29 Nisan 2011

Dünya mutfaklarından-Avusturya

Rüya gibi bir gündü. Aylardan Eylül, günlerden pazar, Helga ve Markus ile Viyana'nın hemen dışındaki bağlardayız, yani Stammersdorf'da. Toplu taşıma araçlarını kullanarak, bisikletle veya arabayla gidilebilecek kadar yakın kent merkezine ancak bir o kadar da uzak. Uzak çünkü bağların arasında yürürken kentten tamamen uzaklaşıyorsunuz. Sonbaharda, bağbozumu zamanı gittiğinizde bölgede bulunan mahzenlerde o firmaların şaraplarını tadabiliyorsunuz. Kimi yerlerde canlı müzik de oluyor, aynı o gün bizim izlediğimiz gibi. Geleneksel Viyana şarkılarını (Schrammel) söylüyor yaptığı işten mutlu olduğu her halinden belli olan bir hanım, gitar, keman ve akordeon eşliğinde. Bu tür yerlere "heurige" deniyor. Benzerleri Viyana'da da var. Basit yiyeceklerin şaraba eşlik ettiği bu restoranlarda tek bir kural var o da sadece kendi üretimleri olan şarapları sunmaları. Fotoğrafta gördüğünüz içinde bütün şeftali olan bir tür hamurişi, Pfirsichknödel. Benzerini Hırvatistan ve Almanya'da da tattığım bu tatlı çörek oldukça lezzetli. Hamuru patates ile hazırlanıyor ve haşlanarak sunuluyor. Çatalınızla kestiğinizde şeftalinin suyu akıyor. Hmmm nasıl da iştah açıcı. Hırvatistan'da yediğim erikliydi. Farklı meyvelerle deneyebilirsiniz. İşte tarifi:
http://www.kochjournal.at/rezeptdetail_englisch.php?id=236

11 yorum:

Adsız dedi ki...

anlatımınız ve fotoğrafınız beni de oralardaymışım gibi hissettirdi...değişik tatlara her zaman açığım farklı bir lezzet, denemeye değer... sevgiler

kara kitap dedi ki...

bugün canım inanılmaz şeftalili tart istedi. şimdi bu hiiiç olmadı hiç :))) o nasıl güzel birşey öyle,ama beceremem ben.hamurişlerini hiç beceremiyorum.

Adsız dedi ki...

Tijen kitaplarinizi internetten indirme sansimiz varmi.Amazon ve kindle icin baktim bulamadim..
Mine

Yemek siparis dedi ki...

selam guzel bir fikir verdiniz hiç böyle denememiştim aklima guzel bir fikir geldi en kisa zamanda paylasacagim.

Tijen dedi ki...

Merhaba Mine,
Ne yazık ki yok böyle bir opsiyon. Türkiye'de e-kitap olayı yeni yeni başlıyor ve bildiğim kadarıyla e-kitapta olan yemek kitabı henüz yok. Varsa da ben duymadım.
*
Sevde,
Çok teşekkürler güzel yorumun için.
*
Kara kitap,
Belki daha basit bir şeyler yapılabilir bunun yerine???

Serap dedi ki...

Gerçekten çok iştah açıcı, hem resim hem anlatımınız. Tarife bir göz atmak lazım. :)

zerrin-misss dedi ki...

Tijenim, kuzum, ne zamandır bu blogspot yasakları yüzünden güzel yazılarından uzak kalmıştım. Dağıttım ortalığı :))

Benide götür bağbozumuna bidahakine. nasıl çekti canım bağların arasında yürümeyi ..

öperim yanaklarından

durutarifler dedi ki...

Avusturyalı bir tanıdığımız her geldiğinde kırmızı şarap getirir. Nefisss tadına vara vara içeriz.

Şeftalinin akan suyu gözümde canlandı gerçekten.

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
Nasıl ilgimi çekiyor böyle meyveli hamurişleri. Tartlarına, paylarına bayılıyorum dizilerde falan gördükçe. Bir gün oralarda yemek kısmet olur mu bilmem ama ne güzel anlatmışsın yine. Yüreğine sağlık:)
Sevgilerimle...

Efsun dedi ki...

Tijen'cigim komsum mürdüm erigiyle yapiyor, tarifini henüz okumadim ama galeta ununu teryaginda kavurup sekerle karistirip üzerine döküyorlar.Icerisinden akan erigin suyuyla citir citir nefis bir lezzet oluyor:)

Tijen dedi ki...

Evet evet Efsun'cuğum,
Benim Hırvatistan'da yediğim de erikliydi. Nefisti!