20 Ekim 2010

Siyah pirinç ve turpotu

Aylarca kapalı bir eve geldiğinizde ilk işiniz ne olur? İşe nereden başlarsınız? Her tarafta toz vardır, balkonlar çamur içindedir, çamaşır birikmiştir... Ancak hava yağmurludur. Gök delinmişcesine yağarken yağmur, balkon yıkamayı da, çamaşır asmayı da, pazara gitmeyi de düşünemezsiniz. Ben işe ilk mutfaktan başlarım hep. İlk hayata döndürülecek yer orasıdır çünkü. Mutfak işlemeye başladı mı gerisi gelir. Bugün de öyle oldu. Yağmur dinince pazara gittim. Gürcan'cığım turpotu getirmiş, "bu mevsim ilk defa kestim abla," dedi. Sütümü de aldım ondan, yoğurt için kaynattım hemen. Sonra Tayland'dan gelen siyah pirinçlerimden haşladım bir tencerede. Turpotlarını yıkadım, doğradım, haşlayıp sosladım. Sarımsak almayı unutmuşum. Hemen tak tak, komşu komşu huuu, fazla sarımsağınız var mı? Otlar soslandı, bolca sarımsaklanıp yerleşti kaseye. Biraz siyah pirinç, biraz turpotu. Hepsini harmanladım mı öğle yemeğim hazır. Bu tabağı hazırlarken eski günlere gitti zihnim. Bodrum Buğday Restoran'da gönüllü çalışırken pazardan ot alıp haşladığımızda o gün mutlaka, ama mutlaka tam pirinçle ot salatası yediğimi anımsadım ve özledim o günleri. (Bu fotoğraf tam olarak yediğim şey değil, farkındayım ancak şu anda fotoğraf çekecek halde olmadığım için en yakın görüntü olarak kaydetmeyi uygun gördüm, affınıza sığınarak.)

33 yorum:

Unknown dedi ki...

Tijencim siyah pirinç hiç yemedim
çok leziz görünüyor.Ellerine sağlık
sevgiler...

kara kitap dedi ki...

geçen gün ben de markette gördüm siyah pirinç,merak ettim tadını.otla karıştırmayı hiç düşünmemiştim.mantarla da güzel olabilir gibi geldi birden. :)

lezzet sefasi dedi ki...

Sevgili Tijen hanim, baslikta turp otu gorunce baliklama daldim blogunuza ( surekli takipteyim gerci )
Bir egeli olaraktan son bahari ve kisi turp otsuz gecmezdi bizim mutfagimiz. Taa ki ben bu OT tan BIR HABER OLAN memlekete tasinana dek. belki innamiycaksiniz ama OT dendimi , heleki turp otu ve ebegomeci, icim sizliyor.
Gerci uzak dogulu marketlerde Saplariyla birlikte satilan turplari alip harsliyorum ama,urpotu deyillr tabiki.Bu otlarin birde tohumlari satilsa ne cok sevinirim. Amerika da ot yetirtirim, kulaga ne hos geliyor deyilmi?
Umarim birgun gercek olur bu hayalim. simdilik resimleriyle ve turp saplariyla avutucam kendimi.
Siz benim yerimede bolca tuketin :)
Islerinizde kolaylik hayatinizda basarilar dilerim.
Sevgiler,
SEfa


Kisaca bir yorum yazayim derken mektup gibi oldu )

Tijen dedi ki...

Sevgili Sefa,
Uzakdoğu marketlerinde hardalotu bulunuyor olması lazım. Ben NY'daki Çin mahallesinde çok gördüm. Aslında oralarda da yetişiyor olabilir ama bilemiyorum. Tohumuna gelince, bence mutlaka vardır. Eğer yetiştirecek yerin varsa internet üzerinden tohum satan yerlerde araştırabilirsin. Turnip green diye geçiyor İngilizcesi, eminim biliyorsundur ama olur a gerekir diye söylüyorum.

Tijen dedi ki...

Karakitap'a:
Mantarla da olur tabii olmaz mı? Ben bazen rengarenk sebzelerle birlikte yiyorum (ayrıca kavuruyorum onları, soğan, kırmızı biber, havuç, mısır...)
*
Sevgili Derya,
Siyah pirinç gerçekten lezzetli bir şey. Ama sanırım senin markette gördüğün yabani pirinç. İkisi aynı şey değil (o da güzel gerçi, ben ikisini de severim.)

Damak Tadı dedi ki...

Siyah pirincin her şeyi çok nefis olur..Bir ara annemin kuzenleri ithal edip,farklı ülkelere gönderiyorlardı..Tadını oradan biliyorum..Harikasın yine canım..Bu arada hoş geldin,sefalar getirdin..Özlemişim seni ve blogunu..Sevgilerimi gönderiyorum canım..

a_y_s_e dedi ki...

hos gittin evine! daha kahvalti bile edemedim bugun. bir kasik aldim senin pirincli mamandan! :)

yemekbiraşk dedi ki...

yeni filiz halinde satılıyor burada salatalarıma kanepelerime kullanıyorum ama büyümüş hali nasıl bilmiyorum hazırladığınızın tadını da çok merak ettim iyiki hamile değilim aman :)
sevgiler esenlikler
seval

gulsev dedi ki...

Bende uzun süreli aralardan sonra eve döndüğümüzde işe ilk mutfaktan başlarım Tijen'ciğim :)
Siyah pirinç bende hiç yemedim, tadı neye benziyor hiçbir fikrim yok açıkcası... Turpotu'nun sosunu ben İkea'dan aldım fakat çok sevemedim ağır bir kokusu vardı tüm mutfağı kaplayan..

Tijen dedi ki...

Aldığın şey başka sanırım Deafmute. Bayır turbu olmalı, yeşil ve çok acı, doğru mu?
Turpotu bildiğimiz rokaya benziyor ama hoş bir baharlı tadı var. Sosu da yapılmıyor
bildiğim kadarıyla, haşlanıp salata olarak tüketiliyor.

pembe dedi ki...

Tijen abla merhabalar ziyaretin ve iyi dileklerin için çok teşekkür ederim..
turp otu çıkmış dedin, haberini verdin ya.. bugün keyfim bir kere daha yerine geldi kırmızı dipli yabani radikalarda varmıydı? ben evden çıkamadığım için pazara gidemedim bugün.. umarım verimli yemyeşil bir sonbahar bekler bu sene bizim gibi "bir ot masalı" severleri..
sevgiyle..

modafobik dedi ki...

Ziyaret için teşekkürler fakat yorumu silmek zorunda kaldım :/ O yazıdaki veriler alıntı olduğu için yoruma kapalıydı özür dilerim :/

Bu aradaa siyah pirinç ve turpotu, adı bile fantastik yahu! :)

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

otlar yeşillikler keşke herkes bilse de yese,neler kaçırıyorlar habersizler.. neler neler var pazarda şimdi Bodrum'da bizimkiler turşu bile kurmaya başladılar kıtır kıtır oluyor kenkerler, turp otları, diğer kökler mesela... Siyah pirinci hala denemedim, merak içindeyim, bulmalıyım acilen! Kolay gelsin ev telaşında size...

çeşnici Handan dedi ki...

Siyah pirinci Uzakdoğu'da denemiş ve beğenmiştim burada hiç denemedim şimdi okuyunca aklıma geldi. Eve dönünce ben de ilk mutfağa girerim bu arada.

Serap dedi ki...

Hiç siyah pirinç duymadım, yemedim de dolayısıyla. Esmer pirinç duymuştum ama,... Hani şu yemeğe sevgiyi katmak sözü var ya, öyle güzel anlatıyorsunuz ki, tadı bana uygun olmasa bile insanın uzanıp ekrandan dahi bir kaşık alası geliyor. Sevgiler.

Narince dedi ki...

Bende yorumunu gördüm de sevindim, ne zamandır doluydun, öyle tahmin ediyordum. Yerleştin mi, azaldı mı işler?
Siyah pirinci artık Türkiye'de de bir marka satıyor, okuduydum geçenlerde Civan Er'in köşesinde,ama unuttum şimdi.
Benim sütçü dün gelmedi, yapıyor arada böyle, bitiveriyor sütü uğramıyor buralara. Bugün gelir diye umuyorum, sütüm bitti, yoğurdum da az bişey kalmış tencerenin dibinde. Gelmezse öbür sütçüye kaldık ki onun sütünü içemiyoruz, yoğurtsuz kalmamak için biraz alır mayalarız artık.

pinarbk dedi ki...

Hep söylerim. Mufak evin kabidir:)) Kalbin ne kadar ferah, huzurlu, başın o kadar dinç:)

berrin dedi ki...

tijen
çok sağlıklı yemekler pişiriyorsun
hayranlıkla izliyorum
ellerine sağlık

Egeden Tarifler dedi ki...

Tijencim, ne güzel anlatmışsın yine :) Ben henüz pazarda turpotu göremedim, bulabilirsem nefis olur :) Bu arada işler için kolaylıklar dilerim ...

Egeden Tarifler dedi ki...

Bu hafta pazarda özellikle arayacağım :)

SESSİZ VE SONSUZ dedi ki...

Bir Giritli olarak "hararetle" okudum :)Teşekkürler paylaştığınız için.

Kitaplarınızın da sıkı takipçisiyim.
İyi ki varsınız.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim ben de esmer pirinç aldım ama biraz zor mu yumuşuyor nedir? geçen yemeğe atmıştım biraz herşey lapa oldu bir pirinç pişmedi, önceden sıcak suda mı tutmalı?

Tijen dedi ki...

Zehra'cığım,
Evet tam pirinç (diğer adıyla kepekli pirinç veya diyet pirinç) beyaz pirince göre çok daha uzun sürede pişiyor ve hiç bir zaman onun kadar yumuşak olmuyor. Ama ben onu bu haliyle seviyorum. Yemeklerde veya dolmalarda (hatta çorbalarda) kullanacağın zaman önceden bire iki ölçüsüyle (yani bir ölçü pirince iki ölçü su) haşlayıp öyle kullan derim. Ya da belki dolmalar ve yemekler için biraz daha diri tutmalı. Önceden suda bekletmek de bir çözüm olabilir ama haşlamak daha garantili bir sonuç verecektir (bence).

Hülya dedi ki...

Siyah pirinci ben de bir süredir duyuyorum ama hiç denemedim..
Ev işlerinde de kolaylıklar diliyorum Tijen'ciğim...

Zeynep dedi ki...

Tijen sahiden
mutfak temiz ve düzenli olunca sanki tüm ev de düzenli ve temiz oluyor.
Siyah pirinç ve turpotu harika görünüyor.Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Insanin kapisini calabilecegi bir komsusunun olmasi ne guzel bir seydir, otlari, baliklari, herseyi biraktim, en cok ona hasretiz buralarda sanirim. Boyle komsulari olanlar cok sansli.

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım, ben Türkan YAPICI. Antalya'da yaşıyorum. Antalya'da hangi pazara gidiyor ve sütünüzü nereden alıyorsunuz, bildirebilir misiniz. Güvenilir süte ulaşmak istiyorum ama kime güveneceğimi bilmiyordum :(

simdiden tesekkur eder, iyi gunler dilerim.
Selam ve saygılar,
Türkan YAPICI

Tijen dedi ki...

Türkan hanım merhaba,
Çok sevdiğim bir genç kız var, Gürcan. Sadece ona güvenebiliyorum artık. Çarşambaları Portakal Çiçeği'ndeki pazarda oluyor, cumaları da 100. Yıl Pazarı'nda. Köylü pazarında oluyor, erkence giderseniz süt alabilirsiniz yoksa bitiyor. Oradakilere sorun Gürcan kim diye sanırım gösterirler. Genç bir kız, genelde keten pantolon giyiyor, saçlarını arkadan topluyor. Modern bir kız. Kızkardeşi ve babasıyla birlikte getiriyorlar ürünleri. Süt, salatalık, börülce ve otlar var şu anda tezgahında. Dilerim bulabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım,
Hızlı cevabınız icin cok tesekkur ederim. Bulabilirim ama bugun gec kaldim sanirim, carsamba erkenden oradayim. Sizinle de karşılabilmeyi umarım.

Selam sevgi ve saygılar
Türkan

Unknown dedi ki...

Merhabalar,
Ben de sütü sormak istiyordum,Türkan hanım benden önce davrandı,teşekkürler,ben de bayılırım otlara pek fazla kullanmazdı annem ama kendim mutfağa girmeye pazara gitmeye başladığımdan beri alırım ne bulursam,turp otunu 1 kez denedim hoşuma gitmemişti ama bundan sonra alıcam mutlaka haşlamak şartmı sanırım ben çiğ doğramıştım salataya?Pazarcılara soruyorum genelde bu ne otu nasıl yapayım diye?
Şiimdiden teşekkürler ,sevgiler:)

Ece Ekincioğlu dedi ki...

tarifiniz kulağa çok lezzetli geliyor, siyah pirinç bulamasam da beyaz pirinçle deneyeceğim:)

zerrin-misss dedi ki...

hoşgeldin tijenim... uzun zaman aradan sonra eve dönmek felaket yorucudur ama ev kendine döner dönmezde özlendiği farkedilir..

Sana kossskocaman kolay gelsin.

Öpüyorum seni tijenim.

sıcacık sevgiler.

Mimosa Café dedi ki...

Bu siyah pirinçten ben de aldım Tayland'dan. Daha önce görmemiş ve duymamıştım, ilginç geldiği için aldım. Pilav gibi denedim fena olmadı. Sonra biraz araştırdım, besin değeri ne kadar yüksek ne de kıymetli bir pirinçmiş. Pilavdan kalanı ertesi gün wokda brokoli, havuç, soya sos, soğan ile birleştirdim harika bir yemek oluverdi. Senin yaklaşım ve malzemeleri bir araya getirişin her zamanki gibi harika ve ilham verici. Bir dahaki sefere değerlendireceğim bilgileri.