemeklik, 3-4 kilo da kahvaltılık domates tüketiyoruz. En az iki kilo da kuru soğan. Salatalıklar acı çıktı mı çok bozuluyoruz. Biberler zaten bahçeden. İpek gibi marullarımı koparıyorum, seve okşaya. Her akşam koca kaselerde salatalar yapıyoruz. İçlenmiş taze börülceler hafiften haşlanıp muhteşem lezzetleriyle arz-ı endam ediyorlar sofrada. Bu sefer değişiklik olsun diye içine dövülmüş cevizle rendelenmiş keçi peyniri ekliyorum. Kırmızı biberleri közleyip peynirli harçla sarıyorum, atıştırmalık oluyor, sofraya renk katıyor. Minik salatalık dilimlerinin üzerine yeşilliklerle karıştırdığım lordan koyup üzerine de miniminnacık birer domates parçası ekliyoruz Işıl'ın annesiyle. Veya önceki günden kalan simitleri incecik halkalar halinde kesiyor, üzerlerine kurutulmuş domatesle (tabii ki ben kurutmuştum) hazırladığım muhammaradan sürüyor, üzerlerini bir maydanozun en minik yapraklarıyla süslüyoruz. Patlıcan kumpir yapıyorum, sevgili ilk kitabım Mevsimlerle Gelen Lezzetler'deki tarife bakarak. Yıllar, yıllar önce Bodrum'da yemiştim bir benzerini ve kendi alternatifimi üretmiştim. Nicedir pişirmemişim, unutmuşum. Bahçedeki patlıcanlardan da ekliyoruz közlemeliklere. Işıl sarımsaklı yoğurtluyor bir sonraki gün. Taze patateslerle bol yeşillikli, peynirli patates salatası yapıyoruz bir akşam, balığın yanına. Pazarda bulduğumuz iri mi iri bamyaları kızartıp domatesle sosluyoruz. Kalanı da bir öğle yemeğinde spagettiyi boyayacak, o kıpkırmızı rengiyle. Sevgili Bedriye'yi anarak "kabbar" hazırlıyorum, kabakları soğanla kavurup süzme yoğurt ve cevizle buluşturarak. Bir sonraki kabaklı lezzetimiz ise çiğ kabak salatası. Bir de Karaburun'daki dostlarımı anarak "Negerek böreği" yapayım diyorum, yine körpecik kabaklar bulursam. Yaz bütün letafetiyle sunuyor tüm renklerini. Maya terliyor, annesi terliyor, babası terliyor, halası, babaannesi, anneannesi, dedesi... Hepimiz terliyoruz ve rügzarı bekliyoruz. Gelsin ama öyle hemen gitmesin. Gelsin serinletsin, yüreğimize su serpsin istiyoruz.

21 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Mayacık buradamı canım??

misk dedi ki...

rüzgarın fotoğrafı hiç kolay değil gerçekten, aklıma hep savrulan kaşkollar, tek başına rüzgarda dik durmaya çalışan bir sonbahar ağacı geliyor. Yaz rüzgarını nasıl hayal edebiliriz gerçekten? bence en güzeli, her tarafı çarşaf gibi uzanan denizin bir tarafında kıpırtılar yaratıveren bir rüzgar hayali..denizin serinliğini ve kokusunu taşısın size:) patates salatası fikri yine akşamımı kurtardı :))

Evren dedi ki...

ne güzel geçiyor bir yaz, içinizde esen mutluluk rüzgarlı alıp götürdü beni. içime su serpiliyor böyle bir tabloyu görünce.
sevmek diyorum, herşeyi ve her baktığını, gördüğünü sevmek işin sırrı.

sevgiler hepinize komacan sarıldım her birinize...

a_y_s_e dedi ki...

ben komacan bir kasenin icindeki bol domatesli, ipek gibi marullu, minicik salatalikli ve zeytinyagli bir salatayla suslerdim...

o rugzari cok ariyoruz biz de! ne yapacagimizi sasirdik, denize girip serinlemeye calisiyoruz, donuyoruz, yine rugzar istiyoruz!

cok sevgiler.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ferah bir salata fotoğrafı, veya buzzz gibi bir limonata/soda..

:)

mayaya öpücükler!

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim sıcaklardan kavruluyoruz gerçekten de...Bu havalarda hep salatalar ve hafif sebzeler yemek istiyorum ben de. Senin yazdıkların bir bir canlandı gözümde:).
Bence böyle bir yazıya rengarek bir rüzgar gülü resmi yakışır, aklıma öyle geldi:). Ben öyle bir resim çekmiştim bundan 3 sene önce Dikili'de..
Sevgilerimle:)
aslı

Egeden Tarifler dedi ki...

Ah Tijencim hazırladığın lezzetleri o kadar güzel anlatmışsın ki bir bir hepsi gözümün önünde canlandı ve gece gece acıktığımı hissettim :)

mine dedi ki...

Ah canım Maya ne kadar şanslı halası değişik ve onu mutlu edecek yemekler yapıyor
herşey gönlünüzce olsun
ama bu aralar en çok bol bol rüzgar istiyoruz hepimiz galiba : )
sevgiler...

Beyza dedi ki...

Sicaklardan ben de yakinda buhar olup ucacagim diye korkuyorum. Bünye unutmus tabii :)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim ne kadar tatlılar değil mi öyle yarım yamalak konuşurken. Benim oğlan da kipat, kapruz diyor, bir de biliyorsun mu diyor ki içim gidiyor ısırasım geliyor. Herşeyin küçüğü nasıl güzel oluyor. Yaptıklarından bol bol yesin Mayacık, halasının bol vitaminli mamalarından. Bir de rüzgar geldi mi ohhh. sevgiler

Oglak Kizlari dedi ki...

Offfff kizartma bamya üstüne domates offfff.

Bu sene bizim buraların pazarından da olsa bende biberli, acılı,sade domates konserveleri yapıyorum. Kısa dayanırmı bilmiyorum.

Ellerine saglık.
Maya ya selam.

Sevgiler
Cigdem

Hülya dedi ki...

Çok acıktııım...Harika sebzelerden bahsetmişsin Tijen'ciğim.
Maya çok şanslı...

Bocuruk dedi ki...

Kana kana yazı okunur mu? Ben okudum :) Okullar kapandığından beri internete çok nadiren bağlanıyorum. Çoğu da online işlemler için. Özlemişim yazılarını, hem de çok... Mayacıkla sıcaklarla da olsa güzel günler geçiriyorsunuz belli. Allah nicelerini kısmet etsin diyor çok öpüyorum :)
Sevgilerimle...

Belgin dedi ki...

Amanin bu yaziyi okurken agzim sulandi yaaa:)) Yapilirmi simdi bu bana, bizler burada Kasim-Aralik havasi yasayalim, sizler sicaktan yakinin, hemde bu kadar güzel sebze, meyve icinde:)) Ah su resmin icine bir atlayabilsem, o anlattigin sofrayi bir talan edebilsem, ahhh ahhhh:)) Afiyet, bal seker olsun canim:) O kücük ari Mayayida yerim ben:)
Öptüm hepinizi:)

Esma Ercengiz dedi ki...

bamya kızartması !?
mutlaka denenecek..

***
Pencerenin perdesini havalandıran rüzgar
Denizleri köpük köpük dalgalandıran rüzgar
Gir içeri usul usul
Beni bu dertten kurtar
***
yazını okuyunca bu şarkı dolandı dilime :)

Unknown dedi ki...

Burada guneyliler yiyor kizartma bamyayi, hep merak ederdim, bir turlu yapma firsatim olmadi, sende yapiyosan bi denemek lazim, eminim tadi guzeldir. Yalniz biliyorsun buradaki bamyalar bizdeki sivri biber boyunda hahahaha butun kizartinca piser insallah :-) Sicagi da sogugu da sevdiklerinle paylasinca daha bir cekilir oluyordur. Saglikla kalin.

Narince dedi ki...

Dilimize yerleşiyor zamanla bu sevimli sözcükler. Oğlandan abiggi kaldı(ayakkabı demek oluyor) canavara da camalal derdi. Kızdan da dıgıdıgga kaldı, çikolata demekti.
Öperim ben Mayay'yı.

hepsusluydum dedi ki...

Maya'nın dediği gibi ben de rüzgar istiyorum ,hemen şu anda..Bunca yıldır Gökçeada'da geçiririz yazları hiç böyle olmamıştı:( Her şeye rağmen mamaları öyle güzel anlatmışsınız ki kalkıp mutfağa gidiyorum şimdi; bahçeden bir sürü ganimet var nasılsa..Sevgilerimle Zehr@

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Selam,
karadenizden yeni geldim sayfanı ziyaret edeyim dedim,rüzgar istiyorsunuz ama nerde bu sıcaklara rüzgar kar etmiyor o da sıcak sıcak esiyor,serinleriz dedik karadenizde iki günde bir yağmur yağdı ama nerde yağmurdan sonra nem sauna ortamına sokuyor insanı.Yinede sağlık olsun vantilatörler ,kilimalar serinletiyor,
Mayacığında yanında en güzel serinletici senin için onunla olmak bence,mutluluk ve sevgi dolu günler.

daimamutfak dedi ki...

Bamya sebzelerin sahı şu yaz gününde benim için..

Adsız dedi ki...

Tijencim,
Anlattıkların ve o muhteşem fotoğraf birden beni yazının içine çekti aldı ,inan gözümü kapatsam sanki orada olup hepsinden tek tek tadacağım:-)
Yüreğin ve ellerin dert görmesin.
Sevgilerimle,
Nese ERSOY