10 Ocak 2008

Sıra geldi sevgilimi anlatmaya

Ceren'in elma ağacının öyküsünü okumak ister misiniz? O zaman lütfen burayı tıklayınız. (Yoksa 'buraya tıklayınız' mı demek lazım, bilemedim.)
*
Cümle aleme söylüyorum. Benim bir sevgilim var. Öyle böyle değil. Geçici hiç değil bu sevgi. Yıllar yılı tutkun olduğum sevgilimle, son nefesimi verene kadar birlikte olmak istiyorum. Ama o hep saf kalsın, temiz, duru kalsın istiyorum. Öyle parfümlü olsun ki, koklamaya doyamayayım istiyorum. Bana hep güzel günleri anımsatsın, hep hak etsin sevgimi. Ediyor da zaten. Etmemesine imkan var mı? O sevgilerin en büyüğünü, en güzelini hak ediyor. Onu sevmeyen ölsün demeyeceğim, fazla arabesk olur ama sevmeyenler de tez zamanda sevsin istiyorum. Herkesin evine girsin istiyorum. Ben seviyorum diye sadece benim olmasın. Parfümünü, şifasını, nefasetini her eve taşısın. Onunla güzelim yemekler yapsınlar, keklere, çorbalara, poğaçalara koysunlar, salataların üzerine gezdirsinler, tabağa koyup sofraya getirsinler istiyorum.

Yıldız gibi açar kapar yürek
Esmer ekmek gibi insanlarımız
Ve yaşamaların en gücü
Homeros yabani zeytin yerdi
Güneşli ülkemizin gölgesi zeytin
Ulu bir ağaç duyar gıcım gıcım
Dönüp dolanan umudumuzu.

Bu dizeler Melih Cevdet Anday'dan. Bir Ot Masalı'nın son sayfalarında yer alıyor. Bir masal da böylece bitiyor. Masal bitse de aşkımız daim olacak, buna hiç şüphem yok. Peki ben bu aşkı niye anlattım? Geçenlerde Laleli'nin yeni hasat, filtre edilmemiş parfümünden -ben öyle diyorum bu yağa- bir şişe geçti elime de ondan. Aşkım depreşti, yazdım. (Bu sefer de Öncel Öziçer anlatıyor, yukarıdaki linkte.)

41 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

Şimdi buraya sayfalar dolusu döşensem olmaz değil mi. Aynı şeye aşığız, ama hiç kavga etmeyiz bu yüzden. Beni sobelemiş Gönül, ben de kendimi anlatırken zeytinyağı delisiyim dedim.
Afiyet olsun, kokusu tadı yemeklerine, içine dolsun.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

İçinde zeytin olan herşeyi çok seviyorum...Herşeye yakışıyor...Zeytinyağıyla yapılmış sebzelere bayılıyorum...Gönlüm rahat ederek kullandığım nadir şeylerden zeytinyağı... vücüduma dost oldunu bildiğim için... Egelilerde de çok imreniyorum zeytinin zeytinyağının hasına daha rahat ulaştıkları için...

Sibel dedi ki...

Benim de sevgilim o! Tezgahta hala senin hediye ettiğin şişede duruyor zeytinyağım biliyor musun? Annemin getirdiği 5 litrelik bidondan dolduruyorum şişeme, boşaldıkça. Her seferinde de ne kadar şanslı olduğumu düşünüyorum, bol bol kullanıp kızartma bile yapabildiğim için (Betül abla bişeycik olmaz dediğinden beri zeytinyağlı kızartmalar yemeye başladım:)

Adsız dedi ki...

Bu yazıyı görünce ne kadar sevindim anlatamam.Zeytin ve zeytinyağına aşık bır Ayvalıklı olarak seni kutluyorum.Ben bütün yemeklerim de(pilav makarna da dahil) ve bütün hamurişlerinde zeytinyağı kullanıyorum.Vazgeçemeyeceğim tek lezzet diyebilirim.Böyle bir yazı yazdığın için ellerine ve yüreğine sağlık.

Zeynep dedi ki...

Merhaba Tijen
Zeytini,zeytinyağını ben de çok severim.Özellikle kahvaltıda zeytine zeytinyağı döküp limon sıkmak ve ekmek bandırmak harika olur.Hem sağlıklı,hem lezzetli.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

İlme, berekete, hidayete, batın" nura, helal rızka, göz ve kalp nuruna, Bununla yağlanmak şifaya, Temiz zeytinyağının kötü kokması sözü bozmaya; Zeytinyağı satan kişiyi gözlemlemek meliklere yakın olmaya, ilim sahiplerine hizmet etmeye; hidayet ve ilme delallet eder.Berrak, temiz şişede zeytinyağı bolluk ve berekettir.
sevgilerr

Feyza Fidan dedi ki...

Tijen'cim,
Yorumları okudum da belliki hepimiz Akdenizliyiz, seviyoruz onu..
Bende zeytinyağsız yapamayanlardanım..Dilerim o mucizevi lezzet, sunduğu sağlık sıhhati hiç birimizden esirgemez..
Sevgiler,

Tijen dedi ki...

Betül'cüğüm,
Seni çok iyi anlıyorum. İstersen sayfalar dolusu yazabilirsin elbet. İnsan sevdiğini anlatmaya doyamıyor değil mi?
*
Haklısın Hande'ciğim! Ege'de olmak bir ayrıcalık.
*
Ne kadar sevindim Sibel'ciğim. Güzel bir yağdı değil mi?
*
Sevgili Dide,
Ayvalık en sevdiğim yerlerden biridir, teşekkürler yazdığınız için.
*
Ne güzel olur kahvaltı o zaman değil mi Zeynep?
*
Sağolunuz Yeşim Hanım'cığım, bizi bilgilendirdiniz...
*
Galiba kanımıza işlemiş değil mi Feyza? Ama herkes bizim gibi düşünmüyor. Misler gibi zeytinyağını ağır bulan, onun yerine o feci rafine yağları kullanan binlerce insan var memleketimizde.

Adsız dedi ki...

bu aşkı bilirim bende aşığım ona çünki.dolmamı sormuşsun rumeli yrakya yöresine ait canım.çok lezzetlidir tavsiye ederim.

Selcen Şenocak dedi ki...

İzmir'e yerleştikten sonra daha çok kullanmaya başladık ama şimdi ise sadece zeytinyağı var bizim için ve egede olmak bu yönden şans ben de çok severiyorum. Birde salatada yerken kokusunu almak büyük bir zevktir benim için. Yazında çok güzel anlatmışsın sevgini ellerine ve yürekine sağlık.
sevgiler...

Ferhanca dedi ki...

''Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli ,alıştım hasretine ,gel;desen geleme ki....
Birdeb bu şarkı geldi aklıma bir yandanda yazıları bir solukta okuyorum.Tijen ,senin bu aşk tariflerin taaaa kalbimizin içdenvuruyor harikasın.Allah uzun ömürler versin aşklarında hep yanında olsunlar.Çok tatlısın.İstediğn aşkların her an yanında ,gözünün önünde olsunlar ..çok öptüm.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Mutfağımın vazgeçilmezi:) Bizimki bebeklikten başlamış biliyor musun? Annem mamalarıma damlatırmış, kolay hazmedeyim diye:))
Hala daha da mutfakta ilk kurtarılacak odur.

Sevgiler......

Bocuruk dedi ki...

Zeytinyağı gibi sağlıklısı var mı? Hani diyorlar ya şöyle yapın böyle yapın vücudunuz size teşekkür edecek. Bence zeytinyağını bolca tüketenlerin vücudu onlara teşekkürünü sıhhatiyle verecek.
İzmir'de havalar oldukça soğuk. Hele bugün arazide donduumm donduumm. Sivas'ın soğuklarını aradım. Delici bir rüzgar vardı sanki. Bir de benim bulunmak zorunda kaldığım yerler oldukça ceryanlıydı. İnşallah hasta olmam. Sularını da sormuşsun:) Havaya uygun onlar da soğuk.
Sevgilerimle...

Mutfak Havlusu dedi ki...

hangi sözcükle başalasamki zeytine dair içimde birikenleri hepsi yetersiz olur.
kokusu mest eder,gemlik yolu üzerinde arabayla seyrederken yolun kenarındaki ağaçlar içinize mutluluk getirir ve ordan dahi anlaşılır zeytinin yaydığı ılıklık.
ya onun yaprağı hep dostluk sembolü denmiş ya bunun haklılığını zeytin yaprağını elinize alıp dostunuza verdiğinizde olan dostlukları pekiştirciliğinide anlarsınız.
yada evde zeytinyağı bittiğinde yemeklerden lezizliğin kalktığını hissettiğinize bulut çökmüş mutfağa dersiniz..
daha sayayımmı,yok yeter Tijen abla sözcüklerin alasını seçmiş bunlar öyle salınsın yorumların arasında.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Hiç alınmak gücenmek yok, sevgilin benim de sevgilim :))

Tijen dedi ki...

Sevgili Hande,
Gerçekten ilginç bir tarifti, teşekkürler bilgi için.
*
Sevgili Almula,
Sadece kokusu mu, tadı, iştah açan özelliği...
*
Ferhan'cığım,
Sağol! Ben de eğleniyorum yazarken.
*
Sırma saçlı Rapunsel,
Ne güzel bir anı bu. Annen çok akıllıca bir iş yapmış.
*
Elvan'cığım,
Erzurum'da gündüz -8, gece -30, biz çok şanslıyız!
*
Zeynep'ciğim,
Çok doğru, ne desek az.
*
Ayşegül'cüğüm,
Seninle sevgilimi elbette paylaşırım. Zaten ben de seninle seyahat aşkını paylaşıyorum.

yagmur dedi ki...

Merhaba Tijen ablacim,
karadenizli oldugumuz icin findik yagi tuketiyorduk genellikle.. Universitede, ev arkadasim(egeli)bol bol yag getirdigii icin kisa surede alisiverdim.. Nefis bir lezzet. Burda (ABD) NASIL guvencegimi ,neye gore alacagimi bir turlu bilemedim... Belki adindandir --VIRGIN-- OLIVE OIL adli yagi kullaniyorum..:)
SEVGILERLE.

Adsız dedi ki...

Hepimizin sevgilisi, hiç eksik olmasın mutfağımızdan, sofralarımızdan. Çok güzel anlatmışsın, ellerine sağlık.

Gizem dedi ki...

Zeytin ve yagi cok eslidir. Herkese sevgili olur, benden soylemesi.

butterfly dedi ki...

Ahh bu sevgili, vazgeçemediğim...
Zeytinyağı; bana, sanki toprak ananın bütün varını cömertçe içinden damıtıp, en saf, en yararlı şekilde vermesi gibi geliyor..
Ben de yaptığım her yemeğe, hamurişine, salataya bu mucizeyi taşıyorum mutlaka.
Sevgiler:).
aslı

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Ben de çok severim zeytin ve zeytinyağını.Bazen salata yemek istemem, domatesleri doğrar üzerine pulbiber ve tuz eklerim şööle bir zeytinyağını gezdirdin mi bandıra bandıra ohhhh.

NiNo dedi ki...

mansette gorur gormez zeytinle ilgisini oldugunu anlamistim :D cozdum ben seniiiiiiiiii hehehee zeytin yagi gibisi varmi ya valla neyalan solim ben saclarimi bile zeytin yagli sabunla yikorum cunku aldigim en pahali sampuan bile kepek yapti bana ve bir ananem bak kizim ben kac yasindayim cocuklugumdan beri zeytin yagli sabunla yikarim saclarimi al sende bununla yika diyene kadar :) herseye sifa zeytinnnnnnnnnnnnnnn yemesini cok sevmesemde !!!

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Tijen,

Zeytinyagindan daha hasi,dogali ve sagliklisi var mi?
Icine ekmek banip yemesi bile guzel.

Guzel bir hafta sonu diliyorum ve sevgilerimi gonderiyorum.

Filiz Morkoç dedi ki...

Sessiz sessiz okuyup giderdim herzaman ama bu kez laf atmadan duramadım... Zeytin ve zeytin yağı, herhalde ucundan kıyısından mutfağa bulaşmış herkeesin sevgilileridir. Ben hayatım boyunca zeytinyağlı yemeklerle, haşlanıp üzerine mis gibi zeytinyağı gezdirilmiş otlarla, her kalvaltı masasında baharatla çeşitlenmiş zeytinyağına ekmek banarak yaşayabilirim. Artun Ünsal "Ölmez Ağacın Peşinde" giderken ne güzel anlatmıştır bu aşkı değilmi?

Gönül dedi ki...

bu aşk öyle bir aşkkiii öyle büyük bir aşkki bize zararı olmayan yararı olan...keşke her aşk böyle olsa....zeytinyağını bende çok severek tüketiyorum ve yemeklerimde kesinlikle zeytinyağı kullanıyorum....öpüyorum sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Kiprik'ciğim,
Amerika'da yağlar öyle pahalı ki, insan iyisini alacak parayı bulamayabiliyor.
*
Sevgili Pınar,
Geçmiş olsun, iyileşmene sevindim.
*
Sevgili Gizem,
Ben de onu herkesle paylaşmaya hazırım zaten.
*
Kelebek Aslı'cığım,
Bu sevgiyi de paylaştığımıza çok mutlu oldum.
*
Kaya Aslı'cığım,
Öyle güzel bir şey yaptığında beni de çağır, birlikte ekmek banalım!
*
Nihan hanım, beni çözdüğünüze göre yeni yollar bulmalıyım şaşırtacak!!!
*
Aybike'ciğim,
Ben de çok güzel bir haftasonu diliyorum.
*
Sevgili Filiz,
Ses vermenize çok sevindim, teşekkürler.

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Hmmm böyle sevgiliye can kurban insanın ömrüne ömür katar.İzmir yakınlarına geleceğin zaman haber ver tijencim birde bizim bahçemizim naturel yağlarını dene.

pastacı cafe dedi ki...

benimde benimde....ben başka çeşit yağ kullanmam ki hiç aldatmadım sevgilimi (zeytin yagımı)yani hem doğal hem sağlıklı hem lezzetli ideal biri o nasıl olurum onsuz dimi:)

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Evet guzel olur.Daha koyu yesıl asıtlıgı az ama aroması yogundur.Dur ayarlayabılırsem oralara gelecek bırını sana yollayayım.Arada sırada bodruma gelen bırılerıoluyor fırma denetlemeye.Belkı ayarlayabılırsem ben atlar gelırım.gercı kısa zamanda gorunen bır yolculuk yok ama olsun gec olsunda guc olmasın demısler degıl mı??

sevdamavisi dedi ki...

Tijen'ciğim,
zeytinyağını nasıl severim anlatamam. Bu şşir o kadar güzel anlatmış ki.
Bir Ot Masalı'nı aldım hemen, seve seve de okuyorum. Yüreğine ve kalemine sağlık. Çok güzel bir kitap. sevgiler

Ferhanca dedi ki...

Tijen,üstte yazdığım posta sinir oldum .Okumadan yollamıştım cümleler bir garip olmuş kusura bakma:))eşim görse çok kızar,dikkat etmiyorsun diye kendisi bu konuda çok iyidir,bir de bana bak:))) Benim de aceleci bir yapım var, canı tez, ondan oluyor bazen .çok öptüm..

Baharcicegi dedi ki...

Kim sevmezki zeytinyagini,saglikli yasamak isteyenin sevgilisi kalp dostu olur.
Kimseyi yari yolda birakmaz,yemeklere hafif ve nefis bir lezzet katar,bosuna zeytinyaglilari sevmiyoruz,bizimde sevgilimizdir kendisi,tanistigimiz günden beri mutfagin en güzel yerindedir

Tijen dedi ki...

Baharlı komşum,
Bu aşkı yalnız yaşamadığıma çok seviniyorum. Onu seven ne kadar çoksa ben de o kadar mutlu olacağım!
*
Ferhan'cığım,
Ben eşine söylemem ama sen de üzülme. Bazen hepimiz telaşla bir şeyler yazıyor, sonra da okuyunca bunu ben mi yazdım, nasıl yazdım diyoruz.
*
Mavili Sevda komşum,
Çok sevindim sizinki gibi güzel bir yuvaya yerleşmiş olmasına. Birbirinizi çok seversiniz umarım!
*
Oylum,
Ben Bodrum'da değilim ama olsun...
*
Zeytinyağını tüm sevenler adına yürek dolusu sevgiler Sena!

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim zeytinyağı bence allahın bize bir armağanı onun kıymetini bilmiyoruz hiç daha yeni yeni anlaşılmaya başlıyor harika bir lezzet bir şifa kaynağı her derde deva sevgilerimle canım öptüm baay

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Ne demek herzaman beklerim.Pratik ve lezetli sofralar bana her zaman daha sohbetli gelmiştir.

HULYA dedi ki...

Sevgili Tijen,
Çocukluğumdan beri zeytinyağlı yemekler yiyerek büyüdüm çünkü babam çok severdi şimdi de kendim yemeklerimi hep zeytinyağıyla yapıyorum.İyi bir hafta sonu diliyorum.Sevgiler

loungetime dedi ki...

Tijên'ciğim, galiba o sevgiliyi tanıyan ,tadan zaten kesinlikle ondan kopamıyor. Ama ben marketten aldığım zeytinyağlarını pek beğenmiyorum. Dikili'den annemler teneke kutularda gönderiyor onun tadı gibisi yok.
Not: Taşınırken taşıma şirketinin adamları izinsiz el koymuştu yenisi gelmediği için hala aklım onda...

Tijen dedi ki...

İlkay'cığım,
Haklısın. Ben de hazır yağlarda bulamıyorum o nefaseti çoğu zaman. Özellikle de filtre edildikten sonra aromasının çoğunu yitiriyor zeytinyağları. İnşallah tez zamanda gelir güzel yağların.
*
Hülya'cığım,
Eşinle nice mutlu yıllar diliyorum!
*
İnşallah Aslı'cığım,
Bir gün sofrana konuk olmak dileğiyle.
*
Melek'ciğim,
Sizin oralarda yine de çok kullanılıyor değil mi?

Bir Anne dedi ki...

"Zeytinyagi severler cemiyeti" kuracak kadar cok blogcu var burada:) Beni de uye olarak kabul ederseniz, ben de varim.
Lezzeti, kokusu ve sonunda da sifasi her mutfagin bas taci etmis onu...
Sevgilerle...

Eya dedi ki...

Ben bu sefer biraz geç uğradım galiba.
Merhaba Tijenciğim...

Ama konu zeytinyağı olunca,Yemeklerimde kullanma cesaretim yok henüz açıkçası.Ama denemek istiyorum.Mutfağımda mutlaka zeytinyağlı bir yemek olur.Amaaaa en güzeliiiii İri zeytin,zeytinyağı ve Limon üçlüsü.
Taze ekmek ve çay. Hımmmmmm

Sevgiler

Zehra

Eya dedi ki...

Tijenciğim,

Yanıtın için teşşekkür ediyorum.
Dediğin gibi alışana kadar karıştırarak denemek lazım.Aslında sağlıklı beslenme taraftarıyım.
En kısa zamanda başlayacağım kullanmaya.

Sevgiler

Zehra