09 Aralık 2011

Gökyüzü ve yolculuk

Ekim ayının ortalarında, iki çekim arası bir kaçamak yaptım. Öyle ucuzdu ki uçak bileti, dayanamadım. Ondan yani. Yoksa o yorgunluğun arasında akıllıca bir şey değilmiş, tüm seyahatler bitince anladım. O yolculuk da yanıma kar kaldı. Balkan ülkelerini hiç görmemiştim. O kadar dibimizde olmalarına rağmen. Uçakta yorgun ve sersem bir haldeydim ama bir yandan da ilk kez göreceğim yerlerin heyecanı vardı üzerimde. Yanda gördüğünüz fotoğraf o uçak yolculuğundan. Öyle muhteşem dağların üzerinden geçtik ve hava o kadar açıktı ki, dayanamadım onlarca fotoğraf çektim. O kıvrımlar, sıra sıra dağlar, tonlar ve dağlara vuran güneşin oluşturduğu mistik hava. Mucizevi bir manzara idi. İlk durağım olan Üsküp'te aslında hiç de Türkiye'den uzak olmadığımı farkettim. Bit Pazar denilen pazaryeri ilk duraklarımdan biri oldu. Daha doğrusu ikinci. İlki sabah kahvaltısı için gittiğim börekçi idi. Sokakta her an Türkçe konuşan birine rastlıyor ve en iyi börekçiyi sorup duruyordum. Tarif ettikleri yeri kolayca buldum. Böreği de Türkçe olarak sipariş ettim. Yanında ayran mı içersin dediler. Yüzümü buruşturdum. Neee sabah sabah ayran mııı? Aslında böreğin yanında ayran iyi gider ama işte sabahın bir saati olunca. Çay dedim. Çay yok dediler. O zaman sıcak su verebilirsiniz, yanımda çay var dedim ve poşeti sallandırdım fincanın içine. Garip bir histi. Hem uzaktaydım hem değildim. Hem yeniydi benim için o coğrafya hem değildi. Börek o yolculuktaki kurtarıcım olacaktı. Elbet başka şeyler de yiyecektim ama sabahları börekle güne başlamaktan dolayı mutluydum doğrusu. Sonraki günlerden birinde yediğim börekte biber turşusu vardı. Peynir ve biber turşusu. Güzel bir birliktelik. Kısa ama güzel bir yolculuktu. Sonunda eve dönememiş, yine yolculuğa devam etmiştim ya Balkanların üzerimdeki etkisi devam ediyordu. Hala da ediyor çünkü bugün o yolculukla ilgili bir yazıyı bitirmekle yükümlüyüm. Yani yeniden yaşıyorum o günleri. Ne güzel.

11 yorum:

Oglak Kizlari dedi ki...

Hımmm, bizde çok istiyoruz. Hem de Cem Boşnak.

bakalım, kısmet.

Ben ayran içerdim valla.
Sabah balık yiyen adamım ben.

Iğhhh anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

Fotoğraf çok etkileyici,hele üstlerinden geçerken izleyip dalmak kimbilir ne güzel olmuştur.

tijen miriam dedi ki...

ne guzel yapmissin,vakit bulup kacmakla,iyi gelmistir sana..

MARTI dedi ki...

Bazen insan gezerken anlamıyor neler yaptığını. Dönünce farkediyor başına ne güzellikler geldiğini. Dönmek de başlı başına bir yolculuk yani, aslında. Kolay gelsin. :)

Unknown dedi ki...

Ohh ne güzel bir benim için gezseydin.Ben de merak ediyorum balkan ülkelerini senin yazını okuduktan sonra daha bir meraklanmadım değil. Sevgiler...

denizero dedi ki...

__foto muhteşem :)__

Ferkay dedi ki...

Hakettin Tijenim sen bu kaçamağı iyi yapmışsın...
Öpüldün...

Tijen dedi ki...

Teşekkürler adaş! Vallahi sen istedin diye bu hafta 2 yazı birden yazdım bil kıymetini.
*
Sevgili kızlar,
Fotoğrafı beğenmenize sevindim. Ben de manzaraya hayran kalmıştım. İyi ki çekmişim o fotoğrafları (fazlası facebook sayfamda!)

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ohhh sefan olsun arkadaşım çok güzel olmuş bol bol gezseydin.

Sevgiler,
Evren

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Canım çok çekti, ananemin Selanik, eniştemin Üsküp, vardar ovası.
Ne çok gitmek isterim oralara:(
İyi ki yorgunluk falan dinlemeyip gitmişsin:)

Berceste dedi ki...

O yazdigin yaziyi da gorebiliriz dilerim :) Ben de narlari gorunce Bulgaristan'i hatirladim. Demek ki bu zamanlar gitmisim... Agaclarda koca koca narlar kalmis aklimda. Nasil canim istemisti. Turkiye'ye doner donmez de deli gibi nar suyu icip durmustum :)

Tijen, adasin yazi ismarlamayi pek biliyor ama yazdan beri sozu var bir blog acmadi haberin olsun :)