07 Eylül 2009

Pazarın bereketi

Bugünlerde pazar o kadar bereketli ki, yüreğim dolup dolup taşıyor gördükçe. Pazardan ayrılamıyorum. Her tezgahta durayım, her satıcıyla hoşbeş edeyim, daha da beteri, herşeyden alayım istiyorum. Fasulyeler öyle çeşitli ki, karnıkara mı istersin, boncuk mu, arşın mı, beyaz barbun yoksa sarı mı. Börülce olan tezgahlarda tombul kabaklar da var. "Börülce kabağı" diyorlar ona. İçlenmiş taze börülceyle birlikte haşlayıp salatasını yapıyorlarmış. Dikkat etmemişim daha önceleri. Yani sormamışım. Bu sefer o kabaklardan alınca (bir ara fotoğrafını çekip koymalıyım) yanına yarım kilo da içi için börülce almak farz oldu. Bu sefer de birlikte pişireyim bakalım. "Ama ufak ufak kesme, dağılır, ortadan ikiye kes sadece" dedi maviş gelin. Peki dedim öyle yaparım. Ama ben az su koyuyorum, suyunu dökmek istemem. Bütün vitamini suya gidiyor. "E biz de dökmüyoruz, suyunu ayır, bir kaşık da tarhana koy içine, pişir bak ne güzel olur," diyor komşusu. Tarhanam var diyorum, daha dün akşam pişirdim. Hem bu sene ilk defa kendi tarhanamı yaptım. Pek etkilemiyor benim tarhana yapışım onları. Hayatları boyunca yapmışlar. Her yıl. Sektirmeden. Burhan diyor ki makinen yok mu, şu ayçiçekleriyle çek bizi. Ah diyorum, sabah çok niyetlendim ya taşımayayım dedim. Haftaya artık. Haftaya bunlar olmaz ki diyor. E diyorum geçen sene çekmiştim ya. O ayrı bu ayrı diyor. Bunlar kocaman baksana. Pazarın bereketi kutsuyor sanki beni. İçim sevgiyle, enerjiyle, şükranla doluyor. Alışveriş yaptığım tüm satıcılar siftahını benimle yapıyorlar (pazartesi günleri kurulmuş gibi erkenden uyanıyor ve yola düşüyorum çünkü). Siftahı senden bereketi allahtan diyorlar, parayı sakallarına sürüp yere atarken. Ben de amin diyorum, bereketli olsun. Fındık fıstık aldığım adam "abla geçen hafta gelmedin, satış az oldu ne yap et gel," diyor. Peki diyorum. Bak işte ihtiyaç oldu geldim. Geçen hafta herşey vardı evde. Bir pazar sefası da böyle bitiyor. Eve gelip aldıklarımı yerleştiriyor, onlarla yapacağımız yemekleri, yiyeceğimiz mis kokulu kavunları, ballı incirleri, Kozak'ın muhteşem kara üzümü "efes"i (Kozak karası) düşünüp heyecanlanıyorum.

24 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,pazarcılarda makineni ve seni öyle benimsemişlerki,görmeyince meraklanıyorlar haklı olaraktan..

Fasulye hiç sevmememe rağmen,tüm çeşitlerini bir arada görünce yüzüm gülümsedi..Gönlüne sağlık canım...


Sevgiler..

Leylak Dalı dedi ki...

Ah, ah Antalya pazarlarını nasıl özledim Tijen Hanım ben de. En azından sizin yazlığın pazarları da Antalya'yı aratmıyor. Ama Ankara öyle mi, çürük çarık pazarcı ne verirse almak zorundasın. Neyse az kaldı, bir ay sonra güz bereketiyle dolaşırız Antalya pazarlarını da.
Sevgiler...

ece eryeler dedi ki...

Sevgili Tijen,Ne kadar güzel anlatmışsınız pazarı. Bir de incir kurutmuşsunuz bu arada:) Aklımın ucundan geçmeyen o kadar çok şey öğrettinizki bana, çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

maviş gelin ve komşusuna aynen katılıyorum :))
çorbası güzel oluyor :)
ama pazarın bereketi, toprağın verimi ise daha bir başka..
afiyetler olsun canım

NuNu

Bloglardan al haberi dedi ki...

Pazarı pazar etmek lazım. Hem ekonomik hem beana göre daha taze ürünleri satılabildiği bir dünya. Pazar gerçekten eğlenceli oluyor. Hele bir de az bir para ile alman gereken şeylerin listesi olursa pazarı önce tümden gezmen gerekir. Fiyat performanslarını çıkarıp ona göre alışverişe başlarsın. Herkeze hayırlı pazarlar. :)

Belgin dedi ki...

Tijenim, dün kayinvalidemin Türkiyeden gelen kuzenimizle gönderdigi bamyayi ve börülceyi pisirdim, ne kadar özlemisim anlatamam...
Tatile geldigimde pazarlari bende sabahleyin erkenden gezmeyi seviyorum, hem sabahlari serin oluyor, hemde düzenleri bozulmamis, sebzeler-meyveler ellenmemis oluyor. Pazara giderek bütün hasretimi gidermeye, gözümü-gönlümü doyurmaya calisiyorum. Buraya gelince de, senin resimlerle avunuyorum:)) Sagol arkadasim:))
Sevgilerimle

balböcükleri dedi ki...

kozak karasımı ilk defa duyuyorumda benim aklım ordaki börülcede kaldı.ayyy ne severim.paylaştığın için teşekkürler

meleginmarifetleri dedi ki...

Ne hoş anlatmışsın tijenim..

Hobilerle hayat dedi ki...

Tutumluluk ve doğru tüketim bilinci oluşturmak için hazırladığımız
www.tutumluhayat.blogspot.com
adlı sayfamıza ziyaret ve uygun görülürse sayfanızdan link vererek desteklerinizi bekleriz,saygılarımla

iffetin günlüğü dedi ki...

Resimdeki sarı fasulye,turşu yapılan fasulye galiba değil mi.Bu gün pazarda bende gördüm de.Haftaya alayım inşallah..Selamlar..

pinarbk dedi ki...

Nasıl severim pazar gezmeyi. Tezgahları seyretmeyi, senin gibi herşeyi almak istemeyi:))

Topraklarımızın bereketi bol olsun...

müjde dedi ki...

Tijenciğim birkaç haftadır şu sarı fasulyeden ben de görür oldun.Denedin mi hiç?

Narince dedi ki...

Hımm, biz de tam pazarlar daha da şenlenecekken döndük, bekleyemedik. Kızılcahamam fasülyesini bilirsin mutlaka. Fasülyeler yeni çıkıyordu, üzümler olgunlaşmamıştı daha, en kötüsü ceviz zamanın orda olamamak. Yine sızlanıyorum bak, sustum sustum.

Tijen dedi ki...

Tüm pazar meraklılarına selam olsun! Kısaca sorulara yanıt vereyim istedim:
Müjde'ciğim, bu sarı fasulyeleri yeşiliyle karışık haşlayarak salatasını yapıyordum. Gayet de güzel oluyor. Melek onunla yapılmış bir yemek tarifi vermişti, Babadağ usulü, aklında olsun.
*
İffet,
Sarı fasulyeden turşu yapıldığını bilmiyorum. Belki de. Hangi yöreden ki?
*
Evet Serpil,
Buraların en sevilen üzümlerinden Kozak karası.
*
Belgin'ciğim,
Afiyet olsun. Keşke imkan olsa da sana gönderebilsek bol bol. Aslında kurularını göndermek kolay tabii ya.
*
Rica ederim sevgili Ece!

okuranne dedi ki...

ben yine de ege pazarlarını daha çok beğeniyorum. bizim bamya ve börülceler o kadar çıtır değil gibi:)

Betül İnce dedi ki...

Yaa ne güzel olur, benim zaten Cunda'da ya da bizzat Ayvalık'da yaşamadan göçüp gitmem evrene karşı çok büyük haksızlık olur.
Ayy nasıl özendim şimdi bizimkiler de (Çanakkale/Ezine) börülce suyunu asla dökmezler ve mutlaka tarhana yapılır, içine de malum peynir ezilir.

aysegul dedi ki...

Tijen ablacığım,annem çalışan bayan olduğu için,pazara akşam saatlerinde gidebiliyoruz.Fiatlar ucuzlamış olsada,sabahki kalite kalmıyor.Anneciğim,eski doğal lezzetlerin kalmadığını söylüyor.
Sevgilerrr

Sevgi Küçük dedi ki...

O kadar güzel yazmışsın ki bir an oradaymışım ve o güzel renklerin arasında dolaşıyormuşum gibi hissettim. Ağzına sağlık. Bu arada fotograf harika! Bayıldım! :)
Bir şey soracağım, fotograftaki o bahsettiğin sarı barbunya mı? Nasıl bir şey bu? Burada da pazarlarda görüyorum ama ne olduğunu bilemeden (yani nasıl değerlendireceğimi) cesaret edip alamıyorum. İtiraf edeyim Ankara'da daha önce hiç denk gelmemiştim.Bir de buradaki pazarlarda nasıl desem biraz lavantaya benzer çiçekli bir bitki satılıyor, ne olduğunu arkadaşlarıma sorunca öğrendim; fasülye güveci (yani bizim için normal yemek olarak pişirimi kastediyorlar) yaparken içine koyuyorlarmış?! Seneye kısmet olursa alıp deneyeceğim ama bu sene beni aşan bir durum oldu :)
Aldıklarını afiyet ve bereketle ye. Sevgiler :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim pazarı öyle güzel anlatmışsın ki ben de sanki meyve sebze tezgahlarını görür gibi oldum...
Biz de annemlerle Dikili'deyken hep sabah erkenden gideriz pazara, o saatte ayrı bir güzel oluyor. Pazar alışverişi sonrası simitçiye uğrar kahvaltı ederiz. Valla şimdiden gelecek yazı iple çekiyorum:)..
Sevgilerimle..
aslı

ebru dedi ki...

Canım pazarı ne kadar güzel anlatmışsın.Bir an hafta sonu gelse de pazara gitsem diye geçirdim içimden.Gerçekten şu an herşeyin en bol olduu zaman.Öpüyorum canım seni.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim bende devrim yarattın, sayende ne çok şey öğrendim ve uyguladım ?
Ahh şu brülceler, geçen eşim almış hemde kaç kilo?taze börülce yaptım ama olmadı, pek beceremedim.
Sen kartlarını almışsın diyede suçu ona attım :)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Tijen'cim
Bende pazarın en çok bu mevsimini severim. Senin tatlı anlatışımın tadına varırım. Yeşil yeşil'dir tüm pazar ne güzel. Bir de turşuluklar çıkar ki sorma!
Pazarola canım...

pelince dedi ki...

Bende makarnanın suyunu dökmüyorum artık yada suyunu çektirerek haşlıyorum :)) annem merakla beni izliyor her seferinde... yeşillikler çok güzel gözüküyor..

a_y_s_e dedi ki...

butun bunlar burhaniye pazarinda oluyor dimi?
ben de cok ozledim orayi....:(