26 Eylül 2009

Bir Provence lezzeti

Belki o günü anlatmışımdır. Puslu bir bahar günü. Nice'teyim. Veronique ile Cours Saleya'yı geziyoruz. Cours Saleya, Nice'in ünlü -turistik- pazarı. Yerliler de alışveriş yapıyor ya çoğunluk Amerikalı veya diğer ülkelerden gelen turistler. Tahmin edersiniz ki tezgahlar da turistler için düzenlenmiş durumda. Tadı bir şeye benzemeyen zeytinler (millet bayıla bayıla alıyor, Fransız zeytini ya!) meyve şekerlemeleri, taze ve kuru meyveler, tadı tuzu olmayan, İspanya'dan gelme çilekler, çörekler, her Nicelinin evinde görmekten zevk aldığı rengarenk bahar çiçekleri, sabunlar, lavanta keseleri... Akşam yemeği için peynir alacağız. Yerel peynirlerden. Şarabımız hazır bekliyor. İşimiz bitince de pazarın ortayerinde, Chez Theresa'nın yerinde "socca" yiyeceğiz. Cenova taraflarında "farinata" adıyla bilinen (her iki bölge de bu yiyeceği sahipleniyor tabii ki) soccanın malzemesi nohut unu, su ve zeytinyağı. Cıvıkça bir hamur yapılıp (krep hamuru kıvamında) bizimkiler kadar derin olmayan saclarda, fırında, odun ateşinde pişiriliyor. Çapı neredeyse bir metreyi bulan kocaman krepler. Üzerine karabiber serpiliyor, yanında rose şarapla ucuz bir öğle yemeği oluyor. Nice'de de, Cenova'da da karşınıza sıkça çıkan socca, en güzel dostlarla gidiyor. Açık havada, ferah ferah, kahkaha eşliğinde...

16 yorum:

mutfakcini dedi ki...

Yemiştim ben de ,güzel bir şarap eşliğinde.Ama dediğin gibi kahkahalar eşliğinde yendiğinde her şeyin,her yerin farklı bir tadı oluyor.Öyle tatlı anlatmışsınki..Sabah sabah çok iyi geldin :)

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Tijen güzel dilek ve temennilerin için çok teşekkürler sevgilerimle

TAZE NANE dedi ki...

Son cümlenle herşeyi ne güzel ifade etmiş oldun.
Sevgiler.

beste dedi ki...

bende pazarda hayal kirikligina ugramistim yerel uretimler cok azdi fazla turistikti. Lavantalar bile spreylenmis sevimsizdi. Halbuki provence demek lavanta tarlalari, baglar demek benim icin!

Bir Dilim Düş dedi ki...

Dostlarla edilen sohbet ve yanında sevgiyle yapılmış yemeğin tadına doyum olur mu hiç?

Sevgiler,
Evren :)

Narince dedi ki...

Sabun demşken, burada her yer renk renk sabunla dolmuş. Bir sabunun moda olmadığı kalmıştı.Pek bi güldüm, sinirden mi nedir?

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim bazen adı var diye alıyoruz ya, oysa en güzeli memlekkete gani..
Yazını su gibi okudum, dostlarla yavan ekmek bile güzel gidiyor..

müjde dedi ki...

Her resimde ayrı bir güzellik,ayrı bir hikaye...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ohh daha ne olsun..
sefayla huzurla geçsin hayat,
gülümsemek olsun...
sevgiler canım benim...

Ferkay dedi ki...

Yemek olmasa olur bana Dostlar olsun yeter.
Çok özlemişim sizleri.
Sevgiler...

Beyza dedi ki...

Tijencigim,
Nice´e hic gitmedim. Gecen gün giden birisinin fotograflarini gördüm oldukca güzel bir sehire benziyor. Ama Fransa´ya karsi pek de sempati beslemiyorum acikcasi. Eyfel kulesinin tepesindeki hediyelik esya satan dükkanda bile ingilizce konusmak istemeyen ilginc satici sayesinde son noktayi koydum. Fransizca bilmiyorsan Fransa´ya gitmeyeceksin :) Cenova da hatirimda sadece akvaryumu olan bir sehir olarak kaldi ne yazik ki.

Beyza dedi ki...

Tijencigim,
bir sey daha. Frankfurt kitap fuarina geliyor musun?

Tijen dedi ki...

Dostluklarınız daim olsun kızlar!
*
Beyza'cığım,
Fransızlar konusunda ben de senin gibi düşünüyorum. O yüzden geçen sefer Nice'den sonra Provence'da biraz gezmeyi düşünürken vazgeçip sevgiyle kucak açan İtalyanlarıma döndüm. (Frankfurt Kitap Fuarı'na ne yazık ki gelemem, bu ara vize işleriyle uğraşmaya pek niyetim yok)
*
Feray'cığım,
Biz de seni çok özlemişiz, hoşgeldin!
*
NuNu'cuğum,
Can kadınım benim!
*
Necla hatun,
Sabun güzeldir, temizliktir, niye kızıyorsun?
*
Evren'ciğim,
Geldim dedin ama sesin çıkmıyor yine?
*
Zehra'cığım,
Doğru vallahi!
*
Müjde'ciğim,
Sen zarif ve güzelsin de ondan!

Adsız dedi ki...

Nohut unundan krep cok degisik geldi bana, ama görüntüsüne bakilirsa lezzetli oldugu belli ve bir de dost sohbetleriyle birlikte olursa....

pelince dedi ki...

Lezzetini merak ettim,kesin severim ama ;) kahkahaların hep bol olsun inşallah ...

sarımutfak-hande dedi ki...

dostlarla nefis yemekler yerken kahkalar atmak insan daha ne ister
harika görünüyor