05 Nisan 2006

Tanıştırayım: Ahmet Kaya


Tanistirayim: Ahmet Kaya



Dün evden çikarken yanima her ne hikmetse fotograf makinesini aldim. Belki sokaklarda bir seyler çekerim dedim. Iyi ki de almisim. Ahmet Kaya’yla tanistim. Deli mi bu kadin, Ahmet Kaya çoktan öldü diyeceksiniz. Ben de yüzüne öyle saskin saskin baktim tabii. Yok bu baska Ahmet Kaya. Bak inanmiyorsan hüviyetimi göstereyim dedi. Ahmet Kaya çagla satiyordu sokakta. Kesekagidi bir lira. Görüyorsunuz resimde zaten. Pek de güleryüzlü. Beni de çek dedi. Peki seni de çekeyim dedim. Sonra kendine bakti ekranda, “aman sen hep böyle gül Ahmet Kaya” dedi. Nüktedan bir arkadas! Ondan önce ve sonra bodur ve üzeri çiçek dolu turunç agaçlarina zum yapmistim. Onlar da bir güzel poz verdiler. Tanisalim, biz turunçlariyiz Antalya’nin. Mis gibi kokuturuz ortaligi... (Bu satiri yazarken aklima cebimdeki turunç çiçekleri geldi. Her sokaga çikisimda bir kaç turunç çiçegi kopariyor ve yol boyu kokluyor, sonra da cebime atiyorum. Dünkülerle bugünküler çikti cebimden. Hala kokuyorlar iyi mi?)

Taze geldi: TMKÜA


Belki bilmezsiniz. Benim iki harika dostum var. Biri ablam dedigim Nimet hanım. Diğeri de ağabeyim Kamil bey. Bu iki güzel, çaliskan insan pek çok esere imza atmanin yani sira, her yil Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar üst baslikli bir yillik kitap hazirlarlar. Bu yil 12.si yayinlandi kitabin. Dosya konulari ‘Ot Kültürü ve Yemekleri’, ‘Etnik Mutfaklar’ ve ‘Yöresel Mutfaklar’ Bu yil geçmis yillara göre epeyce kalin olmus. Kimler yok ki içinde, bizim sevgili Victor Ananias’tan tutun Mutfak Solisti Fatma Pekşen, sevgili ablam Müjgan Üçer, en çaliskan yemek kültürü yazari Deniz Gürsoy, sevgili Dr. Eren Akçiçek, İzmir Sefaradlari’ndan Lina Eskinazi, Prof. Dr. Ayşe Baysal... Daha kimler kimler! Ben de varim. Benim tatli mi tatli arkadasim Aslıhan Karay’i bilirsiniz belki. Bizim Mutfakta Zen grubundaydi ve grup sayesinde tanismistik. (Grubun adi sonradan Hayattan Renkler oldu) Bir gün Refik Halid Karay’dan bir alinti yapmistim. Aslihan da demis ki ben Refik Halid’in torunuyum. Baska türlü bir dostluk basladi aramizda. Sonra bir gün evlerine gittim. Aslıhan ve annesi Füsun hanım’la bir söylesi yaptim. Iste o söylesi ve Refik Halid’in yazi ve kitaplarindan yemege dair bölümler var yazimda. Refik Halid’in arsivinden bazi fotograflarla birlikte. Fatma’cigim Divriği yöresindeki çocuk mamalarini, Müjgan hanım ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa: Sultan II. Bayezid Tarafından Yürürlüğe Konulan Dünyanın Bugünkü Anlamda İlk Standardı’ baslikli bir yazi hazirlamis. Hepsi birbirinden degerli hocalar, profesörlerden pek çok bilgilendirici yazi.. Nereden mi bulacaksiniz? Ankara’da yasayanlarin isi kolay. Sanat Kitabevi’ne gidecekler. Karanfil Sokak’ta, telefonu (312) 418 62 03 Eminim Simurg ve Pandora da bu kitabi satacaklardir. Ayrica internet üzerinden satis yapan yerlerle iliskiniz varsa onlara veya kitapçiniza siparis edebilirsiniz. Sanat Kitabevi’nin de bir internet sitesi vardi ama bu sefer adresini koymamislar. Yukarida verdigim telefondan bilgi alabilirsiniz. Ben de adresini edindigimde buraya eklerim. (www.sanatkitabevi.com.tr imiş!)

16 yorum:

Nes london-ist dedi ki...

95 yaşında ki babaannem geçen gün benden yerelması istedi,'zor değil di mi,yaparsın' dedi.Yaparım ve ben hep pirinçli yaparım,bazen havuç da koyarım,olmasa da olur bana.Hele yasemin pirincini yerelmasının tadına pek yakıştırırım.
Istanbula doneli 1 hafta oldu bi güzel pazar bulamadım.Cok eksikliğini cekiyorum,mis gibi domates istiyorum,çıkmadılar mı hala,yerli avakado da fena olmazdı ,hani istanbulun taşı toprağı altın dı? altından vazgeçtim,mis gibi taze sebze meyva da beni mutlu eder di doğrusu..

pınar dedi ki...

benim dikkatimi hemen ahmet kaya'nın çağlaları çekti. bu kışın ortasında canım çağla çekmişti ama burda baharda bile çağla bulunmuyorken kışın nerden bulayım:)

Tijen dedi ki...

nes vaktin olursa pazar günü dolapdere'deki inebolu pazarina git! yerini sorarsan ayrintili tarif ederim. olmadi sali günü kadiköy pazari ile çarsamba bostanci da fena degil. bol ot bulursun mesela oralarda!
*
pinar'cigim buralar çagla dolu! pazara çikiyorsun çuval çuval! belki bir mucize olur sen de bulursun?
tijen

fethiye dedi ki...

cagla mi?!!!!!

bulan var bulamayan var. etrafi badem agaclariyla kapli olsa bile satilmadigi icin alamayan var ;(

sonunda bahceye diktim haftasonu bir badem agaci, bakalim tutacak mi, olacak mi.

bahsettigin kitap cok dikkatimi cekti, her sene yenisini cikarmalari ne kadar iyi! almali ama nasil...

Adsız dedi ki...

Tijen'cim,hep sana imrenirdim yaşadığın pazar güzelliklerini okudukça .Geçen gün de tv.de gördüm seni,yine bir pazardaydın.Ben yemek yazarıyım diyordun.Ama benim
Şehremini'deki salı pazarımda çok güzel iki haftadır.İki salıdır enginar pişiriyorum.Kayınpederim de çok sever enginarı.Bol limonlu,dereotlu...Senin önerilerine uyup ben de suya girmeden alıyorum hemen enginarları.Sevgiler.Meltem Atan

Mr_TD dedi ki...

Tijencigim sayende bizde yine pazara gitmis olduk bu seferde, alisveris yaptik, börekleri yuttuk :-)

En bastaki fotografin süper olmus,insanin uzanip alasi geliyor.

Ahmet Kaya´ya da cok güldüm valla, elinde cay bardagi ,süper poz.

sevgiler

Mr TD

Tijen dedi ki...

ahmet kaya bir alemdi td!
çaglalarin resmini çekebilir miyim diye gittim, parayla dedi, peki baska yerde çekerim dedim, ooo abla kizma saka yaptim dedi, sonra da kendi poz verdi. iyi ki öyle insanlar hala var. baksana iste o gün kaç tane satti kimbilir bilmem ki? belki 5 bilemedin 10. yüzü hep gülsün insallah..
*
aaa bak ben onu seyredemedim iyi mi meltem'cigim! tire'de candan'la gezerken trt'ciler bizi durdurup röportaj yaptilar. haftasonu yayinlanacak dediler ama saatini bilmedigim için rastlayamadim. tüh!
*
fethiye'cigim sus söyleme öyle seyler mi diyorsun yoksa? aslinda uzaktakileri düsünüp hiç bir sey anlatmamak lazim belki de. üzülüyorum siz oralarda bir seyleri bulamayinca. biz de geçtik ayni yollardan heralde..
tijen

Adsız dedi ki...

Cagla :( hasretiz vallahi :( Fethiye ne iyi etmis, tamam bende dikiyorum bu sene benim bahceye seneye kismet ola, belki toplarim bende bir avuc. Ne kadar güler yüzlü Ahmet Kaya, böyle mutlu insanlari görmek insanin yüregini rahatlatiyor hele senin dedigin gibi ne kadar satti acaba o gün, ama yinede ici mutlu,yüregi huzurlu ve güler yüzlü. Sagol Tijen gezdirdin bizi yine.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

hahaha, ahmetim kayam demek oyle dedi kendi fotografini gorunce, cok hosuma gitti ya :)
antalyamin guzel insanlari iste, akdeniz'e inince boyle oluyor, neyse istanbul'un da hakkini yemiyeyim..
Buradan Berna Hanim'a da selam, iyi ki seni " ficaklamamis " da , tanimisiz seni..
cok guzel yazmissin gene!
cicekleri benim icin de kokla!

Nes london-ist dedi ki...

bu dolapdere pazarını hep duyarım ben ,gidemedim bir türlü,ama erken gitmek gerekiyor galiba öğlene kalmıyor.Yerini tam bilmiyorum açıkçası.Diğerleri bana uzak ama dolapdereyi tarif etsen ne hoş olur! seni anarak alırım sebzemi otumu,peynirimi,sana da bereket dilerim her yiyişimde :)

tata dedi ki...

Sevgili Tijen,
mailimi aldin mi?
sevgiler

Semra OYMAK KOÇ dedi ki...

Gözlemeler tıpkı annemin sac üstülerini andırıyor, yazları pazar günleimizin vazgeçilmezleri onlar...Çağla için ise hasretlerimi dile getireceğim ama bir çok arkadaşım da aynı bu dertten müzdarip sanırım :) Leziz tatlar, gözümüzü dolduran fotoğraflar ve anlatımlarınla ellerine sağlık Mutfakta Zen. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

sevgili anemon,
bol çaglali bir bahar diliyorum!
ne diyeyim buradan gönderebilsem vallahi hepinize gönderecegim..
tijen

fethiye dedi ki...

yok yok, sus soyleme demiyorum. :) biliyorum o yazdiklarim o anlamda cikabilirdi ama oyle demek istemedim.

Tijen dedi ki...

fethiye'cigim sana küsecegimi, söyledigin bir seye alinacagimi düsünüyor musun? saka ediyorum güzelim dert etme sen! ama diyorum ya kimse mahrum kalmasin sevdiklerinden, sevdikleri tatlardan..
tijen

yuvakuran dedi ki...

"Muslum" yokmu??

Birgun herkes "Muslum'cu" olacak

Mutfaktaki Zen dahil !!

Daha dinlemedi bu yuzden henuz simdilik birsey yazmadi/ yazamadi.