30 Haziran 2009

Karadut

Bu eller Füsun'cuğumun. Kendini feda etti, sabah sabah karadut ağacının altına girdi. Böyle cefaya can kurban. Dut da dut hani. Habbele'deki bahçede. Kocaman. Arılar vızır vızır. Ağızlarının tadını biliyorlar. Üzerinizde koyu renk bir şeyler olması şart. Kandan daha kırmızı suyu. Akıveriyor üzerinize. Ama bir tatlı ki. Tadına doyum olmuyor. Sapı kalın. Bir tarafa doğru koparmak istediğinizde direniyor, inatlaşıyor, kopmuyor. Öyle olgun ki, suyu bileklerinizden aşağıya akıveriyor o zaman. Ancak işin kolayı var, kendinize doğru çekeceksiniz sapı. O zaman pıt diye kopuveriyor. Ağzınıza atıyorsunuz. Kurabiye sanki. Ağızda dağılıveriyor. Ne haz ama. Sonra bir tane daha. Bir tane daha. İşte o gün Füsun'cuğum da güzelim bir dut yaprağına koyduğu dutları getirdi, kahvaltıya altlık niyetine. Erhan'la biz makineleri kaptık, aman Füsun, şöyle avucunda tutuver. Dur dur bir poz daha. Manken mübarek. Dutlar yani. Bir pozlar verdiler, aklınız şaşar. Ertesi sabah ağacın dalları arasında saklanma sırası bana geldi. Mor şalımı örtündüm, gözlerimi kararttım ve başladım yemeye. Dur durabilirsen...

29 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

YA ,
BUNU
BANA
NİYE
YAPIYOOOOSUUUNNN !!!

:))

Belgin dedi ki...

Tijenim, ah bu ne güzellik, bu ne ihtisam, bayildim ben bu mankenlere:))
Valla evvel sene tam Dut zamani gelmistik Türkiyeye, kayinbabamin evin önündeki Dut agacina, üstümdekilerin rengine bile bakmadan daldim icine:)) Elimiz, yüzümüz, her tarafimiz kipkirmizi olduydu, ama deydi bence:))

Öptüm canim

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

merhabalar Tijen Hanım,mesajını aldım belirlediğimiz bir yerde buluşuruz,arayacağım sizi.
Karadutlar çok güzeller,zamanı geçmeden tadına bakmak gerek.
sevgiler.

not defterim dedi ki...

Sevgili Tijen yazını okurken resmen ağzım sulandı bir lezzet ancak bu kadar güzel anlatılabilir.Dutlar olsa da yesek dedirten cinsinden,size afiyet bal şeker olsun...Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Bizler içinde yeseydin Tijen'ciğim..)

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Çok Severim Kara dut ama çok fazla bulunmuyor dallarda istanbulda genelde hep beyaz dut var.Çok güzel karelemişsin.Ellerine Sağlık..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim nefislerrrr,renkleri şahane.afiyet olsun canım.bizim köyde de vardı karadut ağaçları, nasıl da güzelleri ama şimdi yerlerinde betondan evler var ne yazık ki:-( sevgilerimle canım...

Narince dedi ki...

Biz daha beyazını yeni yiyebildik, soğuk soğuk toplandık başına evcek. Karasını da bekliyoruz, hasretle.

Hülya dedi ki...

"Karadutum, çatal karam, çingenem
Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Ağaç isem dalımsın salkım saçak
Petek isem balımsın, ağulum
Günahımsın, vebalimsin."

Bu yıl dut yiyebilecek miyim acaba ?
Pazardan alma dutları dut yemek saymıyorum ben dalından koparmalıyım...
Sevgiler

Çocukla Kampa Gidilir (mi?) dedi ki...

nıym nıym nıym nıym:)
yemede yanında diyebiliriz tabi dayanabilirsek:)

Ferahin Mutfagi dedi ki...

Merhaba
İyiki hamile değilim . Deyim yerindeyse şişecek bir yerlerim.
Nasıl bir anlatıştır bu :)Biz ler bulup yiyemiyoruz sizlere afiyet olsun .:)
Sevgiler

HADİYE dedi ki...

Tijen Merhaba,

Görüntü nefis.Tadıda eskiden hafızamda kalmış.Oh hiç kirlenmeden dutlara baktık tadınıda hatırladık.Ama olsada tek aksa dirseklerime doğru.Hımmmmmm

Sevgiler*

Mehmet Vuran dedi ki...

Karadut sevilmez mi, yenmez mi hiiçç. Bayılıyorum karaduta. Beyazını sevmem. Bana biraz yavan geliyor.

Erhan abinin fotoğraf çekme merakını da bilirim :) Füsun ve Erhan abilere de burdan selamlar...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

SEVGİLİ TİJEN KARADUT BENİM FAVORİMDİR BAYILARAK YEREİM ONUN İÇİN BİR TIRNAK FEDA ETTİM ÇOCUKKEN.ANNEANNEMİN BAHÇESİN ÇOK GÜZEL DUTLAR OLURDU BENDE ÇOK SEVERİM İLLA AĞAÇTA YİYECEK BİRİ TOPŞAYIP GETİRİRSE BEN HOŞUMA GİTMEZ BAŞINDA ÜZERİNE DAMLARA DAMLATA YEMENİN TADI BİR BAŞKADIR.
BU ARADA KARTADUT AĞIZ İÇİ YARALARINA ÇOK İYİ GELİYOR YAZIN YİYİP SUTOK YAPMALI YADA ANNEM GİBİ REÇELİNİ YAPMALI:)

AFİYET OLSUN SEVGİLER

MMO dedi ki...

Sevgili Tijen,
Öyle güzel ve ayrıntılı anlatmışsın ki bu güzel karadutları yemiş kadar oldum.. :)

iffetin günlüğü dedi ki...

ay benim de ağzım sulandı.. bu mübarekte pazardan alınınca tatlı olmuyorki,illa ağacından tek tek toplanacak yerken el yüz batıp çıkacak.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Tijen'cim
Datça'daki kurs haberini şimdi okudum. Antalya olmadı, İstanbul olmadı ama artık Datça'da buluşuruz her halde değil mi??

My Turkish Kitchen dedi ki...

Cocuklugumun meyvesi, tepesinden hic inmezdim dut agacinin ve ellerim hep mordu yaz boyu, bir de ruj yapardik en olgunlarini:)
Iffet

Özlem Mertler dedi ki...

Okulumuzun bahçesinde mor, kara ve akdut ağaçlarından her gün ara öğün yerine atıştırıyorum. Dalından meyve koparıp yemek gibisi yok. Bir de senin yazılarını okumak gibisi...

Sevgiler
Özlem

zengile dedi ki...

Merhabalar.Epeydir sanalda olsa görüşemiyoruz.Bu zaman zarfinda çok yoğun günler geçiriyorsunuz kanımca sizi mutlu eden.Karadut şiirlere konu olan (özellikle çatalı)Bizdeki adı EKİN DUTudur.Ekinler orağa gelince olgunlaştıkları için. Herkesin lekesinden çekindiği için toplamaya yanaşmadığı bu dutun lekesinin çaresi kendindedir.DUT ağacının yaprağını topla biraz suyla iyice ez kıvamına gelince elini yada lekeli yeri bununla yıka lekenin çıktığını göreceksin.Sağlıcakla kalın

Nenoni dedi ki...

Ne güzel kocaman kocaman karadutlar.Burdakiler ancak tatlandı..

Ferkay dedi ki...

Tijenim çok şanşlısınız ne güzel elinizin altında bir dut ağacı faydalarını sen bizden daha iyi biliyorsun. Keşke bizde böyle bir imkana sahip olabilsek.
Sevgiler..

SOFRAM dedi ki...

Çok severim karadutu Tijen'ciğim, şimdi çocukluk anılarım aklıma geldi, her tarafımız kıpkırmızı olurdu, ne güzel günlerdi. Şimdi de amcamın bahçesinden özlem gideriyoruz ama daha buradakiler olmadı. Bir de şurubu pek güzel olur buz gibi, yazın harika bir içecek, sizlere afiyetler olsun canım, sevgiler...

Beyza dedi ki...

Tijencigim,
agzimin sulari akti burda. Ahh ahh nerden bulayim da yiyeyim ben simdi dut? Ucup gelsem de patlayana kadar dut yesem :)

Unknown dedi ki...

Tam da beyaz dut resmini unutup semizotuna takilmisken simdi bu cikti? Hayir burada da sizi ozendirecek birsey yok ki, cekip resmini yollayayim:-))))

Seda dedi ki...

Tijencim insanı mahvedersin valla anlatım konu mankeni bir harika Allahtan karadut var etrafımda yoksa gelirdim valla:)))

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Bunlar ne güzel mankenlermiş böyle, siyahi ve albenili:)..
Dalından meyve yemesi gibi var mı? Meyvenin her çeşidine bayılırım zaten ama bir de dalından tazecik kopartıp da yemesi bambaşka oluyor..
Bizim işyerinin kocaman bir bahçesi var, içinde de beyaz-kara dutlar, erik, kayısı, şeftali, kiraz, vişne ve elma ağaçları..Bu konuda ben de biraz şanslıyım sanırım. Aylar boyu bu keyfi tadabiliyorum.
O harika dutlardan benim için de tadarsın dimi Tijencim:)?
Sevgiler..
aslı

müjde dedi ki...

Tek kelimeyle muhteşem:))

Nilambara dedi ki...

afiyet olsun Tijen'ciğim :)
çok severim ve bu senede sanki daha da lezzetliler :)