12 Nisan 2012

Baharı kucaklamak

Hadi gelin baharı kucaklayalım bugün. Tüm duyularımız, benliğimiz, yüreğimizle. Ben öyle yapıyorum. Zaten başka çarem de yok. Öyle bir sarmalanmış durumdayım ki baharla, onunla bütünleşmekten başka çıkar yol yok. Yanıbaşımda bir demet salep orkidesi (ama boyunlarını büktüler), üç demet frezya ve bir bardağa koyduğum iki turunç çiçekli dal. Kasem bahar desenli, içi bahar tatlı. Baharı yiyor, baharı kaşıklıyorum adeta. Dün (ki çekimden henüz dönmüştüm) erkenden pazara yollandım. Annem "kahvaltı et bari" dese de "süt kalmaz sonra" deyip çıktım evden. Bir elma aldım yanıma, 3-5 badem. Kahvaltım oldular. Eve gelince sütü kaynattım, yoğurdumu mayaladım, kalan sütü soğuttum, içine ayran ekleyerek peynirimi yaptım. Bu sefer peyniraltı suyunu atmadım. Bunca kıymetli bir suyu ziyan etmek üzüyordu zaten. Yaratıcılığımı kullandım ve basit (ve sade) bir bahar lezzeti yarattım. İç bakla almıştım pazardan. Kabuklarını soydum. Bir avuç da semizotu yıkadım. Peyniraltı suyunun birazını tencereye alıp içine yıkadığım bir avuç baklayı koydum. Tuz hiç kullanmadım. Sadece karabiber ve pul biber. Bir taze sarımsağı da incecik doğrayıp semizotlarıyla birlikte pişmeye yakın attım. Beş dakika ya pişirdim ya pişirmedim. Zaten baklalar çabuk pişer. Semizotlarını da fazla öldürmeye gerek yok. Beş dakika içinde bahar desenli kasemde beni bekliyordu çorbam. O kadar ümitli değildim ya tadı olağanüstü zarif ve dengeli idi. Biraz acısını fazla kaçırmışım. Bu kadar az miktarda yemek pişirmeye alışkın olmadığımdan olsa gerek. Yanına da bir kase salata. İşte hafif ve bahar kokulu bir öğle yemeği.

27 yorum:

HÜLYA dedi ki...

Bakla ve semizotu.... üfff. Burda bulabilsem de bizde yesek. Ama nerdeeee? :-) afiyet olsun Tijen.
O kadar güzel yazmissin ki, canim istedi :-) Güzel günler dilerim.

nalan dedi ki...

Baklalar vallahi tazeyiz diye bağırıyor. Sağlıkla Tijen!!

Meyvelitepe dedi ki...

Geçenlerde bana "karadut satılıyor çarşıda, bu mevsimde karadut olur mu?" diye sordular, bilemedim. Burada bu güzel tariflerle birlikte, güneyde nelerin zamanının geldiğini de öğreniyorum. Baklalar olmuş demek! Afiyet olsun, sevgiler...

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım,
Sizin oralarda da görünürler yakında hiç merak etme. Bakla bizde kıştan beri var da artık içlendi bile.

Tijen dedi ki...

Nalan,
Hem de taptazeeee...

Tijen dedi ki...

Meyveli Tepe:
Evet Antalya'da dut da var pazarda, kocaman karadutlar. Nereden geliyorlar bilmiyorum çünkü buradaki dutlar Mayıs başında olur. Ağaçlara da baktım daha yeni yapraklanıyorlar, henüz meyveler çok çok minik.

Ozlemaki dedi ki...

nasıl güzel olmuştur! canım çekti!

Tijen dedi ki...

Özlemaki,
Oldu vallahi! Ben zaten böyle bahar bahar tatları seviyorum.

Ozlemaki dedi ki...

ruhumuza bahar getirdin, sen bir tanesin!

Tijen dedi ki...

Sen de bir tanesin Özlemaki! Kimbilir senin yüreğinde ne baharlar açıyordur şimdi:)

Esma dedi ki...

Tijen hanım peynir için soğuk süte ayranı karıştırıp bırakıyormusunuz yoksa kaynatıp mı bırakıyorsunuz...Ben geçen gün kaynayan süte yoğrt ekleyip kestirerek yaptım peynirimi ..Nasıl doğrusu pek bu konuda bilgili değilim..
Esma

Tijen dedi ki...

Esma hanım, sütü ateşe koyduğumda ayranı da yavaş yavaş ekliyor ve biraz karıştırıyorum. Kaynamasına yakın süt kesiliyor. Ateşten alıp biraz bekletiyorum (15-20 dk kadar) sonra da süzüyorum.

tijen miriam dedi ki...

tam da kisa girerken tekrar bahari yasattin adasim,sen cok yasa:)

Tijen dedi ki...

Adaş gerçekten siz kışa giriyorsunuz değil mi? Güney Afrika'da sonhaharı yaşayıp bahara geri dönmek bana çok iyi gelmişti. Bizim kışta da oralara gelmek lazım galiba:)

sare dedi ki...

Sevgili Zen, ne güzel birleştirmişsiniz gene bahar lezzetlerini. Afiyet olsun.
Peyniraltı suyu asla ve asla bizim evde de atılmaz mutlaka çorbaya katılır, ekmek yoğrulur, kek yapılır ama böylesini denememiştim.
Ellerinize sağlık.
Çok sevgiler.

sevilay dinçer dedi ki...

tijencim..afiyet olsun..bahara yakışır ellerine sağlık daaaaa ben pişirince niye böyle yeşil olmuyo...(((((((((

Tijen dedi ki...

Sevilay,
Çok şekersin!
Birincisi çok az pişirip renkleri daha ölmeden fotoğraf çekiyorum. İkincisi bu fotoğrafı Picasa ile düzeltirken yeni eklenen fonksiyonlardan birini kullandım. Renk ondan bu kadar canlı ve yoğun.

Tijen dedi ki...

Sare hanımcığım,
Ben de bugüne kadar yaptığım ayıbı telafi edeceğim bundan sonra. Hakikaten öylesine değerli bir suyu atmak büyük ayıp!

Adsız dedi ki...

merhaba)süte ayran katınca,lor oluyor...hakiki peynir nasıl yapabiliriz?sağlıkla

Tijen dedi ki...

Peynirin suyu iyice süzüldüğünde tülbentle üzerini kapatıp üzerine bir ağırlık koyun. Basbayağı peynir elde edeceksiniz.

Unknown dedi ki...

Sen ve Ozlem yuzunden bakla yemeye basladim, bizim ciftlige ne zaman gelir acaba, bir hafta geliyor obur hafta yok, bu sefer butun tezgahi almayi planliyorum :-)))))

mine dedi ki...

masal gibi geldi

Hülya dedi ki...

Baharı getirdin evimize ..
Sağol Tijen'ciğim..
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım,
Çok sağol canım!
*
Mine,
Uyutmadım umarım?
*
Başak,
Bakla yenmez mi hiç yahu?

Serap dedi ki...

Baharı çok seviyorum, doğada ki hareket ve renk cümbüşü beni mest ediyor. Bir tek bakla ile uyuşamıyoruz bir türlü :) Eşim çok sevdiği için 5-6 defa yapıp, tuzu nasıl diye suyunun tadına bakabildim ben de. Çok sağlıklı biliyorum, ama yutamıyorum :)Ellerinize sağlık.

Tijen dedi ki...

Serap'cığım biraz emekli ama iri iç baklalardan alıp dış zarlarını çıkarıp yemeyi denedin mi hiç? Bence dünyanın en güzel tadlarından biri...

Ferkay dedi ki...

Bayılıyorum senin şu pazar alışverişlerine ve eve dönünce de ondan kattım bundan kattım deyip harika bir lezzet çıkarmana Tijenim.
Sen bir tanesin..
Sevgiler..