14 Nisan 2006

Tatlı krizi aşk gibidir

Bu not dün aksam geldi. Arkadasim Dr. Umur Gürsoy'dan. Hakli. Lütfen destek olalim. Olmak zorundayiz. Sinop hepimizin degil mi:
www.sinopbizim.org adresine girip "destek olun" menüsüne tıklayıp Sinop'ta yapılması düşünülen nükleer santrala karşı olduğunuzu bizlere açıklayabilirsiniz. Bazılarınızın hâlâ isimlerini göremiyoruz. Kafası karışık olan arkadaşların benimle irtibata geçmeleri rica olunur. Kendinizin, çocuklarınızın ve torunlarınızın geleceğine sahip çıkın. Bu ve bu mesajı lütfen yakınlarınıza ve üye olduğunuz e gruplara çoğaltın . Sinop ve bu ülke bizim.
Sevgilerimle.
Umur Gürsoy
*
Tanitmak istedigim kitaplar vardi. Sevgili Hülya Kolabaş'in gönderdigi 'Butterfly'dan Özel Tatlar' ve Bilesim Yayinevi'nin gönderdigi Eyüp Kemal Sevinç'in 'Sonsuz Mönü' kitabi. Bunlara bir de Dr. Nermin Işık'in 'Bulgur Yemekleri' kitabi eklendi. Alfa Yayinlari'ndan çikmis. Özellikle sonuncu kitaba çok çok sevindim çünkü bu kitap daha önce Duru Bulgur sponsorlugunda yayinlanmis ancak fazla insana ulasmamisti. Simdi bütün kitapçilarda olacak. Ne güzel! Bence çok özel bir kitap bu. Dönüste uzun uzun bahsetmek isterim ama hemen söz etmeden geçemedim. Yarin Afyon'a gidiyorum. Artik dönüste resimlerle ve anilarla burada olacagiz. Bu seferki uzun bir gezi degil. Günleriniz güzel geçsin.

Tatli krizi ask gibidir, geldi mi ondan kaçilmaz. Ingilizce'de 'falling in love' denir, yani aska düsmek. Asik olunmaz, aska düsülür. Bu deyim bana daha dogru gelir hep. Tatli krizi de biraz öyle. Bir anda kendini içinde bulursun. Çirpinir çirpinir bir süre ondan uzak kalirsin ama sonra tüm benligini sardigini farkeder, ona düsersin. Iste geçenlerde böbürlenerek 'hallettim' dedigim, hatta bunun için övgü bile aldigim tatli krizim Çikolata filmindeki rahip/belediye baskaninin sabah dükkanin çikolatalarla dolu vitrininde her tarafi çikolataya bulanmis bir halde uyanmasi misali, kendimi Divan'a attim. Evden çikmamis olsaydim, belki atlatabilirdim evdeki kaynaklarla. Ama çikmistim bir kere ve yolumun neredeyse üzerindeydi. Ekler'leri düsündüm. Sonra badem ezmeli çikolatalar canlandirdim zihnimde... Ve tabii ki yenildim ve içeri daldim. O da ne, ekler pastalar var. O miniminnaciklardan. En sevdiklerimdir. Ille de Divan'in olacak. Sonralari Gezi Pastanesi'ninkileri de çok sevmistim. Öyle her yerin ekler'ini de yemem arkadas! Kötü bir ekler yemektense yememeyi tercih ederim. Bunun lüks tüketim düskünlügüyle ilgisi yok. Sadece kötü ekler'in yenecek bir nane olmadigini düsünmekteyim. Madem ekler ekler diyoruz. Bakalim efendim Larousse Gastronomique ne demektedir bu leziz pasta için?

Ekler (eclair miydi orjinali?) A choux (bizde 'şu' diyorlar) hamuruyla hazirlanan, içi kremayla doldurulan ve fondanla glaze edilen küçük, uzun pasta. Krema torbasiyla tepsinin üzerine sikilan baton biçimli hamurun boyutlari pötifur, tek kisilik pasta ya da dev ekler elde etme istegine göre ayarlanir. Ekler, pisirildikten sonra uzunlamasina ikiye yarilir ve içi genellikle kahveli ya da çikolatali, romlu ya da meyveli (frenküzümü, frambuaz) pastane kremasiyla doldurulur. Üzeri ayni aromalari içeren fondanla glaze edilir. Eklerler krem santiyi, kestane püresi, surupta bekletilmis meyve parçaciklari ya da taze meyvelerle de yapilabilir. (Ansiklopedide kahveli ekler tarifi verilmis.)

23 yorum:

DAMLA dedi ki...

Ne güzel yazmışsın Tijen'cim
bakmak ve görmek....
Hele de şu gelincikler, en çok onlara bayıldım biliyormusun?... Ben gelinciklere bakmaya doyamam, salonumun baş köşesinde de kocaman bir gelincik tablosu vardır...

Tijen dedi ki...

bizde de var gelincikler damla. ben de onlari çok severim! bambaskadirlar degil mi? renkleriyle, duruslari ve rüzgarda salinislariyla..
tijen

Sibel dedi ki...

Ohh afiyetler olsun güzel ablama! Valla üzülüyordum sen böyle kendini o güzelim çikolatalardan tatlılardan çektikçe.. Tamam doğal şeker alalım diyoruz, meyveler var diyoruz ama tutmuyorlar işte o güzel çikolataların yerini! Dediğin gibi, aşk işte, mantığı yok:) Muhallebinde gözüm kaldı bu arada! Dur çekmeceleri karıştırayım ben, tatlı bişeyler olsa bari yanımda?

Unknown dedi ki...

Güzel bir yazı okuduğumda o yazıyı yazan kişiye de anında ulaşabilmek ne güzelmiş.
Çok güzel Tijen'ciğim. Başka lafa gerek yok.

sebboy dedi ki...

Bu güzel yazı ve resimler için çok teşekkürler...

kuzine dedi ki...

Bütün yemek bloglarına göz attıktan sonra size geliyorum.Yazılarınızı dergi okur gibi keyif alarak okuyorum, fotoğraflarda birbirinden güzel.
Lezzet masallarının devamı bekliyorum, okadar şık anlatmışsınız ki bize ellerinize sağlık demek kalmış.

Tijen dedi ki...

sibelim buldun mu bir seyler bari? evde hiç bir sey olmasa güzelim pekmezler var. bir de kusadasi'ndan gelen armut sizmasi, sonra tokat'tan gelen pekmezle tatlandirilmis kusburnu marmelati.. ama gönül bu, ota da konar.. derler ya!
*
sevgili sebboy, sana da tesekkürler, gelip konugum oldugun için.
*
küçük evin mutfagina ise bir demet çiçek gönderiyoruz efendim, mutfak daha da bir güzel olsun diye..
tijen

Margot dedi ki...

Damla çikolatalı kurabiyeleri ağzıma tıkıştırdığımı fark ettim okurken, muhakkak komik görünüyordum! Hakkaten tatlı krizine düşülüyor !

Behiye dedi ki...

Tijen abla, benim de en son uğradığım blog sizinki oluyor, hatta öğleden sonraya bırakıyorum bazen.Şöyle geniş geniş okumak,öğrenmek,dinlenmek,keyif almak için. Çok teşekkürler içten,samimi paylaşımlarınız için,sevgilerimle.
(Bu arada sevgili Sibel'in size içten abla demesi, bende de böyle bir eğilime yolaçtı, sakıncası var mı bilmiyorum :))

Nes london-ist dedi ki...

e ama ben tatlı krizimi atlatmıstım ta ki yazını okuyuncaya kadar,ayda bir periyodik gelir di ne guzel,yok okumıycam desem,olmaz,gonlum elvermez,lezzet masalcımız olmaya devam et nolur,biz krizleri asarız :)

Tijen dedi ki...

behiye'cigim,
nasil istersen öyle hitap edebilirsin. abla demek seni mutlu edeceksen de tabii canim! kediciklerin muhtesem hakikaten..
*
sevgili londrali nes'cigim,
ah bu krizler! tam altettim derken o seni altediyor. kedilerle olan iliskimiz gibi belki de, hani sen hiç bir zaman onun sahibi olamazsin ya..
*
sevgili rümeysa,
gerçekten çok güzel bir isim. anlamini bilmeden bile sevilecek isimlerden.
*
margocuk,
ah bu çikolata parçaciklari! kalbimizin parçaciklariyla benziyor mu sekilleri ne?
tijen

cay saati dedi ki...

Merhaba Tijen Hanim,
Malum zamanlarda olusan tatli krizleri icin kendimce söyle bir cözüm bulmustum, bir kac gün öncesinden evde bulundurmak üzere biraz hurma ,kuru incir ve kuru erik aliyorum, fakat bir parca cikolata almasam eksik kalan birsey varmis gibi hissediyorum,ve sonrada ,cikolatanin cazibesi diyerek sucluluk duygusundan böylelikle siyrilmis oluyorum:)
Yazilariniz,resim ve anlatiminiz herzamanki gibi harika,iyi ki varsiniz..
Sevgi&Saygilarimla
Hülya

huysuz dedi ki...

Tijencim, komşuların ne kadar şanslı her anlamda! Kamkat reçeli süslü sakızlı portakal aromalı muhallebi. Nefis olmuştur eminim :)

Tijen dedi ki...

vallahi bilmiyorum ki nefis oldu mu? (sekersiz oldugunu söylemedim onlara tabii.. bilmem bir üçkagit oldugunu anladilar mi? annemin soyali keki soyali oldugunu söyledigimde yememesi gibi durumlarla karsilasmamak için dikkatli olmak lazim!)
*
sevgili hülya,
ben aslinda çikolataci hiç degilim ama bazen oluyor öyle hatalar.. yoksa ben kuru meyvelere, pestillere, pekmezlere, cevizli sucuklara bayiliyorum. sirf onlarla da yasayabilirim (genelde)
tijen

Tijen dedi ki...

mine'cigim ver tabii tarif!
sen harika bir reçelcisin, biliyoruz herhalde!

Nilay dedi ki...

Tijen Ablacim, muhallebi yine cok orijinal, cok guzel gorunuyor. Ellerine saglik. Bir de benim de eclair krizim tutuverdi simdi. Burada ki pastanelerde satilan eclairleri gormen lazim, yemek icinse iyi bir mideye ihtiyac var. Dunyanin en kotu kremalari burada yapiliyor ve buradakiler de bunu kabul ediyorlar..:)
MAdem bana eclair yapmak zor geliyor, o halde kedi dili biskuvisinden yapilabilir mi acaba diye dusunmeye basladim. Sekil olarak benziyor ya o bakimdan. Sen bilirsin diye de sana sorayim dedim.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

anlatımınız ve resimler yine muhteşem. hiç düşünmezken tatlıyı getirdi aklıma fotoğraflar ama yapacak gücüm yok şu an, epey yoruldum bugün hava güzel diye gezdik de :)

ben bir de sinop için duyarlılığınıza teşekkür etmek istedim. mail gruplarıma ve katıldığım platformlara yazıyı gönderdim umarım sinop'lular (ve tabi bizler) amacımıza ulaşırız.

vildan

Tijen dedi ki...

nilay'cigim,
kizlar gayet güzel ekler tarifleri verdiler sitelerinde. hatirladigim sibel ve evcini var. baska tarifler de olmustur, onlardan birini denemek istemez miydin? (ben de genelde çogu pastanede satilan eklere bakamam bile, vicik vicik yag olur!)
*
sevgili vildan,
umarim bu çaba basarili olur. ben de sana tesekkür ederim duyarliligin için!
iyi etmissiniz gezmekle. bugün antalya'da bütün gün yagmur yagdigi için ben genelde evde idim.
*
sagol mine'cigim!
benim halka kamkat reçelim de güzeldi ama seninkinin dokusu ve kivami bambaska olmustur eminim.
ellerine saglik.
tijen

Adsız dedi ki...

merhabalar tijen hanim.... afyon un meshur jazz festivalindesiniz demk ve ikbalde konakliyorsunuz... tadini cikartin derim.. ben bir afyonlu olarak ozledim oralari...afyonda 1 sene kadar ogretmenlik yaptim bunun disinda afyon bolvadinliyim...ozdilek burnumda tutuyor...

cifte kavrulmus lokum goturmeyi unutmayin sevdiklerinize. ha bir de ozdilek te satilan cikolatali baklava harikadir...

Adsız dedi ki...

merhaba,
blogunuzu severek takip ediyorum az önce bir italyan blog da da hakkınızda çok güzel övgülerle karşılaşınca paylaşmak istedim.
www.gustoblog.it/post/980/cucina-turca
sevgiyle kalın
arzu carolina

Tijen dedi ki...

sevgili defne,
vallahi bu tavsiyeler elime geç geçti! bugün döndüm afyon'dan. izlenimlerim (eger olabildiyse) yarin sitede olacak. bir dahaki sefere artik!
*
sevgili arzu,
çok tesekkürler. evet o blog'u ben de gördüm ama utaniyorum dogrusu çünkü ingilizce siteye hiç bir sey yazamiyorum bir aydan fazla süredir. bakalim ne zaman yazabilecegim?
*
çigdem'cigim,
sen incecik kizsin zaten, sana bir sey olmaz! olur mu?
tijen

Hülya YILMAZ dedi ki...

önce ekler, arkasından puding. diyet yapan ve tatlı seven ben neredeyse uzanıp alıverecektim.
yazının bütününe zaten diyecek yok, büyük bir zevkle okunuyor.
sevgiler

Tijen dedi ki...

sagol hülya'cigim,
insan sanal dünyada böyle seyler yapmamali belki. ne bileyim insan uzanip alivermek istiyor..
tijen