16 Nisan 2009

Evde peynir yapımı

Bakın ne buldum. Aslında tesadüfen oldu, Fethiye'den gelen yorum mektubunun yanında çıkan google reklamlarından birinde vardı. 1967 yılından beri faaliyette olan bir "doğal peynir mayası" firması. Acaba gerçek mayalı peynir yapımına girişsem mi diye düşünmedim değil:
www.rumelimaya.com.tr
*
Bu fotoğrafı 26 Mayıs 2005'te çekmişim. Neredeyse dört yıl önce. Blogu ilk açtığım yıl olduğuna göre bloga koymuş olmalıyım o günkü tecrübeyi. Belki dosyalar arasında bulurum, arşivin bir kısmını sildiğime göre. O gün muhtemelen pazardan süt alıp gelmişim eve. Peynir yapmaya kalkışmışım. Sütü neyle kestirdim acaba? İçindekiler ne? Kurutulmuş domates ve fesleğen mi? Yeşil ve kırmızı olduğuna göre öyle olmalı. Bu sefer kurutulmuş domates tozu koydum, Yerlim ürünlerinden. Dün pazara taze kekik gelmiş, onun uçlarından da biraz doğradım. Bir de tuz. Yine de az gelmiş tuzu. Öyle tatlı bir peynir ki. Sütün yarısını yoğurt mayalamak için ayırdımdı, sıra onda. Bugün bir de üzerine New York Times gazetesinde Harold McGee'nin evde yoğurt yapımıyla ilgili yazısını okuyunca dur dedim, yazının linkini vereyim, İngilizce bilen dostlar yoğurt yapımının bilimsel açıklamalarını okusunlar. Bu sabah kahvaltıda minik tabak peynirimden sürdüm ekmeğime. Ne zevkliymiş insanın kendi yaptığı peyniri tatması, unutmuşum. (Peynir yapmak için sütü kaynattım. Önce sirke koydum ama tam kesilmedi. Bir de yarım limonun suyunu sıktım. İşte o zaman kesildi, suyu ayrıldı. Biraz beklettim o halde. Sonra tuz, kekik ve domatesi koyup karıştırdım ve üzerine tülbent yaydığım kevgire döktüm. Suyu süzüldü. İyice katılaşmasını beklemeden bir kaseye aldım, üzerini bastırıp soğuttum, dolaba koydum.)

40 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Evde peynir yapmanın bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. Annem bir iki kere yapmıştı ama baharatçıdan aldığı peynir mayası ile... Sonuç nasıldı hatırlamıyorum...

Ellerinize sağlık Tijen Abla... Sevgiyle, sağlıkla, mutlulukla kalman dileğiyle...

Seda dedi ki...

Anneannem yapardı ev peyniri ne güzel bir lezzeti aklıma düşürdün Tijencim çok uzun zaman oldu ama tadı hala damağımda süpersin valla ellerine sağlık kahvaltıyamı gelsem sana nasıl olur:)))

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

tijencim bu güzel görünümü nasıl elde ettiğini hatırlayıp umarım ki en kısa zamanda bizimle paylaşırsın.süper görünüyor.

mujdenin denemeleri dedi ki...

İçim açıldı resmen.Sevgiler...

Belgin dedi ki...

Tijen`cim bu hafta bil bakalim Türkiyeden ne geldi: Mutfaktan tasan öyküler:))
Ellerine saglik canim:))

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim ellerine sağlık çok güzel olmuştur eminim peynirin.
Sevgilerr.

Ferkay dedi ki...

Tijen cim harika görünüyor peynir hiç yapmayı düşünmemiştim bak şimdi sayende birde peynir yapmaya başlıyacağım.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

funda dedi ki...

tijen, daha dün ben de yapabilirmiyim diye düşündüm.. hatta bu işi bolca yapan bir tanıdığımla konuştum.. bir mandıradan mayalık peynir alıp yoğurt mayalar gibi mayalamam gerektiğini söyledi.. kestirme işini yapıyodum ama mayalama yöntemiyle yapılan farklı sanırım.. denemek lazım..
hatta dün kaynattığım köy sütünün üstündeki kaymakları aldım, ya senin muzlu kekinden yapmalı, yada tereyağ olabilirmi dersin ondan..

zero dedi ki...

Bu nasıl güzel bir şeydir Sevgili Tijen:) gerçekten ellerine sağlık. harika görünüyor. peynir yaparken içine taze baharatlar ve kuru besinler atmak fikri çok güzel gerçekten. peki peynir yaparken peynir altı suyunu döker misin? o suyu ekmek yapımında kullanmak da harika oluyor, ama eminim sen bunu zaten biliyorsundur:)

Belgin dedi ki...

Tijencim, nasil yardim edebilecegimizi alttaki linklerden görebilirsin canim.

http://nehir-im.blogspot.com/
http://www.turknorthamerica.com/Donations.html

Bu yorumu okuyan arkadaslarda yardim ederlerse cok sevinirim

Tijen dedi ki...

Kızlar,
Bu şekilde peynir yapmak çok kolay. İstediğiniz şeyler zenginleştirebilirsiniz. Dereotu, biberiye, kekik, kuru domates, zeytin, közlenmiş biber... Ne bileyim seçenekler sonsuz.
Ama tabii peynir mayasıyla yapılan peynirler farklı. Onu hiç yapmadım, istiyorum aslında yapmayı.

pelince dedi ki...

Harika gözüküyor,ellerine sağlık...

TAZE NANE dedi ki...

Ah annemde hep yapar.
Ne kadar güzel görünüyor.
Sevgiler.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim öyle güzel ki peynirin bakmalara doyamadım fotoğrafa.ellerine sağlık canım.en kısa zamanda ben de kendi peynirimi yapacağım.sevgilerimle...

a_y_s_e dedi ki...

hehe, ben de Halil'e peynir nasil yapilir, evde bir denesem diye soruyordum kac gundur. Tabi bizim burdaki sutlerle ne kadar olur bilemeyecegim ama bir deneyeyim haftasonu en iyisi.

gülizar dedi ki...

Gerçekten bu yazıyı okuduğuma sevindim,çünkü peynir yapmak hiçde zor değilmiş.Denemem lazım gerçekten.Emeğine,yüreğine sağlık tijen..

ASLI dedi ki...

Evde peynir bitti derdinden kurtuldum :) teşekkür ederim Sevgili Tijen, orijinal olmuş ellerine sağlık.

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,krem peynir gibi olmuş adeta..))Peyniri dayımın eşi sıklıkla yapar Trabzon'da..Oradaki sütlerle buradakiler arasında çok fark vardır diye düşünüyorum..

Pastorize sütlemi yaptın peynirini canım?

Afiyetler olsun sana..Sevgilerle..

Adsız dedi ki...

ben daha yogurt yapamıyorum peynır nasıl yaparım.elıne saglık .

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Tijencim hızlı okudum ve çok yorgunum,
anladığım kadarıyla maya yok dimi.?
yani ben bunu rahatlıklA yapabilir ve tüketirim.
maya-tuz yasak hala biliyorsun.

VE İNANILMAZ KEYİFLİ BİR RESİM .
Afiyetler olsun canım.

lezzet sefasi dedi ki...

Bu peyniri ben de yaparim.ertesi gun misafir geleceyini ogrendiniz gec saate evde peynir yok eeeee aksamdan hazirlik yapmak da istiyorsunuz.Ozaman bu guzel peyniir yapin.Ellerinize saglik

elifinmutfagi dedi ki...

anneannem geldi aklıma,sünme peynir derdi,şahane olurdu...
elerine sağlık tijenciğim,benmi göremedim ama acaba pastörize süttenmi yaptın?

a_y_s_e dedi ki...

Tijen, hani yagsiz falan ya sutler, ne bileyim... Yogurt olmuyor diyorlar, peynir de olmaz diye dusundum. Whole Foods'da cam sisede satilan bir sut var. Yerel, heralde daha kisa omurlu bir deneyeyim Boston'a gidince...

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende çok seviyorum peynir yapmayı,ama her defasında peykek(cheesecake) yaparken kullandım.
Hiç içine domates vb katmadım ? niye aklıma gelmediki hiç?
kahvaltıda da yemedim?
hep tatlıda kullanmışım aaa!!
bu defa kahvaltı için hazırlanacak :))
ellerine sağlık.

yaban mersini dedi ki...

ben de peynir yapmayı denemek istiyorum ama etrafta süt bulamıyorum..kutu sütle olmaz değil mi:(((

Disalce dedi ki...

ekmeğime sürdüm demişsinya çok beğendim işte onu....helede içinde istediğimiz otlar olursa..ıımmhh..

ellerine sağlık...

neseersoy dedi ki...

Bu pazar arkadaşlara kahvaltıya gideceğiz , işte bu tarif ile yapacağım peynir tam bir süpriz olacak, çok çok teşekkürler , ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

leyya dedi ki...

nasıl özlemişim vallahi şu yazıları ve resimleri..son zamanda kendi derdime öyle bir düştüm ki hayatın şu en sevdigim alanından fedakarlık etmek zorunda
kaldım.neyse bu günlerde geçecek ve ben sevdigim blogları daha sık ziyaret edeceğim inşllh)

süt gözüme fazla göründüğü zaman ben de limonlu yöntemle peynir yaparım ama benim çocuklar içine toz şekeri boca edip bi dakikalık ediyorlar)elinize sağlık .afiyet bal şeker olsun.çok selamlar.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Bu gün bende yoğurt ve peynir yaptım seninki gibi görüntüsü güzel olmadı Tijencim ama tadı çok güzel evde yapılan gibi varmı ellerine sağlık canım

İpek Kuscu dedi ki...

Canım Tijen,
Ne güzel ki,
4 yıldır mı ? beraberiz burada ,nice güzel haberler,bilgilerle dopdolu geçen yıllar diliyorum.
ayrıca blog ödüllerinde,tabii ki sana verdim oyumu, senden başkasına veremezdim.
Ve son olarak ,gelelim peynire.Görünümü muhteşem bir kere.
Geçen ay sirkesi,limonu derken pek çok peynir denemesi yaptım.
Evde yapılan peynir gibisi yok gerçekten.
İyi ki varsın ve seni çok ama çok seviyorum ve bir o kadar da onur duyuyorum seni tanıdığım için.
Sonsuz sevgilerimle.

fethiye dedi ki...

onceden de paylasmistin diye hatirliyorum Tijen, benim su yazim uzerine yazismistik hatta ama ben de bulamadim o yazismalari, o baska: http://www.yogurtland.com/turkce/2005/04/29/cheesepeynir/

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim görüntü harika, ellerine sağlık, afiyetler olsun.
Gerze'de sütü ayranla veya yoğurt suyuyla kestirerek peynir yaparlar, ayran peyniri denir, sanırım diğer yörelerde çerkez peyniri olarak biliniyor. Çok severiz biz bu peyniri,ben de en çok kekik katarım.Paylaşımın için teşekkürler canım, hadi bir an önce gel de sana yerinde tattıralım bu lezzetleri, sevgiler canım...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Aaa peynir yapmak bu kadar kolay mıydı??? Ben de deneyeceğim!!!

Sevgiler,
Evren

NESRIN dedi ki...

Lorla cokelik yaptimda elime peynir mayasi gecmedi daha peynir yapayim.Pek yakinda esimin hayalini kurdugu o ciftlik evinde zaten kimseyi calistirmasina gerek kalmiycak ...ekmek,yogurt,lor,cokelek.... (daha ne var hatirlamiyorum)

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

pEYNİR TARİFİNİZİ BEN DE BİR SÜREDİR DÜŞÜNÜYORDUM ..HATTA BUGÜN BENDE OLAN KİTAPLARINIZA DA BAKTIM AMA BİR TÜRLÜ BULAMADIM.
EN ÇOK SEVDİĞİM ÇEVİRİ KİTABINIZ Kİ SANIRIM ONUN KIYMETİ YETERİNCE ANLAŞILMADI "BANA NE YEDİĞİNİ SÖYLE " DE MAYA SÜT ÜRÜNLERİ VE İNEK SÜTÜYLE İLGİLİ BİR İKİ UYARI DA GÖZÜME İLİŞTİ BU ARADA ...AMARANTH DEDİĞİ BAKLAGİL TÜRKİYE DE BULUNABİLİR Mİ BİLİOR MUSUNUZ
SAYFA:64,-75-76
İYİ HAFTA SONLARI
NOT. BEN DE FELAKET GRİP OLDUM BAHARIN RÜZGARI SAYESİNDE :)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

SevgiliTijen,
Evde yapılan yoğurttan başkasını yiyemem, o kadar alışığımki ev yoğurduna ve bundan sonra bu peyniri de tutturursam deyme keyfime.
Çok teşekkürler, peynir mayası gibi şeylerle uğraşmak zor geliyordu bu şekilde hemde domatesli denemek çok güzel olucaktır. Yapınca ve de tutturunca ayrıca teşekkürlerimi ileteceğim.
Sevgiler...

Ayse Pamuk dedi ki...

Hayran kaldım yine yeni yeniden...

Pinar dedi ki...

Merhabalar,
Fotograftaki peynir, yemege kiyilamayacak bir peynir olmus. Cok guzel.

Size bir sorum olacakti. Sutu kestirdikten sonra kaynatmaya devam ediyor musunuz, yoksa altini kapatip, kendi isisinda bekletiyor musunuz?

Cok tesekkurler, sevgiler.

Mutfak Havlusu dedi ki...

harika görüntüde anlatımda.
bu sözlerim tamamen samimi duygular kesinlikle çünkü tam çıkıyordum senin bu görüntü mıhladı ekrana!
kendin yapmışsın nefis ellerine sağlık!

Tijen dedi ki...

Sevgili Pınar,
Yok yok yemeye kıymak lazım çünkü zaten çok dayanmıyor! Kestirdikten sonra bir kaç dakika daha kısık ateşte bekletip kapattım. Beş dakika kadar da olduğu gibi bekletip sonra süzdüm. Ama tam doğrusu bu mudur bilmiyorum, bir kaç kitaba bakacağım.