22 Nisan 2010

Çin sarımsağı güvenli mi?

Önceki yazıya yorum yazan dostların çoğu Çin'den sarımsak ithal edildiğini, şu anda piyasada olan sarımsakların Çin sarımsağı olduğunu bilmediğini, dahası bu duruma çok şaşırdığını söyleyince ben de "Ulu Google"a sordum, "Google Google söyle bana, Çin sarımsağıyla ilgili ne biliyorsun?" O da bana şunları verdi:
http://www.tarimmerkezi.com/haber_detay.php?hid=12485
http://www.stargazete.com/ekonomi/yerli-cikti-ithal-sarimsak-ucuzladi-118454.htm
http://haber.mynet.com/detay/finans/cinin-gida-istilasi-sarimsakla-basladi/105756
Biraz daha bilgi istedim. Türkçe kaynaklardan İngilizce olanlara geçtim ve şunu sordum: "Is Chinese garlic safe?" (Çin sarımsağı güvenli mi?) İlk verdiği bilgilerden biri Çin'in dünya sarımsağının %75'ini ürettiği idi. Yani sadece Türkiye'ye değil, dünyanın pek çok ülkesine de (başta ABD olmak üzere) ihraç ediyorlar sarımsaklarını. Yani sadece Türk çiftçilerini değil, Amerikalı çiftçileri de kızdırıyor, yerel üretimi etkiliyorlar.
İngilizce bilenler şunu ve konuyla ilgili pek çok yazıyı okuyabilirler:
http://www.laobserved.com/biz/2008/02/how_safe_is_chinese.php
Geçmiş yıllarda Çin'den ve diğer başka ülkelerden gelen sarımsakların güvenlik duvarına takıldığı yazılı makalede ama Georgia Üniversitesi Gıda Güvenliği Bölümü başkanı Marion Nestle'ye göre "sarımsak üretiminde pestisitler kullanılsa bile bu kabukta kalır, içe geçmez. Geçse bile yıkadığınızda kurtulursunuz bu arkadaşlardan. Yıkamayla kurtulamasanız bile şöyle bir kaynar suya atıp çıkarmanız yeter. Sarımsağın pestisitlere karşı kendi savunma mekanizması vardır."
Ama burada da Çin'de tarım ürünlerinde yüksek oranda pestisit kullanılıyor deniliyor:
http://cookingresources.suite101.com/article.cfm/how_safe_is_your_food
Daha çok yazı var ama gözlerim yoruldu, araştırmanın kalanını merak eden herkese bırakıyorum. Bir şeyler bulursanız (veya biliyorsanız) siz de bizimle paylaşır mısınız?
SONUÇ: Sizi bilmem ama ben YERLİ SARIMSAKTAN BAŞKASINI KULLANMAAAAAM!

22 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Kesinlikle aynı fikirdeyim diğer ürünlerde bile çin malına karşı tepkiliyken gıda da çin malına asla güvenmem .Ayrıca bizim çiftçimizin kazanmasınıda düşünüyorum.Bende pazarda aldığım sarımsakçıya soracağım ben bilmiyordum ama az önce Tijenciğim 10 yaşındaki kızım senin yazını okudu ben sarımsakların ithal olduğunu duymuştum sen bilmiyormusun dedi. Annesi bilmiyormuş meğer...Sevgiler.

ycurl dedi ki...

Dogrudur Amerika'da genelde her tarafta Cin sarimsaklarini buluyorsun. O yuzden alirken spesifik olarak bakiyorum nerede uretilmis diye. Ama burada mesela o kadar cok sebze, meyve baska ulkelerden geliyor ki. Sili'den gelme uzumler organik marketin bas kosesinde :(

Hayattan Azıcık dedi ki...

Pazardan alıyorum ben sarımsağımı hatta bu mevsimde missler gibi taze sarımsaklar mevcut masalarımızda...
El atmadıkları bir sarımsağımız kaldı valla... Babannem hep k... yere yakın olandan korkacaksın derdi haklı işte :) sevgiler yaşasın Türkiyemin otu börtüsü böceği....

Adsız dedi ki...

Çin sarımsağı,dünyanın bir çok ülkesine kaçak yollarla sokulmakta olduğu bilinmektedir. 2009 yılı içinde Türkiye'ye tonlarca gemiyle kaçak sokulmasından dolayı, 2010 yılında, ülkemiz üretimini resmi olmayan (olamayacak) rakkamlarıyla, "üretimin yüzde 60 düşeceği" varsayımı yapılmaktadır. Hiç bir ülke kaçak giriş istatistiklerini sağlıklı tutamadığı için, varsayımlar üzerinden konuşulur. Hükümete bağlı
TMO ve DİE'nin rakkamları yanıltıcı ve politiktir.
Selamlar,Arzu

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ben de yemem Tijenciğim. Mutlaka pazarda gezinip özellikle Kastamonu sarımsağını arar bulurum.
Marketlerde genellikle Çin'den gelenler satılıyor kocaman kocaman dişli. Ama pazarlarda kendi sarımsağımızı bulmak mümkün.
Domateslerden sonra balkondaki saksılara birkaç diş de sarımsak mı sokuştursam. Oğlum, anne balkona toprak dökelim sen orda salatalık, patlıcan, kabak da yetiştir diyor. Ne güzel olur değil mi?
Sevgi ve hasretle kucaklıyorum.

Anne ve Bebisi dedi ki...

sarimsak ne kadar kolay yetisen bir sey oysa ki. balkon saksilarinda bile bir suru yetistirebilir insan. balkon bahcivanligi gelismeli derim :))

Oya Kayacan dedi ki...

Sarmısak kokar ama sarmısak gibi kokar. Seneler önce girdi benim evime bir kere Çinli olanı, leş gibi koktu mutfakta, bir iki haftada da koflaştı, çürüdü.

Nenoni dedi ki...

Ben de yerli sarımsağı sevenlerdenim.Benim mutfağıma giremez o çinli...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

TİJENİM HAKLISIN CANIM .BENCDE YERLİ SARIMSAK..
HEM YERLİ MALI YURDUN MALI HERKES ONU KULLANMALI...
SEVGİLER

mine dedi ki...

herşeyin yerlisi makbul benim için : =)))
sarımsağı bile Çinden ithal ediyor olmamız gerçekten çok acı geliyor.

Özlem Mertler dedi ki...

Bir küçük saksıda bile yetiştirmek mümkünken, inci mi sarımsak mı zor ayırt ederiz Kastamonu gibi bir ilimiz varken, bunu da kilometrelerce öteden getirmek nedendir?

Adsız dedi ki...

Gecen gun esimle supermarketteydik, birden bir heyecanlandi sevindi falan zannedersiniz ki cok onemli birsey oldu. Efendim bu hafta o market Arjantin sarimsagi getirmis. Megersem esim de Cin sarimsagini boykot edermis. Bu arada Kanada'da yasiyorum, yani memleketimin sarimsagi buralara gelmiyor maalesef.

Selam ve sevgiler,

Beste

Eya dedi ki...

Tijencigim...bazen buraya da Cin sarimsagi geliyor,marketlere. Tadi cok kötü ve yapay...bende tercih etmiyorum...Zaten Cin´de üetilen herseye tepkiliyim, insanlar esir gibi kullaniliyor...

zehra

MUTFAKISTAN dedi ki...

Heryerde cın malı gormekten bıktım
Ben kastamonu sarmısagını tercıh edıyorum
Sevgıler Tıjencıgım

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijencıgım al bendende o kadar çin sarmısagı falan kullanmam .Hem bızım sarmısakların lezzetını bulamadım ben bır sefer denedıgımde.Sevgıler ...

Berceste dedi ki...

Ben su mantigi anlamiyorum, bu ulkede sarimsak yetistirilebiliyorken neden ithal edilir, neden bizim ciftcimiz desteklenmez de gidilir Allah'in Cinlisinin karni doyurulur? Neden? Hani hic olmayan bir bitki olsa bir nebze anlayacagim ki, onun da zarari var, yerel bitki ortusunu bozabilir, zarar verebilir. Avusturalya buna en iyi ornektir, gumruklerinde cok s1k1 yasaklar vardir bu sebeple. Daha bugun markette annem sarimsaklarin yanina gitti bitti diye. Dur dur dedim, bunlar pek farkli bizimkilerden. Kesin ithal ve kesin Cin. Allah'tan yazmislar uzerine... Cin mali! Annem al diyor ben almam, epey inatlastik.Sonunda sebebini anlatabildim. Ihtiyaci olan tum ev hanimlari anlayacak mi bu sebepleri dersiniz? Anlatmaya var misiniz? Eline diline saglik Tijen'im...

Tijen dedi ki...

Martı,
Evet benim yayıncılarımdan birinde de (daha doğrusu ikisinde) sarmısak
demeyi tercih ediyorlar, öyle olunca benim kitapların bazısında sarımsak,
diğerlerinde ise sarmısak olarak görünüyor! (Sözlükler
de kararsız hangisinin doğru olduğu konusunda, zor bir mesele yani!)

Adsız dedi ki...

var mı yerli gibisi? kokusu, rengi başka be! şiddetle şovenistlik yapıyorum bu hususta. benim ülkemin insanı eli böğründe beklesin, tepeden inmeler meydanları tutsun. olmaz!
(memleketteyim, bir şeyler devşirmeyle meşgulüm)
m.solisti

Hülya dedi ki...

Bence de herşeyin yerli olanı ama nerede..baksana şimdi etin de ithali geliyor.
Önce olağanüstü bir fiyat artışı...sonra..."et ithali zorunlu"

Efsun dedi ki...

Tijan bir ülkenin tarimi nasil yok edilir e birebir sahit oluyoruz! Bizim sarmisaklarda sözde Fransadan geliyorlar ama nekadar dogru bilmiyorum. Cinsimi öyle bilmiyorum ama devasi disleri var bizim sarmisaklarin... Sevgiler

Esma Ercengiz dedi ki...

Süpersin..
Beni bu konuda aydınlattığın için teşekkürler.. ÇİN SARIMSAĞINA HAYIR..

Adsız dedi ki...

turşuda kullandım bir hafta sonra yeşil renk aldı tiksindim turşunun içinden çıkarttım yerli sarımsak kullandım.ona hiçbirşey olmadı.çin malı batsınbilmeden ne berbat birşey olduğunu öğrenmiş oldum.