28 Şubat 2013

Balığa altlık

Geçenlerde Ayfer, "neden fotoğraf yüklemiyorsun," diye sorduğunda Facebook'tan bahsettiğini zannettim. "Facebook sayfasında fazla fotoğraf yayınlamak istemiyorum," dedim. Tamam kişisel şeylerin ağırlıklı olarak yüklendiği bir sistem (paylaşım sözcüğüne de kıl olmaya başladığımdan onun yerine başka bir sözcük arıyorum. Ne desem ki?) ama çoğu kişinin en özel, en kişisel fotoğraflarını dünyaya sunması beni şaşırtıyor. Niye şaşırdığıma da şaşırıyorum aslında. Hem üstelik bana ne ki? Çoğu zaman bir şey yazmadan önce bir durup düşünüyorum: "iyi de bundan kime ne?" Vazgeçiyorum yazmaktan. Böyle bir süreçteyim anlayacağınız. Meğer Ayfer blogdan bahsediyormuş. Dedim haklısın, bu ara ben de düşünüyorum yazmayı. Sonra bu sabah, Türkmen'in armağanı muhteşem kahvemi içtikten sonra ilham geldi (tam bir kahve snobu oldum, üstelik hem cahil hem cühela dedikleri snoblardan!) nicedir bekleyen bu fotoğrafı ve hikayesini anlatmaya karar verdim. Işıl (tatlı miniklerimin annesi) çok güzel bir somon yapar fırında. Bir süre sosta beklettiği somon dilimlerini fırınlar, hepimiz bayılırız. Geçenlerde nicedir somon almıyorum hadi bir alayım dedim, soslar pişiririm. Oysa ben somon sevmiyorum. Çok ağır buluyorum. Hele de buralarda taze somon bulmak iyice zor olunca pek sevilecek bir hali de olmuyor balığın. Tamari (aslında o da soya sosu ancak piyasadaki soya soslarından farklı olarak buğday kullanılmamış fermente soya fasulyesiyle yapılıyor), teriyaki sos, susam yağı, sarımsak, az bal ve taze zencefil ile sos hazırlayıp somon dilimini bir kaç saat bu sosta beklettim, yağlı kağıt üzerinde fırınladım. Balık taze olsaymış pek leziz olacakmış. Ama ben bugün balığı değil, altlığını anlatmak niyetiyle söze giriştim. Seviyorum balığı bir yatak üzerinde sunmayı. Evde de bir şey yok. Ne kullansam ne kullansam derken buzlukta bulunan haşlanmış kuru fasulye ve közlenmiş biberleri anımsadım. İkisinden de birer paket çıkardım. Az zeytinyağında bir ufak doğranmış soğan ve bir kaç diş sarımsağı soteledim, fasulye ve közlenmiş biberi ekleyip az pişirdim. Biraz tuz, biraz taze çekilmiş beyaz biber yetti. Blenderden geçirdiğimde balığa yataklık edecek pürem de hazırdı. İş tabaklara pay edip üzerlerine balık dilimlerini koymaya kaldı. Bir de süs olsun diye maydanoz. O kadar.

24 yorum:

sibelyalcincom dedi ki...

bloğunuz bu haliyle de güzel önemli olan güzel yazılarınızı okumak:) sevgilerimle

sare dedi ki...

Tijen hanım, Sibel hanıma katılmamak mümkün değil.
Fotoğraflarınızı çok beğeniyorum bu hali ve diğeri de çok güzeller.
Alttaki sos ise kesinlikle çok uyumlu ve müthiş lezzetli olmuştur. Bu arada balık, içinde beklediği sos da çok mutlu olmuştur, ellerinize sağlık.
Adana'dan sevgi ve selamlar...

Tijen dedi ki...

Sevgili Sibel hanım ve Sare hanımcığım,
Çok teşekkürler!

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Tijen'cim, her hali guzel ama eski hali sanki daha sicak, daha senin gibiydi ama ben cabuk alisan, zor degistiren bir insanim... Sen bana bakma ve kendi icine sineni sec... Kolay gelsin...

Tijen dedi ki...

Sağolasın Mehtap'cığım! Eski halini seviyordum ben de ama fotoğraflar çok küçük görünüyordu gözüme. Fotoğrafları büyük ama yine sol tarafta yaptığımda da yanında yazı iyi gitmiyor. Bahar gibi delişmenim bu ara nasılsa, bir dahaki sefere farklı bir şekilde çıkabilir karşına blog.

sihirlirloklava dedi ki...

Tijencim sen ne yapsan güzel duruyor..İçinden geleni hem yemeklerine,hem fotoğraflarına,kısaca yaptığın her işe çok güzel yansıtıyorsun...Enerji alıyorum bloğuna gelince..sevgiler:)

Tijen dedi ki...

Sağolasın canım, çok incesin!

tijen miriam dedi ki...

Adas ellerine saglik,yine ve yeniden harika bir sunum..buralarda pasifik somonu tazecik ama daha da yagli. yerlilerden kalma bir uygulama yolluyorum sana:)).toprak tavada (teflonda hic yoktan olur :))az bi tereyaginda ustune ginger serpip pisiriliyor,ve altinada ki senin yaptigin altliga cok yakin..haslanmis kurufasulye,kirmizi biber ,kirmizi sogan ve haslanmis herhangi bir balik etini(cok az) blendarda cekip zeytinyagiyla soteliyor.

Tijen dedi ki...

Adaş,
Ne güzel bir tarif bu böyle, sağolasın!

kalpkurabiye dedi ki...

seni okumak şahane ablacım, fotoğraflarında kaymak oluyor üstüne :)
balık altlıklarını çok sevdim ;)
sevgiler..

neseersoy dedi ki...

Tijencim , hem balığa hem de yatağına bayıldım.Ben somunu yararından dolayı belli aralıklarla tüketiyorum , eşime ve kızıma da zorla da olsa yediriyorum :-)Bir daha sefere ben de yatakta sunacağım.Sevgilerimle.

Esma dedi ki...

Somonun her halini çok severim,geçen gün bizim tv de ,arasına değişik sebzelerden hazırlanmış bir harç koyup üzerinede yine kalın bir fleto somon koyup,iple balıkları sardılar harç dökülmesin diye fırında pişirdiler sonrada dilimleyip servis ettiler....

Ellerine sağlık sevgili Tijen

HÜLYA dedi ki...

Sevgili Tijen,
Blog undaki fotograflari büyütmüssün, bence güzel olmus. Böylece agzim bundan sonra daha fazla sulanir :-)
Tarif de harika. Ellerine saglik.
Güzel günler dilerim.
Sevgilerim ile

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijenciğim,

Özlemiştik seni ve tariflerini, ne iyi ettin.
Facebook konusunda seninle hemfikirim. Benim için bloğun yeri bir başka, çocuğum gibi hissediyorum onu da.
Bu somonun yatağını somon kadar sevdim. Et için de uygun olur değil mi?
Ellerine sağlık güzel dostum, arkadaşım.

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Tijjenciğim, fotoğraf müthiş, yazın müthiş! Ellerine sağlık! Sevgiyle kal!

semyaz dedi ki...

sevgili tijen elerinize sağlık nefis bir görüntü denenmesi gereken bir tat:)sizin yazılarınız resimleriniz olmassa olmaz ütfen bizleri mahrum etmeyin kocaman sevgiler size....

Tijen dedi ki...

Sağolun kızlar!
Hepiniz!

Unknown dedi ki...

Vallahi ben baligi severim ama ondan evvel altliga takildim resmi gorunce, okuduktan sonra da kesin once pureyi yerdim dedim kendi kendime :-)

Sen ne yaparsan yap, her haliyle seviyorum blogunu, kitaplarini, yazilarini az da olsa izleyebildigim programini :-)

Iyiki varsin.

Tijen dedi ki...

Sağol Başak'cığım!

Adsız dedi ki...

Tijen Hanım, mutlu yaşlar... Hayriye

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen,

Doğum gününü kutlar,sağlık mutlulukla ,bolluk bereket dolu yeni yaş dilerim.Senin sıkı takipçinim,Güzel kaleminden çıkan bahar tazeliği hissini veren yazılarını hasretle bekliyorum.Herşey gönlünce olsun
Fatoş

pelince dedi ki...

Canım ne çok özlemişim yazılarını ,sosyal ağların çoğalması ile bölündük bir çok parçaya :( senin sayende enginar aşım başlamıştı :) belki de somon ile de barışmanın da zamanı gelmiş,belli mi olur :)

Kocaman Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Pelin'ciğim hakikatwn öyle oldu değil mi? Ben de senin sesini özlemişim. Sağolasın yorumun için.

Tijen dedi ki...

Sevgili Hayriye, sevgili Fatoş,
Çok gecikmiş bir teşekkür doğumgünü kutlamanıza.