26 Ocak 2008

Yalıkavak Pazarı

Geçmişte kalsa da, sevenler için sağ tarafa Radikal yazıları arşivinin linkini ekledim. Canınız Türkiye'nin çeşitli yörelerinde gezinmek isterse, yahut şöyle bir Yunanistan'a uzanmak, güzel insanlarla tanışmak, yeni lezzetlere ulaşmak, buyrun okuyun.
*
Yalıkavak Pazarı'nı bilenler bilir. Bodrum Pazarı yahut Milas Pazarı yahut Turgutreis Pazarı kadar büyük değildir. En azından, herkesin demeyelim de, çoğunluğun kente döndüğü kış mevsiminde. İki sıra. Soldan gir, sağ yap, başa dön. O kadar. Ama o renklilik, canlılık yok mu, insanı toprağı öpmeye itiyor. Bana kalsa ben yine Bodrum Pazarı aşığıyım, ne yalan söyleyeyim. Bodrum kitabımı okuyanlar bilir bu aşkımı. Okumayanlar da bu yazılar sayesinde öğrendiler zaten. (Bu seferki linkte kitabın önsözü var, köy kütüphaneleri sitesinden) Neyse işte, bu pazarlar insanın aklını başından alır, niyetiniz yokken eli kolu dolu ayrılırsınız. Binbir türlü sürprizle karşılarlar sizi çünkü. Bu seferki tanışlarımdan biri de Ayşe Yaren ve yakışıklı oğlu. Aslen Manisalı Ayşe ama sekiz yıldır (öyle mi demişti?) Bodrum'dalar. Çok seviyor Bodrum'u. Çok da çalışkan Ayşe. Turşular, tarhanalar, erişteler yapıyor, hani önceki yazılardan birinde anlattığım susamlı, bademli incirlerden yapıyor, peksimet yapıyor, keçiboynuzu, Manisa'dan kara üzüm, ekşi kuru erik, kekik suyu, karabaşotu suyu ve daha nice şey sığdırıyor o ufacık tezgahına. Bir de ipek gibi yapraklar var, hemen bir torbaya doldurup hediye ettiği. Yaprakları anneme teslim ettim. O da bana sarma yapacak. Gönlü bol, eli bol, yüreği geniş dostlardan mahrum kalmayalım ne olur. Hayat onlarla güzel. (Not: Kitabın önsözünde yer alan, Bodrum Kalesi çizimi Suavi Kendiroğlu'na aittir.)

33 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba tijn hanım bende 4 yıldır Turgutreiste oturuyorum ve bayılıyorum pazarına.Her Cumartesi sıcak soğuk demeden mutlaka gider bi baştan bi başa gezerim.Ne yapayımki doyamıyorum seyrine öyle güzelki ,yeşillikler,zeytinler neler neler .Ha bu arada pazarda çoook renkli çiçeklerimizde çıktı her hafta bir demet alıyorum yetmiyorki ,çiçeklerin tümünü alasım geliyor.Ne yapayım işte benimde böyle doğaya aşık toprağa aşık bir yapım var.Buralar biraz rüzgarlı ama çiçekler çoktan açtı i
lkbahar gibi her yer yemyeşil ve çiçekli seyrine doyum olmuyor.Sevgiyle kalın !Sizi de bekleriz efendim .

FATOŞ

Tijen dedi ki...

Fatoş Hanım merhaba,
Sizi çok iyi anlıyorum. Çok güzel gerçekten Ege'nin pazarları. Anemonları diyorsunuz değil mi? Çıldırır insan. Aynı şekilde düşünüyorum. Tüm pazarın çiçeklerini kucaklayıp eve getirmeyi arzu ediyorum her görüşümde. Bir gün görüşmek, tanışmak dileğiyle.

ayşegül laçinler dedi ki...

Fatoş hanım ne kadar şanslı, ben şimdilik sadece hayal edebiliyorum anlattığınız güzellikleri.

Tijen dedi ki...

Sevgili Ayşegül,
Hayaller gerçekleştirilmek içindir. Tez zamanda gerçekleşmesi dileğiyle.

yemek dedi ki...

En büyük özlemlerimden biri de Türkiye deki bu tür pazarlar. Ben zaten köyde yaşamak istiyorum ama beni duyan yok.:)
Paylaştığın için teşekkürler Tijen, gidemesem de bir parça tatmış oluyorum o havayı.
Selamlar...

Tijen dedi ki...

Ah köyde yaşamayı ben de istiyorum komşum ama... Hiç değilse pazarlar bize köyün ürünlerini taşıyor. Bir de köyde oturan dostlar yuvalarını açınca, hasret biraz giderilmiş oluyor.

ayşegül mutfakta dedi ki...

Şehir içi semt pazarlarında bile köy tezgahların müdavimi biri olarak sözlerine gönülden katılıyorum. Bu arada blogumu ziyaret ettiğin için çok teşekkür ederim. Mesajınla çok mutlu oldum :)

MUTFAKISTAN dedi ki...

ahhhhh bilmemmi nasil ozledim o pazarlari tijencim bugun lezzet dergisi aldim, yazini okudum ve incirlerin tarifini aldim ,tekrar okudum gulumsedim ne hos anlatiyorsun.Yokk bu boyle olmaz ben nikahtan sonra gidiyorum bodruma martin 15 ni bulur gitmem ve o saydigin seyleri ayseden alip sana yollamazmiyim buyuk bir aksilik cikmazsa insallah sevgiler canim

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Ben de Bodrum pazarı hastasıyım. 1990'dan beri yazlarımızı geçirdiğimiz Bodrumun pazarında artık bütün esnaf beni tanıyor. Zeytincisinden, peynircisine, köylüsünden, esnafına kadar. Sabahın 8'inden öğleden sonra 2 lere kadar o sıcakta ne yapar demeyin sakın.İşte ancak benim gibi deliler bütün tezgahları gezer, onlarla sohbet eder, en taze sebzeleri, hatta hatta bamyaların küçüklerini yerlere çömelip seçer. Nasıl mutlu oluyorum anlatamam orada. Deli miyim neyim bilmiyorum. Ama orada yaşadığımı hissediyorum.Orada yediklerim yetmezmiş gibi bir de İstanbul'a dönerken bizim arabanın bagajına doldurulur bu güzellikler.
Bir keresinde arabanın lastiği Balıkesir yakınlarında patlamıştı da stepneyi çıkarmak için bütün herşey boşalınca etraftan bizlere satıcı muamalesi yapıldığını hiç unutmam. Arabanın etrafı adeta pazar tezgahı havasındaydı.Alıcılar bile çıkmıştı.

Ayy! çok özlemişim Bodrum'u.

İyi ki hatırlattın da beni bu güzel anılara götürdün Tijen'ciğim.

Sen çok yaşa arkadaşım, sağol.

Sevgilerimle,

La Madame Chapeau dedi ki...

Ege'ye yerleşmeyi, en çok da bu pazarlar için istiyordum. Ama şimdilik ertelendi bu dileğimiz. Ömrümüz yeterse umuyorum ki birkaç sene sonra ben de gönlümce gezip, doyabilirim oralara. Ya da doyulabilir mi ki?

Tijen dedi ki...

Bal kadın,
Doyulmuyor inan. Bir yıl boyunca Bodrum Pazarı'nın her haftası kaydedilir mi? Ettiydim işte. Her gün gitsem bıkmam.
*
Işıl'cığım,
Çok alemsin! Al benden de o kadar. Pazardaki tanışlarımı nasıl özlüyorum anlatamam.
*
Filiz'ciğim,
Tez zamanda gidesin Bodrum'a ama bana güzeller yollamak için değil, kendin için git olur mu?
*
Sevgili Ayşegül,
Ne demek, zevk yeni dostlar edinmek.

Hülya dedi ki...

Bayılırım pazarlara...
Rengarenk,cıvıl cıvıl...
Hele de böyle köy pazarları, ben pazarlarda kendimi kaybederim ihtiyacım olsun olmasın her gördüğümü alırım ya da almak isterim.
Umarım bir gün Yalıkavak Pazar'ını da görürüm.
Hemen "Tak koluna sepeti" alıp okumaya başlayarak Bodrum Pazarı'nı da görmüş olacağım.

Adsız dedi ki...

Şu dünyada Türk kadını kadar çalışkan bir başka millet varmıdır acaba. Ayşe ile gurur duydum.

Feyza Fidan dedi ki...

Tijencim, hiç bodruma gitmedim desem şaşarsın herhalde :)) Vallahi gitmedim, kısmet olmadı bir türlü..Ama belliki plajına denizine değilde pazarına bende bayılacağım..Çok severim pazar arşınlamayı çokkk..
Birde söylemeden geçemiyeceğim, bu anne-oğulun yüzlerindeki gülümsemeye hayran oldum..Anadolu insanı bambaşka gerçekten..
Anneciğinin şimdiden ellerine sağlık, kimbilir ne nefis olur ana elinden çıkan sarmalar :))
Sevgiler..

Tijen dedi ki...

Feyza'cığım,
Şaşırmam niye şaşırayım. Hepimiz Türkiye'nin her tarafını gördük mü ki? Daha çoook yer var gidilecek, görülecek.
*
Çok haklısın Zeynep'ciğim. Kadınlarımız gerçekten çok çalışkan.
*
Hülya'cığım,
İyi okumalar, umarım pazarlara olan aşkımı, hele de Bodrum Pazarı'na olanını iyi aktarmışımdır satırlara...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijen'ciğim, Bodrum2a çok gittim ama pazarlarını gezemedim maalesef:( Ama içimde kalmıştır hep, umarım bir gün bu güzel pazarları doya doya gezebilirim:))
Sıcacık insanlarla tanışmak, alış verişte bulunmak çok zevkli olsa gerek:))

Sana şimdiden afiyet olsun,

Sevgiler....

Mutfak Havlusu dedi ki...

kesinlikle!
yeryüzü böyle güzel insanlardan+hamaratıklarıyla sıcaklığını yoğurmuşlardan eksik olmasın.
onlar bir kar tanesi yumuşaklığıyla herkesin gönlüne her daim konsun..
ve böyle güzelliklerin insana has özellikler olduğunu ütopik düşünceler değilde pratikte var olaniaslında olması gerekeni öğrensin herkes.

pazarlar insanı rahatlatan yerler ben pazara gidiyorum son yıllarda benle dalga geçen bile oldu:)
genç kız pazara gidermi sebze-meyva almaya ülkemizde böyle bir düşüncede var bunuda öğrendim:)
ama bence pazarlar insanın rahatladığı mekanlar çok güzel şeyler yakalıyorsunuz o seslerin ve güzelim nimetlerin arasında kayboluyorsunuz.

helede böyle pazarlar enfes oluyor bizim buradada bir çarşamba pazarı kurulur baya büyük bir pazar oraya beykozlular gelir yıllardır ve nefis nimetler getiriyorlar,birde kastamonu pazarı kurulur balata pazar yeri küçük ama arada çok güzel lezzetler yakalanıyor,hatta bir keresinde milliyetin pazar ekinde çırağanın aşçısı arada kastamonu pazarına geldiğinden bahsetmişti.
biliyorum gene uzattım ama yazları yalovaya gittiğimde oranın merkezdeki pazarını çok seviyorum harika bir pazar nefiss bu sene gene bir sürü biber aldım o bursadan gelen çilekler,tarladan yeni gelmiş bamyalar harikaydı.

inşAllah senin bahsettiğin pazarlara uğramakta kısmette vardır,kuzenim ayvalıkta pazara gitmiş anlatmıştı oda bu pazarlarla birlikte merak ettiklerimde yazılı.

Tijen dedi ki...

Sırma saçlı pastacı komşum,
Bodrum'a gidilir de pazarlarına gidilmez mi? Bodrum'un en renkli yerleridir onlar. Bir dahaki sefere gidesin.
*
Zeynep'ciğim,
Oh tadı damağında kalsın, hep seni kendine çeksin pazarlar!

Zeynep dedi ki...

Pazarların tadı başka oluyor gerçekten Tijen.Ben de İstanbul'da zaman zaman gidiyorum çok keyifli oluyor.Renk renk,cıvıl cıvıl herşey.Ama yerel pazarları da merak ediyorum.Bir ara Abant'a gittiğimde dolaşmıştım pazarı.Taze taze erişte ve tarhana almıştım.Bir kış boyunca ne de güzel olmuştu.Tadı hala damağımda.
Sevgilerimle

dogada.blogspot.ru dedi ki...

4 sene karsta görev nedeniyle kalmıştık zor kış şartları ve 84 senesiydi şartlar şimdiki gibi değildi hava alanı açılmamıştı taze sebze meyve bulmak çok zordu gelse bile donmuş oluyordu ben istanbulun salı pazarına ve adpazarının bol pazarlarına alışık olduğum için çok sıkıntı çekmiştim istanbula tatile gelince pazara gidip bol bol geziyordum ve pazarda almaya doyamıyordum şimdi şartlar değişmiştir herhalde umarım öyledir orada yaşayan kardeşlerimiz için gerçekten çok zor bir yaşantı.
bizede bodrumdaki kardeşlerimiz gibi bir yaşantı inşallah kısmet olur herşey doğal lezzet orada onların hazırladıklarında.
Sevgiler Tijencim .

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Bayılırım böyle ev yapımı şeylere.orda ben olsaydım sanırım hepsini toplardım:)yapanların ellerine,gezenlerin ayaklarına sağlık.

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım, ne güzel yazmışsınız, biz de eşimle pazar gezmesini çok severiz, her seferinde sadece gezmek için gider ama elimiz kolumuz dolu döneriz, o tazecik yeşillikleri görünce ... Ayvalık ve Burhaniye pazarlarını gezmiştik gezimiz sırasında bayılmıştık,inşallah bir gün Bodrum pazarlarını da gezmek kısmet olur.
Güzel bir hafta diliyorum, sevgiler...

ginger dedi ki...

Eskiden pazar kurulduğu zaman pazarlara gitmek bir ritüeldi.En yeni giysilerini giyerdi büyüklerimiz.O gün misafir kabul edilmez,hiç bir yere söz verilmezdi.Pazara gidilir,eller kollar dolu olarak gelinirdi.Pazardan elinzdekilerle eve döndüğünüzde Pazarın o kendine has karışık kokusu olurdu evde.Anlardınız ki pazar düzülmüş.Öyle denir buralarda yanlış anlaşılmasın.Pazarları severim.İnsana hem huzuru hemde yaşamın koşuşturmasını yaşatır.Ahh canım çekti şimdi bir pazara gitmeyi,uzun zaman olmuş.Bu hafta pazara gitmek farz oldu:)

Tijen dedi ki...

"Pazar düzülmüş", çok sevdim bu lafı zencefilsever komşum. Ne yaratıcı değil mi Anadolu insanı. Sizin oralar nereler? Evet evet, pazara gidiniz bu hafta.
*
Ayvalık ve Burhaniye pazarları da ne güzel değil mi gerçekten? Her ikisini de çok severim.
*
Sorma Semra'cığım,
Kendimi zor tuttum almamak için!
*
Gül'cüğüm,
Şimdi Kars pazarlarında her şey var. Tabii ben yaz halini gördüm. Kışın nicedir bilmiyorum.
*
Abant'ta teyzeler oteller civarına fasulyeler, erişteler, tarhanalar getirir sahi değil mi Zeynep? Oranın fasulye çeşitliliği başka kaç yerde var bilmiyorum.

Zeynep dedi ki...

Doğru söyüyorsun Tijen.Çeşit çeşit fasulyeler,tarhanalar,erişteler...
Oteller civarına getiriyorlar teyzeler.Bir de yaptıklarını sattıkları pazar türü bir yer var.Çok hoşuma gitmişti.
Sevgilerimle

pelince dedi ki...

Bodrum pazarlarlarına çok gittim,anlattıklarını sıcacık bir gülümseme ile okudum.Ben aslında bizim yazlığımıza yakın olan gündoğan pazarının müdavimi idim:))

Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Ben ya Bodrum'a ya da Ayvalık Cunda'ya yerleşmek istiyorum Tijen'ciğim..Bu güzellikleri yakından yaşama şansım olur inşallah.Umarım herkesin dilekleride benimkilerde gerçekleşir..))

Kocaman öpüyorum tatlı Tijen'im..

Sevgiler

pinarbk dedi ki...

Bu yaz çok istediğim halde gidemedim Yalıkavak pazarına.Şimdi sizden okuyunca çok iyi geldi. Dışarıda kar yağarken Bodrum güneşi yüzüme vurdu sanki...

Tijen dedi ki...

Sevgili Pınar,
Umarım önümüzdeki yaz sadece Yalıkavak değil, pek çok Ege pazarına gitmek kısmet olur.
*
Ah Gül'cüğüm,
Yerleşsek oralara, komşu olsak hatta...
*
Sevgili Pelin,
Oraları düşünüp de gülümsememek mümkün mü?

NiNo dedi ki...

ay ben kitabi alip okumadan daha onsozde gittim bodruma :) cok merak ettim kitabinida yaptiklarinida gunlugunu , pazarlari kaldigin evi :) neyseki her yaz boduruma giden biriyim (akcabukte evi var annemlerin) olur ya gorusuruz belki bir gun :)

pinarbk dedi ki...

Benim adıma çok güzel bir şey dilemişsiniz. Teşekkürler:)))

Hanife dedi ki...

Simdi Bodrum'da olmak vardi, Yalikavak Pazarinda elimde sepetimle alisveris yapmak vardi:)

canan kufer dedi ki...

tijencigim,
nasil özledim yalikavak pazarini... ne bodrum, ne de turgutreis'in pazarini arattiriyor bence-pazarin icinde ferah ferah gezip o güzellikleri sepetimize koymak kadar güzel bir sey varmiydi? icim gitti simdi, neyse belki ilkbaharda bir kacamak yaparim. simdi kendimden utandim...neden mi? senin "tak koluna sepeti" kitabinin sahibi olmadigim icin ondan :-)
sevgiler,
canan