16 Aralık 2011

Antakya'dan, Sivas'tan, Antep'ten, Mardin'den

Büyücüleri sever misiniz? Belki biraz korkarsınız onlardan. Tekin değillerdir. Ne zaman ne yapacaklarını bilemezsiniz. Bu büyücü mutfak büyücüsü ise düşünceniz değişebilir. O zaman merak duyarsınız. Peki ne yapar bu büyücü? Yemek yapar. Nasıl yemek yapar? Değişik şeyler yapar. Tam bir büyücüdür işte, bir tutam ondan katar, bir tutam bundan. Bazı mutfak büyücüleri malzemeye takıntılı olur. Bizimki onlardan. Antakya'dan biber salçası getirtir, Kazdağı'ndan şifalı otlar, Gökçeada'dan et. Tarifleri de toplar. Birer birer. O tarifleri kendi yorumuyla uygular tabii. Unutulmuş yiyecekleri anımsatır insanlara. Hiç tatmadıkları şeyler koyar önlerine. Pilava iğde konur muymuş? Konurmuş. Büyücüler meraklıdırlar. Yeni şeyler geliştirmeye, öğrenmeye. Karşılarına çıkan fırsatları (çıkmasa da yaratırlar) kendilerini geliştirmek için kullanırlar. İşte o büyücülerden birini tanıyorum ben. Şu anda da tamı tamına oradayım. Büyücünün yeni mekanında. Mutfakta elektronik caz mı retro mu. Ama değişiyor o da. Birazdan türkülere geçilebilir veya Arap müziği çalınabilir. Mutfak ekibinin canı ne çekerse. Zaten 3 tane masa var. Onların derdi (büyücü, hayat arkadaşı ve ekibi) insanlar gelsin burada onlara derin hizmet verelim değildir. İnsanlar gelsin, makul fiyata acaip güzel şeyler yesinler. Daha doğrusu paketletip evlerine götürsünler. Ya da arasınlar, gönderelim. Ama unu tam un olsun, Balıkesir'deki bir su değirmeninden gelsin. Malzemenin hasını kullansın. Takar kafasına. Bir bakır semaverde çay kaynar durur. Gidip alırsınız çayınızı. Zaten hepi topu üç masa. Firuzağa Camii'ne bakan üç masa. Yok pardon dört. Hatta beş. Lahmacun da vardır burada. Bir de şu yandaki katıklı ekmek. Fırıncı küreklerinin üzerinde bir kağıt, üzerinde çıtır çıtır bir lahmacun. Yanında biraz salata. İsterseniz fırında, güveçte pişmiş ahtapot yiyebilirsiniz. Ahtapotlar Çanakkale'den. Ya da firik pilavı ya da güveçte kuru fasulye. Akşamdan fırının ılıklığında, kendi kendine pişmiş. Kerebiçler, kiliçeler. Kiliçe de ne diyeceksiniz? Süryanilerin Paskalya çöreği. Ama hikayesi olan bir çörek. Düğünde eşlerin "ekmeklerini paylaşma" dileğiyle sembolik olarak kırdığı bir çörek. Ya da işte öyle bir şey. Buranın adı Datlı Maya. Mayalanıp pişiyor ekmekler çörekler fırında. Ama önce Dilara'nın kafasında. Ve ben, şu anda buradayım. Fırından taze çıkmış bir katıklı ekmek yemişim, ekşisi kıvamında yayla çorbası içmişim. Mutfaktan sarımsak kokuları geliyor. Müzik daha değişmedi. Bakalım birazdan ne çıkacak? Offf lahmacunlar gelip duruyor fırından. Çıtır çıtır.

16 yorum:

hindiba dedi ki...

Benim icin de ye Tijen :)

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Ohh mis gibi.. Ne kadar da içten anlatmışsınız, keşke sizin yanınızda o büyücülerle olsam diye geçirdim içimden...

durutarifler dedi ki...

Bursayada lazım böyle bir büyücü. Ben de bir sandalye çekeyim hatta aslında mutfağında yer alayım.
Ellerine sağlık
İyi hafta sonları

gulsev dedi ki...

Destan gibi yazmışsın Tijencim, nasıl kokarak okudum ortamı teneffüs ettim resmen :)
Neredeymiş bu mekan onu bulamadım ama?

neslice tarifler dedi ki...

Bizim evin büyücüsü ben miyim acaba??

Tijen dedi ki...

Elif,
Keşke!
*
Nilay,
Her yere lazım. Seviyorum ben bu büyücüleri.
*
Deafmute,
Cihangir'de, Firuzağa Camisinin hemen arkasında.
*
Neslice,
Sanırım öyle?

Işın dedi ki...

Biliyorum ben burayı. Öbür yakada oturmama rağmen merak edip uğramıştım. Çok hoş bir yer. İyi fikir. Ama keşke daha fazla masa olsa, yer bulmak biraz güç.

Esma dedi ki...

Afiyet olsun
Esma

Unknown dedi ki...

Ben de büyüyünce büyücü olmak istiyorum. Ama önce sen oranın tadını bir kez de benim için çıkar. Gönlüne, klavyene sağlık. Bu ne güzel anlatımdır. sanki ben oradaymışım gibi. sevgiler...

Melange dedi ki...

Tijencim,uzun zamandir sevgili Cihangir'ime uzaktayim, ama sayende bu enfes tatalarin mekaniyla tanisma firsatim oldu :) senin büyücülügün de yüregonde kaleminde..o kadar keyifle anlatmissin ki..(sayfalarina da girip baktim, enfes seyler yapiyorlar)
sevgiler

Nilambara dedi ki...

Tiji'ciğimm, özledimm :)

LeylaK dedi ki...

ah ahh aşığım ben o mutfağa.. keşke biz de yesek :) arada bir uzaklarda da olsa nasipleniyoruz ama oralardakinin tadı gibi olmuyordur eminim. afiyet olsun :)

Kahve Dükkanı

Oglak Kizlari dedi ki...

Afiyet olsun.
Bizim burada da bir Halep işi lahmacun yapan biryer var. Bu kadar mi guzel olur. Dur Ada kız la gidelim yarın. Oyuncak almayı ve lahmacuncu vermiş gibi yapmayı ihmal etmeyeyim. Mc Donald s tan ne eksiği var.

Maya ya selam yola devam.

Bi Amerika yapsan, gezsek beraber yazılarınla.

Gezenti anne Çiğdem

seda süral dedi ki...

:)))))))))) çok güzel ve gülümseten bir anlatım. :)

MARTI dedi ki...

Misssssss!

Ozlemaki dedi ki...

yok ben bir daha akşam bu saatte tıklamayacağım kapıyı! Sabahtan bakmak lazım çünkü insan kolları sıvayıp, dolapta ne varsa nefsini köreltmek istiyor. of Tijen, çok canım çekti :( hangi birini mi? seçim yapamam ki hepsinden istiyom.