30 Nisan 2009

Bugün de yağsız şekersiz kek

Bu kekin kalorisi düşürülmüştür: Ama çok şey farketmiyormuş, yani porsiyona vurunca.
Bu sefer tamamen yağsız yaptım bu keki. İncir sayısını da 10'a indirdim. Gerisi aynı. Bir portakalın suyunu ekledim farklı olarak. Hesapladım, her dilimin kalorisi 105. Öncekinden 7 kalori eksik. Yani o garibim 2 kaşık kremanın çok da büyük bir katkısı olmuyormuş. Ancak şunu gördüm ki, hızlı çalışıldığında 15-20 dakikada hazırlanıyor, 30-35 dakikada da piştiğine göre bir saat içinde muhteşem kekiniz yemeye hazır oluyor.
*
Funda'cığım yağsız şekersiz kek tariflerinden istemiş, seni mi kıracağım, aşkolsun yani! İçindeki krema ve ceviz yüzünden 0 yağ değil tabii içeriği. Siz isterseniz krema yerine portakal suyu koyar (veya onu da koymaz), cevizden de vazgeçebilirsiniz. Bu haliyle bile bir dilimi (ki öyle ufacık bir dilim değil, 7x7 cm boyutlarında, bir parmak kalınlığında bir dilimden bahsediyorum) 112 kalori (60 gram). Doymuş yağ içeriği 2 çorba kaşığı kremanın verdiği kadar, her dilimde 0.4 gram.

Evdeki yumuşamış elmaları değerlendirmek için birebir -bu mevsimde elmaların hali kalmıyor ya pek. Bizdeki elmalar ufaktı. Ben de beş elmayı soyup kabaca dilimledim, içine 12 adet kuru incir koydum (10 tanesi de yetermiş, benden söylemesi) ve üzerine 1 su bardağı su ekleyip hafifçe pişirdim, mutfak robotunda püre haline getirdim. Sonra iki yumurtayı çırpıp içine kremayı, püremi, iki çorba kaşığı kırık cevizi, bir portakalın kabuğunu rendeleyip koydum. Tarçın da yakışır ya evde kalmamış, bu sefer muskat ve kakuleli yaptım kekimi. 6-7 kakulenin tohumlarını çıkarıp ekledim, kabuklarını attım. Bir su bardağı tam un (kepeği alınmamış), bir su bardağı yulaf ezmesi ve bir çay kaşığı karbonatı karıştırıp ekledim, karıştırdım. Tepsiye yağlı kağıt yayıyorum bu ara, yapışmıyor. Üzerine yaydım ve attım fırına. Vallahi bu öbürlerinden de güzel oldu. Şeker? Bu keke tadını veren ballı incirler. Herhangi bir şekilde rafine şeker veya yapay şeker i-çer-mez! Arkadaşlar, rafine şekerden ne kadar uzak durursak o kadar iyi, bunu hepimiz biliyoruz değil mi?

Kalori karşılaştırması: Bir paket diyet bisküvinin (altı adet, 50 gr) kalorisi 167, yağ oranı 4.5 gram. Bu kekin 50 gramında 1.5 gram yağ ve 93 kalori var. Eh diyet bisküviden alacağınıza kaloriyi, yağı neden bu güzelim kekten almayasınız? İçinde ne olduğu belli. Yapay bir şey yok, katkı maddesi yok. Haksız mıyım?

21 yorum:

zerrin - misss dedi ki...

ohhh elime yazmak istedim tarifi :)))

hiç haksız olurmusun tijenim. Ama işte bana böyle kekler öyle bir iki dilim yetmiyor. Zararsız diye veriyorum kendimi keke :)) Sonra kilo takılıyormuş takılır tabii..

funda dedi ki...

çok teşekkür ederim :) oğlum da çok seviyor bu kekleri, onun için de çok sağlıklı ve güzel... hafta sonu kekinin hangisi olacağı belli oldu..

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim aslında doğa ne kadar da cömert, şekerin yerine kullanabileceğimiz pek çok malzeme var. Bu kek de bunun en harika göstergesi olmuş, ellerine sağlık:).
Ben biraz tatlı düşkünüyüm, neyse ki en azından tatlı zevkim sütlü ve az şekerli tatlılardan yana..
Fazla kilom şimdilik yok ama tedbiri de elden bırakmamak lazım değil mi? Bu keki mutlaka denemeliyim:).
Sevgiler...
aslı

Belgin dedi ki...

Tijencim, ellerine saglik, bu keke benzer bende baska bir kek yapiyorum, bazen incir yerine evde varsa Hurma koyuyorum, cok güzel oluyor:))

Tijen dedi ki...

Olmaz mı Belgin'ciğim! Ben hurmaya da bayılırım.
*
Aslı'cığım,
En güzeli zaten dengeyi hiç bozmamak. Biz bozanlara düşen onu geri kazanmak.
*
Afiyet olsun Funda'cığım! Sana da oğluşa da.
*
Zerrin'ciğim,
Haklısın dediğinde. En iyisi hiç yapmamak belki ama çoğu kişi diyet bisküvilerin yağsız mağsız olduğunu düşünüp onlara dadanıyor. Onların yerine ev yapımı kekler pekala yenebilir.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim çok teşekkürler canım.süper oldu bu tarif.sevgilerimle...

Delfina ; dedi ki...

süper yaa,babacım muğla'dan gelirken bir yığın kuru incir getirdi,kendi kurutmuş ağacımızdan toplayıpta.kremasız ve kakulesiz yapacağım ben bu keki.haftaya bir sabah senin diliminden ısıracağımız için çok çok tşkler tijencim...

pelince dedi ki...

Bence daha masum bir kek olamaz.İnce bir dilimde değilmiş ayrıca(buna daha çok sevindim)
Teşekkürler...

Tijen dedi ki...

Afiyet olsun Nesli'ciğim!
*
Delfina,
Dediğin gibi, krema şart değil. Evde varsa koyuyorum. Tamamen yağsız da gayet güzel olur.
*
Pelin'ciğim,
Eh keklerin en masumu diyemeyiz ama verilen pek çok tarifin yanında çok masum kalır bu doğru!

Beyza dedi ki...

Tijencim,
nefis bir tarif. Ben de yulaf ezmeli bir kurabiye denemesi yaptim gecenlerde,icine buradaki süzme yogurta benzeyen sifir yagli "quark" tan koydum ama sonuc pek basarili degildi dogrusu :) Senin tarifin bana yine ümit verdi, dur bakalim ben de bir deneyeyim. Sen veriyorsan tarifi kesin güzeldir zaten :)
Sevgiler

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Diyet büsküvileri hep aldatmaca diyet diye inanıyoruz diğerleri ile aynı kalori neredeyse evde mis gibi yapılanlar olsun varsın biraz kalorili olsun tarif süper Tijen'ciğim sevgiler

Zehra Gürgen dedi ki...

Ben bisküvinin her nvisini yiyemiyorum.
Tam benlik olmuş.Bisküvi yerine küçük bir dilim ekmek yiyordum.Bu kek imdadıma yetişti.
Teşekkür ederim Tijen'cim.

Ben açığım böyle alternatifler :)
kahvaltı alternatiflerinede devam edeceksin değil mi?

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Hem de nasil haklisin..

Unknown dedi ki...

Eeee? Resim nerde? :-)))

Cafe Gusto dedi ki...

Kek !!! hemde diyet!!! mükemmel olur.Ellerine sağlık..Bu arada bende bir ot var Tijenciğim sanırım sen tanırsın bir bakarsan sevinirim.sevgiler...

neseersoy dedi ki...

Eminim çok lezzetli oluyordur denemek lazım :-)
Sevgilerimle

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayy sana çokkkk dua edeceğim tatlı tijeninm.
burnumda tütüyor KEK...
az önce benim 2 nolu ballı kara dut pek sitemler etti. onun için kek yaptım pişiyor :))

AMA BENDE BUNUN İÇİN PİŞECEĞİM :))
TEŞEKKÜRLER..
TEŞEKKÜRLER..
TEŞEKKÜRLER.

Beyza dedi ki...

Tijencim,
dün yagsiz sekersiz keki yaptim. Tadi sahane oldu ama benim kekin ici neredeyse 1 saat firinda kalmasina ragmen pek pismedi. Saniyorum püre miktari cok geldi. Senin kullandigin püre kac bardakti tahminen? Bu kek benim favorilerim arasinda yerini aldi ici tam pismemis olsa bile bayilarak yiyorum :)
Sevgiler

Beyza dedi ki...

Tijencim,
ben de aynen 3 adet elma, 10 incir, 1 bardak da su ekledim. Tarifte yazdigin gibi. Pürenin kivami iyi olmustu aslinda. Un ve yulaf ezmesini de biraz artirdim ama yine de tam pismedi kekin ici ki benim firinim 20 dk. da pisirir normalde kekleri. Bir dahakine daha kati bir hamur yapmaya calisayim bakalim becerebilecek miyim :)

Cafe Aroma dedi ki...

Hemen bu akşam yapmalıyım, oğlum uyumadan yetişmez belki ama sabah uyandığında hazır olur.

Kokusunu bile hissettim şimdiden, bol tarçınlı. Hatta incir pişerken içine karanfil atıp sonra içinden geri çıkarsam olur mu acaba. Olur galiba.

Teşekkür ederim.

Hanife dedi ki...

Senin bu tarifi denedim Tijencigim, harika oldu. Ben hep kuru ve taze meyvayi minik dilimleyip eklerdim, pure yapinca daha guzel oldu.
13 gundur Mehtap'in diyetine devam ediyorum, bakalim:)
Opuyorum seni..