14 Nisan 2011

Dünya mutfaklarından-İtalya

Bu sefer lezzetimiz İtalya'dan. Daha doğrusu Sicilya'dan. Taormina'da (güzeller güzeli Taormina demeli belki), bugüne kadar beni en çok etkileyen heykellerden birinin bulunduğu halk bahçesinin hemen karşısında bulunan bir restoranda yediğim "Pasta alla Norma"dan bahsedeceğim bu sefer. Sicilyalı ünlü besteci Vincenzo Bellini’ye adanan bir makarna bu. 1801 yılında müzisyen bir ailenin oğlu olarak Sicilya’nın Catania kentinde dünyaya gelir Vincenzo. Dedesi de, babası da besteci olunca onun da müzikten uzak kalması mümkün olmaz. İlk eserini altı yaşında yazar, 26 yaşında Milano’ya yerleşir ve partilerde boy göstermeye başlar. Züppeliğiyle ünlenen besteci eserleriyle de kadınların gönlünü fethetmektedir. Norma onun büyük başarı kazanan opera eserlerindendir. 1835 yılında, sadece 34 yaşındayken gözlerini hayata yumsa da Sicilyalılar onu hiç unutmadılar. Catania’da doğduğu ev bugün bir müzeye dönüştürülmüş durumda. Gelelim Pasta alla Norma’nın hikâyesine. Denir ki Vincenzo’nun dostları Norma operasını izledikten sonra bu eserden o kadar etkilenmişler ki gördükleri her mükemmel şeye “una vera Norma” demeye başlamışlar. Bu makarna tarifi de çok beğenildiği için "Pasta alla Norma" adını almış. Aslına bakarsanız Bellini’nin eserini çok beğenen bir restoran sahibi de tarifine bu adı vermiş olabilir. Nedeni ne olursa olsun, bugün sadece Catania’da değil, Sicilya’nın her kentinde bu leziz makarnayla karşılaşabilirsiniz. Basit ancak kendine has bir tat uyumu olan bir makarna bu. Penne makarna veya spagettiyle yapılıyor. Sos malzemeleri domates, kızarmış patlıcan ve olgunlaştırılmış ricotta peyniri. (Not: Bu peynir sert, tütsülü bir tada sahip. İtalya'da "ricotta salata" deniyor. Onun yerine füme Çerkez peyniri kullanılsa nasıl olur acaba?)

18 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

ricotta peynrini hiç yemedim. Ama evlenmeden ence makarnayı en çok patlıcan, domates ve acı biberle hazırladığım sosla yerdim. Şimdi çocuklardan unuttuğum bir tadı anımsattı tarifin:))

Özgen dedi ki...

Böyle dünya mutfaklarından lezzetleri vermeye başlamanız mutlu etti beni hem öğreniriz hem de uygulanabilir olanları yapmaya çalışırız.Örneğin bu makarna patlıcan soslu makarna gibi aynı sevgilerimle...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim Öyküsü de görüntüsü de çok güzelmiş bu makarnanın:)..Makarna denilince zaten bende akan sular durulur:). Ricotta yedim ama olgunlaşmışını hiç tatmadım sanırım. Merak ettim şimdi:).
Sevgiler..
aslı

durutarifler dedi ki...

Patlıcanlı domates soslu makarmanızı pişirir, Dantenin o muazzam ahenkli diliyle telafuz eder ve zevkle yeriz.
Takipteyim. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Ne güzel bir makarna tabağı ve ben çok açım.. Eve gidince makarna mı yapsam acaba?

oktay usta dedi ki...

teşekkürler güzel paylaşım

yemekbiraşk dedi ki...

hikayesiyle yazmanız ayrı bir güzel olmuş... lakin ricotta daha yumuşak sulu lor kıvamında çerkez de kaşar peyniri edasında ama gurme, üstat sizsiniz uygun gördüyseniz mutlaka nefis olmuştur
sevgilerimle..

Tijen dedi ki...

Yemek bir aşk,
Ricotta yumuşak bir peynir ancak bu tarifte kullanılan sert bir tip ricotta. Adı "ricotta salata". Fotoğraftan da anlaşılıyordur sanırım, rendelenince yok olmuyor. Özellikle benim aldığım türü tütsülü gibiydi, o yüzden Çerkez peynirini düşündüm ama tulum peyniri veya bizdeki muadili bir peynirle de denenebilir. (Ben gurme değilim ayrıca, hiç öyle bir iddiam olmadı, bana gurme denmemesi için de hep özel çaba göstermişimdir, söylemeden geçemedim.)

caferengigül dedi ki...

Bu makarnaya bayıldım.En sevdiğim besinler var içinde.Ellerinize sağlık.

misk dedi ki...

bir kitapta ricottanın yapımını çok basit şekilde tarif ediyor, ben de bunun bir tür lor olduğunu düşünmüştüm. ama burada da tatlı lor fena gitmez sanırım? sevgiler:)

minimalist dedi ki...

makarnanın her türüne bayılırım tabiki mutlak soslu olacak. Ricotto denemedim ben klasik permesan rendelerim ilk fırsatta gördüğümde ricottoda alacağım...

yemekbiraşk dedi ki...

Tijen Hanım ben bu konuda ki hassasiyetinizi bilmiyordum gurmeliği, bu kadar yazdığınız kitap katıldığınız programlar ve başarınızdan dolayı iltifat olarak kullandım.. Yoksa bir yerde bu şekilde anıldığınızı görerek değil.. ben sizi öyle gördüğüm için.. bundan sonra bu şekilde iltifat dahi olsa kullanmayacağım.. ricottayı sert olarak hiç tanımadım sizden bunuda öğrenmiş oldum..
saygılar..

çeşnici Handan dedi ki...

Makarnanın her çeşidine bayılırım hele soslu olursa değmeyin keyfime.Hikaye çok hoşuma gitti paylaşım için teşekkürler Tijenciğim.

Zehra Gürgen dedi ki...

kocam geçen gün hazır makarna yemeyi yasakladı. bundan sonra kendim yapacakmışım. şimdilik iki el açması börekle olayı idare ettim..nedense elim varmadı makarna yapmaya..ama bu görüntüden sonra açsam bi makarna yapsam sosu :)))

Ozlemaki dedi ki...

Çeviri yapıyorum ve açım! El insaf, makarna suyunu koyayım bari :)

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor tadınında çok güzel olduğunu hissediyorum makarna sever olarak paylaşım için teşekkürler...

mimosacafe dedi ki...

yum ve de yum :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Alem bizi yorar iken sen alemi nefasetleri ile tanıtıyorsun..Hoş hep bunu yapıp gözümüzü gönlümüz açıyordun şimdi de daha katmerliyorsun:)
yüreğine kalemine sağlık..selamlar.