23 Ocak 2008

Sütlü börek

İzmir’de yaşanmış her anı, çiğnenmiş her lokmayı, söylenmiş her sözcüğü belleğime kaydetmiş olsam, yerim yurdum da yol boyu karşımıza çıkan papatya tarlaları kadar uçsuz bucaksız olsa yine de hakkını vererek aktarabilir miydim ki o altı günü? Denize karşı içtiğin çayları, yediğin yemekleri, paylaşılan öykülerle hikâyeleri bir bir anlat deseniz elim ayağım birbirine karışır, ne söyleyeceğimi bilemezdim. Bir an duraklar, sonra sizi Nedim Atilla’nın ellerine teslim ederdim galiba. İzmir’le benim çöpümü çatan, kentin sevdalısı Nedim Atilla olmasaydı eğer, ben Agora’ya gidip Marcus Aerilius'un eşi Küçük Faustina’yla tanışabilir miydim? Faustina’nın anaç bakışları altında Kemeraltı’nın üçyüzü aşkın kuş evinden birine ‘işte bu benim’ diyebilir miydim? Rıza Aksüt’ün kızıyla tanışıp manda sütünden yapılmış lezzetli kaymağın altında insanda gözlerini yere indirip suçlu bir ses tonuyla ‘bir porsiyon daha’ deme isteği uyandıran Sütlü Börek’i yedikten sonra Balıkesirli ataların dilinde şekillenen “Zemheride kaymak isteyen, cebinde manda taşır,” sözüyle gülümseyebilir miydim? (Bu yazı bir İzmir gezisi sonrası Radikal'de yayımlanmıştı. Tabii bu kadarcık değildi. Tamamı için burayı tıklayabilirsiniz.)

34 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba bizde memlekete gittigimizde mutlaka kemer altida cok ünlü bir sütlü börek yapan yer var oraya ugramadan gecmeyiz ,bana o tadi hatirlatti gerci izmirin herseyi cok güzel hasretle yazin gelmesini bekliyoruz sizde cok güzel anlatmisiniz,sevgiler

NiNo dedi ki...

ayyyyyyyyy benimde var bir sutlu boregim tadi nasildi anlatmam imkansiz
bak agzimdan bisiler akiyo du bakem :D heh topladim agzimin suyunu geldim genehehhehe iste bnenim kude burda :D http://nihanintarifleri.blogspot.com/2007/09/laz-boregi-sutlu-borek.html

Zeynep dedi ki...

Merhaba Tijen
Aslında söylenecek çok şey var ya ben kısaca anlatmaya çalışacağım:Yazıların insanın içini öyle bir ısıtıyor ki,sanki insan o anları yaşıyor gibi oluyor.İnsanı sıcacık bir şekilde sarıyor yazıların.
İzmir'e gitmek ve sütlü börek yemek istiyorum:)en son lise dönemimde gitmiştim,bayağı bir zaman olmuş.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

İzmir'in ,Kemeraltı'nın hele de sütlü böreğin benim için yeri bir başkadır. Hele hele bunları Senden duymanın yeri bambaşka Tijen'ciğim.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ne kadar lezzetli görünüyor...

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijen'ciğim nede guzel anlatmışın.Sütlü boreğede bayılırım.Hepiniz için Kemeraltına gidip yıyım bari.Kendimi feda edecem ama ,arkadaşlık adına.Kucak dolusu sevgiler..

Feyza Fidan dedi ki...

Ağzına sağlık Tijencim..
Hele ''bir porsiyon daha '' için duyduğun suçluluk beni bitirdi burda :)))
Çok öpüyorum,
Sevgiler...

Tijen dedi ki...

İzmir'le ilişkisi olan herkesin sevdiği, özlediği bir tat galiba bu. Rıza Aksüt'ten başka bir yer daha vardı Kemeraltı'nda ama adını hatırlamıyorum. Sanki Kızlarağası Hanı'nın yakınlarındaydı, aklımda öyle kalmış.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Nefis görünüyor. Bana laz böreğini andırdı.Ayrıca manda sütü ve yoğurdu süper. Hani inek sütü hafif sarı olur ya bu öyle bişey değil kar gibi bembeyaz. Yoğurdu köpük köpük lezzetli ahhhh. Ben gidiyom tutmayıııın. Köye gitceeeeem.

NESRIN dedi ki...

Yaaa simdi gece vakti ziyaret hicte iyi olmadi valla agzimin suyu akti.Bu resmin ustune nasil uyunur bilmem.

SOFRAM dedi ki...

Ne güzel anılarımızı tazelediniz...Hele de o sütlü böreğe kim hayır diyebilir ki..Harika görünüyor, size afiyetler olsun...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım,
Çocukluğumda annem beni ve ablamı (ödüllendirmek için), Kemeraltı'na döner(Petek veya Can'a) ve tatlı(Aksüt'e) yemeğe götürürdü. Bu gezilerde nasıl da mutlu olurduk. O yıllarda kaymaklı peynir tatlısını zevkle yediğimi hatırlıyorum. Kızım 4 yaşlarındayken Aksüt'e gittiğimiz bir gün, sütlü börek tatlısını denemek istedi. O gün bugündür ikimizin de vazgeçilmezi:)

Damak tadınız hiç eksilmesin, yüreğiniz ve kaleminizdeki sıcaklık hiç bitmesin.
Sevgilerimle,
Elif E./İzmir

Adsız dedi ki...

NAsıl güzel nasıl keyifli bir yazı olmuş bu...Paylaştığın için teşekkürler. Sevgiler...

Kirazdalı Dilek dedi ki...

İzmirr Tijen Ablacım derinden yaraladın şimdi bu yazıyla beni :( Şuan İzmir de olmak vardı ama malesef işler güçler derken donup kalıyoruz bi noktada. İçinde geçen günler ve arkadaşlar olmasa İzmir boş ama okadar güzel bi yazı ki yüreğim orda kaldı

ayşegül laçinler dedi ki...

Börek çok nefis görünüyor, yazınız çok güzel, fotoğraf mükemmel ve Nedim Atilla'yı keşfetmek güzel. Teşekkürler.

Bocuruk dedi ki...

85 yılından beri İzmir'deyim. Ama yemedim inanabiliyor musun? Kısmet olmadı. Kemeralrına ilk gidişimde yemeye niyetliyim ama:) O kadar güzel görünüyor ki!
Sevgilerimle...

Pastanı Seç dedi ki...

Sütlü börek bayılırım

sevgiler

butterfly dedi ki...

Hımm, ne kadar da akılları baştan alıcı bir fotoğraf bu böyle:). Ben sütlü börek yemedim hiç ama tadı görüntüsü gibiyse çok şey kaçırmışım demektir..Yazın İzmirde mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler Tijencim:).
aslı

Bir Anne dedi ki...

Eh, ben de bir Izmirli olarak nasipleniyorum bu yazidan ve ne deseniz azdir diyorum:)

Unknown dedi ki...

Tijen'cim,

Boregin senin olsun bana Izmir'i anlat desem.Dogdugum buyudugum Karsiya'kam.Her yaz bir yakadan bir yakaya elimde cayimla gectigim ve aynen geri dondgum vapur sefam.Deniz kenari cephesinde oturup kopuklerini uzun zuzun seyredisim ve o kokuyu hic bir yerde bulamayisim..der ve bu satirlari sana bikmakdan uzatabilridim Izmir'e dair.Ama iste...NE iyi oldu.Geldim ve Izmir'ime dair yazini okudum devami icin gidiyorum...NEde olsa ben bir Izmir asigi gurbetciyim...

Operim.

*Ra dedi ki...

Sevgili Tijen, her yazın ayrı bir tad. Bak yine mest ettin bizi. Öperim. Sevgiler.

Ferah Gülşen dedi ki...

Bir börek için bu kadar özendirici bir yazı yazılabilir. Harika...

Damak Tadı dedi ki...

Canım, hiç ballı tatlıları sevmememe rağmen çok nefis göründü bana.İnan çok canım çekti desem yalan da olmaz hani..))Çok lezzetli çokkkkk..Ellerine ve gönlüne sağlık tatlı Tijen'im..

Kocaman öpüyorum ve güzel bir tatil diliyorum canım..

Anneciğe hürmetler..

Sevgilerle

pastacı cafe dedi ki...

gözlerime inanamadım doğrusu ağzım sulanmakla kalamdı birden yapasım geldi çok lezzetli görünüyor ,izmiri severim canım amcam orda ve bende yazın giderim de gelmek isteemm desemmm:)

LeYYa dedi ki...

zemheride canım hiç kaymak istememiş ki bu atasözünü hiç duymamışım.sayenizde ben de gülümsedim)
ama kaymağın üzerindeki ısırık izlerini görünce bayağı bir güldüm))anlaşılan o ki çok leziz bir tatlı.ee ninonun tarifinden denemek şart oldu.selamlar))

Hanife dedi ki...

Bu muhtesem goruntu karsisinda ne denir ki, hele senin guzel yazinla beraber.
Icim acildi yazini okuyunca Tijen'cigim. Tesekkurler..
Izmir sevilmez mi hic...

Baharcicegi dedi ki...

Bir dahaki gidisimde kesin denerim,resmi bile insanin agzini sulandiriyor,ekmek tatlisi gibimidir tadi.

Aybike Ceylan dedi ki...

Zevkle okudum.

Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Tijen dedi ki...

Bilmeyenler için sütlü börek tarifi Nihan'cığımın sitesinde varmış, yukarıda linkini vermiş. Tadı Laz böreğini andırıyor ama daha farklı. O daha katı kıvamda, bu daha suluca. Görüntü de farklı tabii ve bunun kaymakla yenmesi... Bana kalsa daha az tatlı tercih ederim ama geleneksel tatlı kıvamında düşünün. Yine de içindeki muhallebi ve üzerindeki kaymak şekerin yoğunluğunu azaltıyor, ortaya rahat yenebilen bir tatlı çıkıyor.

Mutfak Havlusu dedi ki...

bu görüntü ne böyle diye dakikarlaca baktım bu güzelliğe sonra baktım benden o hayranlıkla iyi cümleler akamıyor nutkum tutulmuş çünkü:))

ve hayıflandım birde önceden neden bilmiyormuşum dedim.sayende ilk defa böyle bir lezzeti öğrendim açıkçası bilmiyordum,radikalde o yazınıda demekki kaçırmışım çünkü genelde hatrımdaydı bir çoğu velhasıl yazıyı kaçırmışım geç öğrendim ama iyikide tekrar buralara konu etmişsin çünkü bu nefasetten haberim var artık:))
çok teşekkürler..

nasıl bir tattır acaba bu şimdi,aman Allahım dedirtti bana her baktığımda bu fotoğraf Tijen abla:)

Tijen dedi ki...

Güzel bir lezzet Zeynep'ciğim,
İzmir deyince, Kemeraltı deyince hep aklıma gelir. Belli ki Nedim Atilla dost iyi çatmış İzmir'le çöpümü...

Adsız dedi ki...

AH Yalıkavak ah! Turgutreis, Bodrum...Geçen yaz TUrgutreisteydik. BU sene de öyle olacak....Sabırsızlanıyorum...AKlıma düştü şimdi :)

Adsız dedi ki...

Harika bir börek olmuş.Ellerinize sağlık.Sevgiler

Tijen dedi ki...

Ben yapmadım bu tatlıyı ama çok teşekkürler, yapanlar adına kabul ediyorum. balkabağı sever komşum.
*
Hande'ciğim,
Tez zamanda gelsin zaman ve kavuş sevdiğin yerlere...