18 Ocak 2012

Evde yoğurt yapımı

Benden ses çıkmıyorsa bilin ki yollardayım. Oralardan yazmak zor oluyor. Gündüz zaten çok yoğun çalışıyoruz. Akşam olunca da bir otel odasında oturup blog yazmak anlamsız mı geliyor ne? Neyse ki şu anda odamda, mis kokulu nergislerimle başbaşayım da yolculukta ihmal ettiğim dostlarıma yazabiliyorum. Hem zaten bu sabah erkenden çıkıp (kahvaltı dahi etmeden) pazara gitmişim, bir sürü güzel şey almışım, üstüne üstlük yoğurdumu mayalayıp kalan sütle bir kase de sürmelik peynir yapmışım. Salata malzemelerim yıkanıyor, pancarlar haşlanıyor, salataya koyacağım yabani pirincim pişmiş, soğumakta...
Hep evde yoğurt yapmanın erdemlerinden bahsedeyim istiyorum ama her seferinde unutuyorum. Ya da önemsiz mi buluyorum ne? Oysa ev yoğurdu gibisi yok. Hele de hazır yoğurtların hepten bozulduğu, yoğurttan başka her şeye benzediği bir dönemde. Adam gibi gerçek süt bulabiliyorsanız benim gibi porsiyonluk kaplarda (fotoğraftakileri çok seviyorum, mor kapaklı yoğurt kaplarım benim) mayalayın yoğurdunuzu. Ben sütü kaynatır kaynatmaz kaplara pay ediyor, parmağımın ucunu sokup yanmadığımda (ama sütün ısısı hissedilmeli) ılık sütle seyrelttiğim yoğurdu pay ediyor, güzelce karıştırıp kapaklarını kapatıyor ve uyumaya bırakıyorum. Üzerine battaniye örtüyorum tabii. Süt sıcakken kaba konduğunda kolay kolay soğumuyor. Mayalanma süresi sonunda (7 saat bekletiyorum) kaplar hala ılık oluyor. Sonra kapaklarını açıp biraz oda sıcaklığında bekletiyor, kapatıp dolaba diziyorum. Her gün bir kase. Ohhhh var mı evde olmak gibisi! (Bu hafta Adana bölümümüz yayınlanıyor, hatırlatayım. Çarşamba 20:00'de, tekrarı pazar 19:15'te, Kanal 24'te.)

42 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

Biz de yıllardır evde yapıyoruz yoğurdumuzu. Böyle tek yiyimlik değil ama. Hatta ilk zamanlar ben yapardım şimdi eşim yapıyor ve inanılmaz keyif alıyor yoğurt yapmaktan...

burcu dedi ki...

Ben de bes dakika once yogurdumu mayaladim, ustune bu yaziyi okumak hos oldu. Kapagi acip bekletmeyi hic denememistim, bu sefer oyle yapacagim.

Tijen dedi ki...

Ada'nın annesi,
Büyük kapta yapıldığında sulanıyor ya ben o yüzden porsiyonluk kapları tercih ediyorum. Ama hakikaten, var mı ev yoğurdu gibisi?
*
B.,
Ne güzel tesadüf olmuş!
Kapağını açıp bekletmek birdenbire buzdolabına sokmamak için. Terliyor ya o zaman kapaklar, ondan.

Unknown dedi ki...

Ev yoğurdu gibisi yok gerçekten. Annem sık sık mayalar, sütçümüzün köyden getirdiği tazecik sütlerle.. Artık herşeyin hazırı, yapılmışı var ama ne kadar gerçek? Ne kadar sağlıklı? Ne tat var ne de lezzet.. Doğallıktan ne kadar uzaklaştık..

Selhan dedi ki...

Bende hep evde yapiyorum yogurdumu. Islenmemis sut bulmak biraz zor. Pastorize edilmis ama homojenize edilmemis, bolgesel sut satan bir kooperatif var oradan alip yapiyorum. Buralarda bir "Yunan" yogurdu modasi var. Bildigimiz katkisiz yogurt. Afiyet olsun!

MARTI dedi ki...

Bizim evde yoğurdu babam yapıyor. :)

Tijen dedi ki...

Hülya,
Çok haklısın, doğallıktan çok uzaklaştık. Piyasada hazır satılan ürünlerin o kadar azı doğala yakın ki. Doğal diyemiyorum, yakın diyorum yani...
*
Selhan,
Amerika'da Yunan yoğurdu diye satılan yoğurtlardan alıyordum ben de oradayken (diğerleri yoğurt gibi gelmiyordu) ama onlar da çok kremamsı değil mi?
*
Martı,
Baba yoğurdu da güzel olsa gerek???

Unknown dedi ki...

Tijen'cim, evet onlar misket limonu. Buraya Özdilek alışveriş merkezi açıldı geçenlerde. Oradan buldum tesadüfen bende. Tabi almadan duramadım çok merak ediyordum tadını ve kokusunu..

Fatma dedi ki...

Oğluşa yoğurt mayaladım iki yıl boyunca sonra bıraktım, tekrar dönmeli bu işe üstelik organik süt bulma şansım da varken:)
Çalışmalarınızda başarılar dilerim, kolay gelsin.

Selhan dedi ki...

Durust olmak gerekirse hic almadim :) Yapay bir koku geliyor burnuma o yuzden yiyemiyorum...

sare dedi ki...

Yoğurt kaplarını bende küçülttüm ve çok rahat ettim, Tijen hanım.
Nasıl güzel görünüyorlar anlatamam, süt kokusunu bile aldım.
Adana'yı heyecanla bekliyorum.

Narince dedi ki...

Benim sütçüm yarın gelecek, yolunu gözlüyorum her hafta. İçmek için ayırdığım da az kalmış bozulmadan onu da uyutacağım birazdan.

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım,
Çok iyi etmişsin. Ben çok severim misket limonu tadını (kokusunu da).
*
Fadiş,
Kesin dön bu işe. Yoğurtlar gitgide bozuluyor, ev yoğurdunun tadı çok başka gerçekten.
*
Selhan,
Kimbilir neler var içlerinde?
*
Sare hanım,
Ben de aynı heyecanla bekliyorum inanın!

LEZZETİKRAM dedi ki...

prensesim yoğurt yemeye başladığından beri evde yaparım bende ,ev yoğurdu gibisi yok ,ellerinize sağlık :)

lavantalimon dedi ki...

Yoğurt yapamak çok zevkli:) çocuklaraı kendi yaptığım yoğurtla büyüttüm:) yoğurt mayalam bişey değilde güzel maya bulmak lazım ev yoğurdunun devamı olmalı yoksa fena olur:)

Gurkan dedi ki...

Evde yoğurt yapmak elbette çok güzeldir. Bir de çeşit çeşit peynirleri yapmayı deneyin! O zaman gerçek mutluluğun farkına varılıyor. Buyrun http://artizanpeynirci.blogspot.com

Serap dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar, çok imrendim. Kendi yapmanın hazzına, güvenilir ve sağlıklı oluşuna, ahh emekliye ayrılsam, bir de güvendiğim bir sütçüm olsa. Ne büyük keyif... Sevgiler.

durutarifler dedi ki...

Ata bebekken (şimdi 15 yaşında) tam 10 gün yoğurdu tutturamamıştım. Komşu teyzelerim yapmışlardı ben becerene kadar :)
Tijenim ellerine sağlık
Sevgiler

Hülya dedi ki...

Oğlum bebekken evde yoğurt yapardım ama artık ev yoğurdunu yemiyor..
Bu katkı maddelerinde ne varsa bağımlılık yapıyor, ev yapımı meyve sularını da içiremiyorum.

Bir ara hazır meyve suyu şişesine koyup kandırmaya çalışmıştım ama hayır tadını anladı:((

Sevgiler Tijen'ciğim

Melange dedi ki...

aslinda market tipi cogu seyi mutfagimizdan cikardigim halde yogurda sira gelmemis hala..simdi farkettim, üstelik bu derece kolayken yapimi..iyi ki hatirlattin bunu Tijen'cigim :) derhal evde yogurt yapmaya baslamali..

sibelyalcincom dedi ki...

bende yoğurdumu kendim mayalamak istiyorum ama şöyle sizin söylediğiniz gibi bir sütçü bulabilsem:(afiyet olsun:)

kalpkurabiye dedi ki...

seni izlemeye doyamıyorum ablacım tvde:)
kutluyorum çok başarılısın harikasın:)
evde yoğurt yapmayı da evlenince öğrendim:) iyi ettim:)

ÇokBilmiş dedi ki...

Ben kapların soğumasını bekleyemeyeceğim zamanlar, yoğurdun terini alsın diye sırtına bez koyuyorum :)
Yoğurt kabının kapağını kapamadan önce araya kağıt peçete (mümkünse kağıt havlu) koyuyorum. Oluşan nemi peçete emiyor.

umutluhayat dedi ki...

herşeyin evde yapılanını tercih ederim.ellerinize sağlık.

Hayattan Azıcık dedi ki...

Bu gün ilk defa evde yoğurt yaptım birde enteresan bir yoğur denedim ikiside olur umuyorum :) sevgiler...

misk dedi ki...

ben sütü mayalayıp sıcacık uykusuna yollamadan ona ne yapması gerektğini fısıldıyorum ve teşekkür ediyorum! :P

Oglak Kizlari dedi ki...

Ah bu sene daha nergis alamadım bile.
Ama yoğurt bizim evde de yapılıyor. Aysun un sütleri sağolsun.
Kızım da çoktan alıştı.

Gelsem, senle kalsam, değişik şeyler öğrensem. Gezsek. ÖÖle canım çekti.

Operim
Kolay gelsin.
Neşeli anne Çiğdem

seyabb dedi ki...

tek kullanımlık mayalamak çok sağlıklı lezzetide daha fazla oluyor bende kavanozlarda mayalıyorum.

Peritozu dedi ki...

Bayılıyorum size, kişiliğinize, yaptığınız hersey o kadar başarılı ve kaliteli ki… Her defasında facebok sayfamda paylaşıyorum yeni bölümlerinizi de :)

Gokyuzu99 dedi ki...

Maalesef içime sinen bir süt bulamıyorum, süt konusu bir yara benim için. Yoğurt denemelerim ise % 50 başarılı henüz. Sanırım yoğurt için önce benim biraz mayalanmam lazım, hala fazla aceleci olabilirim, bilemiyorum... Ama denemeye devam...
Teşekkürler.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bizim evdeki yoğurt yapımı seremonisini senin kaleminden okumakta ayrı güzel oluyor!
Bizde de haftanın 2 günü durum budur tek farkı annem tek kaba yapıyor ama bu da güzel fikir aslında ben kendim için bu hafta deneyeyim bari.
Ellerine emeğine sağlık,yollar güzel olsun zevkle dolsun ruhunuz..

Aybike Ceylan dedi ki...

Ne kadar guzel olmus Tijen'cigim, ellerine saglik.Harikasin!

Sevgi ve selamlar, sevgililer gunun de kutlu olsun :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
annem bizi kendi yaptığı yoğurtla büyüttü, ama şimdi ben o tadı hiç bir market yoğurtunda bulamıyorum. Kendim yapmayı deniyorum ama maya olarak kullandığım market yoğurtundan her halde, maya tutmuyor ısısına dikkat ettiğim halde. Sizin sırrınız ne :) sizinkiler şahane gözüküyor.
Sevgiler.
Özlem

Tijen dedi ki...

Özlem merhaba,
Nasıl bir süt kullanıyorsunuz? Ben köy sütü alıp uzunca bir süre kaynatıyor, suyunu uçuruyorum (yani kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat falan). Olabildiğince yerel yoğurtları tercih ediyorum maya olarak. Danone gibi yoğurtlarda sümüksü bir doku oluyor mayalayınca. Yazıda yazdığım gibi, porsiyonluk yapıyorum, süt kaynarken kaplara pay edip parmağımla ısısını kontrol ediyorum. Süt parmağı yakmayacak ama sıcaklığı da hissedilecek. O zaman mayasını karıştırıp sarıyor sarmalıyorum.

Adsız dedi ki...

Hızlı yanıtınız için teşekkürler.
Günlük pastorize süt kullanıyorum, maya olarakta: Tikveşli ve Sütaş denedim ama ikisinden de sonuç alamadım. Ama ben uzun süre kaynatmamıştım, kanadıktan sonra ocaktan aldım fazla beklemeden. Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bir sonraki denememde yerel bir üreticinin yoğurtuyla, daha uzun süre kaynatarak deneyeceğim.
Özlem

Tijen dedi ki...

Bol şans Özlem.
Rica ederim.

Elif dedi ki...

Bir şey sormak istiyorum. Ben de şu aralar Ege'deyim ve arka sokağımda gidip memeden süt alabiliyorum. Doğal olarak devamlı yoğurt mayalıyorum. İnanılmaz lezzetli oluyor. Yeni yapmaya başladım ve ilginç bir şekilde yoğurt katı oluyor. Hoşuma gidiyor bu ama neden?
Rahmetli halam yapardı, neredeyse ayran gibi olurdu... Bana burada el veren komşu teyze de yapıyor onun ki de benimki gibi olmuyor. Sütten mi farkediyor, kaynatmamdan mı, mayalamamdan mı... Neden olduğunu çok merak ediyorum...

kirmizipikini dedi ki...

Tijen Hanım,
Bu küçük kaplardan bende var. Ne kadar maya eklemek lazım?

Tijen dedi ki...

Ben her birine ılık sütle sulandırılmış yoğurttan 1 tatlı kaşığı ile 1 çorba kaşığı arası (ufak tahta kaşık kullanıyorum da tam emin olamadım) koyuyorum.

kirmizipikini dedi ki...

teşekkür ederim. Deneyeceğim. sonucu burdan yazarım :)

Tijen dedi ki...

Sevinirim! Mayalık olarak olabildiğince doğal bir yoğurt kullanın. Bir de ısı önemli, süt fazla soğumuş olursa maya tutmayacaktır. Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

ben aoç yoğurt yaoma seti ile yapıyorum .çok lezzetli oluyor öneririm.

http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/