17 Ekim 2008

Bu pastalar nereden geldi aklıma?

Nereden geldi aklıma sahi? Yok aslında öyle olmadı. Bir fotoğraf arıyordum. Bologna'da üniversiteyi bitirenler, başlarına defne dalından yapılma bir taçla, yanlarında arkadaşları, kenti dolanırlarmış. Adetmiş. İpek'im öyle anlatmıştı. İşte o fotoğrafı bulmak için Bologna fotoğraflarına bakarken bunları gördüm. Ağzım sulandı. Bir yağmurlu günde, aylardan Mart, İpek götürmüştü beni oraya. "Burası Bologna'nın en güzel pastalarını yapar, pahalıdır ama değer," demişti. Girince kendimizden geçmiştik. Şundan, ondan, bundan derken tabağımıza bunları almış, paylaşmıştık. Hepsi de birbirinden güzeldi doğrusu. Yanında kahvelerimiz. Pek kahveci olmadığım halde İtalya'da olunca kahve içmiştim, hem de her gün, en az bir tane. Sabah kahvaltılarında bile içiyordum, ne garip. Cafe latte, capuccino... Bir tür İtalyan kahvesi işte, çok sert olmayan, şeker kullanmayı gerektirmeyen, yanında bir çörek. Oturup (hele de Cenova'da) o daracık sokaklardan birindeki bir mini kahvede, sohbet edenleri izliyordum. Herkes birbirini tanıyordu çünkü her sabah orada duraklayıp kahvelerini içiyor, çöreklerini yiyor, gülüş şamata sohbetlerini edip öyle başlıyorlardı güne. Özeniyordum onlara ya dillerini bilmiyordum. Sadece günaydın, iyi akşamlar, lütfen, bir kahve falan gibi şeyler işte.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Görünüşünden belli pek lezzetli oldukları...Ben de seviyorum herkesin birbirini tanıdığı sıcak mekanları. Hatta bu sabah bununla ilgili bir yazı ile yazmıştım tesadüfe bak ki :)

pinarbk dedi ki...

Tam da öğlen ne yesem diye düşünürken, aklımı çeldi pastalar. Kahve-pasta-kitap üçlemesi mi yapsam acaba birazdan. Oysa ne kadar sağlıklı şeyler yemeyi planlıyordum.

Ufff çok kötüsün:)))

Damak Tadı dedi ki...

Harikasın Tijen'ciğim..))


Orada olsaydım su yerine kahve içerdim sanırım..))



Sevgilerimi gönderiyorum..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Canım süper bunlar!!! ben çok severim İtalyayı neden bilmem çok çekici geliyor bana o ülke:-)))İnşallah gideceğim bir gün:-)))sevgilerimle...

bir demet feslegen dedi ki...

O tabağı istiyorumm :)Kahvemde hazır yanında hem..
İtalyada o havayı solumak ne şans..
Sevgiler

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Hastalıktan iştahımda, ağzımın tadı hiç yok ama, bu pastaların görüntüsü yinede ağzımı sulandırdı :)Bir kahve yanında da çikolatalı bir pasta olsa keşke demekten kendimi alamıyorum :))

Zeynep dedi ki...

Pastalar harika görünüyor Tijen.Herkesin birbirini tanıdığı,durakaladığı yerler ne güzeldir.İtalya'yı görmeyi ben de çok istiyorum.Fakat şu an aklımda yalnızca çikolatalı pasta var:)
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Boşverin, arada insanın kendini şımartması da lazım.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ahhh ahhhh, her gün İtalyanca duyduğum günleri özledim, hem de çok..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bende kendimi harika pastalarla şımartmak istiyorum... Ama ya onların bana geri dönüşü???

a_y_s_e dedi ki...

ah ah. bu memleketin en sevmedigim yonu dogru durust tatli yapmayi becerememeleri... turkiye'deki yas pastalar, avrupadaki minik pastalari cok ariyorum coook.
bunlarin tatli kavrami kek uzerine frosting! :(

tamam apple pie guzel, ama o da bir yere kadar.

MUTFAKISTAN dedi ki...

canim ya nerelere goturdun beni
bologna bayildim ben blognaya cok sirin bir yer fazla kalmadik sadece 1 gun,venedigi sevmedim,floransaya hayran oldum kahveler,pastalar,peynirler,pizzalar.Resim sahane olsa hepsini yerdim ben tatli canavariyim sevgiler sana

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim görüntülerden ne kadar güzel olduğu belli zaten...Afiyetler olsun.
Dergim kargoya verilmiş bile güzelim,merakla bekliyorum, tekrar teşekkürler canım...
Ailecek selamlar...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Bak bak nereye kadar ?????
:=)))))

meleginmarifetleri dedi ki...

Mmmmmhh harika görünüyorlar keşke bende tadabilsem bu güzel pastaları:))
Sevgiler öptüm by...

Baharcicegi dedi ki...

italyanlar bizim gibi sicak kanli insanlar,bize benzeyen yönleri cok .
pasta ziyafeti cekmissiniz yanindada cappucino ,bizede afiyet olsun demek düser

SOFRAM dedi ki...

Merhabalar...
Sayfalardaki resimlere bakıp bir yerlere gittim, ne de olsa seyyahlık var...
Hepsi birbirinden güzeller...
Oralarda pastanelerde cafelerde pastaları seyretmeyi seviyorum ama ben nedense sadece türk işi börek, pasta, poğaça ve hamur işlerini tercih ediyorum. Bir türlü bunları ağız tadıma uygun bulamadım. Ama sizler yediğinize göre güzeller demek ki...
Afiyetler olsun...
Bir kere daha vesile oldunuz dergiye abone olduk (hanım yazmış gerçi), teşekkürler..
Ailecek selam ve sevgiler..

MAVİ VE PORTAKAL dedi ki...

sırf bu görüntü için bile italya ya gidilir.kaldı ki en çok görmek istediğim ülkelerden biridir.paylaştığınız için teşekkürler.

ipek sensilay dedi ki...

Tijen ablacım,gene gel,gene götüreyim seni oralara! :)

Daha bu sabah kendimi yeni başladığım şu yemek okulundaki iş için ödüllendireyim deyip gittim ordan mignon pastalardan aldım! Tabii yanında bir de macchiato ile ;) Sonra senin mailini, ardından da bu yazını görünce garip bir mutluluk içimi kapladı. Bu sanırım hem sevdiğin bir insana karşı duyduğun özlemi bir anda farketmek ve ondan haber alınca mutluluk duymak, hem de nasıl desem,seni o kişiyle bağlayan
"damak kardeşliği" bir nevi :)

Okuldaki pastacılık öğretmenimizden birinin burada paylaşmak istediğim çok güzel bir yorumu var pastalarla ilgili:
"Mutluluk dilimlerle ölçülebilir mi? Bence keklerden ve pastalardan bahsedecek olursak kesinlikle dilimle ölçülebilir. Dikkatinizi çekmiştir; bir sofraya bir pasta getirdiğiniz anda, masadakiler birbirini tanımıyor olsa bile, hemen bir insanları birleştici etkisi olur pastanın, herkes bir kutlama havasına bürünür ve birbirine yakınlaşır..." demişti.

İşte böyle güçlü bir etkisi var yemeklerin ve özellikle de tatlıların.

Sen de bu birbirinden güzel yazıların ve araştırmalarınla bir çok "damak kardeşini" birbirine bağlıyorsun. Kalemine, ellerine, ağzına sağlık! Bologna'dan kucak dolusu sevgiler ve kocaman öpücükler :*

NiNo dedi ki...

burdada cok hahve tuketiliyuor ama bole guzel tatlialr yokkkkkkkk :((

Zeynep dedi ki...

Tijen'ciğim hafif olanlarından seçmişsin damak tadına uygun olarak sanırım. Ben dayanamaz en yoğun çikolatalı olanlara bakardım.