04 Eylül 2009

İncir kurutma

Kış ve bahar ayları boyunca yaptığım yağsız şekersiz kekleri hatırlıyorsunuzdur. Tatlandırıcı olarak kuru üzüm ve kuru incir kullanıyordum. Geçen sene zarif kadın Müjde'ciğim göndermişti incirlerimi, Aydın'dan. Sonra bir başka güzel, tatlı, candan kadın, Mübeccel, İzmir'deki buluşmamızda Söke'den kuru incir getirmişti. Müjde'nin gönderdikleri kış boyunca keklerimi tatlandırdı. (Mübeccel'den gelenler ise afiyetle yendi, komşulara ikram edildi.) Bu sene, ilk defa, incir kurutmaya niyet ettim. Eh, üzümler kuruyunca, pek de güzel olunca, pazarda da tonton teyzem dalında yarı kurumuş incirler getirince (üstelik kilosu 2 tl) kurutmamak olmazdı. Önceki hafta iki kilo aldım. Teyzeme sordum nasıl kurutuyorsunuz diye, kekikli suya banıp güneşe koy dedi. Gerçi onlar kuruduktan sonra kekikle tatlandırılmış kaynar suya banıp çıkartıyor, yeniden bir kaç gün kurutup saklıyorlarmış ya ben "bandırma" işini baştan yaptım. Üzerlerine bastırıp tepsilere yaydım, güneşe bıraktım. İki gün sonra ters çevirdim, bir kaç gün daha kaldılar ve oldular. Şimdi aralarına defne yaprakları dizilip (koruma amaçlı) kaldırılmayı bekliyorlar. Geçen hafta iki kilo daha aldım, şimdi de onlar kurumada. Fatma'yla teyzem bu incirlere "boynu bükük" dediklerini söylediler. Dalında kuruyanlara öyle denirmiş. Ne hoş isim değil mi? Anlayacağınız bu kış yağsız şekersiz keklere devam. Başka şeyler de yaparım elbet, yapmam mı. Kurabiyeler, sütlü ama şekersiz tatlılar, ekmekçikler... (Ada ve Deniz'in annesi su ve kekik miktarını sormuş. Su incirleri rahatça alacak şekilde, yani nasıl makarnayı bol suda kaynatıyoruz, o hesap. Kekik için doğru ölçü nedir bilmiyorum, ben 4-5 dalı su kaynadığında daldırıp şöyle bir karıştırıyorum, kekik çayı yapar gibi, sonra çıkarıyorum.)

27 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Bende kesin denemek isterdim Tijen'ciğim..Bizim yeni iş yerimiz tam ideal bu iş için..Ama patronnn!

beste dedi ki...

uzuldum ben bu boynu bukuklere cok guzel isim gercekten :)

Ada Deniz dedi ki...

merhaba Tijen. Gene faydalı bir bilgi. Bizim iki tane incir ağacımız var. Biri bardacık üstelik. Ben ev halkı seviyor diye bol bol reçel yaptım ama kurutmaya niyetlenmemiştim. Su ve kekik oranını sormak istemiştim. Ağaçta az da olsa incir var hala. Deneyeyim ben de

Zehra Gürgen dedi ki...

Bu kurutma işi senden fena bulaştı bana :)
5 elma kuruttum dene için.Çok güzel oldular :)
Şimdi etli kırmızı biberler kuruyor :)
Üzüm kurutamayacağım,asmadakiler çok iri çekirdekli ve kalın kabuklu kurusada birşeye benzemeyeceğine kanaat getirdim.
ama incir alıp deneyebilirim? şimdi önce kekikli suyamı batıracağım? sonrada güneşe hooop..doğru mu?

Belgin dedi ki...

Tijenim, senin sekersiz, yagsiz kekini denemis cok begenmistim:)) Bizim kuru incirlerde kayinbabamin bahcesinden geliyor, bu kis yine bol bol yeriz-yediririz insallah:))
Ellerine saglik canim benim:))

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Keşke hazır satılanlar da doğal yöntemlerle kurutulmuş olsa.Elinize sağlık.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim senin bu kış hazırlıklarına hayranım. Ne mutlu sana

Hülya dedi ki...

Yaşını sevmem ama kuru incire bayılırım.
Ne güzel inciri,üzümü, domatesi kendin kurutuyorsun tarhananı da yaptın.
Özendim doğrusu...
(işyerinde sinir bozukluğundan mideme ağrılar girmişken,kendimi burada tutsak hissediyorken..)

La Madame Chapeau dedi ki...

O dalında kuruyor...
...biz afiyetle yiyoruz.
Onun 'boynu bükük'...
...biz mutlu, mesut...

nalan dedi ki...

ağzım sulandı şimdi.
hafta sonu eceabat'a dalışa gittik. epey vasat bir otele yetleştik. burada kahvaltı da vasat olur diyip pembe domateslerimizle kahvaltıya indik.
meğer otelin bahçesi, bahçesinde de pembe domatesleri varmış :)
hemen sorumlu bey bize dalından kopmuş pembeleri ve yanında şimdiye kadar yediğim en güzel kara dut reçelini getirdi.
dut reçeline bir de incir eklemişler ki sadece reçetesini öğrenmek için tekrar gidilesi tadı vardı !
doğa aslında nelere kadir, gerek yok rafine şekere,ıvıra zıvıra...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Kuru meyvelerin hepsini çok severim ama kuru incirin yeri bir başkadır benim için Tijencim. Arasını açıp içine yarım cevizi de koyarsam benim için en güzel tatlı olur işte:).
Fotoğraftaki incirler ne güzel kurumuşlar sarı sarı tertemiz. Ellerine sağlık..
Sevgiler:)).
aslı

hilalinmutfagi dedi ki...

Arkadaslar blog hirsizlarina dikkat edin,malum bu ara bir hirsiz dadamnis bloglarimiza,ne var ne yok alip goturuyor,buna bir care blogumda goreceksiniz linki herkesten rica ediyorum elinden geleni yapsin bugun bize yarin size bu sahsi siddetle kiniyorum.Boyle durumlarda hep beraber olmaliyiz birbirimize destek cikmaliyiz.Belkide sizinde vardir bir fotografiniz.Emege saygi lutfen.Ne kadar cok kisiye ulasirsa okadar iyi olur,blogunuzdaki butun arkadaslara yollayin bu yaziyi.Saygilarimla
Bu yazi otomatik olarak gonderiliyor

iffetin günlüğü dedi ki...

Bende tatile gittiğimde boynu büküklerden almıştım.Onun tadı başka olur gerçekten..
Sayende çay ve kahvede şekeri terk ettim ama henüz kendime özel kekler kurabiyeler yapamıyorum.Bizim veletlerse her biri şeker canavarı..

müjde dedi ki...

Canım bu kadar zahmete girmene gerek yoktu.Ben gönderirim yine sana.:))

egeli dedi ki...

O SENİN KENDİ GÜZELLİĞİN CANIM ARKADAŞIM:)
ALLAH SAĞLIKLA YEMEĞE NASİP ETSİN TİJENİM, HARİKA GÖRÜNÜYORLAR İNCİRLER, ELİNE KOLUNA SAĞLIK.

Tijen dedi ki...

Güzel yorumlar için herkese teşekkürler ediyorum. Eğer sizin de pazarlarınızda varsa hafifçe kurumuş incirler, alıp hemen başlayabilirsiniz. Belki bir incir ağacınız vardır ve dalında kurumuş incirlerle işe başlarsınız. Azıcık bile olsa ne büyük mutluluk, sizin emeğiniz o.

Adsız dedi ki...

bandıra bandıra ye beni harika pazartesi ilk iş pazardan incir alınacak

sevgilerrrr

Narince dedi ki...

Hayallerimde ilk sırada geliyor, köyde bir ev, her işimi kendim yapıyorum, ekmeğimi, yoğurdumu, salçamı, bulgurumu, her şeyimi. Şimdilik olabildiğince sınırları zorluyorum, yine de kırsalda bir ev edinmeyince tam istediğim gibi olmayacak biliyorum.

balböcükleri dedi ki...

cnm hilalin mutfağı banada yorum attı.baktım senin üzüm kurtmayı koymuş önceki kayıtlarında.çalmış çırpmış.daha ileri gitmedim belki başka tariflerinide çalmıştır.haberin olsun.

minimalist dedi ki...

kulağınıza küpe olsun: İncir ağacının şöyle bir faydası da var.

Geçen annem markete giderken şapkasını takmayı unutmuş. Nasıl bir sıcak var geri dönmeye de üşenmiş. Marketten geldi ; başında bir incir yaprağı :)))

Daha önce de söylemiştim süpersiniz. Maşallah, maşallah diyorum sadece...

pelince dedi ki...

Tijencim bu postu nasıl kaçırmışım ,incirler harika gözüküyor.. ellerine sağlık...

Tijen dedi ki...

Hilal'e de sana da teşekkürler Serpil, haberdar ettiğiniz için. Eminim siz de biliyorsunuz bu ne ilk ne de son olacak. Ben bu insanları kendi hallerine -kendi vicdanlarıyla başbaşa- bırakmayı ve kendi yolumda yürümeyi seçiyorum bu dönemde. Dilerim onlar da kendi özgün sitelerini oluşturur, kendi emeklerini paylaşmayı tercih ederler.

Betül İnce dedi ki...

Nasıl güzeller öyle. Bugün pazarda sordum bunların hafif kurumuşu yok mu diye öyle bakakaldı yüzüme çocuk, bir de boynu bükük deseydim. Ah ahh içerlerde yaşamak böyle bir şey işte bilirsin.

Seda dedi ki...

Tijencim ben sana uğramayalı harikalar yaratmışsın yine biz inciri kurutmak için kekikli değilde tuzlu suya bandırırız heryerde farklı tabii ellerine sağlık sayfandaki herşey için,sevgiler...

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim ne marifetlisin..anlatamam..
Bende anneciğimle tarhana yapıyorum..sevgiler.

berna dedi ki...

Ben de çayı kahveyi şekersiz içemeyenlerdenim.Bu nedenle az içmeye çalışıyorum :( nasıl başardınız😊?sayende demişsiniz ya Tijen Hn a .acaba dedim bir kolaylığı mı var😊

Tijen dedi ki...

Sevgili Berna,
Ben çayı şekersiz içmeye ortaokulda başladım. Halalarım şekersiz içerdi, onlara özenip başlamıştım, öyle de gitti. İnsan bir kere alışınca şekerli içemez oluyor. Sadece türk kahvesini orta şekerli içerim o da kırk yılda bir.