29 Ocak 2008

Gri günlere renk

Günler griye döndü mü, hava dondurucu oldu mu, insanın içi de grileşiyor, üşüyüveriyor değil mi? Böyle zamanlarda insana en iyi gelen, buradakiler gibi rengarenk çiçekler. Anemonlar. Ya da diğer adıyla dağ lalesi, Manisa lalesi; Ege'den Akdeniz'e işlenmemiş topraklarda, her nedense genellikle yamaçlarda bitiveren. Dünyadaki 120 anemon türünden biriymiş bizimkisi. Rüzgarın çiçeği, Adonis'le Afrodit'in aşkına şahit olan çiçek. Ocak ayı geldi mi, kimi Ege pazarları da anemonlarla dolup taşar. Çoğunlukla çocuklar toplar onları, okul harçlığı için. Dayanmaz çok, bakmayın bu duruşlarına. Alıp eve getirdiğinizde iki güncükdür ömürleri. Oysa tepelere, terkedilmiş zeytinliklere doğru yürüyüşlere çıktığınızda, fuşya, eflatun, mor, pembe, uçuk pembe renkleriyle selam çakarlar yaşama. Onlar sevincin, heyecanın, yaşama tutunmanın habercisidirler.
Lezzet dergisinin şubat sayısı çıkmış. Bu sayıda sevgili Zeynep var, Bir Porsiyon Öykü'nün yazarı, çorba tarifleri ve öyküleriyle. Bir de sevgili Sema'cığım var, hani Reçel Deyip Geçme adlı kitabın yazarı. Reçel tarifleri vermiş can arkadaşım. Tabii sevgili Elif var, uzaklardan. Ben varım, pazarcılardan öğrendiğim tariflerle. Başka? Başka soğuk var (yani hayatta, hayatımda), makarna var, kakuleli çay var, hayal edilen bir sakızlı muhallebi var, Malatya'dan gelmiş ve tüketilmiş cevizli sucuk var, zulada bekleyen Gümüşhane pestili var, Bodrum'un bademi var, Elif Ana'nın bazlaması var...

33 yorum:

Delfina ; dedi ki...

Tijenciğim , anemonun ne olduğunu bilmiyordum,demek bizim egemizdeki bunca güzel lale aslında anemonmuş...içimi renklendiren bu güzel resim ve yazı için tşkler,

Gönül dedi ki...

bayıldım ben bu çiçeklerdeki renklere yaaaa harika vlala içim açıldı şu karanlık ahvada...sevgilerimle

Tuğba dedi ki...

Bebekliği,çocukluğu,gençliği ege'de geçmiş bir akdenizli olarak sabah sabah sayfanıza baktıkça mis gibi çiçek kouları geldi burnuma:)Sonra zeytin ağaçlarının arasından geçmiş gibi oldum,çiçek açmış zeytinlerin kokusunu duydum.
Böylesine soğuk bir istanbul sabahında baharı görmek güzeldi.
sevgiler..

Adsız dedi ki...

Böyle gri günlerde icimize renk katan harika cicekler,renklerine bayildim.Bizim Türkiye'miz her yönden sahane,rengarenk.Sevgiler.

Bocuruk dedi ki...

Bulmacalardan bilirim anemonu:) Sayende bol bol gördüğümüz bu çiçeklerin ismi olduğunu öğrendim. Ne güzel:) Hemen koşup bir Lezzet dergisi alacağım. İçinde tanıdığım insanların yazıları var. O daha da güzel:)
Sevgilerimle...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Renklerin muhteşemliğine bayıldım !

Adsız dedi ki...

Çok güzeller gerçekten...ben şu anda bu yazıyı okurken dışarıda lapa lapa kar yağıyor....Benim griliğimi ise camımın önünde duran ve yeni açmış pembe sıklamenlerim gideriyor...Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canımın içi Tijenim, bu nasıl güzel bir görüntüdür...
Pek severim bu çiçekleri.

geçtiğimiz yıl bir lale peşinde 200 km yol yaptık. Lale festivali yapıldı. Burada yetişen özgün bir lale. DÜnyada başka eşi benzeri yok dediler.
Ama küresel ısınma yüzünden göremedik çıkan lalelerde harap olmuşlardı. Lale festivali lalesiz devam ediyor anlayacağın.

Oyy içimizi kararttım, senin anemonlara bakıp feraha çıkayım.

öptüm tijenim.

www.misssgibi.com

Tijen dedi ki...

Sevgili Delfina,
Ne güzeller değil mi?
*
Sevgili Gönül,
Ben de gözümüzü gönlümüzü açsın diye koydum. Her yerde kar var, karanlık var bu ara.
*
Sevgili Tuğba,
Fazla söze gerek yok değil mi?
*
Kızılcık şurubusever komşum,
Öyle gerçekten de. Her tarafı başka güzel, başka renkli bu memleketin.
*
Elvan'cığım,
Dergi sayfaları aracılığıyla buluşacağız bu sefer de desene!
*
Ben de senin aşurene bayıldım Burçin'ciğim! Ellerine sağlık.
*
Hande'ciğim,
Çiçekler insanın yüreğini de aydınlatıyor, sadece gözünü değil.
*
Zerrin şekerim,
Lalesiz lale festivali pek hoş ama bir o kadar da acı. Daha neler göreceğiz kimbilir?

butterfly dedi ki...

Tijencim hislerime tercüme olmuş bu yazın; kış gelince bütün renkleri yutuveriyor sanki, bize de griler kalıyor..
Bu rengarenk anemonlar ruhuma dokundu sanki, içim açıldı:).
Sevgiler..
aslı

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sizin oralarda, Ege'de çıkmalarından iki-üç hafta sonra buralarda arz-ı endam ediyor, anemonlar. Tıpkı, nergisler gibi...
Tabii ki, buraya gelenler de yine yerinden toplanıp gelenler.
:))

Unknown dedi ki...

selam sevgili tijen bloğumua yaptığın ziyarete çok sevindim her zaman beklerim özbek arkadaşlarımla perşembe gün kısmet olursa görüşeceğim senin için o börek hakkında bilgi almaya çalışırım canım böreğin resmine baktım onlar bu böreği sadece bayramlarda yapıp ikram ediyorlar çıtır çıtır bir lezzet tadını biliyorum sana dönüp öğrendiklerimi de iletirim inşaallah her zaman beklerim sevgiyle kal

NiNo dedi ki...

iste benim renklerim :) nergis, leylak, sumbul ve bunlar cocuklugumda annem ne cok alirdi bunlar gene annemi ozledim :(

Tijen dedi ki...

Sevindim Aslı'cığım. Ben de özellikle gri kentlerde olan dostlarımız için koydum bu resmi. Bizim buralar yine de hiç değilse güneşli.
*
Ekmekçi hanımcığım,
Bence İstanbul'a gelenler dağlardan toplananlar değil, seralarda yetiştirilen anemonlar. Bunlar o kadar narin ki, İstanbul'a kadar dayanamazlar. Dikkat edersen oradakiler daha iri oluyor.
*
Sevgili Papatya,
Çok teşekkürler, bekliyorum.
*
Nihan'cığım,
Sana anneni özlettiğim için kusura bakma. Umarım tez zamanda kavuşursunuz!

Baharcicegi dedi ki...

Aynen dedigin gibi suanda gri kapali ve soguk bir hava var burda,icim acildi mis gibi dag lalelerini görünce.Bulmaca cözerken hep unuturdum artik dag lalesinin ismini tam olarak ögrenmis oldum.

Sevgiler

reality dedi ki...

Çiçekler çok güzel.
Burada bulunmuyor daha..
Sevgiler

HULYA dedi ki...

Tijen'ciğim,
yazılarını zevkle okuyorum zaten.Bu ayki sayısını da hemen alayım madem çıkmış.Anemonlara bayılırım ben.Rahmetli amcamı(Onur Konuralp) hatırlatır bana,"Kıbrıs anemonları" diye bir kitap yazmıştı ve ben ilk o zaman öğrenmiştim anemonun anlamını.Sevgiyle kal:-))

La Madame Chapeau dedi ki...

Ne güzellermiş...
Görmemiştim hiç... Ya da belki de gördüm. İstanbul'da benim Çingenelerim bu çiçeklere benzer (biraz daha salon çiçeği havasında) çiçekler satıyorlar. Gelinciğin irisi gibi... Açık pembe, lila, beyaz... Kenarları kimi zaman şeritli... Belki onlar da anemondur... Denk düşerse fotoğraflarım.

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

Gerçekten gri yağmurlu ve karlı günlere burada ne kadar özlem duysakta bu renkli anemonlar iyi geldi.

Sevgilerimle.

Hülya dedi ki...

Oğlumun da en sevdiği çiçekler lale...Ama tüm güzellikler gibi ömürleri çok kısa...
Bu arada dağ lalelerinin isimlerinin anemon olduğunu yeni öğrendim.
Fotoğraf harika baharı getirdin odamıza, her ne kadar ben bu yıl kar ve kıştan çok memnunsam da ...(malum susuzluk korkusu)

Yarın sabah Lezzet'i alıyorum.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,

Şu soğuk, karlı günlerde hepimizin içini ısıttı güzeller güzeli anemonların. İnan! sunduğun yemekler kadar hoş geliyor bu sürpriz çiçekler. Sen de gördükten sonra ben de hemen çingenem Nazik'e koşup alıyorum ve evimi süslüyorum bu güzellerle.

Sevgilerimle,

Feyza Fidan dedi ki...

Tijenim,
Laleler süper görünüyor karşımda..Çiçeğin her türüne bayılırım..Refüjlerde çıkan o miniminnacık çiçekler bile aklımı başımdan alır vallahiii..
Ocak ayı yazını içim giderek okumuştumm.Newyork pazarına sanki seninle kolkola girmiş gezmiş gibi olmuştum :))) Bakalım bu ay nereye götürmüşsün beni :)))
Sevgiler...

SOFRAM dedi ki...

Ne kadar güzel bu anemonlar, rengarenk, inanın içimiz açıldı. Ama bizim buralarda(Samsun)görmedim hiç, bulmacalarda sıkça karşılaştığımız anemonları..Bu sıralar burada pazarlarda, çarşıda bolca nergisler var,biz de onları alıyoruz, mis gibi kokuyorlar...
Sevgilerimle...

NESRIN dedi ki...

Cevizli sucuklarin omrude bu cicekler gibi uzun olmuyo degil mi?
Ben aldim bunlari evime azicik evimi renklendirsinler.

Cafe Gusto dedi ki...

Dışarda lapa lapa kar yağarken bloğundaki çiçekler bana baharı getirdi.Yine içimizi ısıttın.
Dergiye gelince çoooktaaan alınıp okundu bile..:) Kaleminize sağlık..sevgiler...

Bir Anne dedi ki...

Aaa, biz bu cicekleri cocuklugumda Izmir'in ve/veya Manisa' nin daglarina piknige (ki biz ona piknige degil, kira gidiyoruz derdik:))) gittigimiz zamanlarda toplardik kucak kucak.
Ah ah, hey gidi gunler hey...

Mutfak Havlusu dedi ki...

gri'ye yaraşır bu renkler
bir tutam umut serpiştirir hayatımıza belki,kimbilir..

NiNo dedi ki...

gene geldim :D bi ceeeeeeee diyip gidiyourm gene ozledim galiba :P

meleginmarifetleri dedi ki...

tijenn iki gün uğrayamadım neler döktüdün yine ne güzel yazılar yazmışsın ellerine parmaklarına sağlık canım çiçeklerde ne güzel öyle vallahi havalar oldukça soğuk ama bu güzellikler inatla açmaya devam ediyorlar öpüyorum canım bay

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tijen´cim bende bahcemdeki lale ve anemonlarin acmasini sabirsizlikla bekliyorum artik.
Arkadas ziyaretlerimi aksattim bu aralar, cünkü Punky´me bir arkadas aldim. 7 aylik bir disi. Ismini de Assy koyduk. Onlarla mesgulum bu aralar. Biraz daha alissinlar, yakinda feraha cikarim.
Sevgilerimle canim öpüyorum...
onja

Tijen dedi ki...

Hepinize bol pazarlı, bol renkli, canlı, capcanlı günler diliyorum. Teşekkürler güzel yorumlarınız için!

Zeynep dedi ki...

Tijen harika görünüyor anemonlar.İnsanın içini açıyor sahiden de bu gri günlerde onların resimlerine bakmak.
Sevgilerimle

ayşegül laçinler dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler çok faydalı ve çiçekler çok güzel çoookkkk!