21 Nisan 2010

Sarımsak krizi

Bir haber: Sevgili dost, biricik Mine de sonunda blogcular dünyasına katıldı. O aslında tam bir doğasever. Mineflora'da inanılmaz güzel çiçekler, fideler yetiştiriyor. Ama aynı zamanda bir sabuncu Mine. Çok özel sabunlar yapıyor, sabun yapım kursları düzenliyor. Hoşgeldin Mine'ciğim, hoşgeldin Sabunlarım!
*
Malum bugün çarşamba. En sevdiğim günlerden biri. Pazarımız kuruluyor çünkü bugün. Eskiden, sokağımızdayken ne mutluyduk. Heyhat, taşıdılar uzaklara. Hiç değilse yürüyüş oluyor deyip sabah erkenden düşüyorum yollara. Baharın tüm güzellikleri var pazarda. Önce tatlı sütçüm Gülcehan'a uğramak lazım. Bana 5 tane enginar ayıklayacak, sütümü, yumurtamı, deniz börülcemi de ondan aldım. Hacıdan yeşillikler, iç bezelye ve yeni dünya (ne severim!) Hacı'nın köylüsü teyzemden taze iç bakla, bir yanındaki iki dişi eksik gülenyüzlüden çilekler (koklamadan almam, güzel kokuyordu, tadı da güzeldi), onun yanındakinden de yemin billah garanti vererk sattığı "tarla salatalığı". Öyle gibi gerçekten. Tarla tarla kokuyor. Serada yetiştirilen cinsten değil üstelik. Başka? Portakal bitmek üzere, bolca portakal, Burdurlu teyzeden iç badem, Elmalılı Hacı'dan elma, bir başkasından taze patates (evet çıktı, miniminnacık ve çok leziz), Gazipaşa muzu, anneme bir ufak lahana, en ufaklarından seçip aldığım (ne yapayım çok pahalı bu ara, bunun bile kilosu 2 lira) henüz kuruya dönmemiş soğanlar. Çantam doldu iyice ya bir dakika sarımsak almadım. O da ne, her yerde Çin'den ithal edilen o koca sarımsaklardan. Hadi tavaf et pazarı yeni baştan. İyi de tazesi çıkmadı mı bunun? Çıktı abla ama halde 3 liraydı demeti. Hayallah sarımsaksız olur mu ne yapacağım şimdi ben? Ne yapalım bu hafta her yemeğe bol soğan doğrar, sarımsaksız yaparız. Dönüşte servis otobüsüne bineyim, yüküm çok. Aaa Tülin hanımın elindeki taze sarımsak değil mi? Nereden aldınız derken gördüm sarımsakçıyı. İmdadıma yetişti ufaklık. Artık gönül rahatlığıyla dönebilirim eve, sütümü kaynatıp kahvaltımı etmeye.

34 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim bugün benimde pazar günüm sabah erkenden gider rahat alışveriş ederim.Neyi kimden alacağımı bilirim beni de hiç yanıltmaz.Pazar alışkanlığı olunca insanın marketlerdekilerine göz ucuyla bile bakılmıyor. Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Mine'ciğim,
İnan bugün ben de aynı şeyi düşündüm. Migros'ta indirimde olan çileklerin reklamı vardı panolardan birinde, marketten sebze meyve miii, pazar varken dedim içimden.

Unknown dedi ki...

Ne de güzel anlatmışsın Tijen'cim..
Pazara gitme şansım önceden sıfır'dı fakat şimdi Pazar sabahları Kartal'da kurulan organik pazara gidiyorum allaha şükür ki...

Oya Kayacan dedi ki...

Ben halâ senle gittiğimiz Selimiye ve Kuzguncuk Çarşambalarına talim ediyorum. Yok öyle fazla organik şansım ama taze taze buluyorum istediğimi. Bu yıl bizi soğan ve sarmısak fiyatları yıkacak galiba Tizo ;)

Tijen dedi ki...

Mine'ciğim,
Kartal'daki organik pazar büyük şans oldu size değil mi?
*
AnnOya vallahi öyle, sarımsağı bilmiyorum ama soğan için bir aya ucuzlar dedi pazardaki soğancılar. (Sizin pazarlar da güzel ama, hani bi biberci vardı, küpeli, ne güzel rengarenk biberleri vardı değil mi?)

Esma Ercengiz dedi ki...

Çin'den sarımsak da mı ithal etmişler? Pes valla..

Delfina ; dedi ki...

aaa o koca sarımsaklar Çin'den mi geliyorduu,ya kendi topraklarımızda varken neden böyle yapıyorlar Tijencim yaa...Afiyet bereket olsun canım..

çeşnici Handan dedi ki...

Ne güzel yazınızla yine küçük bir alışveriş ve pazar turu yaptım. Kendim ofiste ruhum sizinle pazarı dolaştı. Kaleminize sağlık.

Ferkay dedi ki...

Tijencim bende bu pazar aynı sarımsak konusunda aynı şeyi yaşadım. Bakıyorum bakıyorum her tarafta çin sarımsakları,nihayet köylülerimizde taze sarımsakları görünce hemen aldım..
Artık soğan sarımsak lar altın gibi aldu.

Öpüyorum yanacıklarından canım..

mine dedi ki...

Yazıyı okuyunca cumartesi olsa da pazara gitsem diye düşündüm : =) Pazara gitmek terapi gibi geliyor insana... Bize yakın olanında genelde ikinci el satanlar olsa da, köylüler de bulunuyor.
Samsunda Ziraat Fakültesinin denetlediği ürünleri satan bir organik pazar vardı, kapatıldı malesef, domatesleri gerçekten nefisti.
Ama şu Çin ithali sarmısaklar gerçekten berbat, farketmeden alma gafletinde bulunmuştum, bir haftada hepsi çürüdü! Öte yandan sarmısağı da Çinden getiriyor olmamıza ne demeli !

mine dedi ki...

Bir sayfada 3. Mine oldum. Mineler yemek yapmayı seviyor olsa gerek
herkese selamlar, sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Masamızdan hiç eksik etmeyiz tazesini..)

Tijen dedi ki...

Ooooh Çin'den ithal sarımsak olayı yeni değil ki. Maalesef! Yıllardır bu mevsimde özellikle görmeye başlarım ve hiç de almam. Dilerim almak zorunda da kalmam hiç!
*
Gül'cüğüm, bol bol taze sarımsak yemek dileğiyle!
*
Hakikaten bugün Minelerin günü oldu!
Samsunlu Mine, organik pazarınız yeniden açılacakmış, açılış haberini aldığımda bildiririm.
*
Feray'cığım,
Afiyet olsun!

Krema Tadında dedi ki...

çinden sarımsak mı ? :(( hiç hoş değil

nalan dedi ki...

hafta sonu köyde ellerimizle topladık bahçeden soğanı da sarımsağı da taze taze.
hatta bizimkilerin gözleri doymamış bol bol ekmişler, yemekten herkesin tansiyonu yerlerde:)
bir de koyun sütü gelmiş,teyzem mayalamış yoğurt.
nasıl damağım bayram etti tarif edemem.

Hülya dedi ki...

Balkonda sarmısak yetiştirmek istiyorum ama olmuyor bir türlü...
Soğanı ektiğimde çıkıyor da neden taze sarmısak yetiştirmeyi başaramıyorum ki...
Fikri olan var mı ?

Pınar Günay dedi ki...

canım, ben de bugün Selamiçeşme'deki organik pazardaydım. Jazz, havuç, kekik, adaçayı kokusu...Çok güzeldi her şey...

Ada Deniz dedi ki...

pazardan alışveriş gibisi yok. Ben de kendim almayı severim, çocuklarla gitmek zorunda kalırsam keyifsiz ama...Ve haklısın sarımsak gibi yok. Hele tazesini öylece yemek bayılırım ben

mine dedi ki...

İlk önce Mutfakta Zeni almıştım. Tarifleri kadar yazılarını da çok beğenmiştim, sonra da 365güne bir yemek(ti adı sanırım ) kitabını aldım. Ancak sonrasında günlük koşuşturmada pek bakamadığım kitaplar oldu. Artık yemek günlüğüm var ve kitaplığıma
Bir Ot Masalı ve Turunç Kokulu Düşleri de ekledim. Sipariş etmiştim bugün geldi ve şimdiden merak ettiğim karahinbayı okudum bile ... Ellerinize, kaleminize sağlık

Tijen dedi ki...

Sevgili Mine,
Eminim ki kitaplarım senin evinde çok mutlu olacaktır. Onları yuvana konuk ettiğin için sonsuz teşekkürler!
*
Ada ve Deniz'in annesi,
Çocuklarla zor tabii pazar. Ama bazen onlar da çok eğlenebiliyorlar.
*
Pınar'cığım,
Ne iyi oldu organik pazarınız, dilerim kalıcı olur.
*
Hülya'cığım,
Filizlenmeye hazır sarımsak başları var bu ara, onlardan saksıya bir kaç tane sokuştursana belki olur. Ben eskiden yetiştirirdim, olurdu da.
*
Nalan bu köy macerası harika olmuş!
*
Sevgili Bahar,
Bu ilk senesi değil mi? Çin'den gelen sarımsaklar kaç yıldır var piyasada.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım bızdede bugun uçkuyular pazarı var.Pazardan almak herseyı ne guzel oluyor degıl mı mıs gıbı kokuyor hersey oralarda.Ayrıca pek bır severım pazarlarda dolanmayı.Bu arada bende domates , bıber ve patlıcan yetıştırıyorum .Mahsuller verınce paylaşırım artık sızlerle.Hergun baslarında ne kadar buyuduler dıye ıncemelerdeyım sorma.Kocaman optum canım...

a_y_s_e dedi ki...

yeni dunya mi? uhuhuhuuu.... cok severim. Ama burada yok. :(

Narince dedi ki...

Ben de sevgilime aldım tazeleri, çok memnun kaldı. Taze sarımsak çıkar da almaz mıyım ben ona?
Çin sarımsakları çok yıldır var, koca koca koymam evime. Bu kış için öyle bir sarımsak almıştım ki, sorma herkesin gözü kalmıştı. Adam Kastamonuluydu. Koca kapalı kasa kamyonetinin arkasına yüklemiş, ailesini de almış yanına hem geziyor hem satıyor.Soğuksu'nun girişinde rastladım. Kilosunu iki buçuktan almıştım hem de iri dişliydiler, yoğun aromalı. Her gören hayran kaldı, bir kilo kadar anneme verdim, başka da kimseye vermedim. Bittiler ama ben pişman oldum adamın telefonunu almadığıma. O yine uğrar belki yakınlara.

minimalist dedi ki...

ne güzel anlatmışsınız; insanın bi koşu pazara gidesi geliyor ; sizin anlattığınız gibi de değil ki çoğu yerde pazarlar; pazardan alırken bile ne kadar doğal tereddüt ediyorum; gene de daha taze olduğu kesin.

Fisun dedi ki...

Cok kiskandim :) pazardan alisveris yapmak bambaska bir zevk, hele boylesi taze, boylesi insanlarin ismini bie guzel (Gulcehan) oldugu bir pazardan alisveris yapabilmek daha da zevkli olsa gerek...

Taze sarimsaga ben henuz Istanbul'da pazarda rastlamadim. Bu sene pek yok sanirim. Balkondaki mini mini saksima ektigim sarimsaklardan cikan ciliz uclarla idare ediyorum simdilik...

ipek dedi ki...

Tijencim, o kadar güzel yazmışsın ki kalkıp pazara gitmek istedim şu anda.

Mimosa Café dedi ki...

ne kadardır pazara gitmediğimi farkettim canım hemen pazara gitmek istedi :) özellikle de selamiçeşmedeki organik pazarını keşfetmek duyduğum günden beri aklımda. sarmısaklar pek güzel, tazesi bir başka tabi. sevgiler.

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Tijen,
Öyle güzel anlatmışsın ki yarın olsa da pazarı bir dolaşsam dedim.
Sana katılıyorum, pazar varken sebze marketten alınmaz.
Bizim memleket Kastamonu olunca tatilden dönerken tanıdıklarımıza ve kendimize birinci elden Taşköprü sarımsağı alıyoruz.
Arkadaşlarımızın yöresel ürün olarak en memnun olduğu hediyelerin başında sarımsak
geliyor.
Taze sarımsak almaya henüz başlamadım ama pazarda dolaşıyorken mis gibi kokusunu içime çeke çeke dolaşıyorum.

Sibel dedi ki...

Ben de aldım geçen hafta, organik pazarda da demeti 3 liraydı. Dayanamadım aldım, çoook severim. İlk nasıl yedim bil bakalım? Senin tarifinle, lavaş ekmeğine tulum peyniriyle birlikte dürüm yaparak:)Hafif ısıtıp annemin geçen kolide yolladığı köy tereyağından da sürdüm lavaşa. Maydanoz ve taze kekik de girdi sonra içine. Yanında domatesle, çayla, şahane akşam yemeği oldu!

ev perisi;) dedi ki...

Pazar alışkanlığı edinemeyen ben kendimden utanmaktayım gün begün;)

Süppersiniz hatunlar devam...

muhabbetler...

beste dedi ki...

dolastim sahane pazari seninle, dah yolu dusmedi buralara, cin sarimsagi derken herhalde ithal etmiyorlar yeni bir tur sarimsak mi?

Tijen dedi ki...

Tüm pazarsever dostlara teşekkürler. Bir gün birlikte pazar gezisi yapabilmek dileğiyle.

MARTI dedi ki...

En sevdiğim yiyeceklerdendir sarımsak ve ben ona hep "sarmısak" derim nedense! :) Yakında kahvaltıda bile tüketeceğim, o kadar seviyorum yani!

Şeyma dedi ki...

Bir pazar macerası ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Özendim :)

Üst derece bir sebzesever olarak bayılıyorum bu pazar işlerine. Ama güzel pazar olacak, hava da güneşli olacak :)