31 Mart 2006

En güzel yaş alan kimdir sizce?

Bugün en güzel yas alan dostumu, kalbi her daim genç, içi çiçek dolu bir güzel genç hanimi anlatacagim size. Sabiha Tansuğ'u. Onu tanimayanlar söyle bir belleklerini yoklasinlar, eski elli kuruslarda basinda yemeni olan bir genç kizin resmi vardir. Iste bu genç kiz Sabiha Tansuğ'dur. Onu evvelki yaz Karaburun'daki üzüm festivalinde tanidim. Bir Karaburun asigi olan bu yüregi hepimizden genç hanimefendi öyle güzel, öyle şık bir halde geldi ki, gözlerimizi ondan alamadik. Elbisesiyle uyumlu sapkasi, bakimli elleri, hafif makyaji ve içi gülen gözleriyle gelmisti. Füsun'la (Nedim Atilla'nin sevgili esi, benim de güzel arkadasim) ona baktik baktik. Sonra Füsun dedi ki: "Hayatimda bu kadar güzel yas alan çok az insan gördüm!" Gidip bu düsüncemizi onunla paylasmak istedik. Iyi ki de paylasmisiz! Geçen yaz yine her zamanki güzelligiyle geldi üzüm yarismasi jürisindeki görevi için. Ben de onun fotograflarini çektim. Üzümler güzeldi de Sabiha Hanim bir baska güzeldi. Çalismalari hakkinda bilgi almak isterseniz sitesini ziyaret edebilirsiniz diyeyim ve bu güzel siire geçeyim. Dikkatli gözler Sabiha hanim'in adina Her Güne Bir Yemek'te rastlamistir. Karaburun gazetesi için yazdigi bir yazida 'nişan sütlacı'ndan bahsettigini görmüs ve kendisinden bilgi istemistim. Iste Karaburun'un meshur nisan sütlacinin öyküsü var kitapta. (Siiri türkçe karakterleriyle yüklüyorum siteye, umarim herkes düzgün bir halde okuyabilir.) Sabiha Tansuğ'un hayatı ve eserleri için herhangi bir arama motorunda adini yazmaniz yeterli. Internet sitesi de vardi ancak girdigimde karsima herhangi bir bilgi çikmadi.

11 yorum:

Deniz dedi ki...

Insan Karaburun'da yaslanmaz, ancak yas alir zaten! Ne guzeldi oralari...ozledim simdi.

Tijen dedi ki...

oh sagol mine'cigim, adini koyayim hemen.. ben bu çiçek adlarini ne zaman ögrenecegim? sana staja gelsem mi ki? ben de çok seviyorum. öyle fotojenik ki!
*
deniz çok haklisin! ben de özledim vallahi. hele de nergis zamani gitmeyi çok istemistim ama olmadi.
tijen

begüm dedi ki...

Sevgili Tijen,

Ellerine sağlık bu güzel resimlerin için... Sabah sabah evimizde hoş kokulu bir esinti yarattılar... Çocuklar bile bayıldılar...Hepimiz Sabiha Hanım gibi yaş alırız inşallah. Böylesine zarif, böylesine şık ve böylesine üretken.

Sevgiler
Begüm

ev perisi;) dedi ki...

Sabiha hanıma bayıldım sevgili Tijen!
Sayen de bir güzel insan daha tanımış olduk...
Çiçekler ise evimize hoş bir koku bıraktı adeta...
Baharın müjdecisi çiçekler...
Teşekkür ederiz sevgili Tijen!

Nes london-ist dedi ki...

o ojeler, o zevkli kolye,o asil yüzük,o pembe şapka,ben de öyle yaşlansam,çiçek gibi..
Sabiha hanımın ellerinden yanaklarından öper ona sayfandaki çiçekleri vermek isterim..mis kokulu,tazecik..İçimizi açtın yine Tijen,sen de hep burda ol..

Tijen dedi ki...

sevgili begüm, ev perisi ve nes,
sabiha hanim'a hayran olmamak elde degil. o yasta bu kadar hayat dolu olmak, inançla, dirençle yasama sarilmak. geçen yaz annesinin doksanini geçtigini söylemisti. bizim ailede kimse kolay kolay bu dünyayi birakmaz demis ve gülmüstü sanki. hayal meyal böyle bir an var gözümün önünde!
tijen

Mr_TD dedi ki...

bahar bu sayfaya ,daha dogru senin kalbine iyice gelmis anlasilan.Resimler,siirler,ne diyeyim ,allah muhabbetinizi arttirsin :)

slmlar
TD

Hülya YILMAZ dedi ki...

Tijen'cim,
yazıların terapi gibi. alışkanlık da yaratıyor. Hele bu güzel çiçekler ne iyi geldi. Ankara'da da yeni yeni ağaçlar çiçek açmaya başladı. Zaten Ankara nisan vemayıs aylarında çok güzel olur. Karaburunu'u göçrmedim. Senin yazılarından sonra artık olmazsa olmazlar arasına girdi.

okuranne dedi ki...

Tijen,

Karaburun neresiydi? Hangi ildeydi?

Ben o güzel kokan ağaçların portakal ağacı olduğunu sanıyordum. Gerçi bazılarının portakal olduğuna eminim. Bizim evden gözüken büyük bir portakal bahçesi var. Onun yanından geçemeyegör kokularla sarhoş olmamak mümkün değil. Ama bunlar aynı familyadan olduğu için çiçekleri de aynı olabilir sanırım. Ne olursa olsun iğde ağacının kokusu ve portakal ağaçlarının çiçek kokusu insanın içini coşkuyla dolduruyor.

sevgiler

Nilay dedi ki...

Tijen Abla, ne guzel cicekler bunlar yaaa. Cennet gibi. Ne kadar guzel soylemissin, yas almak. Hic boyle dusunmemistim. Yas almak diyecegim artik yaslanmak yerine ben de...
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

hülya'cigim,
ben ankara'da en çok neyi severim biliyor musun? leylaklari. onlar çiktiginda benim için de kokla olur mu?
*
nilay'cigim,
yas almak sözünü füsun arkadasimla kesfetmistim. bence de çok güzel bir söz. yaslanmaktan çok farkli degil mi?
*
meral'cigim,
antalya'da sokaklarda bulunan agaçlarin çogu turunç. asilanirlarsa portakal olurlar ama genelde turunç olarak kalmis oluyorlar. geçen gün bolu'dan gelen kuzenim de 'bunlar deli mi agaçlarin üstü portakal dolu toplamamislar' diye düsünüyordum iyi oldu söyledigin dedi! ama tabii ki portakal bahçeleri de yok degil..
*
sevgili bay td,
tesekkür ederiz, allah sizin gönlünüze de bahar sevinçleri versin efenim (bazen bana bahar sevinci bile yetmiyor ya!)
tijen