15 Eylül 2008

Günün fotoğrafı-V

Gizemli bir meyve.
Kırmızı.
Kıpkırmızı.
Ekşi.
Acımsı ekşi.
Ama şifalı.
(Soruları yanıtlamak adına:
Latincesi: Vaccinium vitis-idaea,
Ingilizcesi: Lingonberry)

28 yorum:

Adsız dedi ki...

bu parklarda bahçelerde gördüğümüz bitki mi? zehirli sanıyordum :)

Tijen dedi ki...

Hayır değil Şahika. Yenen bir meyve bu.

Ferhanca dedi ki...

bu meyve taflan, karayemiş denen meyveyle aynı familydan sanıyorum..
yada blueberr denen meyveyle akraba..
ha gayret ben den daha ne fikiler çıkıcak:))))))

SOFRAM dedi ki...

Ne güzel görünüyorlar, hele de o kıpkırmızı rengi,şifalı olduğunu da yazmışsın, merak ettim doğrusu şimdi Tijenciğim bu meyveyi,iyi tatiller canım...

ece arar dedi ki...

nedir bu tijen? ateş bişeyi mi ne, o mu?

Zeynep dedi ki...

Tijen aslında tam olarak adını bilmiyorum ama sanki yol kenarlarında, yeşil olan yerlerde gördüğümüz Şilan denen meyve mi acaba?

Baharcicegi dedi ki...

Burdada var yol kenarlarinda,ama yenmiyor burdakiler,ismini suan getiremiyorum ama suyuda iciliyor galiba bu sirin üzümcüklerin

Adsız dedi ki...

Kızılcık olabilirmi eğer oysa biz çocukken çok yerdik bunlardan:)birde bunların beyazları oluyor küçük elma gibi dağlarda olur benim bildiğim

Tijen dedi ki...

Ben bu meyveyi Türkiye'de görmedim. Belki bir yerlerde yetişiyordur ama... Ekşi, acımsı tatta, C vitaminince zengin bir meyve.

SARI PAPATYALAR dedi ki...

meyvenin ne olduğunu bende merak ettim fotoğraflarına bayıldım

Ferhanca dedi ki...

bakalım kim bilecek yazma Tijen uğrayanlar yani bizler bulalım:)))

Ferhanca dedi ki...

Acabaaaa red blue berry mi?:)))

pelince dedi ki...

Bende kızılcık zannettim ama kızılcıkta daha tombuldu sanki :)

a_y_s_e dedi ki...

cranberry degil mi bu? c vit. acisindan cok zengin, doktorlar idrar yolu enfeksiyonlarinda tavsiye ediyorlar. cok eksi, Thanksgiving zamani cok yeniliyor. turkcesine baktim, ama yok, bataklik yakinlarinda yetisen kizilciga benzer bir meyve yaziyor.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben de kızılcığa benzettim ama değil sanırım.Tijen bu arada Lezzet dergisi eylül sayısını aldım bugün,yazın harikaydı

Adsız dedi ki...

cranberry sanıyorum...

idrar yolu hastalıklarında içiliyor

sevgiler
Rana

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

her ne ise bilemiyorum :)
ama çok göz alıcı ve keyifli..

SeyyAh dedi ki...

Günün fotoğrafları çok güzel olmuş ve bu düşünceyi sevdim...
diğer sayfamda bende yapayım. O kadar fotoğraf çektik ki çoğunu yayınlayamıyoruz paylaşıma açmak gerek...
İçten selam ve sevgiler...

http://gittiklerimden.blogspot.com/
http://gidilesiyerler.blogspot.com/

hdidem95 dedi ki...

merhaba gileboruya benziyor kayseride çok yetişir türkiyede pek bilinmez bidonlara basılır sulu meyveyi bozmadan suyu sıkılıp şerbetle karıştırılır nefis bir tadı vardır böbreklere çok iyi gelir sevgiler

NiNo dedi ki...

MUH-TE-SEM
tek kelime ile
adini unuttum simdi ama dondurulmus olarak satiliyor burada
neydi ya
yaban mersininin bir esi bu offffffffff hep pastalarimda kullaniyorummmmmmmmmm orman meyveside adi neydiiiiiiiii

Yaren dedi ki...

Cok sevdigim bir meyve,simdi olsa ne iyi olurdu eksi eksi,hic hayir demem.Gecenlerde ablamlarin bahcesinde kocaman bir tabak dolusu topladim.Tabiki hepsini yemedim,ama yarisini bitirdim.Cok harika bir tad.

Hülya dedi ki...

Tijen'ciğim,
Ben "girebolu"ya (ya da "gileboru" diyorlar) benzettim ama gileborunun meyveleri biraz daha birbirinden ayrı bir elin parmakları şeklinde olurdu diye hatırlıyorum çocukluğumdan

Adsız dedi ki...

sanirim cranberry bu. ben de agacta gormedim ama kagitli keklerde pastalarda kullaniliyor burada, kanada'da.
nagehan

pelin dedi ki...

bizim burda buna gıli gıli derler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Bunun siyahını yemiştim küçükken Trabzon'da. Babama sordum, "dal çileği" deriz dedi. Yörede "hamurta" diye de bilinirmiş.

İnternette kaba taslak araştırdım, çoğu yaban mersini diye geçiyor. Güzel de bir site buldum, fotograflar da var:
http://www.lazuri.com/tkvani_ncarepe/i_a_mzgudape_bitkiler_02.html

Herkese keyifli günler :)

Gonca dedi ki...

frenk üzümü diye biliyorum ben.

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Gecen hafta 3 litre topladim ve derin dondurucuya attim ben.Et yemeklerinin yanina özellikle yaban geyigi eti ile servis yapilir...Isterseniz direk dondurup benim gibi biraz sekerleyerek isterseniz, sekerle az kaynatip saklayabilirsiniz..Ismi burada lingon...Ben hep aksam yemeklerine servis yapiyorum ve cok az toz sekeri serpiyorum...

La Madame Chapeau dedi ki...

Ikea sağolsun; Tijen lingonberry diye not düşünce şehrinde ikea olup da gitmiş olanların çoğu "aaa tamam" demiştir :)

İyi kötü, sıradan ya da rafine... Hayata giren yenilikler, hiç farketmeden, bir bakmışsınız bir şeyler, yeni bir şeyler öğretmiş oluyor size (bize...).