09 Ocak 2012

Kadıköy'den bir lezzet mabedi

Geçtiğimiz haftalarda çekimler için İstanbul'daydım. Görmek istediğim çok dostum vardı ancak çok azıyla buluşma şansı bulabildim. Yine de sevdiğim bazı lezzet mabedlerini ziyaret ettim, sahipleri dostlarımsa hasret giderdim, değilse tanıştım, yiyeceklerini tattım. İstanbul'da çektiğimiz iki bölüm yayınlandı zaten, belki bir kısmınız izlemişsinizdir. Birincisi yılbaşından önce (tekrarı 1 Ocak günü idi) yayınlanan Beyoğlu bölümü, ikincisi ise Sarıyer bölümü idi. Bu hafta (çarşamba 20:00'de) Kadıköy'de çektiğimiz bölüm yayınlanacak. İşte bu fotoğrafta gördüğünüz perde pilavı da ekranda izleyeceğiniz lezzetlerden biri. Perde pilavının hikayesini bilmiyorsanız dinleyin. Benim çok etkileyici bulduğum yemek öykülerinden biridir perde pilavı. İstanbul'da yaşayıp da Çiya'da yemek yememiş olan okurum var mıdır bilmiyorum. İstanbul'da yaşamıyorsanız dahi Çiya'nın lezzetleriyle tanışmışsınızdır. Şimdi burada ne desem az biliyorum. Zeynep ve Musa Dağdeviren, Türkiye'de yemek anlayışını değiştiren insanlardan. Bu yüzden kendilerine saygım büyük. İşte biz de bu haftaki bölümü çekmek için Çiya'nın yanı sıra daha nice özel mekanı gezdik Kadıköy'de. Bu mekanlardan biri de Baylan Pastanesi. Yine İstanbullu olup Baylan'ın lezzetlerini bilmeyen yoktur. Çoğu insan Baylan denildiğinde "kup griye"yi anımsar ancak benim en sevdiğim tatlı bambaşkadır. Bunu da Harry bey ile yaptığımız söyleşide göreceksiniz. Yolunuz düşerse mutlaka tatmanızı istediğim bir lezzet bu. Daha pek çok şey var bu haftaki bölümde. Dilerim sizler de izlersiniz. Kadıköy bölümü yayınlanırken ben Türkiye'nin bambaşka bir yöresinde olacağım. Hepinize güzel bir hafta diliyor, işimin başına dönüyorum. Bugün iş çok. Yarın ise yolculuk var.

22 yorum:

Özge S. dedi ki...

kireçte kabak diyorum başka da bir şey demiyorum! Çiya'yı ayrıca yemek ve kültür dergisi sebebiyle seviyorum. Ve baylan... Bebek'teki değil aslolan elbette kadıköy çarşısındaki köhne haldeki. kup griye hele izin günleri yola dökülme sebebim hala bir fincan kahve ile... Aldın Tijen aklımı yine, bu arada hangi gün kadıköy! İzlemek isterim senin gözünden Kadıköy'ü...

Özge S. dedi ki...

şimdi hatırladım/gördüm... dikkatsizce okumuşum Çarşamba demişsin:)

Delfina ; dedi ki...

Çiya'yı biliyorum ama Baylan'a henüz uğramadım.Ve Tijencim bir dahaki geldiğinde hep beraber bi Çiya yapalım ne dersin,özledik seni.

çeşnici Handan dedi ki...

Ah Tijen köyümüze gelmişsin de haberimiz olmamış. Genç kızlığımın Baylan'ına şimdi 19 yaşında bir genç kız olan kızımla gidip kupkuruye yiyoruz tabi öncesinde mutlaka Çiya'ya uğruyoruz. Programını heyecanla bekliyorum. Yoğun iş temponda ve yolculuğunda kolaylıklar dilerim.

Limon çiçekleri dedi ki...

Merakla bekliyorum Tijenim,valla her bölümün ayrı güzel...

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Benim gibi İstanbul'u hiç bilmeyen birinin nasıl da aklını çeldiniz canını çektirdiniz. Umarım yolum düşer :)

Ferkay dedi ki...

Bu güzel çekimi merakla bekliyorum Tijenim.
Kocaman öpüyorum...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Uzun bir aradan sonra merhabalar,geçen gün annemle çiya'da yemek yedik ve annem mest oldu!:-)
Zahter salatasınımı desem şiveydizmi bilemiyorum ama ben biliyorum harika yapıyorlar.Katmer yemedim orada onu birgün deneyeceğim Ankarada yemiştim(ne alaka ise Ankara değilmi?)çok güzeldi.Çiya'da gerçekten yemekten ziyade bir sosyal kültür çalışması yapıyorlar ve bize dünü bugün aktarıp geleceğe de yatırım yapıyorlar.Bu yapanlardan biri de sensin sen de bizlere aktarıyorsun ve belge bırakıyorsun ardından görüntülü,sesli vs ..Emeğine sağlık,perde pilavı bir ara yiyeceğim bende.Selamlar,kolay gelsin.

Mine dedi ki...

Sevgili Tijen, Resimdeki Perde pilavi yufkayla mi yapilmisti? Yeni isinde basarilar dilerim.

Tijen dedi ki...

Sevgili Mine,
Herhalde elde açma yufkayla yapmışlardır. Musa aslına sadık olarak yapar yemekleri her zaman.

YesilErik dedi ki...

Sevgili Tijen Merhaba,
Gecen yaz Ciya'da ailecek yemek yedik. 6 kisiden 3'umuz hem asagidan hem yukaridan hasta olduk yediklerimizden. Sikayet ettik, asla sorumluluk almadilar ve hic profesyonel olmayan bir bicimde yaklastilar olaya. Bir uzgunuz bile demediler. O yuzden bir daha asla Ciya'da yemek yemeyecegiz, dunyanin en guzel yemeklerini yapsalar bile. Once hijyen! Gidenlerin de aklinin bir kosesinde bulunsun diye yaziyorum. Sevgiler.
Yesilerik

Tijen dedi ki...

Yeşil erik merhaba,
Gerçekten üzüldüm yaşadığınız şeylere. Yıllardır Musa'yı da eşi Zeynep'i de tanırım. Titiz ve işlerinin başında duran insanlardır ama neden/niçin öyle bir sorun oldu bilemiyorum inan. Sonuçta ben de bir müşteriyim, yaşadığım olumlu tecrübeler nedeniyle söylüyorum ne söylüyorsam.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Tijen'cim hoşgeldin hem şehrime hemde semtime. Kadıköyü merakla bekliyorum, çok sevdiğim asıl memleketimi yani. Çiya başka bir alemdir, bilmeyenlere anlat canım o güzel gülen yüzünle.
20.00 de buluşmak üzere...

Berceste dedi ki...

Tijen'im, ben de Ciya'dan hayal kirikligina ugrayanlardanim. Ingiltere'de yasarken, o kadar cok duyup, Amerika'daki yemek gruplarinda o kadar cok yazilar okumustum ki, ceke ceke goturdum butun aileyi. En ozlediklerimizi yiyelim diye... Ama ana yemek olarak ne yediysek begenmedik. Cok yagli geldi. Yemegin icindeki et tanecikleri ile kovalamaca oynadik vs vs... Tatlilari guzeldi ama. Sutte inciri ilk orada yedim, ceviz ve domates tatlisini da. Onlar nefisti!

Baylan ise babacigimin bana ogrettigi gizli yerlerimizdendi, ama tasindi, uzaklara gitti, el degistirdi :(( O da caga yenik dustu :(

Sibel dedi ki...

Yaşasın İstanbul lezzetleri! Keşke buluşabilseydik... Önceden haberim olaydı ne yapar eder uydururdum kendimi senin programına, çok yakınlarımdaymışsın ama kısmet değilmiş demek.

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

Beyoğlu bölümünü kaçırdım ama Sarıyer'i yakaladım, iyi ki varsın. Ben de Musa Bey2Le bir fuarda tanışmıştım ama gidemedim Çiya'ya. Zevkle izleyeceğim programı yine.
Kolay gelsin.

Oglak Kizlari dedi ki...

bAK ŞİMDİ, kADIKÖY MABEDİMİZ.
Umarım kaçırmayız.

Ayaklarına sağlık.

İmla hatalı anne Çiğdem

durutarifler dedi ki...

İstanbul'a 2.5 saat mesafede oturup ve bir çok İstanbullu'dan daha çabuk varabilen bir Bursalı olarak ne yazık ki dediğiniz mekanları bilmiyorum
Ama izliyerek öğrenebilirim
Sevgiler

neseersoy dedi ki...

Tijencim Kadıköy benim oturduğum yer hemen hemen her hafta sonu mutlaka çarşısına gider Beyaz Fırına uğrar kıymalı poğaçamı ve limonatamı içerim , daha sonra Yalı Çiftliği'nden ve Gözde Şarküteri'den alışverişimi yapar , et alacaksam Yalçındağ'dan balık alacaksam Marmara'dan alırım,anneme gideceksem ona Hacı Bekirde'den akide şekeri , babamada çifte kavrulmuş lokum alırım .Baylan pastanesinin kup griyesi bana çok fazla geldiği için ben onu pek tercih etmiyorum ama hala eski kokan mekanda oturup çay içemk çok hoşuma gidiyor.Çiya ise bugüne kadar yediğim en güzel lezzetleri barındıran bir restaurant.Ne zaman gitsek ben yöresel tatlar içinde kaybolurum sevgili eşim ise hemen karşındaki Çiya Kebaptan kebap siparişini geçer:-)Kadıköy her zaman canlı her zaman şıkır şıkır bir semttir.Burada yaşamaktan çok mutluyum.Sana kolaylıklar ve çok çok başarılar diliyorum.Sevgilerimle,Neşe

Unknown dedi ki...

Baylan Pastanesi genç kızlık hayalim,tatlıdüşler,buluşma noktası cup griye yemek için gidilen yer.Say da say ama hep güzelliklerin paylaşıldığı mekan olmuştur benim için.Yıllar sonra aynı mekana çocuklarımla gidiyor olmak daha bir keyif veriyor bana
sevgiler

mutfak dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
mutfak manzaraları dedi ki...

Çok uzun zaman oldu gideli, hala aynıdır tatlar lezzetler herhalde. İstanbul'a geldiğim bir vakit tekrar gitmeyi istedim şimdi, en kısa zamanda inşallah..
Ankara'dan sevgiler..