23 Ekim 2014

Yumurta yemem diyorsanız


Bugünlerde  içim  yumurta  istemiyor.  Peynir  de  yemiyorum,  yoğurt  da.  Bir  nevi  veganlığa  doğru  çekiyor  bedenim  beni.  Direnmiyorum  ona.  Öyle  istiyorsa  vardır  bir  nedeni  diyorum.  Süt  ürünlerine  dair  henüz  bırakmadığım  tek  şey  günde  bir  tane  içtiğim  kahveye  koyduğum  süt.  60-70  ml  civarında  bir  süt  tüketimim  var.  Onu  da  bırakırım  gerekirse  ya  şimdilik  idare  ediyoruz.  Kahvenin  yanında  tatlı  bir  şeyler  yemeyi  seviyorum.  Çok  tatlı  değil  ama.  Fotoğrafta  gördüğünüz  son  denemem.  Yumurtasız  bir  kek.  Fikri  pazarda  gördüğüm  haşhaş  ezmesiyle  ortaya  çıkan  bir  tür  sağlıklı  browni.  Elmalı  ilçesinden  gelen  satıcı  kendi  üretimimiz,  tazecik  deyince  bir  paket  haşhaş  ezmesi  alıp  eve  getirmiştim.  Tamamen  doğaçlama  olarak  başladım  işe.  Üç  çorba  kaşığı  haşhaş  ezmesi  koydum  kaba.  Biraz  suyla  seyrelttim.  İki  tatlı  kaşığı  kakao  ekledim,  bir  tatlı  kaşığı  kadar  narenciye  çiçeği  suyu  (Orta  doğu  ülkelerinde  tatlılarda  çok  kullanılan  bu  mis  kokulu  sıvıyı  çok  seviyorum),  6  çorba  kaşığı  tam  un,  yarım  bardaktan  az  keçiboynuzu  pekmezi,  bir  çay  kaşığı  karbonatı  güzelce  karıştırdım  ve  yağlı  kâğıt  serdiğim  bir  tepsiye  döktüm.  Kalınlığı  2  cm  kadardı.  Katıca  olduğundan  elimi  ıslatarak  yaymak  zorunda  kaldım.  170  derecede  ısıttığım  fırında  25-30  dakika  kadar  pişirip  soğumaya  bıraktım.  Ufak  ufak  dilimledim  ve  kahvenin  yanında  yedim  4-5 gün (kapaklı  bir  kapta  buzdolabında  tuttum).  Biraz  daha  haşhaş  ezmesi  var.  Bir  kere  daha  pişireceğim  ama  bu  sefer  içerikte  değişiklik  yapmayı  düşünüyorum.  Biraz  kakule  koyasım  var.  Belki  içine  elma  da  rendelerim.
*** Keki  yeniden  yaptım.  Bu  sefer  ununu  daha  az  koydum  (silme  5  kaşık).  Daha  suluca  bir  hamur  oldu.  Elma rendelemedim.  Tam  30  dakika  pişirdim  170 derecede.  Kıvamı gayet  güzel  ancak  kesmek  için  iyice  soğumasını  beklemek gerekiyor.  Bir  de  hafif  bir  dağılma  var,  ona  bir  çözüm  bulmak  gerek.

21 yorum:

Nurdan Çakır Tezgin dedi ki...

Ah seni seni :) nasıl özenilmez şimdi buna cancığım... Nurdan

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen, icine koydugun malzemeler cok guzel, kekin leziz olduguna eminim. Ellerine saglik, annene hurmetler. Saglikla kalin.
Zeynep Tore -Eskisehir.

Tijen dedi ki...

Nurdan'cığım anlaşılan bu ara karşılıklı birbirimizin sofrasına özeniyoruz. Bir araya gelsek de ortak sofra kursak diyorum!

Tijen dedi ki...

Zeynep'ciğim nasılsın? Özlemişim sesini ne zamandır haberleşmedik. Çok teşekkürler canım.

Şeyda Tosçalı dedi ki...

Merhabalar, elinize sağlık güzel görünüyor :) Narenciye çiçeği suyunu nereden bulabilirim diye merak ettim ulaşması kolay bir şey mi? Sevgiler

Tijen dedi ki...

Şeyda hanım,
Ben ilkini Suriye'den almıştım. Daha sonra da Fas'tan aldım. Lübnan ve Ürdün'de de bulunuyor. Türkiye'de satılıyor mu bilmiyorum ancak Orta Doğu'dan gıda ürünleri getiren yerler varsa belki oralarda olabilir.

Tijen dedi ki...

Narenciye çiçeği suyu yerine dışı mumsuz portakal veya limon kabuğu rendesi de bu keke güzel bir koku verecektir.

Bocuruk dedi ki...

Tijencim,
Vücudun istedikleri ve istemedikleri tam da ona uymak lazım. Annemin bir doktoru demişti çok önemliymiş vücut istiyorsa yedirmek lazım diye. Yumurta yok yağ yok ama müthiş güzel görünüyor varsın dağılsın. Ellerine sağlık :)
Sevgilerimle...

Emine dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Tijen dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Bu hashas tohumunu ille de pisirmek mi lazim, hani burada 'energy bar' dedikleri seyler gibi balli, pekmezli, yulafli toplar yapsan? Cicek suyunu da cok severim, Kibris'tan hatira kalmistir.

Ozledim aslinda ya...iyiki kitaplarin var :-)

Tijen dedi ki...

Başak'cığım canım, yooo ille de pişirmek gerekmiyor. Ben haşhaş ezmesini (burada tahin gibi ezilmiş olarak satılıyor, çok da lezzetli bir şey ama orada muhtemelen bulamazsın) kahvaltıda da seviyorum. Ekmek üzerine sürüp üzerine balla harika olur mesela. Dediğin gibi toplar yapılabilir tabii.

Tijen dedi ki...

Elvan'cığım,
Tabii bedenin isteği var isteği var. Mesela şeker tamamen bağımlılıktan ama mesela bir muz istiyorsa, badem istiyorsa veya ne bileyim yeşil mercimek istiyorsa bu bir ihtiyaçtan dolayıdır. Ben bu aralar sürekli keçiboynuzu yemek istiyorum. Bir tane yedim nasıl güzel geldi o günden beri gördükçe ağzım sulanıyor. Diyorum herhalde bedendeki bir eksiği tamamlıyor. Özlemişim sesini, öpüyorum.

Laila dedi ki...

Dagilma problemine elma rendesi iyi gelirdi. Vegan baking'de yumurta yerine apple sauce kullaniliyor. Keten tohumu da kullanilabilir. Vegan arkadasima esi yumurta yerine muffinlerde hamuru tutsun diye keten tohumu kullandiklarini soylemisti. Amerika'da ground flax seed geciyor.

Tijen dedi ki...

Laila,
Çok teşekkürler bilgi için. Elmayı biliyorum da keten tohumunu duymamıştım. Haşhaş ezmesi kullandığım için keten tohumunu tercih etmezdim (ikisi de yağlı olduğu için) ancak elma rendesi koymayı düşündüysem de yapmadım. Bir dahakine artık.

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık, ne kadar iştah açıcı görünüyor...
Bu vesileyle aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum: zaten pişmiş bir malzeme olan pekmezi tekrar pişirmekte sakınca olur mu acaba? Öyle bir şey okumuştum, o günden beri tereddütteyim. Ne dersiniz?
Teşekkürler,
Ebru Şimşek

Tijen dedi ki...

Ebru hanım merhaba,
Pekmezin pişirilmesi ile ilgili tereddütü ben de taşıyorum ama kekleri şekerle yapmayı sevmediğim için kullanmayı sürdürüyorum. Sorunuzun yanıtı olmadı biliyorum ama...

Banu Bingör dedi ki...

Tijen, dağılmaya çözüm bulabildin mi? Belki elmayı rendelemek yerine, suyu biraz çektirilmiş bir püre şeklinde kullanırsan biraz fark yaratabilir gibi geldi.

Tijen dedi ki...

Tekrar denemedim Banu. Bu ara "çiğ" tatlılara takıldığımdan kek pişirmedim hiç. Ama deneyince sonucu söylerim.

Lama dedi ki...

merhabalar tijen! cook uzun sure oldu. hatirlarsin di mi mutfaktaki pembe lamayi:)
pekmez isiya maruz kalinca, bal gibi, ciss olur diyorlar. keke katmayi severdi oysaki.baktim sen de kullanmissin.bu konuda fikrin bilgin var midir sorayim dedim...
sevgiler

Tijen dedi ki...

Pembe Lama'yı kim unutabilir ki? :)
Ben de eskisi gibi kullanamaz oldum, aynı çekinceyle.
Daha çok taze ve kuru meyveler kullanarak tatlandırmaya başladım kek kurabiye gibi şeyleri. Hoş un kullanmadığım için o tür yiyecekler de epey çıktı diyetimden ya.