18 Ekim 2013

Makarna lütfennnnn!



Önce www.makarnalutfen.com adresine gidilir. Oradan aile yadigârı (hem de memleketime, yani Eskişehir'e has) mercimekli mantı seçilir. Tabii başka şeyler de seçilir çünkü hepsi birbirinden özel tatlar. Çorbalar, erişteler, ıspanaklı, pancarlı, brokolili, kerevizli, karnabaharlı, biberli ve domatesli makarnalar... Seçilir diyorum ama karar vermek de öyle zor ki. Bir ondan bir bundan derken hayaller zihinde uçuşup dururken ödemesi yapılır ve heyecanla paketin gelmesi beklenir. (Gerçi ben öyle yapmadım. Bu muhteşem mantıyı arkadaşım Ayfer getirdi armağan olarak. Teşekkür ederim Ayfer'ciğim!) Paket gelince "ayyy ne güzeller, incecik, çıtır çıtır, çiğ çiğ bile yenir bu mantı" denir. Nasıl kıyacağım ben şimdi bunlara, tablo gibiler diye düşünülür ve uygun an gelene kadar (bir kriz anı mutlaka olacaktır) paket erzak dolabına kaldırılır. O kriz anı (ki evde bir şey yok ne yiyeceğim ben şimdi anıdır bir yandan) geldiğinde tencereye biraz su ve azıcık tereyağı konur. Su kaynayınca mantılar atılır, piştiğine kanaat getirdiğinizde de doğranmış taze soğan. Baharat olarak az pul biber ve biraz tuz. Çorba gibi kaşıklanır, pek güzel olur. (Bir de miniminnacık arpa şehriyeler var ki onları da yeşil mercimekle yaptığım çorbaya koydum.)

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Senin bu onerilerinden hep ordaki arkadaslarim nasipleniyor biliyormusun :-D
Peynirli, tavuklu yapilir bizde ama mercimekli duymamistim, denemek lazim...
Sagolasin canim benim, yiyemesekte boyle emek isteyen seyleri yapip paylasanlari desteklemek lazim.

Sevgi Ackersonn dedi ki...

Anımsadığıma göre Peynirlisine piruhi denir:)

Sevgi Ack.

Tijen dedi ki...

Aman ne güzel Başak'cığım, çok doğru diyorsun destek çok önemli.
*
Sevgi,
Piruhi evet, ama isim yöreden yöreye değişiyor bildiğim kadarıyla. Bir de piruhi daha iri oluyor ve haşlanarak tüketiliyor diye biliyorum. (Eski SSCB ülkelerinde de mantıya "pirogi" (ve benzeri sözcükler) diyorlar, dipnot olarak vermiş olayım.

Unknown dedi ki...

Kibris'ta derlerdi piruhi dogrudur fakat bizimkilerin onunla alakasi yok, dedem cok severmis peynirlisini ( Selanik gocmeni, pierogi kokenden cekiyor demekki :-)) biz Kibris'tan sonra hellimli manti yapmaya basladik cunku hellim erimeyen bir peynir ya, naneyle rendelenmis hellimi karistirip manti yapinca muhtesem oluyor....boyleyken boyle :-)

GM dedi ki...

Amanınnn ne büyük mutluluk sizin satırlarınızda kendi ürettiklerimi okumak. Hem de beğenmişsiniz:))) Çoook sevindim. Canım Ayfer Ablacım da beni size hatırlattığı için mutluyum:)) İşin en güzel tarafı tatilde sizin otlarla ilgili kitabınızı okurken yazdığınızın haberinin gelmesi:)) Müthiş bir kalp birlikteliği:))

Tekrar tekrar teşekkürler güzel yorumlarınıza:)))

Sevgiler,

Tuğba

Adsız dedi ki...

Kıymasız mantıyı hayatta ağzıma sürmem. Kusura bakmayın ama bu çeşni bana fason geliyor... bide kepçeye en az 40 mantı sığmalı derim. Kaldı mı o eski hanımlar?

Sevgiler,
Cüneyt

HÜLYA dedi ki...

Keske bizde su an Türkiye de olsaydik... sonra.... bu güzel sayfadan bir çok güzellikler alsaydik... Ahhh ahh :-) mercimekli mantiyi en son Izmir de yaptirtmistim ve bir güzel migdeye yollamistik :-) yazini okuyunca simdi su an yine canim istedi.
Sana afiyet olsun, keyfini çikar.