10 Eylül 2009

Helva ne içindir?

Helva ne için kavrulur sahi? Ağzımız tatlansın diye mi? Ölenle ölünmez, acılar yüreğe gömülür, hayat devam eder diye mi? Ramazana göre bir tarif vereyim istiyordum aslında ya dün İstanbul ve Trakya'da yaşananlar, ölümler, kayıplar, savaş alanına dönen yollar, birbirine giren tırlar, sonrasında fırsat bu fırsattır diye yıkıntılardan bir şeyler kapmaya çalışanlar... Ama yüreğimi en çok yakan minibüste kapalı kalan kadınlar. Dışarı çıkamamak, eli kolu bağlı kalmak ve öylece ölüme gitmek. Ne acı. Diyecek söz var mı? Hangi sözcük silebilir ki acıyı? İnsan ister istemez helvaya sığınıyor. Onun o tane tane ağza gelen tatlılığı, içindeki hafiften erimiş çikolata, kavrulmuş bademin dişe gelişi. Teselli edecek gibi değil ama yine de şansımı deneyeceğim:

65 gram tereyağı, dilimlenmiş dörtte üç bardak badem ve 1.5 su bardağı irmiği sürekli karıştırarak kavurun demişim, Turunç Kokulu Düşler'de (yine turunç kokularının zamanı gelecek yakında. Ümit hep var çünkü. Yaşanan güzelliklere özlem de yerinde duruyor. O helvayı kavurduğum gün, bu fotoğrafı çekişim, Antalya günlüğüne yazışım, kitabın yayımlanıp elime gelmesi, sizlerle buluşması...) Ayrı bir yerde de iki su bardağı sütü kaynatın, ateşten aldıktan sonra içine yarım su bardağı bal ve bir portakal kabuğunun rendesini katın demişim. Belki bitter çikolatayı önceden ufak ufak doğramak lazım, hazır olsun (80 gr). İrmiğin rengi döndüğünde sütü ekleyip karıştıracak ve bilirsiniz işte, herkes yapar helva, kapağı kapatılıp kısık ateşte suyu çektirilecek. Ateşten alınıp beş dakika dinlendirildikten sonra çikolataları eklenecek, karıştırılıp servis edilecek. İster sıcakken, ister serinleyince. Acıyı bal eyleyecek mi? Zor ama...

23 yorum:

funda dedi ki...

En sevdiğim tatlıdır bu benim..Naptın sen Tijencim şimdi..

Belgin dedi ki...

Cumartesi bende iftar sofrasi icin yapmistim irmik helvasini..
Tijenim, dünkü olaylar kanimi dondurdu, insanligimdan utandim.
Allahim kaybettiklerimize rahmet eylesin ve böyle bir felaketi bir daha kimseye yasatmasin..

mutfakcini dedi ki...

Ya ne kadar anlamlı olmuşş.Bir çok yazı okudum dünkü felaketle ilgili,bu bir başka acıttı içimi..Helvayı ben de çok severim..Ama neden yapıldığını dediğin gibi anlayamam.Ölenin arkasından tatlı yemek ..bilmemki..benim boğazımdan geçmiyor asla..adet işte..sevgiler canım..

Damak Tadı dedi ki...

Çok acı bir durumdu gerçekten..Hepimizin içi acıdı Tijen'ciğim..Dünden beri çok kötüyüz..Allah mekanlarını cennet etsin..

Helvan nefis görünüyor..Ne iyi yapmışsın canım..Gönlüne sağlık..


Sevgiler..

Nur dedi ki...

Daha dün okumuştum bu tarifi kitabı yine bir karıştırayım bakalım derken:) Malzemem eksikti vazgeçtim acaba bu bana bir uyarı mı:) Peki bademler bildiğimiz kuruyemiş olan badem değil mi? Onları nasıl dilimliyoruz, çat çat kırılmazlar mı?

Teşekkürler Tijen, her yerde felaket hebarleri, iç yakan fotoğraflar, çaresizlik, yağmacılık, siyasi pişkinlik ne ararsan var, şu fotoğraf hiç olmazsa teselli niyetinde amaçladığın gibi..

nalan dedi ki...

ruhlarına gitsin şimdi...

müjde dedi ki...

Bayılırım ama hiç bu şekilde denemedim.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Yaşananlar çok acı, hiçbir şey yapamadan seyretmek daha da üzücü...Umarım bir daha hiç yaşanmaz bu kadar büyük bir felaket...
Dün annemlere gittik. O da mis gibi irmik helvası kavurmuş. Çam fıstığı kullanmış o, çok nefisti.
Fotoğraftaki helva da tane tane, şeffaf ve berrak gözüktü gözüme. Bal, portakal kabuğu ve çikolata fikri harika..Ben de senin tarifinle helva yapıp annemlere tattıracağım Tijencim:). Ellerine sağlık.
Sevgilerimle..
aslı

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim ne güzel demişsin acıya bal ekleyecek mi diye, ne ilginç değil mi ölenin arkasından helva kavurmak. ama bu devirde koca İstanbulda bu tarz felaketleri görmek daha da ilginç.bana da her yapışımda ölümü hatırlatır helva, ama pek de severim. ellerine sağlık, fotograf çok güzel.

aysegul dedi ki...

Helva yiyerek hayatımız devam ediyor Tijen ablacığım.Ellerinize
sağlık.
Sevgilerrr

pembecikolata dedi ki...

Haftasonu misafirlerim için tatlı olarak dondurmalı irmik helvası düşünüyordum bende...Bu tarif harika oldu:)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Çok büyük acı... Araçta kapalı kalarak hayatını kaybedenlere ben de çok üzüldüm... Bir de Saray da telef olan hayvanların görüntüsünü yüreğim kaldırmadı... Gönül yaralarının bir an önce sarılması dileğiyle...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim tam aradığım tarif ! portakallı..deneyeceğim..hemde yakında..
acıyı bal eylemeye alışık bir milletizya, unutmaya daha alışığız.Unuturuz, unuturuz lalelere dünya para döker alt yapıyı yapmayı unuturuz...

ozlemhan dedi ki...

Ellerine sağlık çok değişik ve güzel bir tarif.Yazınız çok anlamlıydı bir kez daha ağladım

La Madame Chapeau dedi ki...

Rahmetli Yılmaz amcam, ne zaman Sultanahmet'teki köftecimize gitse, yemeğin sonunda seslenirdi garsona "Bana bir merhum helvası!" diye. Hatta bir keresinde oranın müdavimi bir başka müşteri, bu şakaya denk gelmiş de, helva yemekten vazgeçmiş!

Güzel adamdı Yılmaz amcam.

Helva, sosyal açıdan baktığımda, cenazeye uzaklardan gelenlere, cenaze sahiplerine destek olup, koşturanlara ve cenaze sahiplerine enerji versin diye yapılan ve görece pratikliği nedeniyle de tercih edilegelmiş bir yiyecek olsa gerek.

Her türlüsü makbuldür; tarafımca, bulunduğu yerde derhal bünyeye dahil edilir.

Tijen dedi ki...

Ne diyelim ki dostlar. Giden gitti, olan kalana oldu. Zaman bu acıların da ilacı olacak, ta ki yeni bir acıya kadar. Ne yapalım, helvadan medet ummaktan başka çare yok. Teşekkürler paylaştığınız duygulara, düşüncelere, güzelliklere...

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

ya komşum hiç sorma bir tarafta sel,bir tarafta askerler şehit,neler oluyor demeden edemiyoruz,allah rahmet eylesin ölenleri ,kalanlarına,yakınlarına sabırlar ve baş sağlığı diliyorum.bu işin ucunda bir ihmal var ya nerde.

Helva güzel görünüyor,bende çikolata eklemiştim bir kez yaptığımda helvaya sıcak olunca eridi damla çikolatalar,biraz soğuyunca koymak gerekmiş,ama yine de güzeldi.
ellerine sağlık ,sevgiler.

Çileksuyu Sibel dedi ki...

allah geride biraktiklarina sabir versin cok aci..gecenlerde burda cok kotu seyler oldu tijen abla,inanamadim..bende utandim insanligimdan..nasil insanlar yetistiriyor bu cocuklari dedim...hayat cok acilasiyor..ben hic irmik helvasi yapmadim,keske olsaydi da yeseydim simdi cok iyi gelirdi..eline saglik Tijen Abla.

Nur dedi ki...

Cevap için teşekkür ederim Tijen, en kısa zamanda eksiklerimi alıp yapacağım, senin tariflerini hep birebir uygulamayı tercih ediyorum, belki ben de senin heyecanını yakalarım diye:)
Tarif yaratma ve uygulama sürecini aktardığın güzel yazılar, taa şu ekran karşısından hissedilen samimiyet ve heyecanın çok güzel:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tüm tatların acısız olması dileklerimle çok sevgiler tijenciğim..
ağzımızın tadı hiç acı dolmasın..

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Dün vefat eden dayıcığımın helvasını kavurmak da bana nasip oldu.
Görüştüğümüzde söz etmiştim, bu biraz da ona yakın olabilmek, onu son kez görebilmek için yapılmış bir geziydi.
Evet, ölümler karşısında eli kolu bağlı, çaresiz olmak insana çok acı veriyor. sözler bitiyor, duygular sel oluyor.
Hayatını kaybedenlere rahmet, kalanlara da sabırlar dilemekten başka ne gelir ki elden?

Seninle geçirdiğimiz o bir gün bu gezinin en güzel hatırası olarak belleklerimize kazındı. Dostluğun, paylaşımların, sıcaklığın için ben ve ailem çok teşekkür ederiz.

Sevgilerimizle.

gulsev dedi ki...

Üzgünüz iştee....
Ölüm elim acı.
Göz göre göre hayatlar akıp gidiyor etrafımızdan. Allah'ım sen koru hepimizi..

Türklerin İslâmiyet’i kabul etmeden yüzlerce yıl önce Orta Asya’da İslâm’ın kabulü ile birçok kültürel öge değişmiş veya yok olmuştur.
Türklerde ölünün öteki dünyada işine yarayacak eşyalarıyla gömülmesi geleneğini çağrıştırıyor bu helva olayı bende :)
Ölünün arkasından helva pişirilmesi en çok tatbik edilen bir gelenektir. Helva yapımında ailenin malî durumuna göre un veya irmik tercih edilir. Helva ayrıca hayırlı geceler/kandillerde de yapılırmış. Halk arasında o zamanlar “yağın kokusuyla gökteki melâike, tavada kalanla ise yerdekiler doysun diye!” bir inanış süregelirmiş. Orta Asya’daki Göktanrı’nın Balkanlar’da da yaşamaya devam ettiğini o dönemdede gçrülmekte..

Eşim çok sever irmik helvasını deneyeceğim.
sevgiler

papatyaninguncesi dedi ki...

ellerinize sağlık tijen hanım.helva çok güzel görünüyor.yazınız çok anlamlıydı.Allah mekanlarını cennet etsin..