27 Ekim 2010

Ispanaklı yumurta nasıl hayat kurtardı?

Yani tabii ıspanaklı yumurtanın hayat kurtardığı doğru değil. Belki açlıktan ölmek üzere olan birini doyurmuştur, aşeren bir hamileyi (ve eşini) rahatlatmıştır, belki küsleri barıştırmış, belki kavgalara neden olmuştur. Bunların hepsi olabilir elbet ya ıspanaklı yumurta hayat kurtaramaz. Belki de kurtarır. Ben nereden bileceğim ki. Bu akşam yemeğim ıspanaklı yumurta. Çok meraklı olduğum veya çok özlediğim bir yiyecek değildir. Şimdi burada tarifini de verecek değilim. Israr etseniz diyebilirim ki az zeytinyağında soğan ve sarımsak kavurup üzerine iyice yıkayıp doğradığım ıspanakları ekledim, ıspanağa yakıştığını bildiğimden tuz ve karabibere ilaveten biraz da muskat (küçük hindistan cevizi) rendeledim. Gizlisi saklısı yok. Basit bir tarif. Hayatımı nasıl kurtardığına gelince, şöyle anlatayım. Bir diyet dönemi daha. Etyemez olunca demir alımı sınırlı oluyor. Et yemediğim için günde bir kilo mercimek yiyecek halim yok değil mi? (Abartıyorum, bir su bardağı pişmiş mercimek günlük demir ihtiyacının %37'sini karşılıyor.) Ayrıca malum, bitkisel demir kaynaklarının emilimi (yani bitkilerdeki demirin emilimi) hayvansal gıdalardakine göre daha sınırlı. Yediğimi içtiğimi kaydettiğimde ne yapıp etsem günlük demir ihtiyacımı karşılayamadığımı fark ediyorum kaç gündür. (Bir kaynağa göre 19-51 yaş arası erkeklerin günlük demir ihtiyacı 8 mg. Kadınlar bu dönemde adet gördükleri ve adet döneminde kan kaybettikleri için günde 18 mg kadar demir almaları öneriliyor. Menopoz sonrasında kadınların da günlük demir ihtiyacı yaşdaşları erkeklerle aynı düzeye iniyor. Hamile kadınların ise günde 27 mg demir alması gerekli.) Uzun sözün kısası, ben de çareyi ıspanaklı yumurta yemekte buldum. Oh, sonunda bir günde 18 mg demir almış oldum. Ben memnun, bedenim memnun. Bu işe kafayı takmış olduğum için de bir anlamda hayatımı kurtarmış oldu şu basit ıspanaklı yumurta. (Not: Belki bana has bir şey, belki de değil. Öğleden sonra kavurduğum ıspanakların yarısını yarın yemek için kaldırdım. Diğer yarısını aynı tencerede ısıttım, şöyle bir çevirip üzerini düzledim, pizza hamuruna benzedi. Tek yumurtamı çırpıp kenarlarını hafifçe yükselttiğim ıspanak pizzasının üzerine yaydım, kapağını kapattım. Hoş bir şey oldu. İncecik kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirdim mi. Of of of. Söylemeden edemeyeceğim, bu kadar muhteşem bir akşam yemeğinin toplam kalorisi 270!)

29 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

selam canım...diyette olup,zorunlu yenilen ama buna karşın lezzetli olan bir yemek bulmuşsun.ne diyeyim ...ben de çok severim,afiyetler olsun...

lavantalimon dedi ki...

Off ellerien sağlık. ıspanakla yumurtanın buluşması harika:) ben yoğurt ekleyip yemesini de seviyorum:) aman etlerden iyice tiksinti geldi zaten B12 diye az bişey yiyordum :( çok sevgiler afiyetler olsun

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba; bu güzel ikili herzaman gözdelerimdendir.Bir de yıkaması olmasa, haftada 2 kere yaparım...Tembellik başa bela...öptüm....

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Vallahi ben ne zaman diyet yapayım desem, inadına iştahım açılıyor. Ne güzel diyet yaparken sevdiğin bir şeyi bulup yiyebilmişsin. Eline sağlık...

a_y_s_e dedi ki...

ben de severim Tijencigim, oyle aramam, ama ayirmam da. :) Bu arada kuzenim vejeteryanlarin metabolizmalarinin demiri et yiyenlere gore daha farkli kullandigini soyledi bana. Benim demir degerlerim yukselince oldukca sasirmistim, sanirim daha farkli emiliyor eger dogru beslenilirse ve demir yetmezligi olmuyoruz.

Zehra Gürgen dedi ki...

ıspanak benim yavrumunda en sevdiği, hayatta kurtarır pek ala..
cuma köylü pazarına gidip körpecik bulup alsam...

yemekbiraşk dedi ki...

okurken nefis bir ziyafete dönüşüveriyor :)
rejim hayatım boyunca yapamadığım bir şey dehşet derecede doğum kilolarım duruyor :) spor bile nafile aynalar rejim diyor :)
hoşcakalın...

lavantalimon dedi ki...

Çok özlemişim ben de bu güzel sayfaları:)) ist kızın yanında kalmaca durumları heheheh:))

Seda dedi ki...

Tijencim ben çok severim kalori hakkında bilgilendirdiğin için teşekkürler diete başlamak üzereyimde:))))

Evren dedi ki...

ay ben çokkkk severim ıspanaklı yumurta, ya da yumurtalı ıspanak. iki de olur bana, hiç de hayır demem.

ama sanki ben bir yerde, ıspanakları pişirdiğiniz gibi tüketin diye birşey okumuştum. okumamış mıydım... bilemedim bak şimdi.

Unknown dedi ki...

Diyete değil ama ıspanağa bayılırım.Diyet yapmayı başaranlarıda-bu arada sizi de tabiki- canı gönülden kutluyorum.sevgilerle...

LEZZETİKRAM dedi ki...

nasılda güzel olur ıspanak ve yumurta ikilisi ,bayılırım :)

lezzet sefasi dedi ki...

Tijen hanim o basit dedigini ama harika olan ispanagi oyle bir anlatmisnizki nerdeyse aksam yemeyien size gelesim geldi.
Sevgiler
Sefa

Esma Ercengiz dedi ki...

Bu akşam benim de menümde yumurtalı ıspanak vardı.. Ispanağı en çok bu haliyle seviyorum. Ben de protein almak için yapmıştım...
Protein almadım 1-2 gündür. Öyle olunca da hep açlık hissediyorum.

LaMa dedi ki...

ben de cok severim bu lezzeti, of of of!

Aybike Ceylan dedi ki...

Harikasin Tijen'cigim, anlatim muthis. Kalori kismi ise daha hos :)

Sevgilerimi gonderiyorum simsicak...

Unknown dedi ki...

Senin bu yazin sayesinde aslinda en cok yedigim sebzeler arasinda oldugunu fark ettim, cunku buradaki ciftlikte hem normal ispanak hem de baby ispanak satiliyor ve ben yesillik yiyemiyoruz diye neredeyse nane gibi corbalarin icine katicam! Bazen oluyor ekmek arasi peynir ve taze ot yiyorum hahahaha. Yumurtalisi ile pek barisamadim ama geriye kalan her turlusune hayranim. Birde yemegini yaparken pirincini ayarlayabilip sulu bir yemek haline getirebilirsem cok guzel olacak :-)))))

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

MERHABA TİJENCİĞİM,
UZUN ZAMANDIR HABERLEŞEMİYORDUK HAKLISIN.BENDE BİRAZ YOĞUNLUK VAR BU ARALAR.BLOGA YAZI YAZIP ÇIKIYORUM .PEK ARKADAŞLARI ZİYARET EDEMİYORDUM..EVDE TADİLAT +DOĞALGAZ ÇEKİMİ+DRAMA LİDERLİĞİ KURSU+OKUL +BLOG HEPSİ BİR ARADA ZORLUYOR BENİ..VÜCUDUM HAFİTEN YAN ÇİZİYOR+FİZİK TEDAVİYE GİDİYORUM BOYNUMDA RAHATSIZLIK VAR..İŞTE BÖYLECE HAYATLA ARAMIZDA BİR YARIŞ BAŞLADI..
DİYET !RECA EDERİM BU BAHSİ KAPATALIM DİYECEGİM:)))ACİL DİYETTE GİRMELİYİM AMA OLMUYIR KIZIYORUM KENDİME..AH BİR BAŞLASAM BİLİYORUM SONU GELECEK.AMA BAŞLAYAMIYORUM..
BİRAZ UZUN OLDU AMA NE YAPARSIN BİR DOKUNDUN BİN AH İŞİTTİN:)))

SEVGİLERİMLE.KENDİNE İYİ BAK..

Narince dedi ki...

Yanına portakal suyu da içtiysen demirin emilimi kolaylaşmıştır. İşin zor ama böyle de her gün hesap yap. Pizza gibi olması aklımı çeldi doğrusu, severim yumurtalı ıspanağı, dün akşam sen 270 kaloriyle halletmişsin. Ben tuttum böreğe koydum ıspanakları, bir de turşunun acı domates sosuna bandıra bandıra yedim ki, kalorinin haddi hesabı yok.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Europa Donna olarak meme kanseri farkındalık ayı çerçevesinde düzenlediğimiz kampanyamıza blog yazarlarından destek arıyoruz. Sizin de desteğiniz bizim için çok önemli. Kampanyanın linkini veya bir bannerı koyarak bize yardımcı olabilirsiniz. Kampanya ile ilgili basın bülteni için bana irfancan@gmail.com adresinden ulaşırsanız sevinirim. Olumlu veya olumsuz beni bilgilendirirseniz sevinirim.

İyi günler.

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

Bilgilendirme için teşekküler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Neclacığımın dediği gibi birde portakal suyu olsaydı harika olurdu demir emilimi yönünden. bende uzun süredir yumurtalı ıspanak pişirmedim aklıma düştü afiyetler olsun Tijenciğim sevgiler İzmirden...

Betül İnce dedi ki...

O kadar severim ki, özel olarak yaparım ve mutlaka peynirle tüketirim.
Afiyet olsun.

neseersoy dedi ki...

Böyle güzel anlatım sonrası bu akşam yapmazsam olmayacak , birazdan hemen çıkıp ıspanak bulmaya gideceğim:-)
Sevgilerimle.

damlaya damlaya dedi ki...

Ispanak'taki demir malesef vücudumuzda pek emilemiyor. Bununla ilgili Murat Belge'nin "Yemek Kulturu" kitabinin 20. sayfasindan:
"Vaktiyle, bir ansiklopedide içerdiği besin miktarlarını veren listede bir virgülün oynaması sonucunda dünyada herkes ıspanağı demir madeni gibi görmeye başladı. Ansiklopediler böyle bilgileri genellikle birbirlerinden kopya ettikleri için bu yanlış yıllarca bir 'bilgi kaynağı'ndan öbürüne aktarıldı. Bu efsaneden Temel Reis gibi başka efsaneler türedi."

bir aciklama da asagida:
http://www.bilgiportal.com/v1/idx/53/2789/Salk/makale/Demir.html

Son olarak da, pişirilen ıspanağın saklanıp tekrar ısıtılmaması gerekiyormus. bu bilgi de gidamuhendisim.com 'un gida muhendisi Tuğba Öztermiyeci'nden. Bana yazdigi mail cavabindan aktariyorum:
"Ispanak gibi bir çok sebzede yüksek miktarlarda nitrat adi verilen ve bitkinin yetistigi topraga, suya, kendisine bagli olarak orani degisen inorganik bir madde bulunmaktadir. Bu madde bu haliyle zararsiz olup nitrit ve sonra da nitrosamine dönüsebilir ve bu nitrosaminler kanserojen etki gösterebilir. Bu dönüsüm ispanak pisirilip soguyup ve tekrar isitildiginda gerçeklesiyor."

sevgiyle ve afiyetle :)

ycurl dedi ki...

Tesadufe bak dun farmers marketten aldigim korpecik ispanaklari ne yapsam diye dusunurken ispanakli yumurta yapmak geldi aklima. Sarimsak koymadim. Sogan, ispanak ve yumurtalari karistirmadan kirdim goz goz olsun diye uzerine de kapak kapattim kendi buharinda pissin diye. Bir daha ki sefere firina atacagim :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Sende bana inanmassın şimdi ama ben o ıspanğı inan yumurtasız tercih ederim.Neden dersen yumurta ile pek aram yoktur yaklaşık 3-4 senedir alıştım neredeyse ömr ü hayatımda:)
bu sebeple çok güzle anlattın böyel senin elinden alırdım sadece kendim yapamam yani:)

Unknown dedi ki...

Bayılırım ben de ıspanağa..yemeğini yapıp sarımsaklı yoğurtlu tercih ediyorum.Bir kez de bir yerlerden makarna sosu duyup denemiştim harika olmuştu ama tarifi kaydetmediğim için unuttum:((

Serap dedi ki...

Ne güzel bilgiler bunlar, emeklerinize sağlık...