11 Eylül 2009

Ucuz, Sağlıklı, Lezzetli (Sizden gelen önerilerle)

Bugün bir gruptan gelen linke tıklayıp şu siteyle tanıştım:
http://cheaphealthygood.blogspot.com/
Sitenin sağ üst köşesinde bu ay New York pazarlarında hangi sebze ve meyvelerin olduğu yazılı: Elma, "blueberry" (likapa veya maviyemiş Türkiye'de ne yazık ki yaban mersini diye çevriliyor ki aynı ad 3 ayrı meyveye verilmiş durumda. Zavallı gerçek yaban mersini -murt- bu işten pek mutlu olmasa gerek), brokoli, havuç, karnabahar, kereviz, mısır, salatalık, patlıcan, üzüm, yeşil yapraklı bitkiler, pırasa, kavun, nektarin, bamya, armut, biber, erik, patates, balkabağı, turp, ahududu, taze fasulye, kabak, domates...

Listenin büyük çoğunluğu bizim pazardaki durumla örtüşüyorsa da ne bileyim, bizim pazarlar çok daha renkliymiş gibi geliyor. Evet, ıspanaklar, kerevizler, brokoliler de boy göstermeye başladı da yazlıklar sonsuz bereket sunmakta. Ben taze cevizle bademi, kızılcığı, börülceyi, şeftaliyi, inciri ekliyorum ilk etapta. Neyse, konuyu dağıtmayayım. Söyleyeceğim şey, sitenin başlığını görünce aklıma sormak geldi. Sizin ucuz, sağlıklı, lezzetli tarifleriniz neler? Bloglarınızdan bir tarif linki verebilirsiniz mesela. Ne dersiniz? Ben pişirmeden yaptığım kabak salatasını bu listeye koydum bile. Kabak ucuz mu ucuz. Çiğ yendiği için pişirme maliyeti yok. Limonla sarımsağı da ucuzlar listesine kattık mı geriye kalıyor zeytinyağı. En sızma, en halis olanından aldığım zeytinyağının kilosu 8 tl idi. Eh kullandığım iki -maksimum- kaşık yağın maliyeti ne olacak?
*
Gelen tariflere bu yazıda yer vereceğim. Nasıl olsa hepimize yarayacak tarifler bunlar. Sizin de tarif ve yorumlarınızı beklerim. Hepimizin sağlık kavramı farklı işleyebiliyor. Birimizin sağlıklı bulduğu bir yemek bir diğerimiz için sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden görmediğimiz noktaları birbirimize göstermek anlamında da kıymetli olacağını düşünüyorum bu listenin:

İlk bağlantı adresi sevgili Gönül'den geldi. Gönül diyor ki:
"Ben de okuyunca hangisinin linkini versem diye düşündüm ve semizotununkini vermeye karar verdim... Yapılışı çok kolay, yemesi çok zevkli, oldukça vitaminli bir sebzemiz semizotu."
http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/2008/04/semizotu-salatasi.html

Papatya Prenses kırmızı biberli mantar tarifini uygun görmüş bu kategoriye:
http://papatya.kizkulesi.net/2008/11/kirmizi-biberli-mantar.html

Bu pancarlı nefis atıştırmalıklar (Beste "başlangıçlar" demiş) çok hoş görünüyor. Teşekkürler Beste:
http://bestebonnard.blogspot.com/2008/07/pancarl-aperetifler.html

Pelin'in tarifi bulgur salatası (tabuleh). Tam bu sıfata uyuyor bence:
http://pelincelezzetler.blogspot.com/2009/04/tabbouleh-bulgur-salatas.html

Narince'den "bıdı". Yöresel bir yemek. Gerçi hepimiz farklı adlarla biliyoruz bunu. Yöreye göre yapılış tarzı değişebiliyor, şekli de. Ancak bulgurlu bir güzel yemek bu da:
http://narince-narince.blogspot.com/2009/05/bd.html

Pembe Çikolata'dan mevsime uygun bir salata tarifi:
http://pembecikolata.blogspot.com/2009/05/kozlenmis-krmz-biber-salatas.html

Pelin "tariflere bakarken kerevizi özlediğimi anladım" diyor. Bu sayfada yer alacak tarifi ararken kerevizi anmış. Biz de kereviz sohbeti yaptık. Betül ise kış güzeli kerevizin sezonunu açmış bile. Bir de rengarenk salata yanına:
http://yemekkutusu.blogspot.com/2007/11/salata.html

Gaye sitesindeki "otlu cevizli erişte"yi uygun görmüş. Lezzetli ve ucuz denebilir evet ama makarnanın kalorisi oldukça yüksek. Özellikle diyette iseniz veya kilonuza dikkat ediyorsanız az miktarda yemekte fayda var. Ben son zamanlarda tartıp 50 gram makarna koyar oldum tencereye (yanında bol sebzeyle):
http://mutfaktapenguen.blogspot.com/2008/10/otlu-evizli-erite.html

Rumma domates çorbası önermiş. Mis gibi köy domatesleriyle pişirildiyse elbette lezzetlidir. Ucuz olduğuna şüphe yok. Sağlık konusunda biraz çekimser kaldım ama kararsızım da:
http://www.rumma.org/yemekler/corbalar/domates-corbasi.html

Eh bu iki tarifi koyduktan sonra Kitchen Sweet Kitchen'ın "Un, patates, biraz da tereyağı. Hafif değil ama kesinlikle doyurucu. Maliyeti kişi başı 1 lirayı geçmez. Önceden piknik hazırlığı yapmadan köye gitmişsek 'hingel' yiyeceğiz demektir," diyerek gönderdiği (bence de çok lezzetli) hingel/hınkal tarifini koymamak olmaz:
http://kitchensweetkitchen.blogspot.com/2008/11/hingel-ya-da-hinkalsivas.html

Nur mantarlı tarifler vermiş. Benim buna itirazım iki açıdan. Birincisi hala mikrodalga fırınlara güveniyor değilim. Bugüne kadar evime hiç sokmadım, sokmak niyetinde de değilim. Doğal pişirme sürecini etkileyen bir sistem olduğu için güvensizliğim. Bir de eski yazılarımdan birinde yıllarca mantar üretici bir firmada çalışan bir arkadaşımız mantar üretiminde çok ciddi miktarda tarım ilacı ve antibiyotik kullandığını, çünkü mantarların hastalık kapmaya çok yatkın olduğunu söylemişti. Bunu duyduğumdan beri kültür mantar satın almıyorum:
http://nurunguncesi.blogspot.com/2009/04/mikrodalgada-mantar-yemegi.html

Neşe bir yöresel tarifini yollamış: Patlıcan söğürmesi. "Bugünlerde bizim pazarlarda patlıcanın 3 kilosu 1 lira," diyor, "bu paraya pide bile alınmaz!"
http://elifsultan1.blogspot.com/search/label/D%C4%B0YET%20YEMEKLER%C4%B0

Şükran "yoğrularak" yapılan bir kısır tarifine yer vermiş sitesinde:
http://lezzettabagi.blogspot.com/2009/01/cig-kofte-gibi-yogrulan-ksr.html

Aysel ise Brüksel lahanalı bir salata önermiş:
http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/2009/03/bruksel-lahanasi-salatasi.html

20 yorum:

Gönül dedi ki...

hımmmm bende şimdi okuyunca hangisinin linkini versem die düşündüm ve semizotununkini vermeye karar verdim...yapılışı çok kolay yemesi çok zevkil oldukça vitaminli bir sebzemiz semizotu için benim linkim http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/2008/04/semizotu-salatasi.html...sevgilerimle öpüyorum

pembecikolata dedi ki...

süper bir fikir, pratik, sağlıklı ve maliyeti düşük tarifler; hemen düşünmeye başlıyorum:) Önerdiğiniz siteyi de inceledim, çok hoşuma gitti, teşekkürler...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

hımm o piti piti yaparken
http://papatya.kizkulesi.net/2008/11/kirmizi-biberli-mantar.html

bu link çıktı karşıma Tijen abla:)

beste dedi ki...

cig pancarli kanapeler ama cam fistigi var ucuza girermi bilmem? Mevsiminde sebzelerden yapilmis diyelim. Kabak salatasi cok guzel oluyor bazen ayni usul mantar marine yapiyorum. Sevgiler http://bestebonnard.blogspot.com/2008/07/pancarl-aperetifler.html

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım cığım, bana ait çevremde çok beğenilen ve bence çok da lezzetli ve bir o kadar ucuza gelen ''Çiğ Köfte Gibi Yoğrulan Kısır''
tarifimi vermek istrim. Beğenirseniz yazarsınız. Böyle bir konuyu bu şekilde dile getirmeniz gerçekten çok hoş bir fikir , teşekkürler ve sevgiler..

pelince dedi ki...

Linki inceliyorum,tariflere bakıcam hemen :)

pelince dedi ki...

ilk alıma gelenler zeytinyağlılar oldu aslında...
http://pelincelezzetler.blogspot.com/2007/12/portakall-zeytinyal-kereviz.html

ama kereviz zamanı değil şimdi,o yüzden bu linki'de ekliyorum..

http://pelincelezzetler.blogspot.com/2009/04/tabbouleh-bulgur-salatas.html

La Madame Chapeau dedi ki...

Tijen sen yeter ki iste...

Güncelledim blogu...

http://karafakidentatlar.blogspot.com/2009/09/bag-bozumu.html

Ama karışıklık olmasın; bu bir pratik tarif yazısı değil. Tam aksine en meşakkatli işlerden biri :)

pembecikolata dedi ki...

Selam, sabah uğramıştım şimdi tarifimle geldim:)http://pembecikolata.blogspot.com/2009/05/kozlenmis-krmz-biber-salatas.html
Afiyet, şeker olsun...

Narince dedi ki...

Ben de salata yollayabilirim sanırım. Salata etiketli linki yollayayım, ben fasülye pilakiyi al isterim, yanındaki köfteyi saymazsak, yine de sen hangisini istersen onu al.
Ya da dur dur bıdıyı da alabilirsin, Ucuz, doyurucu, lezzetli:

http://narince-narince.blogspot.com/2009/05/bd.html

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Un,patates,biraz da tereyağı.Hafif değil ama kesinlikle doyurucu.Maliyeti kişi başı 1 Lirayı geçmez.Önceden piknik hazırlığı yapmadan köye gitmişsek 'hingel' yiyeceğiz demektir:)
http://kitchensweetkitchen.blogspot.com/2008/11/hingel-ya-da-hinkalsivas.html

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hinkal çok ağır olur derseniz madımak linki vereyim.Madımak pazarda çok ucuz.Kendimiz topladıysak bedava.Sucuk koymak da şart değil.Kolay gelsin:)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Evet,madımak bu yazıya daha uygun düşüyor:)

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

İki hafif ve basit tarif vereyim istedim.

http://yemekkutusu.blogspot.com/2007/11/salata.html

Sevgilerimle.

Gaye dedi ki...

sayende kendi blogumda dolaştım, şöyle bir bakındım.. :) çevizli erişte amaca uygun gözüktü. http://mutfaktapenguen.blogspot.com/2008/10/otlu-evizli-erite.html

sevgiler

hay sana ne dedi ki...

kerevizin siftahını yaptım bugün, özlemişim
sıralama turlarını seyretmek için kısır cazip geldi, yaptım, demleniyor şimdi

güllacı çeşitlemek var iken aklımda bu hafta sonu için, yağmur ile kurabiyeler ılık kekler düşüyor aklıma. bir de: http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/recipes/article1155928.ece

ya gustoda ya metro da okudum, asma yaprağından çorba yapmış mövenpick'in şefi. bir denemek lazım

Sevgi Küçük dedi ki...

harika bir fikir! tek tek bakacağım
hepinize sevgiler :)

Nur dedi ki...

Ne güzel bir fikir bu Tijen, sayende bir sürü sağlıklı tarif elimizin altında olacak bu yazıyla. Ben de baktım bloguma sadece 6 tarif vermişim, genelde basit yemekler ama ben de mantarlı türlümü buldum konuya en uygun. Sence de ucuz,sağlıklı ve lezzetli kategorisine giriyorsa yayınlayabilirsin:)[ Mantarlı Türlü ]
Aslında bence her tür türlü ucuz ve sağlıklı oluyor,mevsiminde ucuza alınan sebzeler ekonomiyi ve sağlığı getiriyor doğal olarak:)) Benim tarif mikrodalgada yapıldı ama düdüklü tencerede de çok güzel oluyor.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

sevgili tijen uzun zamandır seni takip ediyorum okuyorum ama yorum yazmaya vaktim olmuyordur.
işte ucuz ve sağlıklı yemekler konusuna bende katılıyorum.
http://elifsultan1.blogspot.com/search/label/D%C4%B0YET%20YEMEKLER%C4%B0
közlenmiş patlıcan salatası.
Bu günlerde patlıcan bizim pazarda 3 kilo 1 tl.burada fırın közleme için para almaz.bir pide alırsın yanında o kadar.

sevgiler canım
neşe

Nur dedi ki...

Mantarın bu kadar tehlikeli olabileceğini bilmiyordum Tijen, tamam ben de bundan sonra almayacağım kültür mantarı, Ankara'da maalesef pek doğal mantara rastlamıyorum. Mesela Bolu'da köylü kadınlar ormandan topladıkları çeşit çeşit mantarı satıyorlar, hepsi çok güzel tazecik ve pişirince çok güzel oluyor ama burada bulamayınca idareten kültür mantarı alıyor(d)um.Bundan sonra ona da güle güle:) Mikrodalgaya eşim güveniyor ben de ona güveniyorum ve en büyük tercih sebebim, zamandan kazandırması.Ondan şimdilik vazgeçmem zor:)