21 Kasım 2012

Her gün evde kahve keyfi

Geçen bahar bir hastalığa tutulmuştum. Antalya'nın en iyi capuccino'sunu yapan yeri bulmak gibi garip bir hedef edinmiş, fellik fellik capuccino yapan yerleri gezmeye başlamıştım. Eskiden kahveyi sadece yurt dışı seyahatlerinde içen ben (çaycıydım çünkü), birdenbire kahve delisi haline gelmiştim. Ara tara çoğunun öyle pek matah olmadığını görmüştüm. Düşünün yani, o garip renkli kokteyl şuruplarından koyana bile rastladım. Kahvenin asaletine aykırı düşüyordu. Yüzümü buruşturdum. Bulaşık suyu kıvamında kahveler de gördüm tabii. İçemedim. Öyleydi böyleydi derken ben bir kahve fanatiğine dönüştüm. Eskiden de kahve severdim ya bir dönem içtiğim kahveler midemi bulandırınca soğumuştum kendilerinden. Oysa hakkıyla yapılmış (tabii buna kahvenin kalitesi de dahil) bir kahvenin hakikaten kırk yıllık hatırı var. Sonunda -yani Antalya'da iyi capuccino yapan yer bulamadığımdan, bulduğum da pahalı geldiğinden- bu işe el atmaya karar verdim. Normalde iddialı bir insan değilimdir ama kahve konusunda iddialıyım: Antalya'da en iyi capuccino'yu ben yapıyorum. Neden mi, çünkü günde tek bir tane yapıyorum. Yani zoraki değil, bilakis, keyif ve heyecanla yapıyorum. İkincisi, çok kaliteli, kıvamında kavrulmuş kahve kullanıyor, kahveyi de günlük olarak kendim öğütüyorum. Uzmanlar kahvenin taze öğütülmesi gerektiğini söylüyor ki haklılar. Baharat gibi kahve de öğütüldükten sonra hızla yitiriyor aromasını. Ocak üzerinde buharla kahve yapan mekanik aleti kullanıyorum. (Şu fotoğrafta gördüğünüzün biraz daha eskisi. Kahve pişirme aletim Işıl'dan kalma, kullanmama izin verdiğin teşekkür ederim Işıl'cığım!) Pilli süt köpürtücüm var. Sütü önce kaynatıyor, sonra fincanda köpürtüyor, kahveyi de üzerine döküyorum. Bazen bana sürpriz yapıyor kahvenin son damlaları ve ortaya bir kalp çıkıyor. Tamamen tesadüf. Ya da belki değil. Belki bana, "teşekkür ederim, seni seviyorum" diyor kahvem. Asıl ben onu seviyorum. Her gün öğle yemeğinden sonra bir fincan içtiğim kahveyle aramız pek sıkı fıkı da işin kötüsü kendimi çaya ihanet etmiş gibi hissediyorum.

28 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bu kadar olur pes!
İçimden geçenleri bir bir yazmışsin otesine berisine daha ben birşey diyemem:'(Bir çırpıda okudum yazdiklarini ve seni anladim,anliyorum.
Senin o kahvenden 1 gün tadacağım o gün 2 tane yapacaksin inşallah:-)
Hani birşeyi çok sever birşeye çok sevinir kucaklama hissi ile dolarsin ya işte öyle oldum yaaa!

hindiba dedi ki...

Yilda bir kez ben sana ugrasam, sen kahve yapmis olsan, benim de payima düsmüs olsa, cok güzel olsa, cünkü keyif ve heyecanla yaptin sen onu, mutfak cok güzel kokuyor olsa, ve camdan iceri günes vuruyor olsa...

Eya dedi ki...

Tijeeeeen..olamaz, inan bende aynen eski usul daha dogrusu klasik usul kahve yapiyorum. Lezzetine de alistim, ne filitre ne de ped kahve ayni keyfi vermiyor. Eslkiden Anneannem sabah el degirmeninde tikir tikir ögütürdü ve sonra mangalda yapardi... ama bana telvesini yemek nasip olurdu. Taze cekilince nefis oluyor..ammmmaaaa bende hala kalp yok :( gidiyorum kahve yapmaya, Tijen´in kalbini görmeye, sevgilerimle

zehra

Fatma Kucuktas dedi ki...

Gelsem de Antalya'nın en iyi kahvesini icsem... Antalya'nın en lezzetli elinden kurabiyeler yesem. Antalya'nın en hos sohbetlisiyle konussam. 40 yil degil, 40bin yillik hatirli arkadasima sarilsam :))

Ne guzel anlatmissin Tijen'cigim, kokusu burnuma geldi...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Mmmm! Nefis! Kokusu geldi burnuma.
:))

Delfina ; dedi ki...

İçim ısındı bu kahve macerasıyla,bir de senin sevgin de yansıdığı için kahveye daha lezizdir Tijencim...

Nur dedi ki...

Bu kadar mı güzel anlatılır, hemen aletleri edinip kahve yapasım geldi:)
Afiyetler olsun!

Leylak Dalı dedi ki...

Bana da yapar mısın?
:)))

Serap dedi ki...

Kahvenin en iyisini yapıyorsunuzdur eminim ama; içmeden bilinmez tabii. Oysa yazının ve muhabbetin en iyisini yaptığımız kesin. Ne güzel anlatmışsınız...:)

Esma dedi ki...

Çay da severim kahve de,ikisini de sever içerim.Çay içmediğim gün olmaz ama kahve içmediğim olur,ama çok severimm..
Böyle kalplisini de yapamam tabi ,çok güzel

sevgiler
Esma

Ferkay dedi ki...

Nasılda güzel anlatmışsın kahve tiryakiliği de bir başka oluyor Tijencim sana hak veriyorum..Ellerine sağlık nefis bir görüntü..

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijenciğim,

Gel, o buram buram kokan kahvenin yanında sana en sevdiğin makaronlardan ikram edeyim. Yeter ki gel.

Afiyetler olsun gönlü güzel, kalbi güzel, yüzü güzel arkadaşım.

HÜLYA dedi ki...

Sevgili Tijen,
güzel yazini okurken resmen kahve kokusu geldi ve canim simdi su an kahve istedi :-)
Bende çesit çesit çaylari daha çok içerim ve severim. Ama arada türk kahvesi oldumu üfff üfff.... öteki kahveleri pek sevmem. Senin yaptigin sütlü kahve harika. Denemem gerek, her ne kadar senin gibi güzel yapamasam da ;-)
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Zaten Starbucuks CEO su da ağzından kaçırmış en güzeli ev kahvesidir diye...

Heyyfi dedi ki...

Keyfin bol olsun Sevgili Tijen.
Bu arada taşınırken nereye saklandığını bir türlü bulamadığım kitabını arıyorum evde :))
Mutfakta Zen kitabın hayatımı kolaylaştırıyor gerçekten. Tekrar çok teşekkür ederim. Hem tarifler için hem de kitaptaki yazıların için. Çünkü tariflerin dışında, o yazılar da çok şey öğretiyor insana.
Sevgilerimle...

My Butterfly Wings dedi ki...

Merhaba Tijen Hanımcım,
Afiyet olsun, kokusu burnumda :)
Bu makinenin nostaljik bir modelini geçen ay Rusya seyahatimde aldım. Ben de cok memnunum. Yakın zamanda karsılıklı bir kahve icmek dilegiyle ...

Adsız dedi ki...

omerhaba Tijen hanim
bende de var bu aletten, olculerini yazar misiniz? ben pek tutturamiyorum da:( bir de kahve kalinligi nasil olacak, turk kahvesi gibi ince degil sanirim

tesekkurler

Yasemin

MARTI dedi ki...

Ben de bulmacalarda "başlıca içeceğimiz" sorusunda 3 kutucuk arayacak kadar çay delisi idim. Hala çok severim ve çok içerim ama zamanla yerini kahve aldı bu tutkumun, itiraf etmem gerek. Zira yurt dışı seyahatlerimde çaysız duruyorum ama kahvesiz duramıyorum. Addicted!

Tijen dedi ki...

Hepinize yorumlarınız için çok çok teşekkürler. Birer birer yakalayamadım mı herkesin adını anarak yanıt vermek zor oluyor, kusuruma bakmayın.
*
Yasemin,
Yok Türk kahvesinden biraz daha kalın. Espresso kahvesi almakta fayda var, çekilmiş olarak alıyorsanız. Ölçü olarak genelde o hazneyi dolduruyorlar ama ben biraz daha az koyuyorum kahvesini, bana yetiyor.

misk dedi ki...

Bu aletleri hep merak etmişimdir ama hiç kullanmadım. Annemde NATO'da görev yaptığı zamandan amcamın hediye ettiği bir kahve pişirme demliği var, sanırım ona benziyor, ama tabi onun mekanizması içinde, bir tür filtre sistemi ile kahveyi demliyor. tepesinde de camdan kukuletası var, demlenen kahve su ve buharı ile oraya taşınıp tekrar aşağı indiğinden kahvenin rengini de görebiliyorsun.. çok sevimli! Tijencim, irmik için çok teşekkürler, hemen bakınacağım. Aslında çok ince, un gibi çekilmiş irmik buldum, "semolina flour" olarak. bildiğimizin un hali ama tabi yine oldukça sert.. pancake denedim, güzel oldu! Bugün de Thanksgiving!! Hadi bakalım,bir Amerikan sofrasında mamalara! öptüm:)

Unknown dedi ki...

Sen yaparsinda guzel olmazmi? Benim hayatimda kahve hep bir adim onde idi o yuzden onsuz bir yasam dusunemiyorum ama cayin da yeri ayri beyav :-) Gecenlerde cok sevdigim bir japanese/Chinese restaurantinda bir cay getirdiler, 'house tea' diyorlarmis iki surahi ictim! Kafa goz yara yara anlasmaya calisarak sordum Cin mahallesinde cuvallarda satilan en basitinden jasmine cayi imis :-) Sanirim cay demlemek konusunda da kahve gibi kendimi gelistirmem gerekecek :-)

Bir de su kopuk konusunda eksik kalmis degilsin ama bir dergide okumustum yagsiz sut (veya az yagli) daha guzel kopuk yaparmis, belki bu bilgi de isine yarar.

Kahven, kahve icenlerin, kahve ictiklerin cok olsun canim. Afiyetle kal.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

İşte benden biri kahva keyfimi hiçbirşeye değişmem.Ama yalnız içemem o başka.

sevgiler.

Tijen dedi ki...

Başak'cığım,
Söylediğin yağsız sütün daha iyi köpürmesi meselesi enteresan bilmiyordum ama gördüğüm kadarıyla homojene olmuş sütler daha iyi köpürüyor. Pazardan yoğurt için aldığım sütten ayırıp kullanıyorum kahve için ama o bitince organik de olsa UHT sütlere dönmek durumunda kalıyorum. Ben de öyle bir gözlemde bulundum. Pazardan aldığım süt daha az köpürüyor sanki.
*
Misk,
Happy Thanksgiving! Bakalım nasıl geçti Şükran Günü?
*
Neşe'ciğim,
Ben yalnız olmayı sevdiğim için kahve keyfini de yalnız yapmaktan hoşlanıyorum ama tabii dostlarla olup kahve üzerine konuşmak da hoş oluyor arada.

Unknown dedi ki...

Iste herkesin yaptigi gozlem farkli oluyor :-) Buradakilerin senin gibi taze sut uzerine yorum yapmasi cok zor hahahahaha

neslice tarifler dedi ki...

Bu yazıyı okuduğumuzda bile bizde kırk yıllık hatrınız oldu inanın. Öyle guzel anlatmışsınızki kahveyi ömrü billah aramayacak benim bile canım çekti.

Oglak Kizlari dedi ki...

Tijen im, sana link verdim, haberin ola.


Unutkan anne

Sibel dedi ki...

Günde bir kahve herkese iyi gelir:) Kahveyle gecikmeli de olsa aşk yaşamana çok sevindim ablacığım! Pek yaman bir aşk değil mi, çayı hemen geri plana atıveriyor:) Ferah kahvelerin olsun!

Ozlemaki dedi ki...

İzmir'de de doğru frape yapan yer yok. Ben de evde makineyle kendim yapıyorum. Ama süt, illaki günlük ve soğuk olacak. O zaman köpük daha kıvamlı oluyor. Yaşasın kahve =)