15 Şubat 2012

Bir gün yani bugün

"Çakal nergisini bulmuşun" dedi hacı, elimdeki nergislerle yanından geçerken. "Buldum buldum" dedim "ne var ne yok topladım aldım." Bu sabah kahvaltıdan sonra pazara yürüdüm. Dağlar dimdik duruyordu. Tepeleri karlı. Akdeniz masmavi. Gökyüzü pırıl pırıl. Otlar iyice büyümüş. Ebegömeçler, sarı papatyalar, hardalotları. Yürümek iyi geldi. Pazarda olmak da tabii. Elmacı hacıdan elma, armut, ayva aldım. Bir kişi getirir pazara kök rezene. Ondan ayrıca alabaş (kohlrabi) ve pancar aldım. Bizim Mustafa'da enginar var (ah "sezonun ilk enginarı" yazısı da yazacaktım ya vaktim olmadı) bir limon verdim, dedim aman ha sokmayasın o limon tuzlu suya. Biliyorum abla dedi. Ondan göleviz de aldım. Yarın yemekte ağırlayacağım Belçikalı arkadaşım Marie için fırınlayacağım (pancarları da). Dün eve gelirken çıtırdatılmış yufkalardan almıştım. Alırken "biraz fırında ısıt bak çıtır çıtır olur" dediydi bizim güleryüzlü yufkacı. Yine dün Torunoğlu Gıda'dan aldığım Denizli'nin yanıksı süzme yoğurdundan sos yapmak vardı zihnimde. Bu akşamki Eminönü bölümünde izleyeceğiniz sevgili Bilge'ye hemen anlatmam gerek çünkü onların hazırladığı muhteşem bir baharat karışımından koydum yoğurda. Offf... İkisi de tütsülü. Yufkalar çıtır çıtır. Öğle oldu. Sütüm kaynıyor ocakta. Bu gece dinlensin, yoğurdumu yarın mayalarım diyorum. Gerçi bugün ekmeğimi de mayalamam gerek ya belki öğleden sonra. Önce iş. Yoğun bir dönem dostlar. Bir süre ihmal edeceğim herhalde blogu. Belki arada ceee derim. Diyebilirim umarım.

23 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

Kolay gelsin tijencim..
Eee bizim yanık kokulu yoğurdumuz pek güzeldir tabii:))

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim ne güzel yazmışsın yine, mutlulukla okudum bir çırpıda:)..Papatyaların açtığını duymak bile iyi geldi çünkü çoktandır Ankara'da gördüğümüz tek renk beyaz.
O çıtır yufkaları ben tek başına bile yerim cips misali:).
Sevgiler..
aslı

Esma dedi ki...

Bende pazara gideceğim şimdi çok seviyorum pazarı.Pancarı nasıl fırınlıyoruz ....?Göleviz ne oluyor hiç duymadım...teşekkürler burdan arada el sallayın arada bize...takipteyim ama olsun
Dr. Mehtaba da bakmadınız bu ara...:-)
Çok yoğunsunuz çünki...
Sevgiler
Esma

misk dedi ki...

Kolay gelsin:) Paylaşılamıyor mu bu yoğun iş? İşin zevki o yoğunluk arasından cee demek değil mi zaten? sevgiler

Tijen dedi ki...

Aslı'cığım,
Ben de dayanamayıp epey yedim zaten cipslerden. Soslu da sossuz da. Özlemişim sesini!
*
Biliyor musunuz Esma hanım, daha dün akşam Mehtap'ın sitesini epeydir ziyaret edemediğimi düşündüm. Belki suçluluk hissindendir, bu ara beslenmeme ve kiloma dikkat edemediğimden:)
*
Misk hatun,
Paylaşılabilenler paylaşılıyor tabii de bazı işler var ki onları başkalarından istemek mümkün olmuyor. Yani mesela ekmeğimi başkasına yoğurtturamam değil mi ama:)

Tijen dedi ki...

Melek'ciğim,
Güzel de laf mı, harika! Gerçi bu biraz ekşimiş, geçenlerde aldığım daha çok tazeydi ve nefisti.

Ozlemaki dedi ki...

ama özledik :(

sare dedi ki...

Zen'i ihmal etmeyiniz, Sevgili Tijen.
Sizi ve yazılarınızı çok özlüyoruz.
Bir pazar alış verişi nasıl yapılır ve yazılır, muhteşem.
Çok göz alıcı, iştah açıcı...
Teşekkürler.

Tijen dedi ki...

Özlemaki,
Çok haklısın. Ben de özledim ben de...
*
Sare hanımcığım,
Çok haklısınız ihmal ettim bu aralar. Seyahatlerden yemek falan yapamaz oldum. Sanırım biraz da onun etkisi oldu.

Ferkay dedi ki...

Pazar alışverişi böyle güzel mi anlatılır Tijenim,
Özletme kendini.
Kocaman öpüldün..

Unknown dedi ki...

E n'apalim, hayirli isler icin uzakta oldugunu dusunerek teselli bulacagiz artik....ozledikce programlarini seyredip hasret giderecegiz...

Yufkalar cok guzel gorunuyooooor, burada da yapan olsa keskeeeee.....

a_y_s_e dedi ki...

tijencigim, ozledim valla. yaz gelse de yine cay icsek, kayisi yesek, pazarda rastlassak... :)))

Serap dedi ki...

Günleriniz yoğun geçiryor belli. Ama biz de özlemişiz gerçekten bu güzel yazıları okumayı. Çok da ihmal etmeyin. Aradı bir ce deyin ki, yüzlerimiz güzel yazılarınız ile gülümsesin.

müjde dedi ki...

Nihayet yeni bir yazını görmek beni çok mutlu etti Tijenciğim.:))

Fatma Denman dedi ki...

Tijen'cim, Ingiltere'de yasiyorum burada yogurt yapamiyorum acaba sutleri mi bizim sutler gibi degil anlamadim. Cok sulu civik oluyor icinde koydugum mayadan baska yogurda benzeyen birsey yok. Agzi siki kapanan kavanozda yapilir mi? Biraz hava almasi gerekir mi bakterilerin uremesi icin?

Oglak Kizlari dedi ki...

Aman iş olsun da, saglık olsun da, blog geriden gelsin. Olsun.

Kolay gele.
Destekçi anne Çiğdem

Tijen dedi ki...

Fatma hanım,
Ben hava aldırmadan yapıyorum, yani daha doğrusu plastik kapaklı cam kaseler kullanıyorum ama kapağını kapatıyorum. Havayla ilgili bir sorunu yok sanırım ama sütü iyice kaynatıp suyunu uçurmak bir alternatif. Bir de mayaya çalışma şansı vermek gerekiyor. Süt gereğinden soğuksa mesela, maya işini yapamıyor.

Tijen dedi ki...

Kızlar çok teşekkürler güzel yorumlarınız için. Vakit buldukça, yazacak bir şeyim oldukça yazacağım söz!

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Sakin sakin yazmanıza o kadar alıştım ki fazla aksatmayın blogu:)

pinarbk dedi ki...

Blogu ihmal etsen de, hasretlik uzun sürmüyor, çarşambaları bizimlesin:) Nergisler ateş pahası İstanbul'da. Yine de mutlu olmak için 1 demetçik alınıp bütün hafta koklanıyor, ofisteki masamda;)

misk dedi ki...

..benim kastim gidişatın haberini paylaşmaktı, yükünü değil ki:) yükler de hikaye edilirse hafifler ya! hikaye etmek/dinlemek gibisi var mı? kolaylıklar:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Bursa programına bayıldık. 2. dört gözle bekliyoruz.

Kolay gele
Çiğdem

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen,

Aydınlık yüzlü,aydınlık yürekli insanın yaşgününe Dünya Kadınlar günü denmiş. Nasıl güzel denk gelmiş. Yeni yaşını kutluyorum, güzel programını uzun zamanlar izlemeyi diliyorum.
Bu arada pazarların kalkmasıyla ilgili ne yapabiliriz.Pazarımı istiyorum. Ayvalık Perşembe pazarının-örneğin-kalkmasını düşünebiliyormusun.O bir simge,hayat biçimi.O gün ,o pazara gitmek bir ritüel.Seviyoruz pazarlarımızı,uğraşmasınlar,dokunmasınlar.

Sevgilermle
Fatoş