22 Eylül 2009

En güzel gezi anıları

Sizi bilmem ama, "pastane" ziyaretleri benim en güzel gezi anılarım arasında üst sıralardadır. Yıllar öncesinden kalma anılar vardır zihnimde. Mesela Paris'ten mi Brüksel'den mi olduğunu anımsayamadığım bir enstantane. Güneşli bir gün. Bir pastane vitrinindeki çilekli ekler pasta göz kırpmış. Dayanamayıp girmişim. Bir başka sefer Cenova'dayım, geleneksel bir fırında, mantar şeklinde bezeler görmüş, denemek istemişim. New York'ta, "yoğrulmadan" yapılan ekmekleriyle ünlenen fırını bulmuşum, arayıp tarayıp, ekmektense ilk defa gördüğüm sütlaçlı tartoletlerden sardırmışım. Vilnius'dayım. Hava buz. Sokakta yürümek dahi istemiyor insan. Yine bir pastane çekmiş beni, ta içine kadar. Oradan aldığım kekle pasta arası lezzeti tatmadan dışarıdaki masalardan birine koymuş, fotoğrafını çekmişim. Benzer şekilde, Pazin'de (Hırvatistan) milföy benzeri bir pastayı denize nazır bir bankta oturarak yemiştim. Bu aralar tatlı yemeyi yasakladığımdan mıdır nedir, hep o "tatlı" anılar geliyor aklıma. Fotoğraftaki de Amsterdam'dan. "Meringue"li tartlardan. Ara sıra özlediğim, sevdiğim bir lezzet. Yemeden önce fotoğraf çekilecek ya, nerede nerede derken bir köprü üzerinde karşıma çıkan bisikletin üzerine koydum, deklanşöre bastım, kimseler görmeden (ve bir kazaya uğramadan) tartımı aldım, makineyi çantama koyup başladım ısırmaya.

12 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

ne güzel yazmışsın. her birini yaşamış gibi oldum, tatlarını bilmesemde o sıcaklığı ve günün neşesini hissettim. :)

Eya dedi ki...

Tijencigim...benim de en sevdigim seylerden biri, baska sehirlere gittigimde özellikle pastanelerde özel tatlari tatmak...ne keyiftir o...tart cok leziz...E birde Amsterdam...eh diyecek söz yok, sevgiler

zehra

Qte dedi ki...

Selam, blogunu sansa buldum, o kadar hosuma gittiki... ozellikle bu son yazinla kendimi acaip bagdastirdim: gezdigim yerlerin fotograf albumlerinin %60i yemek ve tatli resimlerinden olusur benimde :) cok keyifli yazmissin, eline saglik.

beste dedi ki...

tatile gittiniz zannettim kac gundur yoktunuz:) Ah tatlilar ah tatlilar bende rejimdeyim(hayir rejim degil saglikli yasam bicimi, bal gibi rejim iste) surekli hayallerimdeler... Resimde guzel limonlu merengli tarta benziyor! mamma mia

müjde dedi ki...

Çok leziz görünüyor gerçekten.Fotoğrafı çekmek için bile sabredemezdim herhalde :))

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Gec de olsa bayramini kutluyprum, nicelerine sgalikla diyorum.

Bu yaz seni gorebilmeyi umuyordum ama bir takim seyler istedigim gibi olmayinca gorusmedim seninle. Seneye diyorum, umuyorum.

Sevgilerimi gonderiyorum, sizlere kavusmak cok guzel....

NiNo dedi ki...

ne kadar ozlemisim senin fotograflarini yazilarini okumayiii ayy hele o patlican ne ole ya cig cig yerim ben onuuu :D

Narince dedi ki...

Bodrum'da Barlar Sokağı'nda küçücük bir dükkan vardı, çeşit çeşit jöle-meyve yüklü tek kişilik pastaları vardı nasıl albenili. Hala duruyor mudur bilmem, ama pastaların güzelliği bende duruyor.

minimalist dedi ki...

ben de ilk bakışta fotoğrafı algılayamadım taa ki yazınızı okuyana kadar :) Çok şeker.

Narince dedi ki...

O zaman adını pek aklımda tutmamışım, geçen akşam Mehmet Yaşin de gitti Yunuslar Fırın'a. Belki de orasıydı bilmiyorum, dokuz yıl öncesinden söz ediyorum. Çok renkliydi pastalar çok!

neseersoy dedi ki...

Tijen'cim,
Öncelikle geçmiş bayramını kutlarım.
Anlatım , çekim harika , eminim lezzete aynıdır.
Sevgilerimle,
Neşe

Narince dedi ki...

Senin söylediğin yerdir o zaman mutlaka. Hafızam her geçen gün daha da zayıflıyor.