12 Aralık 2011

Bugün kuşlar kadar hafif ve özgür olmak istiyorum

Neden acaba? Neden kuşlar kadar hafif ve özgür olmak istiyorum? Ya siz? Siz de benim gibi düşünenlerden misiniz? Ülkenin, dünyanın gündemi, gidişatı, olup bitenler, çaresiz kaldığınız anlar, yaşamın anlamını, anlamsızlığını tartıp biçtiğiniz zamanlar... Kafanızda bu düşünceler mi gelip gidiyor bugünlerde? Uçmak, hafiflemek, özgürleşmek cazip mi geliyor size de? Ama uçamıyorsunuz değil mi? Gidemiyorsunuz. Uzaklaşamıyorsunuz. Özgürleşemiyorsunuz. Hiç değilse hafifleyebilirsiniz. Nasıl yapacaksınız? Ruhunuza neyin iyi geleceğini ben bilemem tabii. Onu ancak siz bilebilirsiniz ancak en azından baktığımda bile hafiflik hissiyle dolduğum bir salatanın fotoğrafıyla hem bedensel hem de zihinsel olarak hafiflemenize bir nebze olsun katkıda bulunabilirim diye düşündüm. Dilerim işe yarar. Hepsi birbirinden güzel, basit malzemeler. Sultani bezelye bulabilir misiniz bilmiyorum. Bizim pazarlarda görünmeye başladı bile zatı şahaneleri. O yoksa başka bir yeşili ekleyebilirsiniz salatanıza. Renk vermesi için. Bu salatadaki sultani bezelyeler neredeyse kendi buharında, bir kaç dakika haşlandı o kadar. Gerisi çiğ. Bir de çekirdeği hafiften kavurmuştum, yağsız tavada. Daha çıtır çıtır olsun diye. Dolabımda hep bulunur ayıklanmış çekirdek. Salatalara renk ve neşe kattığını düşünürüm. İşte gerisi de çubuklar halinde doğranmış havuç, içi kırmızı, dışı yeşil turp ve Antalya pazarlarında "alabaş" adıyla satılan "kohlrabi". Sosunu canınız nasıl çekerse öyle yapın. Üzerine ister çekirdek, ister susam, ister badem, fındık, ceviz, keyif sizin. İsterseniz listeye soya filizi ekleyin, incecik doğradığınız taze soğan serpeleyin. Ne bileyim işte, sizi hafifletecek bir dokunuş ekleyin hayata. Farzedin ki bu salata hayatın ta kendisi. Nasıl olmasını istiyorsanız o malzemeleri koyun içine.

19 yorum:

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Bu salata hayatın kendisi olsaydı bana göre, içine ateş katsın diye domates, ferahlık katsın diye ananas da eklerdim:) Ellerinize sağlık ve kaleminize tabiki.

Oglak Kizlari dedi ki...

Ohh ellerine sağlık Tijen.
Resim de süper.
Çekirdek zaten zayıf noktam.

Hep aç anne Çiğdem

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Hayat da bazen böyle minik dokunuşlarla renklenmeye ihtiyaç duyuyor, buna da böyle nefis bir salata ile başlamak şahane fikir:).
Dün yediğim bir salatada içi kırmızı, dışı yeşil bu turplardan vardı, nasıl güzeldi tadı..Ben de bazen salatalarımın üzerine hafiften kavurduğum dolmalık fıstıklardan serpiştiriyorum, hem güzel bir görüntü hem de lezzet katıyor:).
Ellerine sağlık Tijencim, şu kış günü baharı taşıdın ekranıma:).
Sevgiler..
aslı

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Evet ya içimize şöyle ferah bir şeyler girsin ve damarlarımıza işlesin ki düşüncelerimiz de ferah olsun değil mi?

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ahh kaçıp kurtulmak hissi ne uzun zamandır var bende.. ama kaçıp gitsem ne fayda kafamda benle beraber değil mi :(

şu pembe turbu çok seviyorum ama her zaman bulamıyorum.

durutarifler dedi ki...

Biz de bu aralar buharda pişen sebzeler yiyiyoruz. Acilen hafiflemeye ihtiyacımız var
Ellerine sağlık
Sevgiler

neslice tarifler dedi ki...

Şu an ruhuma bol tereyağlı bi iskender iyi gelebilir.
Üstüne de Hatay'ın künefesi. İşte o zaman uçarım herhalde.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijenciğim,
Ruhuma da iyi gelecek bedenime de böylesine taze bir salata.Renkleri öylesine davetkar duruyor ki; insanın hemen yapası geliyor.Yarını beklemeliyim artık.

Çok öpüyorum,

Kuzzine dedi ki...

ne güzel anlatmışsınız...ben olsam bol ceviz ve tulum peyniri de eklerdim, ve şu soğuk günlerde gözlerimi kapatıp kendimi Ege'de hayal ederdim.

Unknown dedi ki...

Ilac gibisin Tijen, hem yazilarinla hem fotograflarinla!
Uzun zamandir giremiyordum sitene, ozlemisim vallahi :-)

Gecenlerde sana 'sweet potato salad with black beans' tarifi yolladim, NY times gazetesinden aldin mi? Ben cok begendim, eminim sen de begeneceksin, belki de biliyorsun :-) Neyse, herseyin yolunda olmasina sevindim, bu kadar guzel seyler yaptigin icin seni (de) buyuk bir hayranlikla takip ediyorum....

Happy Holidays sekerim!

beste dedi ki...

ruhumuza Tijen iyi gelir;)

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Pozitif yazı...zatalime de iyi geldi.
Dostlukla...

Adsız dedi ki...

Kesinlikle güzel bi yazı olmuş. Ben de böyle hissederim özellikle haberleri okuduktan sonra. Bi iki bira ve çeyrek kokoreç ilaç gibi gelir. Ama şu anda ben de bi salata yapıp karnımı doyuracağım hemen.

Tijen dedi ki...

Nesli çok alemsin!
Afiyet olsun. Seni ne mutlu ediyorsa onu yap. Aslolan iyi hissetmek çünkü.

Tijen dedi ki...

Hepinize çooook hafif, güzel, huzurlu bir gün diliyorum!

MARTI dedi ki...

Ahh ahh! Ben de böyle hafif bir şeylere niyet ediyordum (gerçekten) ama gittim lahmacun söyledim! Ne olacak bu işin sonu Tijen?! :S :p

sare dedi ki...

Bu kadar güzel renklerin toplandığı sebze tabağının damaklarda bırakacağı tat da bambaşkadır, sağolun.
Sevgili Tijen, Urfa'yı sayenizde seneler sonra yeniden gezdik, gene çok dolu bir programda...
Sabah kahvaltısında ciğer yeme adeti Adana'da da var. İnanılmaz güzel sofralar kuruluyor sabah sabah...
Sevgiler.

tijen miriam dedi ki...

sen muhtesemsinnnnnnn

Mutfak Havlusu dedi ki...

senin şu salatalar önce anlatımlarıyla gönlü doyurup ferahlık veriyor ardından mideleri doyuruyor rahatsızlık vermeden,eminim buna!
Hoş senin kalemden de elden de çıkan herşey güzel .