09 Eylül 2009

Her sabah bir avuç maydanoz

Bu sene maydanozlarımız çok güzel oldu. Yerlerini pek sevdiler. Neredeyse gün boyu güneş görüyorlar. Ben de onlara her gün biraz su veriyor, büyüyenleri koparıyorum ki yerine yenileri çıksın. Yaz başında geldiğimizden beri gür bir şekilde çıktılar. Sadece bizi değil, yan komşumuzu da maydanozsuz bırakmadı, 30x40 santimetrekarelik (belki biraz daha büyüktür) maydanoz tarlamız. Hal böyle olunca her sabah koparıp yıkadım bir avuç maydanozu ve kahvaltı soframıza koydum. Güneşi içmiş kıpkırmızı (veya pespembe) domateslerimiz, çıtır salatalıklar ve yine bahçemizin biberleriyle birlikte. O baharlı, baskın tadını seviyorum ama bazen fazla baskın oluyor ve ağzımda sadece onun tadını hissediyorum. Düşünüyorum, acaba maydanozu sevdiğim için mi yiyorum yoksa şifalı diye mi? Pek çok yiyeceği sağlıklı-sağlıksız diye ayırıyor, belli kalıplara sokuyor, ona göre karar veriyoruz yiyip yememeye. Eskiden öyle değildi elbet. Kahvaltı sofrasına maydanoz çıkarıyorsanız sevdiğiniz içindi, sağlıklı diye değil. Belki sağlıklı olduğunu da düşünüyorduk ama ne bileyim kolesterolü düşürüyormuş, yaşlanmaya karşı yenmesi gereken bilmemkaç besinden biriymiş, şeker hastalarının her gün bir avuç yemesi gerekliymiş diye değil. Şimdilerde hepimiz beslenme uzmanı kesildik ve tüm gazeteler bu uzmanlara avuçla para veriyor -tabii onlar "hepimiz"den daha iyi biliyorlar- ve televizyonlarda program yapan mankenler de gazete kupürlerini kesip oradan okuyarak ahkam kesiyorlar ya biraz işin ucu da tadı da kaçmış gibi geliyor bana. Yani ben maydanozu seviyorsam yemeliyim, öyle değil mi? O gün yemek istemiyorsam kendime işkence etmemeliyim, "her gün bir avuç maydanoz" kansere karşı korur diye çanlar çalmamalı beynimde. Zevk almalıyım yiyip içtiğimden. Hayatın en güzel keyiflerinden biri değil mi yemek? Onun bile tadını çıkaramaz olduk sanki. Bilmem yanılıyor muyum?

21 yorum:

müjde dedi ki...

Biz de 4-5 yaz üstüste yazlığımızın bahçesine maydanoz dikmiştik.Her seferinde karıncalar taşıdı.:((

mutfakcini dedi ki...

Ben de maydonoz yetiştiriyorum bahçemde.Pazardan hiç almıyorum.Mis gibi kokusuyla tezecik,körpecik..Katılıyorum,sevmiyorsam maydanuzu eziyet etmemeliyim kendime di mi.Bir de bir ricam olucak izninle..Maydanozgillerden" kerbel"i çok kullanıyorum ben.Ama daha detaylı bilgi bulup blogumda yayınlamak istedim,bulamadım.Sizin bilginiz vardır diye düşünüyorum.Onunla da ilgili bir post yazarsanız çok sevinirim.Teşekkürler.sevgiler.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ahh ne kadar doğru ve güzel söylemişsin Tijen abla.
Ben dereotu ve maydonuzu yiyemiyorum. Ama bu sağlıklı beslenme akımına uyup, tiroidlerime şifa olsun diye, 15 gün yemeklerden önce bi tutam dereotu yemiştim. Ama nasıl yedim bir bana sorun.
Vücudumun çok su tuttuğu zamanlarda ise yine sabahları bir tutam maydonoz. Resmen çin işkencesi yaşıyordum.

Maydonuzun kokusuna bayılıyorum ben, ama öyle çiğ çiğ yiyemiyorum :(

ranini dedi ki...

ben de maydonoz ektim, büyüdüler de ama kediler işiyor gelip gelip dibine:((

pelince dedi ki...

Tijen ne güzel çoğalmışlar ,afiyet olsun.. annemde kızım maydonozun sapını kaynatıp içmek lazımmış ,zayıflatıyor dedi. verdi bir kavanoz suyu elime,ayyy içmek ne mümkün .. çok kötü bir tadı var.. salatalara eşlik etmesi varken kaynatmakda neyin nesi :) bu şeye benziyor,ye-iç sonrada sudan şifa bekle :)

annem okumaz nasılsa:)

papatyaninguncesi dedi ki...

tijen hanım negüzel olmuş sizin maydonozlar.bende diktim bahçeme ama birtürlü olmuyor :( ben özellikle salatalarda kullanmayı çok seviyorum maydanozu

Adsız dedi ki...

Çok doğru söylemişsiniz. Hepsine katılıyorum. Her gün herkes bir şey söylüyor. İnanın ne yapacağımızı şaşırdık. Söylenenlerin hepsini uygulamak imkansız. Benim düşüncem, doğada var olan herşeyin, ama her şeyin bir yararı olduğuna inanır ve Allahın verdiği bu nimetleri çeşitli ve ölçülü bir şekilde yerim.
Hepinize sağlıklı günler.
Gülsüm

minimalist dedi ki...

Pazar kahvaltılarımızın vazgeçilmez elemanıdır kendileri. Güzelce yıkarım; üzerine limon sıkıp masaya koyarım. Hem yeşil yeşil gözüme pek bir güzel görünür hem de yemesi pek bir hoştur :)

Delfina ; dedi ki...

Tijencim maydanoz tarlasının bereketine bak yaa, o minnacık tarladan capcanlı ot çıkmış,nasıl güzel kokuyor kimbilir..

Kesinlikle dayatmamak lazım herşeyi ayarında önermek lazım :)

Sevgiler en sıcağından...

a_y_s_e dedi ki...

Tijencigim, yok maalesef. Okul basladi burada, ben de ders veriyorum... Burhaniye hakkimizi haziran basinda kullandik bu sene... O zaman da pazartesi aksami geldik, pazar gunu gittik, pazar kismet olmadi... :(

Adsız dedi ki...

kokusu bile yeterrrr

fethiye dedi ki...

Sirf maydanoz salatasini cok severim ben; uzerine limon + zeytinyagi + tuz. Baska bir seye gerek yok bence.

Kurutmayi denedin mi hic Tijen? Cok kolaylik oluyor, bazen evde maydanoz yokken hemen kuru nane gibi kullanivermek. Salataya, tazesi gibi pek olmuyor ama baska yemeklere kullanilabiliyor.

Tijen dedi ki...

Fethiye'ciğim,
Amerika'da kurutmak anlamlı tabii, hem pahalı hem her an elinin altında olamayabiliyor ama bizim buralarda öyle bol ki. Tazesinin demeti 25-30 kuruş olunca ve ben haftada bazen iki kere pazara gidince hiç niyet etmiyorum kurutmaya.
*
Tüm maydanozseverler (ve sevmeyenlere) bıraktıkları güzel yorumlar -ve önerileri- için teşekkürler.
*
Ayşe,
Seneye ben varken gelirsin umarım ve birlikte pazara gideriz!

hilalinmutfagi dedi ki...

Ne guzel gorunuyor maydanozlar,bende balkona saksiya ekmistim yaz boyunca yedik ve yenilenmesi gerekiyor senin sayende yenilerrim artik sizlerde afiyetle yersiniz insallah maydanozlari.sevgiler

denizero dedi ki...

__hmmmm lezizi gözüküyorlar .... cidden hamilelikte ödeme iyi geliyor maydonoz ...__

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Kesinlikle haklısın değerli Adaşım; maydanozu ve diğer yeşilleri sırf sağlıklı olduğu için değil aynı zamanda sevdiğimiz için yemeliyiz. Domates+salatalık+maydanoz+zeytinyağı+limon+tuz+karabiber=LEZZET
Ama eminim insanın kendi yetiştirdiğini huzurla ve güvenle yemesi de hiç bir şeye benzemiyor değil mi
Sevgilerimle
Adaşın

Adsız dedi ki...

metazori hiç hoş değil tabii tijenciğim..
az -öz
tadında - yararında kalmalı olabildiğince...
ama ben senin maydanozlarla tüm kuralları çiğnemeyi tercih ederdim..
biraz peynir biraz domates arasında tijen eli değimiş körpecik maydanossssss :))
mmmmhhhhhh.... :))))
NuNu

Gaye dedi ki...

süper valla.. benimse balkonumda fesleğenlerimden başka birşeyim yok :) maydanozda ekmek lazım seneye ..sevgiler..

Zehra Gürgen dedi ki...

Benim maydanozlarım öldü, büyümediler :( diktiğim biberde ancak şimdi bir tanecik verdi :) olsun ama çok sevindim :)
annem biz küçükken pazar kahvaltılarında yumurta halar maydanozlu, taze soğanlı karışık yumurtalı birşey yapardı.Hatta ona nane, kekikte kattığı olurdu çok severdim..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben çok severim maydanozu, hele de sabahları beyaz peynirle beraber harika olur. ama sevmediğim şeyleri de bazen sırf faydalı diye tükettiğim oluyor. ama sevdiklerimi daha bir zevkle yiyorum

Hülya dedi ki...

Son bir haftada öyle çok maydonozla haşır neşir oldum ki..
Geçen hafta Gürün'deydim babacığımın bahçesine ekilen maydonozlardan bolca salata yaptım,dönüşte Ankara'ya da getirdim.
Bugün baktım sararıyorlar, ben oradan gelen hiç bir şeyi ziyan etmem...Hemen ayıkladım yıkayıp kurutup kıydığım maydonozları poşetleyip dondurucuya attım.
Kışın böreklere kullanırım.
Sevgiler